Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Cumhurbaşkanı Tatar, Uluslararası Diplomatlar Birliği üyelerini kabul etti

Published

on

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Uluslararası Diplomatlar Birliği’ne bağlı Alman ve İsviçreli diplomatları kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, görüşmede, Girne Amerikan Üniversitesi ve Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar da yer aldı.

Diplomatları Cumhurbaşkanlığı’nda kabul etmekten duyduğu mutluluğu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin, Anavatan Türkiye tarafından tanınan ve destek gören bir ülke olduğunu dile getirdi. Tatar, Kıbrıs Türk halkının yıllardan beri varoluş mücadelesi verdiğini, her türlü soykırım ve şiddet olaylarına maruz kaldığını anlattı.

“1960 ANTLAŞMASI AÇIK BİR ŞEKİLDE ADADA İKİ AYRI EGEMEN HALK OLDUĞUNU İŞARET EDİYOR”

Özveriyle kurulan KKTC’de, Kıbrıs Türkü’nün bugün devlet sahibi olmanın onurunu yaşadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü’nün egemen, farklı bir dili, dini, kültür ve tarihi olan bir halk olarak BM’nin de kabul ettiği self determinasyon hakkını kullanıp kendi devletini kurduğuna dikkat çekti.

1960 Antlaşması’nın açık bir şekilde adada iki ayrı egemen halk olduğunu işaret ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, Cumhurbaşkanı olarak ortaya koyduğu yeni siyaset uyarınca, olası bir antlaşmanın ancak egemen eşit iki devletin iş birliğine dayalı olabileceğinin altını çizdi.

Kıbrıs Türkü’nün egemenliği yeniden kabul edilmedikçe müzakerelerin mümkün olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, federasyon temelinde bugüne kadar yıllardan beri herhangi bir sonuç alınamayan müzakereler gerçekleştirildiğini ifade etti.

“BM GÜVENLİK KONSEYİ’NİN KIBRIS TÜRK TARAFININ EGEMENLİĞİNİ TESCİL EDECEK ADIMLARI ATMASI GEREKİYOR”

AB üyesi Rum tarafının “Kıbrıs’ın tümünü” temsil ettiğinin kabul edildiği adil olmayan duruma işaret eden ve bahse konu müzakerelerde herhangi bir sonuç alınmasının mümkün olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, BM Genel Sekreteri Guterres’le görüşmesinde, BM Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs Türk tarafının egemenliğini tescil edecek adımları atmasının gerekliliğine dikkat çektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü’nün egemenliğinin kabul edilmesi durumunda Kıbrıs sorununu tüm boyutlarıyla ele almaya hazır olduğunu vurguladı.

“BÜYÜK ÖZVERİLERLE DEVLET SAHİBİ OLAN KIBRIS TÜRK HALKI, REFAH DOLU BİR GELECEĞİ HAK EDİYOR”

KKTC’nin, Kıbrıs Türkü ve Türkiye açısından bir başarı hikâyesi olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, 1974 Mutlu Barış Harekâtı’nın ardından tek bir kan dökülmediğini, bölgeye istikrar ve barışın geldiğini kaydetti.

Büyük özverilerle devlet sahibi olan Kıbrıs Türk halkının, refah dolu bir geleceği hak ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Doğu Akdeniz’deki gelişmelere de değinerek Türkiye ile birlikte Türk halkının hak ve çıkarlarının korunacağını belirtti.

“RUM TARAFIYLA ELEKTRİK VE SUYU PAYLAŞILABİLİRİZ”

Türkiye’den gelen suyla tarımın daha da verimli hale geldiğini, turizm ve eğitim sektörüyle aydınlık bir geleceğin KKTC’yi beklediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, Rum tarafının uzatılan ele karşılık vermesi durumunda elektrik ve suyun paylaşılabileceğini ve bu projelerin barış projesi olup bölgesel istikrara hizmet edebileceğini söyledi.

