Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

KTAMS ve KAMUSEN basın açıklaması yaptı

Published

on

Kamu sağlık kurumlarında örgütlü sendikalar olan Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) ve Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMUSEN), “sağlık çalışanlarının sorunlarına karşı Sağlık Bakanlığı’nın duyarsız kaldığı” gerekçesiyle, sorunlara dikkat çekme ve uyarma amacıyla basın açıklaması yaptı.

Sağlık Bakanlığı önünde yapılan açıklamada, pandemi sürecinde risk altında çalışan sağlık personelinin yaşadığı sıkıntılar anlatılarak, bu sıkıntıları çözmek adına sendikaların talepleri sıralandı.

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (TIP-İŞ) de açıklamaya destek verdi.

TIP-İŞ Başkanı Dr. Mustafa Taşçıoğlu, söz alarak, talepleri üzerine Sağlık Bakanlığı tarafından bir kriz masası oluşturulduğunu ve pazartesi ilk toplantılarını yapacaklarını ancak bu masada doktorların yanında diğer sağlık çalışanlarını temsil eden örgütlerin de yer alması gerektiğini söyledi.

Taşçıoğlu, “Bu masada tüm sağlık çalışanlarının temsil edilmesi olmazsa olmazımızdır” dedi.

KAMUSEN Başkanı Metin Atan, Bakanlık önünde yaptığı konuşmada, pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının sıkıntılarının bir o kadar daha arttığını, ancak Sağlık Bakanlığı’nın sıkıntılarını çözmek adına atılması gereken adımları atmadığını öne sürdü.

Atan, “Gerekli adımların atılmaması durumunda, biz gerekli adımları atacağız” ifadelerini kullandı.

Özellikle, çalışanlarının risk oranlarında son 2 yılda büyük artış yaşandığına dikkat çeken Atan, risk ödeneğine ilişkin hiçbir gelişme yaşanmadığını ileri sürdü.

Atan, bunun yanında, sağlık çalışanlarına altı aydan beri ek mesailerin ödenmediğini, Bakanlık tarafından alınması gereken üniformaların halen alınmadığını ve “insafsızca” görevlendirmeler yapıldığını öne sürdü.

KTAMS Başkanı Güven Bengihan ise, Sağlık Bakanlığı tarafından alınan “yanlış ve partizanca” kararlar sonucunda, “sağlık hizmetlerinin kaosa sürüklendiğini, sağlık çalışanlarının ödüllendirilmesi gereken pandemi süresince cezalandırdıklarını” söyledi.

Bengihan, “Seçime odaklanan siyasilerin, sağlık çalışanları arasında ayrımcılık yaptığını, kronik hastaların hizmet gördüğü birimlerde eksiklikler varken, sağlık ocaklarına ihtiyaç fazlası görevlendirmeler yapıldığını” ileri sürdü ve çalışanlar arasında ayrımcılığın giderilmesi ve sağlıkla siyasetin karıştırılmaması çağrısında bulundu.

“Seçimlerle uğraşmayı bırakın, halkın derdi geçim” diyen Bengihan, sağlıkta yaşanan sıkıntıların daha da büyümemesi ve eşit, adaletli, sürdürülebilir bir sağlık sistemi talep etti.

Bengihan, ardından, Sağlık Bakanı Ali Pilli’ye atfen, Bertolt Brecht’in “İyi Adama Bir İki Soru” şiirini okudu.

Ortak açıklamadaki talepler şu şekilde ifade edildi:

“Kamu sağlık çalışanlarına risk ödeneği verilmesi için gerekli yasal düzenleme geciktirilmeden yapılmalıdır.

7-24 hasta ile temas halinde olan hemşirelere ‘görev ödeneği’ verilmesi için yasal düzenleme yapılmalıdır.

Sağlık çalışanlarının altı aydan beri ödenmeyen ek mesaileri en kısa zamanda ödenmelidir.

2017 yılında bakanlıkta teknik kurulda hazırlanan vardiya ve rotasyon tüzüğü ivedi olarak Bakanlar Kurulundan geçirilmelidir.

Üniforma giyme zorunluluğu olan hemşirelere tüzük gereği Sağlık Bakanlığı’nın her yıl üniforma alması gerekmektedir. Bu ihtiyaç derhal giderilmelidir.

Mağusa ve bölgesinde ikamet edip Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde vardiyalı çalışan hemşirelerin otobüs (servis) sorunu her yıl tekrarlanmaktadır. Ulaşıma yapılacak yardım Sağlık Bakanlığı bütçesine eklenerek kalıcı çözüm bulunmalıdır.

Özellikle hemşirelerin motivasyonunu çok olumsuz etkileyen partizanca görevlendirmelere derhal son verilmeli, ihtiyaç olan yerlere personel istihdamı yapılmalıdır.

Hastanelerimizde teknik donanım açısından büyük eksiklikler vardır. Bu eksiklikler acilen giderilmelidir.

Uzun bir süreden beri yaşanan ilaç eksikliği nedeniyle hastalar mağduriyet yaşamaktadır. Kanser hastalarının ilaçlarının dahi bulunmadığı günler yaşıyoruz. En temel insan hakkı olan sağlıklı yaşam hakkının sağlanması devletin en temel görevidir.”

TAK/BRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Yemen’den, Donald Trump Riyad’da konuştuğu sırada İsrail’e balistik füze saldırısı düzenlendi

Published

on

By

İsrail ordusu, balistik füzenin hava savunma sistemleri tarafından önlendiğini duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, Orta Doğu turu kapsamında Riyad’da konuşma yaparken, Yemen’den İsrail’e yönelik bir balistik füze saldırısı düzenlendi.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamaya göre, hava savunma sistemleri Yemen’den atılan balistik füzeyi önledi. Saldırı süresince Tel Aviv’den Batı Şeria’ya uzanan çok geniş bir alanda saldırı uyarı sirenleri çaldı.

İsrail basınındaki haberlere göre, İsrail’in Arrow-3 (Ok-3) balistik füze savunma sistemleri Yemen’den atılan füzeyi imha etti.

İsrail’in Gazze’ye 19 aydır devam eden saldırılarına karşılık olarak saldırılar düzenleyen Yemen’deki Husiler’den henüz saldırıya ilişkin açıklama yapılmadı.

İsrail’e balistik füze saldırısının ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu turu kapsamında gittiği Riyad’da konuşma yaparken gerçekleşmesi dikkati çekti.

Devamını Oku

Dünya

Libya Savunma Bakanlığı, Trablus’ta ateşkesin sağlandığını duyurdu

Published

on

By

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Savunma Bakanlığı, sivilleri koruma çalışmaları kapsamında başkent Trablus’taki tüm çatışma bölgelerinde ateşkes ilan edildiğini bildirdi.

Savunma Bakanlığının Trablus’ta ateşkesin sağlandığına ilişkin yazılı açıklaması, Libya Ulusal Birlik Hükümetinin sosyal medya hesabından paylaşıldı.

“Düzenli güçler, ilgili güvenlik makamlarıyla eşgüdüm halinde, istikrarı sağlamak ve sahada çatışma çıkmasını önlemek amacıyla temas noktalarında tarafsız birliklerin konuşlandırılması dahil olmak üzere sükuneti sağlamak için gerekli önlemleri almaya başlamıştır.” ifadelerine yer verilen açıklamada, tüm taraflar ateşkese tam olarak uymaya çağrıldı.

Ayrıca, kışkırtıcı açıklamalardan kaçınılması ve sahada her türlü hareketliliğin durdurulması çağrısı yapıldı.

– Ne olmuştu?

Trablus’taki milis gruplardan İstikrarı Destekleme Biriminin lideri Abdulgani el-Kikli’nin 12 Mayıs’ta öldürülmesinin ardından çatışmalar başlamıştı.

Kısa süre sonra hükümetten yapılan açıklamada, Savunma Bakanlığına bağlı 444. Tugay’ın Trablus’un Ebu Selim bölgesindeki İstikrarı Destekleme Biriminin merkez karargahını ele geçirerek, bölgeyi kontrol altına aldığı belirtilmişti.

Başbakan Abdulhamid Dibeybe 13 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, ordu ve polis teşkilatı mensuplarını Trablus’ta yaşanan olaylarda devlet otoritesinin tesis edilmesindeki başarısından dolayısıyla kutlamıştı.

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL) sivillerin bulunduğu tüm bölgelerde şartsız ateşkesin sağlanması ve sorunların diyalog yoluyla çözülmesi çağrısında bulunmuştu.

Başkentteki güçlü milis gruplarından kabul edilen “Rada” ile hükümet güçleri arasında bugün sabahın erken saatlerinde çatışmalar başlamıştı. Trablus’un çeşitli bölgelerinde bazı binalardan dumanlar yükseldiği görülmüştü.

Milis gruplarından “Rada”, Uluslararası Mitiga Havalimanı’nı uzun süre kontrol altında tutmuş, hükümetin baskısının ardından geçen yıl havalimanındaki güçlerinin bir bölümünü çekmişti.

Devamını Oku

Dünya

AB ülkeleri Rusya’ya yönelik 17. yaptırım paketinde uzlaştı

Published

on

By

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, özellikle Rusya’nın petrol taşıdığı gölge filosunu hedef alan 17. yaptırım paketinde anlaştı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, AB ülkelerinin, Rusya’ya yönelik yaptırım paketinde uzlaştığını açıkladı.

Ukrayna’da devam eden savaşı sona erdirmek amacıyla Rusya’ya yönelik baskıyı artırdıklarına işaret eden Kallas, AB üyesi ülkelerin 17. yaptırım paketine ilişkin anlaşmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Kallas, yeni yaptırımların, Rusya’nın savaşı finanse etmek amacıyla yasadışı olarak petrol taşıyan gölge filosunun büyük kısmını hedef aldığını ifade etti.

Bütün detayları paylaşılmayan yeni yaptırımlar kapsamında, Rusya’nın petrol ihracatındaki kısıtlamaları aşmak için kullandığı 200 civarında tankerin kara listeye alınması bekleniyor.

Rus savunma sektörüne mal tedarik ettiği iddia edilen bazı üçüncü ülkelerdeki şirketler ile çok sayıda birey ve kurumun da AB yaptırım listesine eklenmesi öngörülüyor.

Yeni yaptırımların, 20 Mayıs’ta Brüksel’de düzenlenecek AB dışişleri ve savunma bakanları toplantısında resmen onaylanması planlanıyor.

AB, savaş nedeniyle şimdiye kadar Rusya’ya yönelik 16 yaptırım paketini hayata geçirdi.

Bu çerçevede Rusya’ya, ticaret, finans, petrol ve kömür de dahil enerji, sanayi, teknoloji, ulaşım, çift kullanımlı ve lüks ürünler ile altın ve elması da içeren geniş yelpazeye yayılmış kısıtlamalar uygulanıyor.

Deniz yoluyla taşınan ham petrol ile bazı petrol ürünlerinin Rusya’dan AB’ye gönderilmesine yönelik yasak, bazı Rus bankalarının uluslararası ödeme sistemi SWIFT’ten çıkarılması ve çok sayıda yayın kuruluşunun faaliyetlerinin askıya alınması da yaptırımlar arasında yer alıyor.

AB’nin yaptırım listesinde 2 binden fazla kişi ve kurum bulunuyor.

Devamını Oku

Trending

Reklam