Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Çavuşoğlu: Öğretmenlerimizin yeterliliklerinin tam ve çağdaş olması, öğrencileri dünyayla buluşturabilmeleri bizim için olmazsa olmazdır

Published

on

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Talim ve Terbiye Dairesi Müdürlüğü tarafından düzenlenen “21. Yüzyıl Öğretmeninin Genel Yeterlilikleri Çalıştayı” başladı.

Lefkoşa Golden Tulip Hotel’de saat 09.30’da başlayan çalıştay, üç farklı oturumda gerçekleşecek ve 16.15’e kadar devam edecek.

Yirmi birinci yüzyılda öğretmenlerin sahip olması gereken yeterliliklere dair dış paydaş görüş ve önerilerinin toplanıp raporlanacağı çalıştaya, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, YÖDAK Başkanı Turgay Avcı, bazı milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, eğitim uzmanları, üniversite rektörleri, kamu ve özel okulları temsilen okul müdürü, muavini, öğretmenleri ve eğitim sendikaları katıldı.

Oturumlar öncesinde, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, YÖDAK Başkanı Turgay Avcı, Talim ve Terbiye Dairesi Müdürü Murad Aktuğ birer konuşma yaptı; Talim ve Terbiye Kurulu üyelerinden Salih Sarpten bir sunum gerçekleştirdi.

Açılış konuşmaları ve sunumun ardından, “21. yüzyılda öğretmen genelde hangi alanlarda bilgi ve beceri sahibi olmalıdır?”, “21. yüzyılda öğretmen genelde hangi tutum ve değerlere sahip olmalıdır?” ve “Öğretmen kendi kişisel ve mesleki gelişimi için nasıl bir yıl izlemelidir?” konuları üzerinde sırasıyla oturumlar başladı.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: “ÖĞRETMENLERİMİZİN YETERLİLİKLERİN TAM VE ÇAĞDAŞ OLMASI, ÖĞRENCİLERİ DÜNYAYLA BULUŞTURABİLMELERİ BİZİM İÇİN OLMAZSA OLMAZDIR”
Çalıştayda konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, tüm katılımcılara katkıları için teşekkür ederek, çalıştayın hayırlı olmasını diledi.
Çavuşoğlu, geçmişte, kendisinin öğretmenlik yaptığı dönemlerde ihtiyaç duyulan yeterlilikler ve bugünün ihtiyaçları karşılaştırıldığında büyük farklılıklar olduğuna işaret ederek, kadroya girmek için diplomanın yeterli olduğunu ancak emekliliğe kadarki 36-40 yıllık süreç boyunca, diplomanın yeterli sayılamayacağına, bu noktada, kişisel ve mesleki gelişimin büyük önem arz ettiğine değindi.
Atatürk’ün “Yeni nesil öğretmenlerin eseri olacaktır” sözüne atıfta bulunan Çavuşoğlu, “Öğretmenlerin dokunduğu her yerde ya çiçek açar ya açık çiçek kurur” dedi ve kendini geliştiremeyen bir öğretmene sahip bir öğrencinin geleceğe giden yolda yaşayacağı sıkıntılara dikkat çekti.
Bakan Çavuşoğlu, “Öğretmenlerimizin yeterliliklerinin tam ve çağdaş olması, öğrencileri dünyayla buluşturabilmeleri bizim için olmazsa olmazdır” dedi.
Ülke üniversitelerinde görev alan ve bilgi anlamda öğrencileri dünyayla buluşturabilecek düzeyde akademisyenlerin olduğuna ve bu kişilerin yetiştireceği öğrencilerin ve sonrasında gelecek nesillerin uluslararası standartlarda yeterli olacağına inanç belirten Çavuşoğlu, ekonomik kriz nedeniyle özellikle uluslararası eğitime giden öğrenci sayısında azalma olduğunu ancak hedeflerinin bu sayıyı artırmak olduğunu belirtti.

“EĞİTİM ORTAK HİZMETLER DAİREMİZ, TARİHİNİN EN YÜKSEK PERFORMANISINI GÖSTERİYOR”
Öğretmenlerin eğitilmesinde, Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi’nin, dönemine göre kapasitesi elverdiğince hizmet içi kurslar düzenlediğini ve bugün, dairenin tarihinin en yüksek performansını gösterdiğini söyleyen Çavuşoğlu,  ancak bu sistemin yeterli olmadığını dile getirdi ve Bakanlık’ın zafiyetlerinin bu çalıştay sonucunda ortaya çıkmasını beklediğini söyledi.
Özellikle pandemi döneminin, ihtiyaçların çeşitliliği ve yeterlilik sıkıntılarının neler olduğunu ve ne kadar tartışılması gerektiğini ortaya koyduğunu kaydeden Çavuşoğlu, yaşanan tüm sıkıntılara rağmen öğretmenlerin çok kısa sürede bilgisayar öğrendiği, öğrettiğini, kendi imkanlarıyla çevrim içi ortamda ders hazırlayıp sunduğunu belirtti ve tüm bu emekleri ne kadar takdir ettiğini ifade etti.
“Öğretmenlerimizin eksikliklerin birinci sorumlusu kendimi tutuyorum. İkinci sorumlusu olarak Bakanlık’ı, daha sonra siyaseti ve kendi gelişimini tamamlayamamış öğretmenleri sorumlu tutuyorum” diyen Çavuşoğlu, çalıştay sonuçlarının kendilerine ışık tutacağını ve yazıya dökülenleri hayata geçireceklerini söyledi.

“AKADEMİK, BEDENİ, FİKRİ PERFORMANSI VE MUTLULUK DERECESİ YÜKSEK NESİLLER YETİŞTİRMELİYİZ. BUNUN DA ANAHTARI BİZİZ”
Çavuşoğlu, hükümet programında yer verdikleri “her okula internetin sağlanacağı” hedefinden memnun olmadığını da belirterek, Avrupa’daki okullarda artık bilgisayar dersi verilmediğini, buna ihtiyaç duymadıklarını ancak ülke olarak halen bunun mücadelesi verildiğini kaydetti.
“Akademik, bedeni, fikri performansı, mutluluk derecesi yüksek nesiller yetiştirmeliyiz. Vursalar ölmesin, ölemesin, böyle nesiller istiyoruz. Bunun da anahtarız biziz” şeklinde konuşan Çavuşoğlu, hedeflerinin ülke öğretmeninin, bir Avrupa ülkesindeki okulda eğitim verebilecek yeterlilik ve bilgi birikimine sahip olmasını sağlamak ve yeni nesillerin kendi insanı yanında dünya insanına hizmet edebilecek seviyeye gelmesi olduğunu söyledi.

AVCI: “HERKES MEZUN OLACAK. AMA HERKES AYNI DÜZEYDE MEZUN OLMAYACAK”
Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Avcı ise, kendisinin yeni nesiller yetiştiren öğretmenler ve akademisyenlerin tanımında bir ayrım yapmadığını belirterek,  öğretmenliğin, sorumluluğu çok fazla ancak emeğinin karşılığını veren bir meslek olduğunu söyledi ve yıllar sonra öğrencileriyle karşılaştığında duyduğu hazdan bahsetti.
Üniversitede eğitim vermeye bir süre ara verdiğini, döndüğünde ise bambaşka bir dünyayla karşılaştığını ve ayak uydurabilmek için birçok yeni beceriyi kazanması gerektiğini anlatan Avcı, artık mezuniyet diplomasının yeterli olmadığını, önemli olanın diplomanın yanında yabancı dil, networking, teknolojik ve iletişimsel başarı gibi beceriler olduğunu söyledi.
“Herkes mezun olacak ama herkes aynı düzeyde mezun olmayacak” diyen Avcı, öğretmenlikte de durumun aynı olduğunu, 21. yüzyılın getirdiği değişimlere ayak uydurmanın bir şart olduğunu belirtti.

“BAKANIMIZ VE ÖĞRETMENLERİMİZDE GEREKEN HEYECAN VARDIR”
Avcı, “50 yıl sonra nerede olmak istiyoruz?” sorusunun sorulması gerektiğine de kaydederek, üniversitelere geleceğin bölümlerini açmaları konusunda talepte bulunduğunu çünkü artık önemli olanın mezun vermek değil, o mezunların aranıyor olması gerektiğini söyledi.
Dünyada yaşanan olumsuzlukların olumluya çevrilebileceğini anlatan Avcı, Bakan Çavuşoğlu ve öğretmenlerde gereken heyecanı gördüğünü belirti ve çalıştayın hayırlı olmasını diledi.

AKTUĞ: “DÜNYADA YAŞANAN GELİŞMELERE PARALEL OLARAK, ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNİN DE DEĞİŞİME UĞRAMASI KAÇINILMAZDIR”
Talim ve Terbiye Dairesi Müdürü Aktuğ ise, yıllar boyunca birçok düşünür tarafından anahtar meslek olarak tanımlanan ve diğer tüm mesleklerin anası kabul edilen öğretmenlik mesleğinin, yıllar içerisinde dünyadaki gelişmelere paralel olarak değişiminin kaçınılmaz olduğunu kaydetti.
Aktuğ, Çalıştay’ın amacının, eğitim teknolojileri, öğretim programları, altyapı gelişimi, gereken bilgi, beceri, tutum ve davranışların zemininin oluşturulması, eğitim sisteminin geliştirilmesi ve bu sistem geliştirilirken, öğretmenin de yerinin pekiştirilmesi ve öğretmenin toplum içerisindeki statüsünün uluslararası düzeye getirilmesi olduğunu belirtti ve katılan herkese teşekkürlerini iletti.

TAK/BRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Limasol’daki yangının dumanları Lübnan kıyılarına kadar ulaştı… Kundaklama iddiaları var

Published

on

By

Limasol’un dağlık bölgelerinde çarşamba günü çıkan ve dün kontrol altına alınabilen orman yangınında, 125 kilometrekarelik alan kül oldu, 14 köy ciddi şekilde etkilendi. Uydu görüntülerinde, yangının sebep olduğu dumanların Lübnan sahillerine kadar ulaştığı görüldü. Basına, kundaklama iddiaları da yansımaya başladı.

-“İlk hasar tespiti…”

Fileleftheros’a göre yangının kontrol altına alınmasından sonra hasar tespitine başlandı. İlk belirlemelere göre 2 kişi yangından kaçmaya çalışırken araçları içerisinde yanarak can verdi. Vücutlarında yanıklar oluşan ya da dumandan etkilenen 7 kişi halen hastanede tedavi görüyor, 70 civarında kişi ise ayakta tedavi ve taburcu oldu. Yangında toplam 191 konut zarar gördü. 93 konut ve 120 araç tamamen yandı, 31 bina ağır hasar gördü. 28 köydeki bağ ve ekinler hasar gördü.

-“Kundaklama şüphesi…

Alithia’ya göre yangının Ay. Amvrosio’daki evinin avlusuna kadar ulaştığı bir kadın, çarşamba günü tarlalar içerisinde gizlenen siyah giyimli, yüzünü maskeyle gizleyen ve sırt çantası bulunan bir kişi görüldüğünü, söz konusu kişinin fark edildiğini anlayınca kaçtığını, kısa süre sonra da yangın çıktığını açıkladı. Bir yayın organına konuşan kadın bu durumun tesadüf olmadığını belirterek, çarşamba gecesi komşu bölgelerin alevlerle kaplandığını ve evlerin boşaltıldığını söyledi.

Yangının etkili olduğu bölgelerde, tahliye edilen evlerin yağmalandığı bilgisini de veren gazete, bu durum Adalet Bakanı Harçiotis’e sorulduğunda “polisin bilgisi var, araştırıyor” cevabı alındığını kaydetti.

Fileleftheros “Malia” (Bağlarbaşı) köyündeki köprünün altındaki çöp alanında iki noktada yangın çıktığının görüldüğünü, bunun kundaklama olup olmadığının henüz bilinmediğini ancak bölge sakinlerinin, son 15 gün içerisinde aynı noktada 3 yangın çıktığına dikkat çektiklerini yazdı.

-“Yardım kampanyaları yasa dışı…”

Haravgi ve Alithia Rum Gönüllülük Koordinasyon Konseyi’nin, bu günlerde kişi veya gruplar tarafından yangından zarar görenlere yardım amaçlı ilan edilen bütün bağış kampanyalarının yasa dışı olduğunu açıklayarak kişileri dikkatli olmaya çağırdığını yazdı.

Devamını Oku

Dünya

İngiltere Başbakanı Starmer, Gazzeli çocukları ülkede tedavi etmek istediklerini açıkladı

Published

on

By

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, acil tıbbi desteğe ihtiyacı olan Gazzeli çocukları bölgeden tahliye edip İngiltere’de tedavilerini yapmak için çabaları hızlandıracaklarını bildirdi.

Starmer, Gazze’deki duruma ilişkin açıklamasında, bölgeden gelen görüntülerin İngiltere’de halkı derinden etkilediğini, açlık ve çile görüntülerinin dehşet verici olduğunu söyledi.

“Bebekler ve çocuklar için gönderilen yardımların girişinin engellenmesi kabul edilemez.” diyen Starmer, esirlerin varlığının da kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Starmer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yüzlerce sivil yardım ararken öldürüldü, çocuklar su doldururken öldürüldü. Bu bir insani felakettir ve sona ermelidir. Gazze’ye milyonlarca sterlinlik yardım yaptık. Bu yıl 40 milyon sterlinlik ekstra yardım açıkladık ancak bu yardımlar içeri (Gazze’ye) giremiyor. Şimdi Gazze’de acil tıbbi desteğe ihtiyaç duyan çocukları tahliye etmek ve tedavilerini İngiltere’de yapmak için çabalarımızı hızlandırıyoruz.”

İsrail’in başka ülkelerin Gazze’ye havadan yardım bırakmasına izin vereceği haberini değerlendiren Starmer, “Çok geç alınmış bir karar ancak bu yolla yardımları Gazze’ye sokabilmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız.” dedi.

Starmer, Ürdün makamlarıyla İngiliz yardımlarını Gazze’ye sokmak için çalıştıklarını dile getirdi.

Yakın müttefiklerle bölgede barışa giden bir yol için çalıştığının altını çizen Starmer, bu yolla ateşkesi kalıcı barışa dönüştürmenin somut adımlarının atılacağını ifade etti.

Starmer, Filistin devletini tanıma kararına değinerek, “Filistin devletinin tanınması bu adımlardan biri olmalı. Ancak bu, iki devletli bir çözümün ve Filistinliler ile İsrailliler için kalıcı bir güvenlikle sonuçlanacak daha geniş bir planın parçası olmalı.” dedi.

Tanımanın nihai hedef olduğunu vurgulayan Starmer, İngiltere’nin gerçek, anlamlı ve pratik çözümlerle uluslararası hareketleri arkasında topladığını belirtti.

Buna örnek olarak Ukrayna için Gönüllüler Koalisyonunun kurulmasını gösteren Starmer, “Orta Doğu’da da olması gereken, acıları şimdi ve uzun vadede sona erdirecek bir planın arkasında yeni bir uluslararası koalisyon kurmak.” diye konuştu.

Devamını Oku

Dünya

Trump, Fransa’nın Filistin’i tanıma kararını “önemi yok” diye yorumladı

Published

on

By

ABD Başkanı Donald Trump, Fransa’nın Filistin Devleti’ni tanıma kararını, “(Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron) Çok iyi bir adam, onu severim ama açıklamasının bir önemi yok.” ifadesiyle değerlendirdi.

ABD Başkanı Trump, İskoçya ziyareti için Beyaz Saray’dan ayrılırken basın mensuplarına gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Trump, bir soru üzerine, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Filistin’i tanıma kararına ilişkin, “Macron farklı bir adam. Fena biri değil. Takım oyuncusu sayılır. Ama açıklamasının hiçbir önemi yok. Çok iyi bir adam, onu severim ama açıklamasının bir önemi yok.” yorumunu yaptı.

Öte yandan ABD Başkanı Trump, resmi ziyaret için gittiği İskoçya’ya indikten sonra havalimanında basın mensuplarının konuyla ilgili sorusunu yanıtladı.

Trump, “Bu onun kararı, benim kararım değil. Ben ABD’nin tarafındayım, Fransa’nın değil.” ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, dün, ülkesinin Filistin Devleti’ni tanımasına karar verdiklerini ve eylülde resmi bir açıklama yapacağını bildirmişti.

İrlanda, Norveç ve İspanya da 28 Mayıs 2024’te Filistin’i resmen tanıdığını duyurmuştu.

-ABD’li senatörlerden Trump’a “Gazze’de ateşkes için Netanyahu’ya baskı yapması” çağrısı

Öte yandan ABD Senatosunun önde gelen 6 Demokrat ismi, Başkan Donald Trump’a, “Gazze’de ateşkes için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya baskı yapması” çağrısında bulundu.

ABD Senatosunun farklı komitelerinde başkan yardımcısı veya kıdemli üye olarak görev yapan 6 Demokrat senatör, Trump’a Gazze konusunda bir mektup gönderdi.

Mektupta, Senato İstihbarat Komitesi Başkan Yardımcısı Mark Warner, Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi Kıdemli Üyesi Jack Reed, Senato Yargı Komitesi Kıdemli Üyesi Dick Durbin, Senato Dış İlişkiler Komitesi Kıdemli Üyesi Jeanne Shaheen, Savunma Bütçesi Üst Düzey Üyesi Chris Coons ve Brian Schatz’ın imzası yer aldı.

Demokrat senatörler, mektupta, Trump yönetimine İsrail Başbakanı Netanyahu’ya “Gazze’deki savaşta derhal rota değişikliği yapması” için baskı yapması çağrısında bulundu.

Mektupta şu ifadelere yer verildi:

“Gazze’deki insani koşullar korkunç ve vicdansız bir noktadadır. Bu hafta, Mercy Corps, Sınır Tanımayan Doktorlar, Save the Children ve Oxfam dahil olmak üzere 100’den fazla STK, Gazze’de yayılan kitlesel açlık konusunda uyarıda bulundu. Başbakan Netanyahu’nun insani yardımı neredeyse 3 aydır engellemesinin ardından, nüfusun dörtte üçü acil veya felaket düzeyinde açlıkla karşı karşıya.”

İsrail’in saldırılarının bölgedeki sivilleri tehlikeye attığına dikkati çekilen mektupta, “Trump yönetiminden, sahip olduğu nüfuzunu kullanarak Başbakan Netanyahu’ya şu hususlarda baskı yapmasını talep ediyoruz: İsrail ile Hamas arasında, rehinelerin mümkün olan en kısa sürede serbest bırakılmasını öngören bir ateşkes anlaşması yapılması. Yeterli miktarda insani yardım ve etkili dağıtım için güvenilir mekanizmalar sağlayan insani yardımın artırılması.” ifadeleri kullanıldı.

Devamını Oku

Trending

Reklam