Cumhuriyet Meclisi 2022 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’na ilişkin görüşmelerine 546 Milyon 713 Bin TL’lik İçişleri Bakanlığı bütçesiyle devam ediyor.
Bütçe üzerine söz alan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, nüfus bilinmeden planlama yapılamayacağını kaydetti. Angolemli, ilgili bakanın bu konuda komite çalışmaları sürecinde yaptığı açıklamayı detaylandırmasını istedi.
Alçak orman arazilerinin Bafra bölgesinde düzenlendiğini kaydeden Angolemli, buna benzer başka yerlerde çiftçilerin ekip biçtiğini ancak Tarım Sigorta Fonu’ndan ödeme alamadığını söyleyerek, konuyla ilgili sorununun çözülmesini istedi.
Turizm açısından doğanın korunmasının önemli olduğunu dile getiren Angolemli, gerekli özenin gösterilmesini istedi.
Angolemli, arsa parselasyonu yapılırken doğrudan anayola çıkılmaması ve servis yollarının zorunlu olması gerektiğini kaydetti.
Hüseyin Angolemli konuşmasında muhtarların önemine de değindi.
CTP Milletvekili Asım Akansoy da halk iradesinin yeniden şekilleneceği 23 Ocak’tan hemen sonra yapılması gereken ilk işin yeni bir yurttaşlık yasası olduğunu söyledi. Akansoy CTP olarak göreve gelmeleri halinde bunu en kısa zamanda yapacaklarını kaydetti.
Ülkeye bina yapmak için yurt dışından hizmet almaya gerek almadığını dile getiren Akansoy, böyle bir hizmet alındığı gibi, hizmet alınan kişiye de vatandaşlık verildiğine işaret etti.
Hizmet alımıyla ilgili durumun KTMMOB tarafından mahkemeye taşındığını da ifade eden Akansoy, ilgili kişinin neden vatandaş yapıldığını sordu ve bunun yasaya aykırı olduğunu kaydetti.
Akansoy, yapılan vatandaşlıklar hakkında da bilgi istedi ve Faiz Sucuoğlu hükümeti döneminde herhangi bir vatandaşlık verilip verilmediğini sordu.
CTP Milletvekili Doğuş Derya da bütçe üzerine söz alarak, normal şartlarda bütçe dönemlerinde bakanlıklarla ilgili rapor hazırlandığını ancak bu yıl İçişleri Bakanlığıyla ilgili kendilerine rapor iletilmediğini söyledi.
Çalışma Bakanlığı tarafından verilen rapora işaret eden Derya, yabancı iş gücü konusunda bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirtti.
Şu andaki düzenlemede yabancı işgücünün zamanla otomatik şekilde vatandaşlık hakkı elde ettiğini ve bunun istismar edildiğini söyleyen Derya, dünyadaki uygulamaların böyle olmadığına işaret ederek,bu durumun değişmesi gerektiğini anlattı.
Derya, yabancı işgücüne gerekiyorsa Türkçe kursu verilmesi, istismar ediliyorsa yardım alabileceği bir sistem kurulması, ailesiyle ilgili bir ihtiyacı varsa yardımcı olunması gibi görevleri yerine getirecek bir “göç ve sosyal entegrasyon bürosu” kurulması gerektiğini kaydetti.
Gece kulüplerinde çalışan kadınların pasaportuna el konulmasına göz yumulmaması gerektiğini söyleyen Derya, bunlarla ilgili yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguladı.
Objektif bir yurttaşlık politikasına ihtiyaç olduğunu söyleyen Derya, İçişleri Bakanı Kutlu Evren’e göreve geldiği günden itibaren kaç kişiye yurttaşlık verdiğini sordu.
İçişleri Bakanı Evren de oturduğu yerden sayının 5 bin civarında olduğunu belirtti.
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de konuşmasında, TL’nin değer kaybına işaret ederek, bütçenin eridiğini söyledi. Özyiğit, “Bu eriyen bütçeyle neyi yapacaksınız” diye sordu.
“Türkiye kendi içinde kendi sorunlarını çözmek için uğraşsın biz de kendi sorunlarımızı çözmek için uğraşalım” diyen Özyiğit, TL’nin değer kaybı sonucu yaşanan ekonomik sıkıntılarla ilgili herhangi bir önlem alınıp alınmadığını sordu.
Vatandaşlık sisteminin suiistimale açık olduğunu belirten Özyiğit, KKTC’de doğan ve 20 yaşına geldiği halde hala vatandaş olamayan çocuklar olduğunu, öte yandan “külliye mimarının” vatandaş yapıldığını söyledi.
Özyiğit vatandaşlık yasasının düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
Cemal Özyiğit, devletin bir an önce özellikle döviz borcu olan vatandaşlar için bir çözüm hazırlaması gerektiğini söyledi.
