Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Cumhurbaşkanı Tatar’a Kırşehir’de Fahri Doktora takdim edildi

Published

on

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nde “Fahri Doktora” takdim edildi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Fahri Doktora takdim töreni sonrası “Mavi Vatan” konulu konferans da verdi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın KKTC ve Türkiye bayrakları eşliğinde öğrenciler tarafından coşkuyla karşılandığı tören, saygı duruşu, İstiklal Marşı, üniversite tanıtım filmi ve Cumhurbaşkanlığı videosunun gösterilmesiyle başladı.

Üniversite rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Ersin
Tatar’a, senato kararıyla; KKTC’nin yüksek menfaatlerinin korunması, Kıbrıs Türk halkının onur ve haysiyetinin uluslararası toplum nezdinde muhafazası, Doğu Akdeniz’deki hak ve çıkarları koruması, her platformda savunması ve Türk milletinin saygınlığına yaptığı katkılar dolayısıyla uluslararası ilişkiler alanında “Fahri Doktora” takdim edildi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, takdim törenin ardından yaptığı konuşmada, kendisi için düzenlenen bu güzel ve anlamlı karşılama töreninden onur duyduğunu ifade etti ve teşekkür etti.

Tatar, Kıbrıs Türk halkının milli mücadele yıllarını anlatarak, acılarla büyüdüğü bir dönem yaşadığını kaydetti, Rumların yaptığı saldırılar ve katliamları hatırlattı.

Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte adada yeni bir siyaset yürütüldüğünü ifade eden Tatar, hala bazı yanlışlarla yola devam edilmesinin beklendiğini ancak bunu bekleyenlerin karşılarında kendilerini bulduğunu söyledi.

Doğu Akdeniz’de Kıbrıs Türk halkının ve Türk halkının hak ve çıkarlarının korunması için Türkiye ile birlikte hareket etmeye devam edeceklerini ifade eden Tatar, Kıbrıs’ın Osmanlılar tarafından 80 bin şehit verilerek alındığını anlattı.

Kıbrıs adasının Türkiye Cumhuriyeti’nin güvenliği açısından da büyük önem taşıdığını söyleyen Tatar, Rum Yunan ikilisinin Kıbrıs’ta hiç bir dönem yönetimde olmadığını, Kıbrıs Türk halkının hiç bir zaman Rum boyunduruğu altına girmediğini girmeyeceğini vurguladı.

Tatar, Osmanlı Devletinin adayı İngiltere’ye kiraladığını ancak İngiltere adadan çıkarken adayı tekrar Osmanlı’ya bırakması gerekirken Rum Yunan ikilisinin adaya nüfus taşıdığını ve nüfusun Türklerin aleyhine döndürdüğünü kaydetti.

Tatar, Kıbrıs Türk halkının Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan itibaren Atatürk inkilaplarına bağlı olarak hareket ettiğini, Enosis’e, adanın Yunanistan’a bağlanmasına karşı durduğunu anlattı, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ortak kurucusu olduğunu, Türkiye’nin de garantör ülke olarak yer aldığını anlattı.

Ortaklık Cumhuriyetinin Rum Yunan ikilisi tarafından yıkıldığını, Kıbrıs Türk halkının adadan atılması için saldırılar katliamlar yapıldığını anlatan Tatar, Kıbrıs Türk halkının direndiğini, hiç bir zaman pes etmediğini, teslim olmadığını söyledi.

Tatar, Türkiye’nin de Kıbrıs Türk halkını hiç bir zaman yalnız bırakmadığını, Kıbrıs Türk halkının katledilmesine seyirci kalmadığını ve 1974’te harekatı gerçekleştirerek, adaya barışı getirdiğini, Kıbrıs Türk halkının bağımsızlık ve özgürlüğüne kavuştuğunu vurguladı.

Yıllardır Kıbrıs’ta müzakerelerin sürdüğünü, ancak Kıbrıs’a barışın 1974’te geldiğini, eksik olanın anlaşma olduğunu ifade eden Tatar, Kıbrıs’ta artık iki devlet olduğunu, 60 yıldır bunun böyle olduğunu, Kıbrıs Türk halkının egemen ve bağımsız olarak varlığını devleti çatısı altında sürdürdüğünü söyledi.

Tatar, Kıbrıs Türk halkının devletini kurarak bu bölgede Türk ulusunun güvenliğinin korunması açısından önemli bir yere geldiğini ifade etti.

KKTC’nin bölgede öneminin arttığına işaret eden Tatar, Kıbrıs Türk halkının doğu Akdeniz’de haklarının olduğunu, müzakere masasında da Türkiye’nin desteğiyle Türk milletinin hak ve hukukunu koruduğunu söyledi.

Federasyon meselesinin bittiğini, çünkü iki tarafın Federasyondan çok ayrı şeyler anladığını, süreç içerisinde KKTC’nin ortadan kalkacağını ve “Sıfır asker sıfır garanti” noktasına gelineceğini anlatan Tatar, Kıbrıs Türk halkının büyük bir maceraya atılmasına müsade etmeyeceklerini söyledi.

Gerçekleri herkesin, özellikle gençlerin bilmesi gerektiğini ifade eden Tatar, Kıbrıs Türk halkının menfaati ve geleceğinin Türkiye’nin garantörlüğüne bağlı olduğunu ve bundan Asla taviz vermeyeceklerini vurguladı.

Mavi vatanda da Türkiye ile birlikte birlik beraberlik içerisinde hareket ettiklerini ifade eden Tatar, Türkiye ile karşılıklı temasların, birlik beraberliğin önemine vurgu yaptı, “Aramızdaki bağları hiç bir güç koparamaz” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, kendisine verilen Fahri Doktora unvanından da onur duyduğunu söyledi, teşekkür etti.

 

 

BRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Arnavutluk’ta 3,5 milyondan fazla seçmen yarın sandık başına gidiyor

Published

on

By

Balkan ülkesi Arnavutluk’ta 3,5 milyondan fazla kayıtlı seçmen, yarın genel seçimde oy kullanacak.
Kayıtlı 3 milyon 713 bin 761 seçmenin bulunduğu Arnavutluk’ta, 140 sandalyeli meclise girmek için 53 siyasi parti ve 3 seçim öncesi koalisyon yarışacak.

Ülkede, yarınki genel seçim, 1991’de komünist rejimin çöküşünden bu yana düzenlenecek 11’inci genel seçim olarak kayıtlara geçecek.

Bugün başlayan seçim yasakları, oy kullanma işleminin sona erdiği ana kadar sürecek. Bu süre zarfında partiler miting düzenleyemeyecek ve başta televizyonlar olmak üzere medya organlarında propaganda yapamayacak.

Seçmenler, yarın yerel saatle 07.00-19.00 aralığında kayıtlı oldukları seçim merkezlerinde oy kullanabilecek.

Öte yandan, ülke genelinde 5 bin 225 seçim merkezinde oy kullanılacak.

Ülkedeki genel seçim için yurtdışında kayıtlı 245 bin 935 seçmen ilk kez bulundukları ülkeden, elektronik posta ve posta yoluyla oy kullanabilecek. Yurt dışı seçmeni için 15 Nisan’da başlayan oy verme işlemi de yarın 19.00’a kadar devam edecek.

Ayrıca 31 ülkeden yaklaşık 100 Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcisi, ülkedeki seçim için görev alacak.

İktidardaki Sosyalist Parti ve ana muhalefetteki Demokratik Parti favoriler arasında yer alıyor

Mevcut Başbakan Edi Rama’nın lideri olduğu Sosyalist Parti (PS) anketlerde ilk sırada yer alıyor.

Öte yandan, Rama’nın 2013 seçimlerinde Başbakanlık görevini devraldığı, eski Başbakan Sali Berisha’nın lideri olduğu ana muhalefet partisi Demokratik Parti (PD) de seçimin favorileri arasında bulunuyor.

PD, Büyük Arnavutluk İttifakı çatısı altında 25 siyasi partiyle seçimde yarışacak.

Rama, ülkesinin Avrupa Birliği’ne (AB) entegrasyon sürecinin partisinin temel hedeflerinden olduğunu vurgularken, 2025 sonuna kadar tüm fasılların açılması ve ülkenin 2030’a kadar AB’ye tam üye olmasına odaklanma sözü veriyor.

Memur maaşlarının artırılacağını vadeden Rama’nın partisi PS ayrıca sosyal hizmetlerin kalitesinin yükseltileceğini vurguluyor.

Berisha’nın lideri olduğu PD ise, emeklilere ve düşük gelirli ailelere mali destek sözü vererek, vergi, eğitim, sağlık sistemlerinde reformlar yapmayı hedefliyor.
Seçim barajı yüzde 1

Seçmen, genel seçimden sonra AB yolunda istikrarlı şekilde ilerleyen bir ülke istiyor.

Genel seçimin 4 yılda bir düzenlendiği Arnavutluk’taki seçim kanununa göre, meclise girmek için yüzde 1’lik seçim barajını geçmek gerekiyor.

Ülkede Arnavutların yanı sıra Makedon, Yunan, Karadağlı, Ulah, Boşnak, Sırp, Bulgar, Mısırlı ve Romanlar yaşıyor.

Nüfusunun çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Arnavutluk’ta, ayrıca Katolikler, Ortodokslar, Bektaşiler, Protestanlar ve diğer dini inanca mensup vatandaşlar da yaşıyor.

Devamını Oku

Dünya

İsrail basını, ordunun Yemen’deki saldırılarını genişletmeyi ve İran’daki hedefleri vurmayı planladığını belirtti

Published

on

By

İsrail basını, ordunun Yemen’deki saldırılarını genişletmeyi ve İran’daki bazı hedefleri vurmayı planladığını bildirdi.

Yedioth Ahronoth gazetesinde adı paylaşılmayan güvenlik kaynaklarına dayandırılan haberde, İsrail’in Yemen’deki Husilere yönelik saldırılarında “herhangi bir kısıtlama olmayacağı” belirtildi.

“İran, Yemen’le karşılıklı saldırılardan zarar görmeden çıkmayacak.” ifadelerine yer verilen haberde, Tel Aviv yönetiminin, Husilerin fırlattığı ve “İran yapımı” olduğunu iddia ettiği füzelere karşılık olarak İran’ı hedef almayı planladığına işaret edildi.

İsrail’in, devam eden Husi saldırılarına “daha güçlü ve geniş çaplı” şekilde karşılık vereceği aktarıldı.

Haberde, İsrailli güvenlik kaynaklarının, Tel Aviv’in şu anda İran’daki doğrudan hedefleri vurma seçeneklerini değerlendirdiği ve Yemen’deki füze fırlatma rampaları ile altyapıya yönelik saldırılarını yoğunlaştırmayı planladığına ilişkin ifadelerine yer verildi.

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, Yemen’den atılan füzenin ardından Husilere şiddetli saldırılar düzenleyecekleri tehdidinde bulunmuştu.

İsrail’de ana muhalefetteki Gelecek Var Partisi lideri Yair Lapid ise Netanyahu hükümetinin Husiler karşı “korkaklığı ve oyalanmayı bırakması” gerektiğini belirterek, Yemen’e yönelik saldırıları genişletmesi çağrısında bulunmuştu.

Lapid, “İsrail, Husi füzelerinin kitlesel bir insani felakete yol açmasını ya da ekonomiyi felç etmeye devam etmesini oturup bekleyemez.” ifadelerini kullanmıştı.

– Husiler 4 Mayıs’ta Ben Gurion Havalimanı’nı vurmuştu

Yemen’deki Husiler, 4 Mayıs’ta Tel Aviv’deki Ben Gurion Havalimanı’nı balistik füzeyle vurmuştu.

Füzenin düştüğü noktada 15 metre çapında bir çukur oluştuğu belirtilmiş, 4 kişinin yaralandığı bildirilmişti.

Aynı gün Husiler, İsrail’e dönük olarak kapsamlı bir hava ablukası uygulayacaklarını duyurmuş ve uluslararası hava yollarını İsrail’e uçuşlarını iptal etmeye çağırmıştı.

Çok sayıda uluslararası hava yolu şirketi, İsrail’e uçuşlarını askıya almıştı.

İsrail ise 5 Mayıs’ta Yemen’in batısındaki Hudeyde Limanı ve Bacil çimento fabrikasına, 6 Mayıs’ta da Sana Uluslararası Havalimanı’na saldırı düzenlemişti.

– ABD ile Husiler arasında sağlanan ateşkes

Umman Dışişleri Bakanı Bedir el-Busaidi, 6 Mayıs’ta ABD ile Husiler arasında Kızıldeniz ile Babu’l Mendeb Boğazı’nda saldırılara son verilmesi konusunda ateşkes sağlandığını açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump ise Yemen’deki Husilerin artık savaşmak istemediklerini kendilerine ilettiklerini belirterek, “Husiler artık savaşmak istemediklerini açıkladılar. Biz de buna saygı duyacağız ve onları bombalamayı durduracağız. Teslim oldular, artık gemileri havaya uçurmayacaklarını söylüyorlar.” ifadelerini kullanmıştı.

İsrail devlet televizyonu KAN’a konuşan İsrailli yetkililer, ABD Başkanı Donald Trump’ın Husileri bombalamayı durduracaklarına ilişkin açıklamasının, Tel Aviv yönetiminde “şok etkisi” yarattığını aktarmıştı.

Devamını Oku

Dünya

Avrupa Parlamentosu Başkanı Metsola Güney Kıbrıs’ta

Published

on

By

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, bu sabah çalışma ziyareti için Güney Kıbrıs’a gitti.

“Sigmalive” haber sitesine göre, Metsola ziyaretine, kendisini Güney Kıbrıs’a davet eden Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ile görüşerek başladı.

Metsola, Hristodulidis ile görüştükten sonra Rum Meclisi’ne geçerek Meclis Başkanı Annita Dimitriu ile görüşecek. Bu görüşmenin arından da Hristodulidis ile Metsola, Avrupa Günü münasebetiyle CYENS Mükemmeliyet Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe katılacak.

Etkinliğin ardından Yeşil Hattı gezecek olan Metsola, Hristodulidis’in kendisi onuruna verdiği akşam yemeğinin ardından adadan ayrılacak.

Devamını Oku

Trending

Reklam