Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Başbakan Sucuoğlu: Akaryakıt istasyonlarından, Güney’den gelenlere akaryakıt satmamaları ricasında bulundum

Published

on

Başbakan Faiz Sucuoğlu, ülkede devam eden akaryakıt sıkıntısına karşı, istasyonlarda, Güney Kıbrıs’tan gelecek kişilere akaryakıt satılmaması çağrısında bulundu.

Buna karşı herhangi bir yaptırım olmadığını, sadece rica ettiğini belirten Sucuoğlu, önceliklerinin vatandaşların sorunlarını çözmek olduğunu söyledi.

Bir süredir dünyada akaryakıt temininde sıkıntı olduğuna işaret eden Başbakan, BRT Ana Habere telefonla bağlantısında yaptığı açıklamada, Euro’nun TL karşısında değer kazanması sonrasında akaryakıtın daha pahalı olduğu Güney Kıbrıs’ta yaşayanlardan KKTC’den akaryakıt almaya aşırı bir talep ortaya çıktığını kaydetti.

Başbakan Sucuoğlu, bugün öğleden sonra akaryakıt istasyonlarının bir kısmını aradığını ve akaryakıt bekleyen araçların plakalarına bakılmasını istediğini belirterek güneyden gelenlerin araçlarının deposunu tamamen doldurmak istediğini, bunun da akaryakıt sıkıntısını artırdığını anlattı.

Akaryakıt istasyonlarından Güney Kıbrıs plakalı araçlara kısıtlı akaryakıt verilmesi yönünde ricada bulunduğunu ifade eden Sucuoğlu, buna büyük oranda uyulduğunu bildirdi.

Sucuoğlu, ülkede akaryakıt sıkıntısının birkaç gün daha devam edeceğini kaydederek “Dünyada da tedarikte sıkıntı var. Benim vatandaşım benzin alamadıktan sonra anlamı yok. Birkaç gün daha dikkat etmeliyiz ki tarladaki çiftçimiz mazot eksilmesin. Bizim için önemli olan vatandaşımızdır. Kendi vatandaşımızı sıkıntıya sokmamaktır. Ricama uyan istasyonlara teşekkür ederim” diye konuştu.

Başbakan Sucuoğlu, Güney’le Kuzey arasında akaryakıtta ciddi bir fiyat farkı olduğu için talebin arttığını belirterek, pazartesiden itibaren gelecek yeni tedarikle sıkıntının giderilmesini öngördüklerini ancak tedbirli olmak gerektiğini söyledi.

Sucuoğlu, halkın sıkıntı yaşamaması için hassasiyetlerinin süreceğini vurguladı.

Başbakan Sucuoğlu, akaryakıt fiyatlarının 5 ile 15 gün arasında değerlendirilmesini içeren yeni tüzükle ilgili soruya karşılık, bunun daha önce de uygulanan bir yöntem olduğunu, Benzinciler Birliği ile yaptıkları toplantılarda bu adımın faydalı olacağı görüldüğü için bu kararı ürettiklerini açıkladı.

TL’nin değer kaybı konusunda KKTC’nin müdahale yeteneği olmadığına işaret eden Başbakan Faiz Sucuoğlu, “Maalesef herhangi bir müdahale yeteneğimiz yok. Dışardan seyrettiğimiz bir olay ama altında ezilen de vatandaşımızdır. Seçim yasağı devam ediyor 50 gün sonra seçim söz konusu ancak yasaklar öncesinde 4 maddelik açılım yapmıştık. Vatandaşın mağduriyetini gidermek için özellikle borç ödeme anlamında bir düzenleme yaptık. Önümüzdeki haftalarda başka adımlar da atabiliriz” dedi. BRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Libya, Türkiye ile 2019’da imzaladığı Muhtırayla belirlediği kıta sahanlığını BM’de tescil etti

Published

on

By

Libya, Türkiye ile 2019’da imzaladığı deniz yetki alanlarının belirlenmesine ilişkin Mutabakat Muhtırasında belirlenen kıta sahanlığını Birleşmiş Milletlere (BM) sunduğu Nota ile tescil etti.

