Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Avukat Murat Metin Hakkı, Rum kesiminde karma evlilik davalarıyla ilgili ilk sonuçların alınmaya başladığını açıkladı

Published

on

Avukat Murat Metin Hakkı, adada Türkiye kökenlilerle Kıbrıslılar arasında yapılan karma evliliklerden dünyaya gelen kişiler ve bu kişilere Kıbrıs Cumhuriyeti kimlik ve pasaportu verilmemesine ilişkin Rum kesimindeki İdare Mahkemeleri nezdinde görüşülen davalardan ilk sonuçların alınmaya başlandığını açıkladı.

Söz konusu davaları açıp, takibini yapan Avukat Murat Metin Hakkı, Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) yaptığı yazılı açıklamada, Rum yönetimindeki uygulamaları uluslararası mecralara taşımak için ilk başta birçok kişinin yıllardır cevaplanmayan dilekçelerine dair idari ihmal davaları açıldığını ve bunların iki tanesinin kazanıldığını bildirdi.

3 Haziran 2021 tarihinde karara bağlanan 944/18 sayılı idari davada “siyasi belirsizlik ya da görüşmelerin dilekçelerin cevapsız kalması için mazeret teşkil etmediğine” dair bulgu yapıldığını belirten Hakkı, geçten hafta karara bağlanan 943/18 sayılı idari davada ise, “Rum makamlarının dilekçeleri makul sürenin ötesinde cevapsız bırakarak mevzuata aykırı davrandıklarına hükmedildiğini” kaydetti.

Bir sonraki adımlarının vatandaşlık dilekçelerine alınacak resmi cevapların yerel veya uluslararası hukuka uygunluklarını yerel mahkemelerde sorgulatmak olacağını açıklayan Hakkı, AİHM başvurularının “en son seçenek” olarak gündeme geleceğini kaydetti.

“KARMA EVKİLİKLERDEN TAHMİNEN 10 BİNDEN FAZLA KİŞİ DÜNYAYA GELDİ… ENGELLE BİRÇOK AİLENİN HAYATINI ZORLAŞTIRDI”

Avukat Hakkı, açıklamasında, adada Türkiye kökenlilerle Kıbrıslılar arasında yapılan evliliklerden tahminen 10 binden fazla kişinin dünyaya geldiğini ve bu kişilere Kıbrıs Cumhuriyeti kimlik ve pasaportu verilmemesinin veya bu yönde engeller çıkartılmasının birçok ailenin hayatını zorlaştırdığını ve çocukların Avrupa ülkelerinde eğitim alma olanağını kısıtladığını belirtti.

Hakkı, vatandaşlığa başvuru yapanların oranlarını 2004-2007 arası %34,8, 2008-2011 arası %6,3, 2012-2015 arası %32,9 ve 2016 sonrası %16,1 olarak tahmin edildiğini, ilk başvuruların ardından 2 bin vatandaşlık verildiğini daha sonra ise sürecin siyasi yaklaşımlarla yavaşlatılıp duraklatıldığını anlattı.

Avukat Hakkı, Rum tarafının aradığı kriterlere uyup da vatandaşlık verilmeyen kişiler olduğu gibi, bu kriterlerine uymayan fakat uluslararası anlaşma ve konvansiyonlara göre vatandaşlık hakkı bulunanlar ve işlemler tamamlanmayan çok sayıda bireyin de olduğunu ifade etti.

“İNSANLARIN EBEVEYNLERİNİ SEÇME GİBİ BİR HAKKI YOK”

Avukat Murat Metin Hakkı yazılı açıklamasında, konuyla ilgili güçlü hukuksal dava gerekçeleri bulunduğunu hatırlattı ve insanların okulunu, işini, evini, nerede yaşayacağını seçebileceğini fakat ebeveynleri konusunda böyle bir seçim hakkı olmadığına dikkat çekti.

Bir kişinin, anne-babasından birinin TC kökenli olmasından dolayı diğer insanlardan ayrımcılığa maruz bırakılmasının insan hakları bildirgelerine ve BM Çocuk Hakları Konvansiyonu’na da aykırı olduğuna işaret eden Hakkı, söz konusu uluslararası bildirgelerin 1960 Anayasası’nın 169. Maddesine göre Rum yerel mevzuatından da üstün durumda olduğunu kaydetti.

“İHMAL DAVALARININ İKİ TANESİ KAZANILDI”

Açıklamada, Rum yönetimindeki uygulamaları uluslararası mecralara taşımak için ilk başta birçok kişinin yıllardır cevaplanmayan dilekçelerine dair idari ihmal davaları açıldığı ve bunların iki tanesinin kazanıldığı ifade edildi.

Hakkı, İçişleri Bakanlığı ve Nüfus Kayıt Dairesi aleyhine açılan 944/18 sayılı idari davanın 3 Haziran 2021 tarihinde karara bağlandığını ve Yargıç Komodromos’un adadaki siyasi belirsizlik ya da görüşmelerin dilekçelerin cevapsız kalması için mazeret teşkil etmediğine dair bulgu yaptığını belirtti.

19 Ocak 2022’de İdare Mahkemesi’ndeki 945/18 sayılı davada tam tersi bir sonuç çıktığını ve başvuru yapılması veya dava açılması için yetkili merci olarak Bakanlar Kurulu’nun işaret edildiğini belirten Hakkı, en son geçten hafta 943/18 sayılı davada İdare Mahkemesi Yargıcı Serafim’in kararının açıklandığını söyledi.

Mısırlı bir baba ve Kıbrıslı Türk anneden olan başvuranın davasını kabul eden İdare Mahkemesi, 944/18 sayılı davadaki sonucu benimseyip 19 Ocak’ta alınan kararı reddederek, Rum makamlarının dilekçeleri makul sürenin ötesinde cevapsız bırakarak mevzuata aykırı davrandıklarına hükmetti.

Bir sonraki adımlarının vatandaşlık dilekçelerine alınacak resmi cevapların yerel veya uluslararası hukuka uygunluklarını yerel mahkemelerde sorgulatmak olacağını açıklayan Hakkı, AİHM başvurularının en son seçenek olarak gündeme geleceğini kaydetti.

“SÜREÇTE ÇELİK GİBİ SİNİRLERE SAHİP OLMAK GEREK”

Bunun kısa ve çabuk sonuçlanacak bir süreç olmayacağını belirtirken, “Çelik gibi sinirlere sahip olmak gerekir” ifadelerini kullanan Hakkı, Loizidou davasını örnek gösterdi ve o davanın 7 yılda tamamlanıp sürecin tamamlanmasıyla birlikte emsal teşkil ettiğini anımsattı. Hakkı, yapılacak toplu hareketlerin ve konunun dünyanın diğer ülkelerinin gündemine de girmesinin Rum Kesimi üzerinde baskıyı artıracağını da sözlerine ekledi. TAK/BRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Japonya’da halk sandık başında

Published

on

By

Japonya’da halk, üst meclis seçimleri için sandık başına gitti. Seçim sonucunun, Başbakan İşiba Şigeru liderliğindeki koalisyon hükümetinin geleceği üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

Kyodo News’ün haberine göre Japonya’da, ulusal parlamentonun üst kanadı Danışman Meclisi’nde (Sangiin) görev yapacak yeni milletvekillerini belirlemek üzere oy verme işlemleri başladı.

248 sandalyeli meclisin 125’inin yenileneceği seçimde, Başbakan İşiba liderliğindeki Liberal Demokrat Parti (LDP) öncülüğündeki koalisyonun çoğunluğu koruyabilmesi için en az 50 sandalye kazanması gerekiyor. Koalisyon, şu anda seçime dahil olmayan diğer yarıdaki 75 sandalye üzerindeki kontrolünü sürdürüyor.

– Sonuçlar, İşiba’nın siyasi geleceğini belirleyebilir

Seçimin odak noktası ise iktidar koalisyonunun üst meclisteki çoğunluğunu koruyup koruyamayacağı konusu.

Eğer koalisyon 50’nin altında sandalye kazanırsa, geçen yıl alt mecliste yitirdiği çoğunluğun ardından bu kez üst mecliste de aynı durumla karşı karşıya kalacak.

Bu durum gerçekleşirse, Eylül 2024’te LDP liderliğine seçilen İşiba döneminde, iktidar iki ardışık ulusal seçimde de yenilgi yaşamış olacak.

Olası “kötü” bir seçim sonucu, Ekim 2024’teki alt meclis seçimlerinde çoğunluğun sağlanamaması sonrasında ortaya çıkan zorlukları artıracak.

Meclis çoğunluğu kaybedilirse iktidar koalisyonu, yasa tasarıları için geçici muhalefet desteği aramak zorunda kalabilir.

Bu yönde bir seçim sonucu İşiba’nın konumunu LDP’de zayıflatabilir ve bu sonuç İşiba’yı istifaya götürebilir. LDP’deki lider değişikliği de ülkede yeni bir başbakanın belirlenmesine yol açabilir.

Devamını Oku

Dünya

Metehan’daki Rum öğrencilerin eylemine polis müdahalesi

Published

on

By

20 Temmuz Barış Harekatı’nın yıldönümü sebebiyle bazı Rum öğrenci birliklerinin Metehan (Ayios Demetios) Sınır Kapısı’nın Güney Kıbrıs kontrol noktasında dün akşamüzeri düzenlediği eyleme Rum polisi biber gazıyla müdahale etti.

“Philenews” ve diğer haber siteleri, Güney Kıbrıs’ta örgütlü “DRASİS-KES” öğrenci birliklerinin dün saat 18.00’da yaptığı eylem nedeniyle Metehan Sınır Kapısı “kısa süreliğine” kapatıldığını yazdı. Haberde, Rum polisi ile öğrenciler arasında arbede yaşandığını ve polisin öğrencilere müdahale ettiği belirtildi.

“DRASİS-KES” öğrenci birliği tarafından sosyal medyada yapılan açıklamada ise, polisin öğrencilere “ilk olarak hakaret ve küfürlerle ardından da kimyasallarla müdahale ettiği” vurgulandı. Eylem devam ederken yapılan ikinci açıklamada ise “mevcut sistemin müdahalesine karşın mücadeleden vaz geçilmeyeceği” belirtildi.

Devamını Oku

Dünya

Hong Kong’da en yüksek fırtına alarmı

Published

on

By

Wipha Tayfunu nedeniyle Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde en yüksek seviye olan T10 fırtına uyarısı verildi.

Çin basınındaki haberlere göre Hong Kong Gözlemevi, rüzgar hızının saatte 118 kilometreyi aşabileceğini bildirdi.

Gözlemevi, Hong Kong’da en yüksek seviye olan T10 uyarısının en son 2023’te verildiğini açıkladı. Kentte liman ve hava trafiği durdurulurken yüzlerce uçuş iptal edildi, feribot seferleri askıya alındı.

Yetkililer, deniz seviyesinin yükselmesi ve şiddetli yağışlar sebebiyle su baskınlarına karşı uyarıda bulundu, kent sakinlerinden evlerinde kalmaları istendi.

Wipha Tayfunu’nun Hong Kong’un yanı sıra Çin ana karasında da etkili olması bekleniyor.

Çin Meteoroloji İdaresi, güneydeki Guangdong eyaletini etkisine alacağı öngörülen tayfun dolayısıyla 4 aşamalı uyarı sisteminin ikinci en yüksek seviyesi olan “turuncu alarm” ilan etti.

İdare, kıyı bölgelerinde toprak kaymaları ve sel riskine karşı hazırlık yapılması gerektiği uyarısında bulundu.

-Güney Kore’de şiddetli yağışların yol açtığı afetlerde ölenlerin sayısı 14’e çıktı

Öte yandan Güney Kore’de etkili olan şiddetli yağışların yol açtığı afetlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 14’e yükseldiği bildirildi.

Güney Kore İçişleri ve Güvenlik Bakanlığından yetkililer, ülkedeki şiddetli yağışlara ilişkin açıklama yaptı.

Yağışlar sonucu oluşan afetler nedeniyle 14 kişinin hayatını kaybettiğini bildiren yetkililer, 12 kişinin ise kayıp olduğu bilgisini paylaştı.

Yetkililer, etkilenen bölgelerde yaklaşık 3 bin 840 kişinin tahliye edildiğini kaydetti.

Güney Kore’nin büyük bölümündeki yağışların bugün itibarıyla durduğunu belirten yetkililer, ülke genelinde şiddetli yağışlara yönelik yapılan uyarıların kaldırıldığını aktardı.

Devamını Oku

Trending

Reklam