HP Milletvekili Ayşegül Baybars da kaymakamlıklar altında doğal afetler fonuna bir kaynak yaratılması gerektiğini belirtti. Baybars, Belediyeler Yasası ve belediyeler reformunun bir an önce hayata geçmesi gerektiğini dile getirdi. Baybars, çok iş yükü olan birimlerin daireye dönüştürülmesi gerektiğini anlattı.
Yurttaşlık Yasası ve Daimi İkamet İzinleri Yasası’nın yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Baybars, seçimden sonra bu konuda konsensüs sağlanmasını diledi.
İçişleri Bakanlığı’nın önümüzdeki dönem yapması gereken önemli işler olduğunu belirten Baybars, pandeminin kişisel bilgilere erişimde bir dönüşüm ihtiyacı yarattığını söyledi.
Nüfus Kayıt Dairesi’nde online hizmetin önemine değinen Baybars, bu konuda gerekli adımların atılmasını istedi.
Kendi hükümetleri döneminde yapılan Mekansal Adres Kayıt Sistemi çalışmalarına değinen Baybars, gerekli tüzük çalışmalarının tamamlanması gerektiğini belirtti.
Sosyal konut projelerine ağırlık verilmesi gerektiğini dile getiren Baybars, insanların ve gençlerin ev sahibi yapılması gerektiğini söyledi.
Eksik altyapılara işaret ederek, kendilerinin altyapı için proje ürettiğini belirten Baybars, kendilerinin bıraktığı yerden çalışmalara devam edilmesinin önemine vurgu yaparak, katkı koyan çalışanlara teşekkür etti.
Cezaevi konusuna da değinin Baybars, bu konuda da bakandan bilgi istedi. Tapu ve Kadastro Dairesi’nde otomasyona geçilmesi çalışmaları hakkında da bilgi talep eden Baybars, hem ülkeye yatırım yapılması, hem de mali yönden aktarımın yapılacak olmasından dolayı tapudaki otomasyon sisteminin hızlandırılması gerektiğini kaydetti.
CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe de, Kıbrıs Türk halkının özellikle bugün yaşanan TL kaybı karşısında geleceğe umutsuzca baktığını belirtti. Özdenefe, halkın, gerçekten memleket gailesiyle çalışanları başa getireceğini söyledi.
Ev fiyatların dövizin yükselmesiyle ciddi artış yaşandığına dikkat çeken Özdenefe, artık ev almanın imkansız olduğunu belirtti. Özdenefe, şu andan itibaren ülkede bir seferberlik ilan edilmesi gerektiğini kaydetti.
Nüfus politikasına da değinen Özdenefe, ülkede artık bir nüfus politikasının şart olduğunu belirterek, artık okullarda ana dili Türkçe olmayan çocukların var olduğunu göz ardı etmemek gerektiğini söyledi.
Yurttaşlık yasası projesinin artık hayata geçirilmesi gerektiğini dile getiren Özdenefe, ülkeye gelen insanların böylece insani koşullarda çalışmasının sağlanması gerektiğini kaydetti.
İçişleri bakanlarının yurttaşlıkları açıklamamasını eleştiren Özdenefe, verilen yurttaşlıklar hakkında bilgi istedi.
Belediyeler Yasası’nın tamamen UBP’nin şovuna dönüştüğü eleştirisinde bulunan Özdenefe, yasanın görüşülmüş gibi yapıldığını ama bir arpa yolu yol kat edilmediğini savundu.
Taşınmaz Mal Komisyonu önündeki dosyaların yıllardır görüşülmediğini dile getiren Özdenefe, komisyonla ilgili bazı dokunuşların yapılabileceğini de söyledi.
Tapudaki otomasyonun önemine vurgu yapan Özdenefe, orman arazisi olarak geçirilen tapuların halen tapuda yenilenmediğini kaydetti.
CTP Milletvekili Salahi Şahiner, yurttaşlık konusunun önemine dikkat çekerek, bu bütçeyle iş yapmanın çok zor olacağını söyledi.
Tapu Dairesi’nde ciddi sorunlar olduğunu dile getiren Şahiner, ölçümlerde yapılan hatalar nedeniyle insanların birbirine girdiğini söyledi. Şahiner, burada bir çalışma yapılması gerektiğini kaydetti.
Kırsal kesim arazilerine de değinin Şahiner, arazilerin örgüt başkanlarının dağıttığı algısının ortadan kaldırılmasını sağlayacak uygulamaların şart olduğunu belirtti.
Belediyelerin çok ciddi maddi sıkıntılar yaşadığını söyleyen Şahiner, Belediyeler Yasası’nın önemine dikkat çekerek, belediyelerin borç batağından kurtulması gerektiğini kaydetti.