Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Tabipler ve öğretmenlerden iki okula ziyaret

Published

on

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), ülkede ve okullarda artan Covid-19 vakaları nedeniyle Lefkoşa Türk Lisesi ile Şehit Tuncer İlkokulu’nu ziyaret etti.

Covid-19’la mücadelede uygulamada yaşanması muhtemel eksiklik ve aksaklıkların yerinde tespiti, gözlemlenmesi ve gerekli çözüm önerilerinin oluşturulması amacıyla temsili olarak seçilen iki okulu ziyaret eden heyet, hazırladıkları “Covid- 19 Pandemisinde Sürdürülebilir Yüz Yüze Eğitim Kılavuzu”nu da dağıttı.

Öte yandan, KTTB, KTÖS ve KTOEÖS, yarın saat 11.00’de Sağlık Bakanlığı önünde okullarda alınması gereken Covid-19 önlemleri ile ilgili basın toplantısı ve eylem düzenleyeceklerini açıkladı.

GÜRKUT: “OKULLARDA YÜZ YÜZE EĞİTİME ARA VERİLMESİ, ALINMASI GEREKEN SON TEDBİR OLMALI”

KTTB Başkanı Dr. Özlem Gürkut, ziyaret öncesi Lefkoşa Türk Lisesi önünde yaptığı konuşmada, kış mevsiminin gelmesiyle toplumda görülen vakaların ve dolayısıyla okullardaki vakaların arttığına dikkat çekerek, pandemiyle mücadelede en pahalıya mal olan okullarda yüz yüze eğitime ara verilmesinin, alınması gereken son toplumsal tedbir olduğunu belirtti.

Gürkut, eğitim döneminde yüz yüze eğitimin sürdürülebilmesi adına hangi tedbirlerin alınması ve düzenlenmelerin yapılması gerektiğini içeren bir kılavuz hazırladıklarını anımsatarak, bu kılavuz ışığında okullarda tespitleri yapacaklarını ve daha iyiye varabilmek adına çözüm önerilerini ortaya koyacaklarını söyledi.

Yüz yüze eğitimin devamı için sınıf içerisinde alınacak tedbirlerin önemine de değinen Gürkut, “Kapalı alandayken çocukların tümünün ve öğretmenin maskeli olması, sınıfın etkin bir şekilde havalandırılıyor olması, çocukların sıralarda tek tek oturması ve aralarında maskeliyken 1 metreden daha fazla mesafenin korunmuş olması gerekmektedir. O zaman sadece bir pozitifin yanında 3-4 öğrenci temaslı olacaktır. Diğer öğrenciler yüz yüze eğitime devam edebilecektir” dedi.

Gürkut, aynı zamanda, okullarda herhangi bir belirti olmadan tarama testlerinin yapılmasıyla, vakaların çok daha kısa sürede tespit edilebileceğine ve yayılımın önüne geçilebileceğine dikkat çekti.

ELCİL: “ESAS SORUN DENETİMSİZLİKTE”

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil de yaptığı konuşmada, okullarda okul idaresinin bulaşı önleme noktasında önlemler aldığını ancak esas vaka artış sebebinin dışarıdan, taşımacılıktan, çocukların gittiği dershanelerden ve sosyal yaşamın denetimsizliğinden kaynaklandığını belirtti.

KTÖS, KTOEÖS ve KTTB olarak bu konuda duyarsız kalmadıklarını, siyasiler üzerine baskı kurmaya ve önerilerini aktarmaya devam ettiklerini ve edeceklerini söyleyen Elcil, ihmal ve altyapı yetersizliği nedeniyle gelinen noktanın iç açıcı olmadığını öne sürdü.

Diğer ülkelerde, öğrencinin temaslı olması durumunda, öğretmen sınıfta ders anlatmaya devam ederken, temaslı öğrencinin de evinde sınıfı izleme, dersi takip etme şansı olduğuna değinen Elcil, ülke okullarında böyle bir sistemi oluşturacak altyapı ve bütçenin olmadığına dikkat çekti ve şunları söyledi:

“1974’ten 2020 yılına kadar 82 cami, 17 okul ve 1 hastane yapıldı. Sivil yaşamı öngören bir anlayış söz konusu değil. Altyapı yönünden bunların sıkıntılarını yaşıyoruz, bu nedenle 40 kişilik sınıflarımız var.”

GÜNEYLİ: “RUTİN TESTLERİN OKULLARDA YAPILMASI GEREKİYOR”

KTOEÖS Mali Sekreteri Mehmet Güneyli ise, okullardaki mevcut problemlerin en büyüklerinin sınıfların kalabalıklığı ve taşımacılık olduğunu söyledi ve denetim yapılmasının önemine dikkat çekti.

Güneyli, öğrenciler tarafından haftalık yapılması beklenen rutin testlere de değinerek, çoğu ailenin iş ve diğer problemlerden dolayı çocuklarını haftalık teste götürmekte sıkıntı yaşadığını belirterek, bu testlerin okullarda da yapılması gerektiğini söyledi.

Bu anlamda Sendika olarak bazı adımlar attıklarını ve test yapan kurumları birkaç okula yönlendirdiklerini kaydeden Güneyli, “Demek ki yapılabiliyor. Bakanlığın bunu daha geniş ölçüde, tüm okullarda yapmasını talep ediyoruz” dedi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

BM: Gazze halkı insani yardımlara muhtaç olmak istemiyor, çalışmak istiyor

Published

on

By

Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu Özel Koordinatörlük Ofisi (UNSCO) İnsani Koordinatörü Muhannad Hadi, Gazze halkının insani yardımlara bağımlı olmak yerine çalışmak istediğini ve erken toparlanmaya hazır olduğunu bildirdi.

Hadi, video konferans yoluyla bağlanarak BM’deki gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Hem BM’deki 35 yıllık meslek hayatı boyunca hem de 7 Ekim 2023’ün ardından birçok kez Gazze’ye gittiğini ama bu sabah yaptığı ziyaretin çok farklı olduğunu aktaran Hadi, “Bu sefer, son 15 ayda Gazze’ye yaptığım girişlerden tamamen farklıydı. Karşılaştığım insanların tavırları farklıydı. İnsanların hareket etmeye başladığını, bazılarının ise doğdukları yerlere geri döndüğünü görmek beni çok mutlu etti. Sokaklarda insanları gördüm, yolları temizlemeye başlamışlardı. Daha önceki ziyaretlerimde gördüğüm düzensizliğe kıyasla bir nebze daha fazla düzen ve hukukun üstünlüğü olduğunu hissettim.” ifadelerini kullandı.

Hadi, hala insani yardıma ihtiyacın çok büyük olduğuna işaret ederek, konuştuğu kişilerin evlerine dönmek ve gelir getirici faaliyetlere katılmak istediklerini aktardı.

“Çalışmak istiyorlar. İnsani yardımlara bağımlı olma durumundan hoşlanmıyorlar ve insani operasyonların, yardım dağıtımının yol açabileceği bu bağımlılık sendromunu kesinlikle reddediyorlar.” diyen Hadi, Gazze halkını kendilerini artık erken toparlanmaya başlayabilecekleri bir noktada gördüklerini söyledi.

Hadi, erken toparlanma çerçevesinde BM ve insani yardım ortaklarının yapabileceği çok şey olduğuna işaret ederek, aynı zamanda üye ülkeler ve özel sektörün de kritik rol oynayabileceğine dikkati çekti.

BM yetkilisi, aynı zamanda özellikle uluslararası muhabirlerin artık Gazze’ye girmeleri ve oradan yayın yapmalarının zamanı geldiğini vurguladı.

“Ateşkes altın fırsat ama zorluklar devam ediyor”
İnsani yardım sevkiyatı hakkında da bilgi veren Hadi, ilk gün 600, ikinci gün 900 ve bugün de 900’e yakın insani yardım tırının Gazze’ye gönderildiğini bildirdi.

Hadi, diğer taraftan yardımların sadece tırlarla ölçülemeyeceğini, Gazze halkının birçok ihtiyacının tırlara yüklenemediğini dile getirdi.

Bu ihtiyaçlar arasında koruma, psikososyal destek ve eğitim bulunduğunu aktaran Hadi, tır sayılarının başarı ya da başarısızlık göstergesi olmadığını ifade etti.

