Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Sanatçı Hikmet Uluçam, bitkilerle serüvenini BRT’ye anlattı

Published

on

 

 

Sanatçı Hikmet Uluçam yetiştirdiği çeşit çeşit çiçekler, ağaçlar , bitkiler ve kaktüslerle bahçesini adeta bir cennete çevirdi.

Kıbrıs’a özgü endemik türler yanında dünyanın dört bir yanından gelen çeşit çeşit çiçeklere bitkilere kaktüslere ev sahipliği yapan, ilkbaharda , nefes kesici renkler, kokularla baş döndüren bahçeyi peyzaj sergisi ile vatandaşlar açan Uluçam, bu sergiyi , her yıl farklı bir sanat türünden üretimleriyle birleştiriyor.

 

Hikmet Uluçam’ın , ‘ 7. Cyclamen + Peyzaj ve Seramik Sergisi’ bu yıl, 19 Mart- 10 Nisan tarihleri arasında yer alacak.

Sanatçı Hikmet Uluçam, muhteşem bahçesinin nasıl hayat bulduğunu bir kez daha BRT ile paylaştı.

1985’ten beri yaşamını sürdürdüğü ev ve sanat galerisinin de yer aldığı bahçede, yolculuğuna kaktüs koleksiyonuyla başlayan Uluçam , daha sonra tavşan kulakları siklamenler, dağ laleleri , arpa çiçekleri , medoş laleleri, frezyalar, keten çiçekleri, papatyalar ,orkideler, yabani şebboy ve dildamaklar gibi türlerde çiçekleri çoğaltarak inanılmaz bir bahçe yarattı.

 

Türkleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan çiçek ve bitkileri çoğaltmak için uğraş veren Hikmet Uluçam, Kıbrıs endemiği olan Medoş laleleri,Kuzey Kıbrıs endemiği olan Saint Hillarion Adaçayları, Saint Hillarion lahanası , Lapta’ya özgü sarı dağ lalelerini de çoğaltmış.

 

Tohumlarından yetiştirdiği medoş lalelerinin sayısının geçen yıl 8 bin olduğunu , bu yıl bu sayının 10 bini aşacağını söyleyen Uluçam, medoş lalesi tohumlarının , Kanser Hastalarına Yardım Derneği yararına satışını n yapıldığını belirtti.

Ülkede bulunan 32 yabani orkide türünün 16sına bahçesinin ev sahipliği yaptığını kaydeden Uluçam, türleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan pembe gelincikleri de çoğaltmaya başladığını anlattı.
Uluçam,bahçesinde, aromalı otlara da yer vermiş.

Kuzey Kıbrıs’ta bulunan ve Güney’de görülmeyen 19 endemik olduğunu ifade eden Uluçam, bunlar arasında yer alan Saint Hillarion Adaçayı, Saint Hillarion lahanası,sedum lambusa ve rozariyo sukulentlerini bahçesinde yetiştirdiğini ifade ediyor.

Peyzaj düzenlemesi işiyle de uğraştığını anlatarak, peyzajda ülke iklimine uygun , dayanıklı , az su isteyen bitkiler ya da endemiklerin tercih edilmesinin daha uygun olacağını vurgulayan Uluçam, son dönemlerde özellikle kaktüs bahçelerine ilginin arttığını dile getiriyor.

Hikmet Uluçam, kaktüs yetiştiriciliğine 40 yıl önce başladığını ve dünyanın dört bir yanından getirdiği tohumlarla, türleri çoğalttığını anlattı.

Uluçam, bugün bahçesinde 500 farklı türde 8-10 bin kaktüs bitkisi bulunduğunu kaydetti. BRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Gazze’deki hastaneler 48 saat içinde tamamen hizmet dışı kalabilir

Published

on

By

İsrail’in, Gazze’de uluslararası ve Birleşmiş Milletlere ait kuruluşların hastaneler için tahsis edilen yakıt depolarına erişimini engellemesi nedeniyle binlerce hasta ve yaralının, hayatlarını tehdit eden bir “felaketin eşiğinde” olduğu duyuruldu.
Gazze’deki hükümetin Medya Ofisinden “Acil Uyarı” başlığıyla yayımlanan açıklamada, “Gazze Şeridi’ndeki hastaneler, İsrail işgalinin uluslararası kuruluşların yakıta ulaşmasını engellemesi ve ablukayı sürdürmesi nedeniyle 48 saat içinde çöküşün eşiğine gelecek.” ifadelerine yer verildi.

Hastanelere tahsis edilen yakıt depolarının uluslararası kuruluşlara ait olduğunun altı çizilen açıklamada, söz konusu depoların İsrail tarafından “kırmızı bölge” olarak sınıflandırılan ve girilmesi yasaklanan alanlarda bulunduğuna işaret edildi.

Açıklamada ayrıca, İsrail ordusunun 7 Ekim 2023’ten bu yana süregelen hava ve kara saldırılarına paralel olarak uyguladığı abluka ve kasıtlı aç bırakma politikasının, bu uygulamayla “tam bir kuşatma suçu” haline geldiği vurgulandı.

Devamını Oku

Dünya

Suudi Arabistan’da şiddetli kum fırtınası

Published

on

By

Suudi Arabistan’ın el-Kasim bölgesi, hafta sonu şiddetli bir kum fırtınasının etkisi altına girdi.

Kasim şehri başta olmak üzere birçok yerleşim yerinde görüş mesafesi ciddi şekilde azaldı, gökyüzü turuncuya büründü ve günlük yaşam olumsuz etkilendi.

Kasim kentinde 3 Mayıs’ta başlayan kum fırtınası, şehirde etkili oldu.

Kentin bir kısmının karanlığa gömüldüğü, araçların ilerlemekte zorlandığı ve insanların günlük yaşamlarının aksadığı belirtiliyor.

Suudi Arabistan Meteoroloji Genel Müdürlüğü de kum fırtınasının etkili olduğu bölgelerde yaşayan vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Özellikle solunum yolu rahatsızlığı olan bireylerin dışarı çıkmamaları, araç kullanacakların ise dikkatli olmaları gerektiği kaydedildi.

Devamını Oku

Dünya

Hristodulidis: “Tatar’ın izlediği taktik Kıbrıs sorununun çözüm sürecine yardımcı olmuyor”

Published

on

By

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın toplantılarda ve genel olarak Kıbrıs sorununda izlediği “yavaş yavaş” taktiğinin Kıbrıs sorununun çözüm sürecine yardımcı olmadığını kaydetti.

Hristodulidis, geçiş kapılarıyla ilgili önerisine, Pile’yle ilgili anlaşmanın uygulamaya gireceğiyle ilgili bugün açıklama yapılması ve Haspolat’taki atık su arıtma tesisi konularında Tatar’dan olumsuz yanıt aldığını belirtti.

Bugün ilerleme sağlanan tek konunun çevre konusu olduğunu ifade eden Hristodulidis, 15’i Güney Kıbrıs’ta, 15’i KKTC’de olmak üzere toplam 30 mezarlığın temizlenerek restore edilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını söyledi.

Hristodulidis, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Colin Stewart’ın ev sahipliğinde bugün, ara bölgede yapılan liderler görüşmesinin ardından basına açıklamalarda bulundu.

Kıbrıs sorunu için gösterilen çabaların devam edeceğini kaydeden Hristodulidis, Rum Hükümeti’nin uluslararası toplumun müzakerelerin yeniden başlamasına daha fazla müdahil olması için aldığı inisiyatife işaret etti.

“Philenews” haber sitesinde, Liderler görüşmesinin yarısının, Tatar’ın KKTC’deki Rum mallarının “gasp edildiği” iddialarını tartışmasıyla ve “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını savunmasını protesto etmesiyle” geçtiği öne sürüldü.

Haberde, Tatar’ın hem görüşme sırasında hem de Ledra Palace Otel’den ayrılırken, Stewart’tan bu protestosunu BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e iletmesini istediği de iddia edildi.

Hristodulidis, Tatar’ın protestosuyla ilgili olarak da şunları kaydetti:

“Öncelikle 15 Ekim’de New York’ta Genel Sekreter ile görüştüğümüz sırada, Tatar bu konuyu dile getirdi ve Genel Sekreter de hiçbir demokratik ülkede yürütme erkinin yargıya müdahale etmediğini söyledi. Ben de bunu tekrarladım.

Tatar’a Kıbrıs’ın bölgede en sıkı ilişkiler içerisinde olduğu ülkelerden birinin İsrail olduğunu ve benim de dün orada olduğumu anlattım. İsrail Cumhurbaşkanlığı önünde Aykut’un (Simon Mistriel Aykut) akrabaları ve iş birliği içinde olduğu kişiler tarafından protesto eylemi yapıldı. Onlara cevabım netti: Biz demokratik bir ülkeyiz ve yargıya müdahale etmeyiz.”.

Devamını Oku

Trending

Reklam