AA’nın haberine göre Libya’nın BM Daimi Temsilcisi tarafından BM Genel Sekreterine hitaben Akdeniz’de kıta sahanlığının belirlenmesine ilişkin 27 Mayıs’ta yazdığı Nota, BM’nin internet sitesinde dün yayınlandı.

BM’nin internet sitesinde yayınlanan Notada, Libya’nın Akdeniz’deki kıta sahanlığını gösteren ayrıntılı haritaya yer verildi.

Notada, “Libya devletinin BM Daimi Temsilciliği, Libya devletinin Akdeniz’deki kıta sahanlığının dış sınırlarına ilişkin resmi bildirimini ve bu konudaki resmi tutumunu özetleyen ayrıntılı bir harita ile işbu ekte iletmekle onur duyar.” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye ile Libya arasında 2019’da imzalanan deniz yetki alanlarının belirlenmesine ilişkin Mutabakat Muhtırasına işaret edilen Notada şu ifadelere yer verildi:

“Libya ile Türkiye 27 Kasım 2019 tarihinde Akdeniz’de deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin bir Mutabakat Zaptı imzalamıştır. Bu Mutabakat Zaptı, 11 Aralık 2019 tarihi itibarıyla Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 102. Maddesi uyarınca BM Sekreterliğinde usulüne uygun olarak tescil edilmiş olup, uluslararası hukuka dayalı olarak varılan hakkaniyetli bir çözüm teşkil etmektedir.

Ne Yunanistan ne de Mısır, uluslararası hukuka uygun olarak Libya ile Türkiye arasında sınırlandırılan deniz alanlarında egemenlik haklarına sahiptir.”

– Yunanistan ile Mısır arasındaki anlaşma geçersizdir

Libya ile Türkiye arasında imzalanan 2019’daki Mutabakat Muhtırasının Yunanistan ve Mısır arasında münhasır ekonomik bölgelerin sınırlandırılmasına ilişkin 2020’de imzalanan anlaşmayı geçersiz kıldığı kaydedilen Notada, “(Mısır ve Yunanistan arasındaki) Bu anlaşma, BM Deniz Hukuku Sözleşmesi dahil olmak üzere uluslararası hukukla, özellikle de hakkaniyet ilkesiyle bağdaşmamaktadır.” ifadeleri kullanıldı.

Libya Notasında, Yunanistan ve Mısır’ın 2014, 2021 ve son olarak Nisan 2024’te hidrokarbon arama faaliyetleri için ruhsat alanlarını tanımlama ve verme girişimlerinin Libya’nın Akdeniz’deki egemenlik haklarını ihlal ettiği vurguladı.

– Yunanistan 2022’den bu yana, Libya’nın egemenlik haklarını tamamen hiçe sayıyor

Yunanistan’ın Girit’in güneyinde hidrokarbon arama çalışmalarına onay vermesinin Libya’nın Akdeniz’deki egemenlik haklarını ihlal ettiği aktarılan Notada, “Yunanistan özellikle 26 Kasım 2022’den bu yana, Libya’nın egemenlik haklarını tamamen hiçe sayarak ve karşı kıyıya sahip devletler arasında kıta sahanlığının sınırlandırılmasına ilişkin BM Deniz Hukuku Sözleşmesi dahil olmak üzere uluslararası hukukun yerleşik kural ve uygulamalarını ciddi şekilde ihlal ederek, söz konusu açık deniz ruhsat alanlarında tek taraflı arama ve sondaj faaliyetlerine devam etmektedir.” ifadeleri yer aldı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ile Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanlığının 16 Nisan 2025’te açıkladığı Yunanistan Deniz Mekansal Planının (DMP) bazı alanlarının Libya’nın Akdeniz’deki deniz yetki alanlarını ihlal ettiği kaydedildi.