Hadi, ateşkesi “altın fırsat” olarak değerlendirirken, mevcut sınamaların da sürdüğünü vurguladı.

Ateşkes sağlandığı için “hayatın kolaylaşmadığı ya da işlerin güllük gülistanlık olmadığını” dile getiren Hadi, yeni zorluklarla da karşılaşacaklarının farkında olduklarını söyledi.

Hadi, “Ancak Gazze’deki deneyimli ekibimizle bu zorlukların üstesinden geleceğimize ve umarım bu zorlukları Gazze halkı için fırsatlara dönüştüreceğimize inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Devamını Oku

Dünya

Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı birkaç gün içinde açılacak

Published

on

By

Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki Refah Sınır Kapısı’nın, Filistin tarafında yapılacak tadilat ve düzenlemenin ardından birkaç gün içinde açılacağı duyuruldu.

Mısır’daki Vatan gazetesine göre, Kuzey Sina Valisi Halid Mucavir, il sınırları içinde bulunan Refah Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulundu.

İncelemelerinin ardından açıklamalar yapan Mucavir, “Refah Sınır Kapısı birkaç gün içinde her iki taraftan açılacak ve bu da yardımların daha rahat girmesini sağlayacak.” dedi.

Mucavir, sınır kapısının Filistin tarafında, geçen süreçte, yıkım olduğunu ve onarımların tamamlanmasının ardından kapının hemen açılacağını söyledi.

İsrail ile Hamas arasında yapılan ateşkes anlaşmasına göre Refah Sınır Kapısı’nın 25 Ocak Cumartesi günü yeniden açılması gerekiyor.

İsrail ordusu, Mayıs 2024’te Refah Sınır Kapısı’nın da içinde yer aldığı Philadelphi Koridoru’nu işgal etmişti.

Philadelphi Koridoru’nun işgalinin ardından Gazze’deki Filistinlilerin dünyaya açılan tek kapısı, Refah Sınır Kapısı kapanmış, Refah’ın kapanmasıyla Gazze’ye giren yardımların oranının düşüşü verilere yansımıştı. Ayrıca yurt dışında tedavi edilmesi gereken Gazze’deki Filistinli ağır yaralı ve hastaların Gazze’den çıkarılması engellenmişti.

Devamını Oku

Dünya

BM Dünya Turizm Örgütü: 2024’te dünya genelinde 1,4 milyar kişi ülkeler arası seyahat etti

Published

on

By

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Turizm Örgütü, 2024’te dünya genelinde 1,4 milyar kişinin ülkeler arası seyahat ettiğini ve bu rakamla birlikte uluslararası turizm sektörünün, tarihindeki en kötü kriz olan COVID-19 salgını dönemini (2020-2021) geride bıraktığını açıkladı.

Merkezi İspanya’nın başkenti Madrid’de olan BM Dünya Turizm Örgütünden yapılan açıklamaya göre, 2024’te bir önceki yıla kıyasla yüzde 11’lik (yaklaşık 140 milyon fazla) artışla 1,4 milyar kişi uluslararası seyahat etti, böylece salgın öncesi rakamlara dönüldü.

COVID-19 salgını öncesindeki 2019 ile 2024’ün rakamları arasında yapılan kıyaslamaya göre, en fazla ziyaretçi artışı Orta Doğu, Avrupa ve Afrika’da kaydedildi.

Geçen yıl Orta Doğu’yu 95 milyon (2019’a göre yüzde 32 artış), Afrika’yı 74 milyon (yüzde 7 artış) ve Avrupa’yı 747 milyon (yüzde 1 artış) kişi ziyaret etti.

Dünya Turizm Örgütünün Genel Sekreteri Zurab Pololikaşvili, yaptığı değerlendirmede, “Küresel turizm 2024 yılında, salgından sonraki toparlanma sürecini tamamladı. Geçtiğimiz yılın verilerinde birçok yerde turist gelişleri ve özellikle de gelirler 2019’a göre daha yüksek.” dedi.

Pololikaşvili, dünya turizmindeki güçlü talebin etkisiyle büyümenin 2025 boyunca devam etmesini beklediklerini vurguladı.

Devamını Oku

Trending

Reklam