AKPINAR: “DİPLOMATLAR TEZLERİNİZE DESTEK VERMEK İÇİN ADADA BULUNUYOR”

Açıklamaya göre, Serhat Akpınar da burada yaptığı konuşmada, Uluslararası Diplomatlar Birliği’ne bağlı Alman ve İsviçreli diplomatların, BM ve AB nezdinde KKTC’nin kabulüne yönelik KKTC liderliği tarafından oluşturulan siyasete destek vermek için ülkede bulunduklarını kaydetti. Akpınar, bankacılık ve yatırım konularındaki gelişim süreçlerine diplomatların her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu da dile getirdi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Hindistan savaş uçaklarının Cammu Keşmir’de devriye uçuşuna Pakistan’dan yanıt

Published

on

By

Hindistan’a ait Rafale savaş uçaklarının dün gece Cammu Keşmir bölgesinde devriye uçuşu yaptığı ve Pakistan’ın da karşılık verdiği bildirildi.

“Associated Press Pakistan” haberinde, Hindistan Hava Kuvvetleri’ne (IAF) ait 4 Rafale savaş uçağının, Cammu Keşmir hava sahasında “Hindistan ulusal coğrafi sınırları içinde” devriye uçuşu yaptığı belirtildi.

Pakistan Hava Kuvvetleri’ne (PAF) ait savaş uçaklarının “Hint unsurların hareketini ivedilikle saptadığı ve zamanında ve dikkatli yanıt verdiği” aktarılan haberde, yanıt sonrası IAF uçaklarının bölgeden geri çekildiği bildirildi.

The Express Tribune haberinde de PAF’ın “Hindistan menşeli saldırganlığa” uygun yanıt vermek için “tamamen hazır ve tetikte olduğu” kaydedildi.

– “Tam operasyonel özgürlük” mesajı

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, dün akşam Savunma Bakanı Rajnath Singh ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Ajit Doval dahil üst düzey yetkililerle bir araya gelmişti.

Görüşmeye ilişkin açıklamada, Cammu Keşmir’de 22 Nisan’daki terör saldırısına yanıtın biçimi ve zamanlaması için Hindistan’ın “tam operasyonel özgürlüğe sahip olduğu” bildirilmişti.

– ⁠Pahalgam’daki terör saldırısı

Hindistan’ın idaresindeki Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde silahlı kişilerin 22 Nisan’da turistlere ateş açması sonucu 26 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Saldırıyı düzenleyenlerin “Pakistan’dan geldiği” suçlamasında bulunan Hindistan, “İndus Suları Anlaşması”nı askıya almış, Yeni Delhi’de görevli Pakistanlı müsteşarların bir hafta içinde ülkeyi terk etmelerini istemiş ve Pakistan vatandaşlarına yönelik vize hizmetlerinin askıya alındığını, daha önce verilen tüm vizelerin iptal edildiğini duyurmuştu.

Pakistan, suçlamaları reddederek Hindistan’ın İslamabad’daki diplomatik personel sayısına sınırlama getirmiş, “İndus Suları Anlaşması”nın dışına çıkılarak nehirlere yapılacak müdahaleleri “savaş nedeni” sayacağını ilan etmiş, Hindistan ile her türlü ticareti askıya almış ve hava sahasını kapatmıştı.

Devamını Oku

Dünya

Hindistan, hava sahasını Pakistan’a ait uçuşlara kapattı

Published

on

By

Hindistan, hava sahasını 23 Mayıs’a kadar Pakistan’a ait ya da Pakistan tarafından işletilen tüm uçuşlara kapattığını duyurdu.

India Today gazetesinin haberine göre, Hindistan hükümeti, Pakistan’a ait sivil ve askeri uçakların Hint hava sahasını kullanmasını yasaklayan havacılık bildirisi (NOTAM) yayımladı.

NOTAM’da, kısıtlamanın, Pakistan tarafından işletilen veya kiralanan tüm uçakları kapsadığı ve bugünden itibaren 23 Mayıs’a kadar geçerli olacağı belirtildi.

Öte yandan Pakistan da 24 Nisan’da, hava sahasının Hindistan’a ait ya da Hindistan tarafından işletilen tüm uçuşlara kapattığını açıklamıştı.

⁠Pahalgam’daki terör saldırısı
Hindistan’ın idaresindeki Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde silahlı kişilerin 22 Nisan’da turistlere ateş açması sonucu 26 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Saldırıyı düzenleyenlerin “Pakistan’dan geldiği” suçlamasında bulunan Hindistan “İndus Suları Anlaşması”nı askıya almış, Yeni Delhi’de görevli Pakistanlı müsteşarların bir hafta içinde ülkeyi terk etmelerini istemiş ve Pakistan vatandaşlarına yönelik vize hizmetlerinin askıya alındığını, daha önce verilen tüm vizelerin iptal edildiğini duyurmuştu.

Pakistan, suçlamaları reddederek Hindistan’ın İslamabad’daki diplomatik personel sayısına sınırlama getirmiş, “İndus Suları Anlaşması”nın dışına çıkılarak nehirlere yapılacak müdahaleleri “savaş nedeni” sayacağını ilan etmiş, Hindistan ile her türlü ticareti askıya almış ve hava sahasını kapatmıştı.

Devamını Oku

Dünya

İsrail, yangınlar nedeniyle uluslararası yardım talebinde bulundu

Published

on

By

Kudüs ile Tel Aviv arasında yangınlar sebebiyle 5 yerleşim yeri tahliye edilirken, soykırımcı İsrail hükümeti uluslararası yardım çağrısında bulundu. Yangın katil İsrail’in üslerine de ulaştı, çok sayıda asker alevler arasında kaldı.

İsrail itfaiye teşkilatı, Kudüs ile Tel Aviv arasındaki Eştaol Ormanı’nda başlayan ve yayılan yangın nedeniyle Neve Şalom, Bekoa, Taoz, Naşşon ve Mesilat Zion yerleşim birimleri tahliye edildiğini duyurdu.

İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberinde ise Tel Aviv yönetiminin, yangınlara müdahale için aralarında Yunanistan, Hırvatistan, İtalya, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin olduğu 6 ülkeden uluslararası yardım talebinde bulunduğu ve yangın söndürme uçaklarının gelişi için hazırlık yapıldığı aktarıldı.

İsrail İtfaiyesi, Kudüs ile Tel Aviv arasında ormanlık alanda çıkan yangının tarihin en büyük yangınlarından biri olduğunu açıkladı.

KAN, 12 yangın söndürme uçağı ve 50 kurtarma ve yangın söndürme ekibinin şiddetli rüzgarın etkisiyle yayılan yangını kontrol altına almak için çalıştığını bildirdi.

Kudüs ile Tel Aviv arasındaki şiddetli rüzgarla büyüyen yangınlar nedeniyle iki şehir arasındaki bazı otoyolların ulaşıma kapatıldığı aktarıldı.

Anadolu Ajansına (AA) konuşan İsrail Polisi Sözcüsü Dean Elsdunne, bölgedeki yangının yayıldığını ve ülkenin önemli otoyollarından 1 No’lu otobana yaklaştığını belirtti.

Elsdunne, “Polis ve itfaiye teşkilatı, itfaiye teşkilatının işini yapabilmesi ve yangını kontrol altına alabilmesi için sivilleri bölgeden tahliye etmek amacıyla titizlikle ve hızla çalışıyor.” ifadesini kullandı.

Katil İsrail ordusunun X hesabından yapılan açıklamada, Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir’in İç Cephe Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve ordu birliklerine, yangınla mücadele için polise, itfaiyeye ve kurtarma ekiplerine gerekli her konuda yardımcı olmalarını emrettiği aktarıldı.

Devamını Oku

Trending

Reklam