Libya’nın Notasında ayrıca, “Yunan DMP haritasının güney kısmındaki bazı alanlar, Libya’nın uluslararası hukuka göre fiilen ve başlangıçta egemenlik haklarına ve yargı yetkisine sahip olduğu Akdeniz’deki Libya kıta sahanlığını ihlal etmektedir. Yunan DMP’nin Libya üzerinde herhangi bir hukuki etkisi yoktur.” ifadeleri kullanıldı.

Libya daha önce BM Genel Sekreterliğine gönderdiği ve BM’nin sitesinde yayınlanan başka bir Notayla Yunanistan’ın Girit’in güneyindeki deniz alanlarında hidrokarbon arama ve işletme ihalesine çıkmasına itiraz etmişti.

Devamını Oku

Dünya

Belçika’da dünyaca ünlü müzik festivali Tomorrowland’in yapılacağı alanda yangın

Published

on

By

Belçika’da düzenlenen ve dünyanın en büyük elektronik müzik festivalleri arasında gösterilen Tomorrowland’in ana sahnesi, çıkan yangında kullanılamaz hale geldi.

Belçika basınına göre, her yıl temmuz ayında yapılan ve yüz binlerce kişiyi Belçika’nın Boom kasabasında bir araya getiren Tomorrowland festivalinin yapılacağı alanda yer alan sahne yandı.

Bu yıl 18-20 Temmuz ve 25-27 Temmuz tarihlerinde yapılması planlanan festivalin ana sahnesinde çıkan yangın büyük zarara neden oldu.

Yangından kaynaklı yoğun duman nedeniyle Belçika makamları, bölge sakinlerine pencereleri ve kapıları kapalı tutmalarını tavsiye etti.

İtfaiye ekiplerinin müdahalesine rağmen festivalin ana sahnesi kullanılamaz hale geldi.

Tomorrowland’in ana sahne dekoru her yıl belirlenen yeni tema doğrultusunda özel olarak tasarlanıyor.

Yaklaşık 400 bin kişinin katıldığı festivalin kapanış gösterisinde havai fişek gösterisi de yapılıyor.

Öte yandan, yangın öncesinde festival kurulumunda bine yakın işçi çalışıyordu.​​​​​​​

Devamını Oku

Dünya

İsrail’den Şam’a saldırı:Genelkurmay Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi hedef alındı

Published

on

By

İsrail, Şam’a iki kez hava saldırısı düzenledi. Genelkurmay Başkanlığının yanı sıra Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinin hedef alındığı saldırılarda en az 5 kişi öldü, 18 kişi yaralandı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, saldırıların durdurulmasını istedi. Bu arada Suriye İçişleri Bakanlığı yetkilileri “Süveyda’da ateşkes sağlandığını” duyurdu.

Suriye’nin başkenti Şam’da büyük bir patlama oldu. Suriye devlet haber ajansı, “Şam’da bir patlama sesi duyuldu, patlamanın niteliği araştırılıyor” bilgisini verdi. Kentte toplam üç patlama meydana geldiği ifade edildi.

Patlamalar, Cumhurbaşkanlığı’nın bulunduğu Halk Sarayı’nın çevresi, Savunma Bakanlığı’nın arka bahçesi ve Genelkurmay Başkanlığı nizamiyesinde meydana geldi.

İsrail ordusu, konuya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, Suriye askeri karargahının giriş kapısına kısa süre önce saldırı düzenlendiği ifade edildi.

Anadolu Ajansı da saldırıya ilişkin haberinde, İsrail ordusunun Şam’da Genelkurmay Başkanlığı karargahının girişine hava saldırısı düzenlediğini aktardı. Saldırıda 5 kişinin öldüğü, en az 18 kişinin yaralandığı bildirildi.

AA’nın Suriye İçişleri Bakanlığı’na dayandırdığı haberine göre yetkililer “Süveyda’da ateşkes sağlandığını” açıkladı.

Suriyeli Dürzilerin lideri Şeyh Hikmet el-Hicri, ateşkes anlaşmasını doğruladı. “Suriye hükümeti ile Süveyda’yı Suriye devletine tamamen entegre etmek için anlaşmaya vardık” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam