Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Başbakan Sucuoğlu:Ayakları yere basan, yapılması gereken unsurları içeren bir hükümet programı olacak

Published

on

Başbakan Faiz Sucuoğlu, hükümet programının, “ayakları yere basan, yapılması gereken unsurları içeren” bir program olacağını belirtti.

Yeni hükümetin ekonomi önceliğine vurgu yaparak, ciddi bir turist akışı beklediklerini kaydeden Sucuoğlu, çarşı ve ekonominin yavaş yavaş hareketlenmeye başlayacağını, küçümsenmeyecek bir kaynak akışının söz konusu olacağını söyledi.

Başbakan Faiz Sucuoğlu, BRT’de telefonla katıldığı programda soruları yanıtlayıp, yeni hükümet ve programına ilişkin soruları yanıtladı.

Çarşamba günü mesai bitimine kadar 5 yıllık hükümet programının hazırlanacağını kaydeden Sucuoğlu, “Her bakanlık yapacağı işleri ayrı ayrı hazırlayacak.. Maliye başladı. Turizm başlayacak..” dedi.

“CİDDİ BİR TURİST AKIŞI BEKLİYORUZ”

Sucuoğlu, yeni hükümetin önceliğinin ekonomi olacağına vurgu yaparak, ciddi bir turist akışı beklediklerini belirtti.

Çarşı ve ekonominin yavaş yavaş hareketlenmeye başlayacağını kaydeden Sucuoğlu, önümüzdeki bir yıl içinde sıcak paraya ulaşmayı ve yatırımcının önünü açmayı hedeflediklerini kaydetti.

Yasal düzenlemeler ve sonuçlarının 8-10 ay alabileceğine işaret eden Sucuoğlu, “Pandemi KKTC’nin keşfedilmesine yaradı. Kuzey Kıbrıs’ın var olduğunu birçok insan fark etti. Bizlerin hedef koyduğu ama bir türlü olmayan açılımlar olacak” dedi.

“YENİ BİR HAVA YOLU ŞİRKETİ.. TAPU HARÇLARI DÜZENLENECEK”

Faiz Sucuoğlu, özellikle turizm alanında beklenen açılımlardan birinin de yeni bir havayolu şirketi olduğunu kaydederek, daha ucuz uçak bileti anlamında çalışmalar yapıldığını belirtti.
Türkiye’den büyük bir yatırımcının hava yolu şirketi konusunda KKTC’yi ziyaret ettiğini vurgulayan Sucuoğlu, hiç de küçümsenmeyecek bir kaynak akışının söz konusu olacağı girişimlerin gerçekleştirileceğine işaret etti.

Başbakan Sucuoğlu, tapu harçlarının da düzenlenmesi gerektiğini kaydederek, devletin gayrı menkul satışlarından alması gereken payı ancak böyle alabileceğini belirtti.

KABİNEDE PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ

“5 yıl sürecek kabine değildir” yönündeki sözlerinin sorulması üzerine Sucuoğlu, “Bizim hedefimiz çalışan, üreten, planlı, hedefe odaklı, disiplinli ve vatandaş memnuniyetinin yüksek bakanlıklardır.. Sıkıntılı, yavaş giden yerlerde ise arkadan gelecek arkadaşlarla bayrak yarışını devam ettirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Sucuoğlu, şöyle devam etti:

“Ben UBP adına konuşabilirim ancak 23 tane çok donanımlı, inanılmaz heyecanlı, genç ve tecrübeli vekilimiz var.. Bakanlarla ilgili performans değerlendirmesi ve vatandaş memnuniyeti bizim için çok önemli. Çok şikayet aldığımız vatandaş memnuniyetinin yeniden kazanılması gerekiyor.. Eğer bir bakanlıkta memur ve müdür çalışmazsa bunun sorumlusu bakan ve müsteşardır. Özelliklere bakanlara büyük görev düşüyor.. Türkiye ziyaretlerinde en çok kıskandığım şey; bakanlıklarda ışıkların gece 9-10’lara kadar sönmemesidir.”

ENERJİ KONUSU

Başbakan Sucuoğlu, başka bir soruyu yanıtında, hükümet programının, “ayakları yere basan, yapılması gereken unsurları içeren” bir program olacağını belirtti. Sucuoğlu, “100 sayfa olmak zorunda değil ama içi dolu olmak zorunda. Birçok arkadaş bakanlığını devraldı, çalışmalarına başladı bile” dedi.

Sucuoğlu, “Enerji nereye bağlı?” sorusunu yanıtında ise, ciddi bir borç söz konusu olduğunu ve ödenebilmesi için hal çaresi üretilmesi gerektiğini belirtti.

Devam eden çözüm arayışının 15-20 günde şekilleneceğini ve lüks tüketim konusunda, vatandaşı mağdur etmeden bir fonlama yaratılmaya çalışıldığını kaydeden Sucuoğlu, yasal anlamda hangi bakanlık bunu daha iyi yapabilirse onunla devam edileceğini söyledi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

İran ile Avrupa, İstanbul’daki müzakere sonrası görüşmelerin sürdürülmesi konusunda anlaştı

Published

on

By

İran ile 2015’teki nükleer anlaşmanın tarafları İngiltere, Fransa ve Almanya arasında İstanbul’da yapılan görüşme sona ererken tarafların meselenin çözümü için yeniden bir araya gelinmesi konusunda mutabakata vardığı bildirildi.

İran ile E3 olarak adlandırılan nükleer anlaşmanın Avrupalı tarafları arasında İstanbul’daki nükleer görüşmede İran’ı temsil eden Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi, görüşmenin sonucuna ilişkin X hesabından açıklama yaptı.

İstanbul’da Avrupalı temsilcilerle ciddi, açık ve detaylı görüşme gerçekleştirdiklerini aktaran Garibabadi, “Yaptırımların kaldırılması ve nükleer meseleyle ilgili son gelişmeler ele alındı ve incelendi.” ifadelerini kullandı.

Garibabadi, bazı Avrupa ülkelerinin İsrail’in İran’a saldırılarında Tel Aviv’i destekleyen tutumlarını da görüşmede gündeme getirdiklerini ve bu tutumu eleştirdiklerini belirtti.

Garibabadi, şunları kaydetti:

“Sözde snapback mekanizması dahil olmak üzere ilkesel duruşlarımızı açıkladık. Her iki taraf da toplantıya belirli fikirlerle geldi ve bu fikirlerin çeşitli yönleri incelendi. Bu konudaki istişarelerin devam etmesi konusunda mutabakata varıldı.”

İran nükleer dosyasına dair belirsizliklerin ve gerilimlerin giderek tırmandığı bir dönemde İran ile 2015’teki nükleer anlaşmanın tarafları İngiltere, Fransa ve Almanya arasında İstanbul’da nükleer konuda görüşme yapılmıştı.

– İsrail’in saldırıları sonrası müzakere süreci kesilmişti

İran ile ABD müzakere süreci devam ederken İsrail, 13 Haziran’da İran’a saldırı başlatmış ve hem ABD hem de Avrupa ile müzakere süreci kesilmişti.

İran, 2015’te imzalanan nükleer anlaşmayla kaldırılan Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarının geri getirilmesini sağlayabilecek “tetik mekanizması (snapback)” adı verilen maddenin, Avrupa ülkeleri tarafından işletilmesinden endişe ediyor. Söz konusu mekanizmanın süresi 18 Ekim’de sona eriyor. İran’ın nükleer programıyla ilgili çözüm üretilemezse Avrupa ülkelerinin bu tarihten önce mekanizmayı işletebileceği öngörülüyor.

– 2015’teki nükleer anlaşma ve “tetik mekanizması”

İran ile BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya arasında 14 Temmuz 2015’te yaptırımların kaldırılması karşılığında İran’ın nükleer faaliyetlerinin sınırlandırıldığı bir anlaşma imzalanmıştı. ABD, 2018’de anlaşmadan tek taraflı çekilmiş ve İran’a yaptırımları geri getirmişti. İran, Avrupa ülkelerinden ABD’nin yaptırımlarını telafi edecek önlemler almasını istemiş ancak Avrupalılar, ABD’nin eylemine karşı çıksa da bu konuda adım atamamıştı.

İran, bunun üzerine bir yıl sonra anlaşmadaki taahhütlerini kademeli olarak durdurmaya başlamış ve daha sonraki süreçte yüksek düzeyli uranyum zenginleştirme faaliyetlerine yönelmişti.

İngiltere, Fransa ve Almanya ise ABD’nin tek taraflı çekilmesinden sonra uygulanmayan nükleer anlaşmada yer verilen ve “snapback” olarak adlandırılan, İran’a anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle BM yaptırımlarını yeniden getirme imkanına sahip maddeyi işletme tehdidinde bulunuyor.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ise Avrupalı tarafların, “anlaşmanın temellerini ihlal ettikleri” ve “anlaşmadaki katılımcı rollerini kaybettikleri” için mekanizmayı harekete geçirebilecek hukuki dayanağa sahip olmadığını ifade etmişti.

Taraflar, daha sonra İstanbul’da 25 Temmuz’da nükleer konuyu görüşmek üzere bir araya geleceklerini bildirmişti.

Devamını Oku

Dünya

Limasol yangını… Logginos: “Bugün durum çok daha iyi”

Published

on

By

Limasol bölgesine bağlı köylerde çıkan yangının büyük ölçüde kontrol altına alındığı, sınırlandırıldığı belirtildi.

“Sigmalive” haber sitesine göre İtfaiye Birimi İtfaiye Şefi Nikos Logginos yaptığı açıklamada dün akşam yangına ilişkin bazı canlanmaların yaşandığını ancak bugün, durumun çok daha iyi olduğunu ifade etti.

Yangının, bugün tamamen kontrol altına alınması konusunda iyimser olup olmadığı şeklindeki soru üzerine Logginos, yangının sınırlandırıldığını, alanın ne olduğunu bildiklerini bununla birlikte teyakkuzda olmaları ayrıca ileriki günlerde de dinamiklerin bölgede olması gerektiğine dikkati çekti.

Yunanistan’dan gelen 26 “orman komandosu” ile ilgili soru üzerine Logginos, Yunanistan’dan gelen ekibin, yangınların canlanması olaylarına yardımcı olacaklarını, bu kişilerin özel eğitimli olduğunu söyledi.

-Yanan alan

“Sigmalive” bir başka haberinde ise ilgili bir merkezin uydu verilerini baz alarak yaptığı ilk analize göre, Limasol yangının geride yaklaşık 125 kilometre karelik yanmış alan bıraktığını belirtti.

-Köyler elektriksiz

“Sigmalive” haber sitesi aynı haberi içerisinde Rum Elektrik Kurumu’nun (AİK) dağlık yangın bölgelerindeki 7 köye elektrik sağlama çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

AİK Basın Sözcüsü Dimitris Nathanail, yangında zarar gören 58 elektrik direğinin tamir edildiğini bununla birlikte tam olarak hasarın tespiti için de sayımın devam ettiğini ifade etti.

Devamını Oku

Dünya

İran ile Avrupa ülkeleri, nükleer faaliyetlere ilişkin görüşmeler için yeniden İstanbul’da bir araya geldi

Published

on

By

İran ile İngiltere, Fransa ve Almanya arasındaki nükleer faaliyetlere ilişkin görüşmeler için heyetler, İran’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda ikinci kez bir araya geldi.

Heyetleri taşıyan araçlar, İran’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na giriş yaptı.

Görüşmeler, basına kapalı gerçekleştiriliyor.

Dışişleri bakan yardımcıları düzeyindeki görüşmelere İran’ı temsilen dışişleri bakan yardımcıları Mecid Tahtrevançi ile Kazım Garibabadi katılıyor.

İran, 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın Avrupalı taraflarının talebi üzerine yeni tur görüşmelerini gerçekleştirmeyi kabul etmişti.

İran ile anlaşmanın Avrupa’daki tarafları olarak bilinen İngiltere, Fransa ve Almanya’dan oluşan E3 grubu, 16 Mayıs’ta İstanbul’da dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde bir araya gelmişti. Taraflar, ABD ile İran arasında süren dolaylı müzakerelere paralel olarak temasların sürdürülmesi konusunda mutabık kalmıştı.

– İsrail’in saldırıları sonrası müzakere süreci kesilmişti

İran ile ABD müzakere süreci devam ederken İsrail, 13 Haziran’da İran’a saldırı başlatmış ve hem ABD hem de Avrupa ile müzakere süreci kesilmişti.

İran, 2015’te imzalanan nükleer anlaşmayla kaldırılan Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarının geri getirilmesini sağlayabilecek “tetik mekanizması (snapback)” adı verilen maddenin, Avrupa ülkeleri tarafından işletilmesinden endişe ediyor. Söz konusu mekanizmanın süresi 18 Ekim’de sona eriyor. İran’ın nükleer programıyla ilgili çözüm üretilemezse Avrupa ülkelerinin bu tarihten önce mekanizmayı işletebileceği öngörülüyor.

– 2015’teki nükleer anlaşma ve “tetik mekanizması”

İran ile BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya arasında 14 Temmuz 2015’te yaptırımların kaldırılması karşılığında İran’ın nükleer faaliyetlerinin sınırlandırıldığı bir anlaşma imzalanmıştı. ABD, 2018’de anlaşmadan tek taraflı çekilmiş ve İran’a yaptırımları geri getirmişti. İran, Avrupa ülkelerinden ABD’nin yaptırımlarını telafi edecek önlemler almasını istemiş ancak Avrupalılar, ABD’nin eylemine karşı çıksa da bu konuda adım atamamıştı.

İran, bunun üzerine bir yıl sonra anlaşmadaki taahhütlerini kademeli olarak durdurmaya başlamış ve daha sonraki süreçte yüksek düzeyli uranyum zenginleştirme faaliyetlerine yönelmişti.

İngiltere, Fransa ve Almanya ise ABD’nin tek taraflı çekilmesinden sonra uygulanmayan nükleer anlaşmada yer verilen ve “snapback” olarak adlandırılan, İran’a anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle BM yaptırımlarını yeniden getirme imkanına sahip maddeyi işletme tehdidinde bulunuyor.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ise Avrupalı tarafların, “anlaşmanın temellerini ihlal ettikleri” ve “anlaşmadaki katılımcı rollerini kaybettikleri” için mekanizmayı harekete geçirebilecek hukuki dayanağa sahip olmadığını ifade etmişti.

Devamını Oku

Trending

Reklam