Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Arıklı: Doğu Akdeniz gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya gitmesi KKTC için avantaj yaratacak

Published

on

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte, Avrupa’nın Rus enerjisine olan bağımlılığını sona erdirmek için alternatif yollar arandığını, Türkiye-İsrail ilişkilerinin iyiye gitmesinin ardından Mısır ve İsrail gazının Kuzey Kıbrıs ile Türkiye üzerinden Avrupa’ya aktarılmasının KKTC için önemli avantaj yaratacağını söyledi.

‘Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak’ temasıyla düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu’na katılan Bakan Arıklı, BBN Türk’te canlı yayınlanan ‘Dış İşleri’ programına konuk oldu.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Antalya’da Rusya-Ukrayna krizinin hem Avrupa hem de dünya ekonomisine büyük zarar verdiğine değinen Arıklı, Antalya Diplomasi Forumu’nda savaşın yarattığı sorunlara alternatif çözümler arandığını kaydetti.

Savaş nedeniyle doğalgaz fiyatlarının 5-6 kat arttığını, petrolün fiyatının ise devamlı yükseldiğini belirten Arıklı, Rusya’nın hem doğalgaz hem de petrol ihraç eden bir ülke olduğunu, aynı şekilde Ukrayna’nın ise tahıl ürünleri üretip ihraç eden bir ülke olduğunu söyledi.

 

Arıklı, her iki ülkenin birbirleriyle savaşta olması nedeniyle fiyatların arttığını, bu durumun hem Avrupa’yı hem de dünyayı ekonomik anlamda derinden etkilediğini ifade etti.

Bu durum nedeniyle Avrupa’nın Rusya’ya alternatif enerji kaynakları arayışı içerisinde olduğuna işaret ederek şöyle konuştu:

“Sabahki toplantıda acaba Azerbaycan doğalgazı bir alternatif olabilir mi? Avrupa’ya başka yollardan ulaştırılabilir mi? Şeklinde arayışlar var.  İsrail ve Mısır gazının ‘East-Med Projesi’ ile Kıbrıs üzerinden Avrupa’ya aktarılması düşünülüyordu. Biliyorsunuz Türkiye, Libya ile münhasır ekonomik bölge (MEB) anlaşması imzalayarak buna sekte vurmuştu. Şimdi Türkiye Cumhuriyeti-İsrail ilişkilerinin iyileşmesinin neticesinde yeni bir fırsat ortaya çıkmış oluyor. Rusya-Ukrayna krizi de bu fırsatı tetiklemiş bulunuyor. İsrail ve Mısır doğalgazının Kuzey Kıbrıs ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya aktarılması, bizim için de büyük bir avantaj yaratacak gibi gözüküyor. Önümüzdeki günlerde bunu detaylı olarak değerlendireceğiz.”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile yapacağı görüşmeye de değinen Arıklı, Yunanistan’ın artık Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC ile birlikte geliştirdiği politikayı benimsemesi gerektiğini söyledi.

 

Arıklı, “(Yunanistan) Federasyon tezinin ortadan kalktığını anlamak ve iki devletli çözümü müzakere etme noktasına gelmeliler. Şimdiye kadar 50 yıl kaybettiğimiz federasyon görüşmelerinin çıkmaza girdiğini ve nihayete ermesinin mümkün olmadığını herkesin, en başta da Yunanistan’ın anlaması gerekiyor ki yavrusu Güney Kıbrıs’ın da bu noktaya gelmesini sağlayabilsin. Bu biraz zaman isteyen bir süreç. Türkiye Cumhuriyeti dünyanın en eski hariciyesine sahip ülke ve neyi ne zaman, hangi araçlarla ortaya koyacağını çok iyi bilen bir ülke. Yunanistan, özellikle Rusya-Ukrayna krizi ile birlikte artık Türkiye Cumhuriyeti’nin gücünü anlamalı ve ‘Don Kişot’luk yapmaktan vazgeçmesi gerektiğini anlamalıdır. Bu konuda sayın Cumhurbaşkanımızın yapacağı teması hep birlikte dikkatle takip edeceğiz” ifadelerini kullandı.

