Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Seçimle ilgili Ad-Hoc Komite oy çokluğuyla kabul edildi

Published

on

Meclis Genel Kurulu’nda Başkanlık Divanı’nın “Seçim Tarihini Belirlemek, Seçim ve Halk Oylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Geçici Özel (Ad-Hoc) Komite’nin gündeminin oluşturulmasına yönelik kararı oy çokluğu ile kabul edildi.

Genel Kurul’da yapılan oylamada geçici komite 26 kabul, 18 ret, 1 çekimser oy çokluğu ile onaylandı.

Meclis Başkanı Önder Sennaroğlu başkanlığında toplanan Genel Kurul, başkanlığın sunuşları ile başladı. Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı’nın “Seçim Tarihini Belirlemek Seçim ve Halk Oylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak Ve Görüşmek Üzere Geçici Özel Komite”nin gündeminin oluşturulmasına yönelik kararı okundu.

ÖZYİĞİT: “MECLİS İŞLEVİNİ BİTİRDİ, HALKIN ÖNÜNE ÇIKMAK EN DOĞRUSU”

Karara yönelik söz alan TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, hükümetin “aynı teraneye devam ettiğini” ifade ederek, bu konudaki inadı anlamadığını söyledi. Hep beraber uzlaşı bulmak yerine inat ve ısrarla “bizim değdiğimiz olur” dendiğini ifade eden Özyiğit, uzlaşı çağrısında bulundu.

Yasaların, tüzüklerin görmezden gelindiği eleştirisinde bulunan Özyiğit, Meclis’in işlevini bitirdiğini, o yüzden halkın önüne çıkmanın en doğrusu olacağını kaydetti. Özyiğit, demokrasinin yasaların tüzüklerin ayaklar altına alındığını ifade ederek, önerilerin geri çekilip uzlaşı bulunmasını istedi.

ÖZERSAY: “OCAK 2022’YE SICAK BAKIYORUZ… GEÇİCİ KOMİTE YASALARA AYKIRI”

HP Genel Başkanı Kudret Özersay da, hükümetin “metazori” ilerlemeye devam ettiğini belirterek, seçim tarihi belirleme çalışmalarının sürdüğünü anlattı ve gayriresmi istişarelerle Ocak 2022 tarihinin öne çıktığını kaydetti. Ancak bu konuda bir ilerleme sağlanamadığını yanıtlar alamadıklarını anlatan Özersay, Ocak 2022’ye sıcak baktıklarını söyledi, ancak geçici komitenin yasalara aykırı olduğu konusundaki görüşlerinin değişmediğini kaydetti.

ERHÜRMAN: “YAŞANANLAR KABAK TADI VERDİ”

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da, yaşananların “kabak tadı” verdiğini ifade ederek, hükümet programında seçim için Ekim tarihinin yer aldığını ve o tarihin belirlenip bu işin bitmesinin en doğrusu olacağını, fakat işlerin buraya kadar geldiğini söyledi.

Erhürman, normalin bu olduğunu ancak Meclisin çalışmaz duruma getirildiğini, çünkü seçim tarihi ve yasa konusunda tek taraflı adım atılmak istendiğini ifade ederek, bunun normal olup olmadığını sordu, UBP’ye yönelik kurultay eleştirisinde bulundu.

Bu yaşananların ülke tarihinde görülmediğini ifade eden Erhürman, yaşananları “maskaralık” olarak niteledi, muhalefetin “yok” hükmünde sayılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Erhürman, gidişatın son derece karanlık olduğunu ve sorumlusunun da UBP olacağını ifade etti.

ARIKLI: “OCAKTA SEÇİM İÇİN MUHALEFETLE ANLAŞMAYI AMAÇLIYORUZ”

YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, hükümeti kurarken seçim tarihini Ekim olarak belirlediklerini ancak ortaklarının kurultay hassasiyetini değerlendirdiklerini ve Ocak ayında bir seçimle muhalefet ile anlaşmayı amaçladıklarını sıcak baktıklarını söyledi.