TAK/BRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Taliban, kaçak Afganlar için Türkiye’ye gelecek

Published

on

Afganistan’daki Taliban hakimiyetinden sonra ülkeyi terk eden Afganlar, İran sınırından farklı yollarla Türkiye’ye gelmeye devam ediyor. Taliban, Türk makamlarıyla konuya ilişkin ikili değerlendirmelerde bulunabilmek amacıyla Afganistan Göç ve Mülteciler Bakanlığından bir grup heyetin önümüzdeki hafta içi Türkiye’ye gönderileceğini açıkladı.

 

HEYET, AFGAN GÖÇMENLERİN SORUNLARINI ARAŞTIRACAK

Taliban’ın Göç ve Mülteciler Bakanlığından Türkiye’ye göndereceği heyet, Türkiye’deki Afgan göçmenler hakkında birtakım araştırmalarda bulunacak. Afgan kaçak göçmenlerin sorunlarının ve geri dönüş yollarının üzerinde duracak olan heyet, oluşturdukları raporları Taliban hükumetine bildirecek.

MOHAMMED ARSALA: TÜM SORUNLAR DİKKATE ALINACAK

Afganistan Göç ve Mülteciler Bakan Yardımcısı Mohammad Arsala, konuya ilişkin birtakım açıklamalarda bulundu. Bakan Yardımcısı Arsala, Taliban hükumetinin kaçak göçmenlerin Afganistan’a geri dönebilmesi için bütün yardımlara hazır olduğunu belirtti. Arsala, bugüne kadar Türkiye’deki Afgan göçmenlerin durumu ve dönüşleri konusunda Türkiye’yle yapılan resmi görüşmelerde hiçbir çözüme ulaşılamadığını vurguladı.

Türkiye, bugüne kadar 40 bin Afgan sığınmacıyı çeşitli sebeplerle Geri Gönderme Merkezi’yle sınır dışı etmişti.

Devamını Oku

Dünya

New York’ta maymun çiçeği nedeniyle OHAL ilan edildi

Published

on

By

Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde maymun çiçeği nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi.

New York Valisi Kathy Hochul, maymun çiçeği salgını nedeniyle eyalette olağanüstü hal ilan etti.

Hochul yaptığı açıklamada, “New York eyletinin maymun çiçeği salgınıyla ilgili son verilerini inceledikten sonra, bu salgınla mücadele çabalarımızı güçlendirmek için olağanüstü hal ilan ediyorum” ifadelerine yer verdi.

ABD’de tespit edilen her 4 maymun çiçeği vakasından birinin New York eyaletinde olduğu bilgisini paylaşan Hochul, “Ekibimle birlikte daha fazla aşı tedarik etmek, testleri artırmak ve halkı salgın sırasında nasıl güvende kalacakları konusunda sorumlu bir şekilde eğitmek için gece gündüz çalışıyoruz” dedi.

Devamını Oku

Dünya

Nur Sultan’da aşı olmayanlar AVM’lere alınmayacak

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da bugünden itibaren koronavirüs aşısı olmayanların hafta içi de alışveriş ve eğlence merkezlerine girişleri yasaklandı.

Published

on

By

Nur Sultan Valilikten yapılan açıklamaya göre, başkentteki koronavirüsün yayılımını  kontrol altında tutmak amacıyla önlemler artırıldı. 

Hafta sonu yasağı genişletildi

Açıklamada, ev karantinasını ihlal edenlerin en fazla alışveriş ve eğlence merkezlerinde tespit edildiği belirtilerek, “Bu nedenle 8 Kasım’dan itibaren hafta içi de Nur Sultan’daki alışveriş ve eğlence merkezleri sadece ‘yeşil’ kategorideki vatandaşlara açık olacak” denildi.

Tam aşılıların sayısı 7 milyonu geçti

Ülke genelinde daha önce Covid-19 aşısı olmayanların hafta sonları alışveriş ve eğlence merkezlerine girişleri yasaklanmıştı.

Kazakistan Sağlık Bakanlığının güncel verilerine göre, 19 milyon nüfusa sahip ülkede virüse karşı tam aşı olanların sayısı 7 milyon 674 bini geçti.

Ülkede son 24 saatte 1031 yeni vakanın görülmesiyle toplam vaka sayısı 950 bine yaklaştı. Ölenlerin sayısı 9 artarak 12 bin 259’a ulaştı.

TRT

Devamını Oku

Trending

Reklam