BEROVA: “NİHAİ KARAR MECLİS GENEL KURULU’NUN”

UBP adına kürsüye çıkan Girne Milletvekili Özdemir Berova da, grup başkan vekili olarak söz aldığını, muhalefetin “kara senaryolar” yarattığını ve kötü algı yaratmaya çalıştığını söyledi.

Berova, seçim tarihini belirleme ve oy verme yetkisine sahip olanın yüce Meclis olduğunu, nihai kararı komitenin değil Genel Kurul’un, milletvekillerinin vereceğini kaydetti.

“Önce ülke” dediklerini vurgulayan Berova, UBP’nin “tek başına iktidar” olacağını söylemesi üzerine milletvekilleri arasında kısa süreli sözlü tartışma yaşandı.

ÖZYİĞİT

Bunun üzerine ikinci kez söz alan TDP Genel Başkanı Özyiğit, UBP’yi tavrından dolayı eleştirdi, ara seçim için tavır belirlenmemesi konusunda yapılanların doğru olmadığını söyledi.

Özyiğit, önce demokrasinin sindirilmesi gerektiğini ifade etti, Anayasanın iyi okunmasını tavsiye etti.

ÖZERSAY

HP Genel Başkanı Kudret Özersay da, Berova’yı dikkatle dinlediğini ancak buranın parti meclisi veya miting alanı olmadığını ifade ederek, konuşmaya alkış gelmesini eleştirdi, Meclis Başkanı’na da bunun yaşanmaması için talepte bulundu.

Özersay, bunu doğru bulmadıklarını, yakışıksız olduğunu ifade ederek, kara propaganda yaptıkları eleştirisine de katılmadığını, ülkede doğrunun yapılmasını istemelerinin kara propaganda olmadığını söyledi.

ERHÜRMAN: “MECLİS TARİHİNE KARA LEKE”

Tekrar söz alan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ise, “konuştukça batan bir yaklaşımla” karşı karşıya olduklarını ifade ederek, ciddiyet gerektiğini, Meclis’in şu anda ara seçim konusunda Anayasa’yı ihlal ettiğini söyledi.

Erhürman, hükümetin “yalana dayalı propaganda” yaptığını ifade ederek, “devlet devlet” diyenlerin yasaları, anayasayı ihlal ettiğini kaydetti ve eleştirilerde bulundu, buna izin verip ortak olmayacaklarını belirtti.

Komitenin oylamasının tüm bu yaşananlara rağmen yapılmasının sorgulanması ve doğuracağı sonuçların iyi düşünülmesi gerektiğini ifade eden Erhürman, 27’nin “parçası” durumunda olan bağımsız milletvekillerinin de oylamaya katılacağını, tercihlerine saygılı olduğunu söyledi.

Erhürman, buradan çıkacak kararın Meclis tarihine “kara leke” olarak yazılacağını kaydetti, meclisin pas pas edilmemesi için bundan geri dönülmesini istedi, geçit vermeyeceklerini belirtti.

Konuşmaların ardından oylama yapıldı ve geçici komite 26 kabul, 18 ret, 1 çekimser oy çokluğu ile kabul edildi.

Genel kurulun gündeminde; “Kişisel Verileri Koruma Kurulu 2021 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı”, “Küçükler ve Mahcurlar Vesayet (Değişiklik) Yasa Önerisi” ve “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kalkınma Bankası Teşkilat (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın üçüncü görüşmesi” bulunuyor.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Şampiyon Meleklerin aileleri yurda döndü

Published

on

By

Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görüşülen İsias Otel davasının dördüncü duruşmasının ardından Şampiyon Meleklerin aileleri, bugün öğle saatlerinde yurda döndü.

Dün görüşülen davada mahkeme ara kararlar almıştı.

Mahkeme tutuklu sanıklar Ahmet Bozkurt, Mehmet Fatih Bozkurt, Erdem Yıldız’ın tutukluluk hallerinin devamına;

diğer 8 sanığın ise adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmasının devamına karar vermişti.

Öte yandan hakkında soruşturma izni çıkarılan kamu görevlilerinin dosyalarının akıbetinin öğrenilmesine karar verilmişti.

İzmir 9 Eylül Üniversitesi bilirkişi raporunun mahkemeye ulaştırılmasının beklenmesine karar verilen mahkeme, bir sonraki duruşmayı 3 Aralık saat 10.00’da yapacak.

Devamını Oku

Kıbrıs

Bağımsız Şoför Okulları Birliği Bakü’deki Türk Dünyası Trafik Sempozyumu’ndaydı

Published

on

By

KKTC Bağımsız Şoför Okulları Birliği, sürücülük eğitiminde iş birliği sağlama hedefiyle Bakü’de düzenlenen “Türk Dünyası Trafik Sempozyumu’na katıldı.

Birlikten verilen bilgiye göre, 14-17 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen sempozyumda konuşma yapan Bağımsız Şoför Okulları Birliği Başkanı Emirzade Tilki, Azerbaycan’a davet edilmelerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Tilki, “TBMM’den birçok milletvekilinin, Azerbaycan’dan üst düzey katılımın olduğu bir platformda bize söz verilmesi bir ilktir. KKTC’yi ve trafiğimizi tanıtarak bir ilke imza attık…” dedi.

Tilki, başta Azerbaycan Kıbrıs Cemiyeti Başkanı Orhan Hasanoğlu olmak üzere sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, KKTC’de soldan akan trafik konusunda katılımcılara bilgi verdi.

Emirzade Tilki, 1974’ten bu yana KKTC’de trafikte hayatını kaybedenlerin sayısının 2 bin 400’ü geçtiğini de belirtti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum siyasi partilerin toplantısı Stewart’ın katılımıyla yapıldı

Published

on

By

Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum siyasi partilerinin rutin toplantısı bugün Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi, Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü Sorumlusu Colin Stewart’ın katılımıyla yapıldı.

Slovak Büyükelçiliği tarafından düzenlenen Ledra Palace’taki toplantıda Colin Stewart; Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Hristodulidis ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Gouterres’in üçlü toplantısı ve sonrası hakkında bilgi verdi, katılımcılar Kıbrıs sorununun son haliyle ilgili görüşlerini paylaştı.

-Geçiş noktalarının artırılması

Liderlerin geçiş noktalarının sayısının arttırılmasıyla ilgili ne zaman bir araya geleceği sorusuna karşılık Colin Stewart, yarın KKTC Cumhurbaşkanlığı Özel Temsilcisi ve Kıbrıs Rum Liderliğinin müzakerecisiyle haftalık rutin toplantılarını yapacaklarını, bu toplantıda geçiş noktalarıyla ilgili tarafların görüşlerini öğrenmeye çalışacağını ifade etti.

New York’taki üçlü toplantıda, geçiş noktalarıyla ilgili adada bir toplantı yapılması üzerinde mutabık kalındığını anımsatan Stewart, bu toplantının kimin tarafından organize edileceği, hangi formatta olacağının belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Ledra Palace’taki toplantıya KKTC’den Cumhuriyetçi Türk Partisi, Demokrat Parti, Toplumcu Demokrasi Partisi, Bağımsızlık Yolu, Birleşik Kıbrıs Partisi, Kıbrıs Sosyalist Parti ve Yeni Kıbrıs Partisi; Güney Kıbrıs’tan da AKEL, Kıbrıs Yeşiller Partisi, Demokratik Düzen-Demokratik Güçlerin İşbirliği (DEPA), Demokratik Parti, Demokratik Seferberlik, Sosyalist Parti, Birleşik Kıbrıs Cumhuriyetçi Partisi, (ERKK), Birleşik Demokratlar katıldı.

Siyasi partilerin bir sonraki toplantısının 27 Kasım’da yer alacağı belirtildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam