Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Ataoğlu:KKTC Tarihi ve kültürüyle, önemli bir destinasyondur

Published

on

 

 

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Diyarbakır Valiliği ev sahipliğinde, TÜRSAB ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası desteğiyle,Diyarbakır Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’ndegerçekleştirilen 1.Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı açılış törenine katıldı.

 

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Erbil Valisi Omid Xoşnav, Bursa Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın, TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oya Narin ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya’nın da katıldığı açılış töreninde gerçekleştirdiği konuşmasında, Diyarbakır’ın tarihi ve doğal zenginliklerinin ne kadar önemli olduğunu,bu zenginliğin yeni bir algıyla taçlandırılıyor olmasına tanıklık etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

“Turizmin dini, dili, ırkı diye bir tanımı yoktur. Turizm tek bir dil ile konuşulduğunda, katkılarının ne kadar geniş olduğunu hepimiz biliyoruz. Turizmin katkısını ne denli önemli olduğunu hepimiz pandemi sürecinde gördük, yaşadık” diyen Ataoğlu, turizmin ekonomik boyutu yanında, kültürel ve sosyal anlamda da gelişimi tetikleyen önemli bir unsur olduğunun altını çizdi.

 

Ataoğlu Diyarbakır ile KKTC arasında gerek yükseköğretim gerekse de ticaret anlamında kurulan bir bağın olduğuna işaret ederek, bu bağın daha da güçlendirilmesi için her türlü işbirliği ve çalışmaya hazır olduklarını dile getirdi.

 

Ataoğlu konuşmasında ayrıca, ‘‘KKTC olarak burada olmamıza vesile olan TÜRSAB heyetine çok teşekkür ediyorum. Mezopotamya’ya bağlı 9 ilimizdeki insanlarımızın birlikte yapmış olduğu bu çalışma önümüzdeki senelerde çok daha aktif hale geleceğine inanıyorum” dedi.

 

Karaoğlu: “Turizmde bir hikayeniz varsa başarırsınız”

 

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğluisekonuşmasında bölgenin zengin kültürel miraslarının bir bütün halinde tanıtılması gerektiğine dikkat çekti.

 

‘‘Turizmde bir hikayeniz varsa başarırsınız.  Turizm bir hikâyenin peşinden gitmektir. Biz kadim topraklarda yaşıyoruz. İnsanlığın en önemli hikayelerinin yazıldığı, insanlığın yeryüzündeki hikayesinin başladığı coğrafyada yaşıyoruz diyen Karaloğlu, “Bu coğrafyada paket olarak insanlara sunabileceğimiz yüzlerce binlerce hikayemiz ve efsanemiz var.  Mezopotamya insanlık medeniyet tarihinin yazıldığı coğrafyadır. İnanç tarihinin başladığı ve geliştiği coğrafyadır. İşte bu topraklarda yeniden turizmi keşfetmek, turizmle ekonomiyi tabana yaymak, bölgenin genç nüfusuna iş bulmak maksatlı bir çabamız var” dedi.

 

Bağlıkaya: “Turizm refahın, kültürlerin paylaşımı ve toplumların birbirini tanıma ve anlamasının en etkili yoludur”

 

TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya açılış konuşmasında fuarın bölge turizmi için önemine dikkat çekti.

Bağlıkaya, “12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihi açısından benzersiz izler taşıyan Mezopotamya’nın destansı toprakları tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra insanı, mutfağı, el sanatları, misafirperverliği ile turistin yeni beklentilerinin hepsine cevap verebilen çok özel bir destinasyondur” dedi.

Bölgenin kültür, inanç ve gastronomi turizminin en önemli duraklarından biri konumunda olduğunu belirten Bağlıkaya, “Bizler, geçmişin izlerini, gelenek ve göreneklerini hem coğrafyanın hem de insanlarının güzelliklerini tüm dünyaya tanıtabilmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu fuar, bu açıdan büyük bir zemin ve yepyeni bir başlangıç olacaktır.’’ dedi.

Konuşmaların ardından, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’nun da katılımı ile fuarın açılış kurdelesi kesildi.

 

“KKTC standı, Büyük Han konsepti ile büyük ilgi görüyor”

 

Ataoğlu, Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ve TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya ile birlikte, fuarda yer alan standların yanı sıra, KKTC standını da ziyaret etti.

 

Lefkoşa’da bulunan Büyük Han konsepti ile yer alan KKTC standını ziyaret eden, Diyarbakır Valisi Karaloğlu ve TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya’ya Masterchef Ziya Türksel’in hazırladığı molehiya’dan ve yöresel yemeklerden ikram edildi.

 

27 Mart tarihine kadar devam edecek olan 1.Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı’nda, Büyük Han Konsepti ile yer alan KKTC standı, ziyaretcilerin büyük ilgisini görüyor.

 

 

 

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Guterres: Altı girişimin dördünde ilerleme sağlandı

Published

on

By

ABD’nin New York kentinde Birleşmiş Milletler ev sahipliğinde düzenlenen Kıbrıs Konulu Genişletilmiş Formatlı Gayriresmi Toplantı tamamlandı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, iki gün süren görüşmelere ilişkin ardından basına açıklamalarda bulundu.

Guterres, yaptığı açıklamada, bugün yapılan görüşmeleri “yapıcı” olarak nitelendirdi; geçtiğimiz aylarda Cenevre’de mutabık kalınan altı güven artırıcı önlemin dördünde ilerleme kaydedildiğini belirtti. İlerleme kaydedilen konuları, gençlik komitesinin kurulması, çevre ve iklim değişikliğiyle ilgili girişimler (maden bölgeleri dahil), mezarlıkların restorasyonu ve mayın temizleme çalışmaları olarak sıralayan Guterres, mayınlarla ilgili uygulamanın teknik detayların tamamlanmasıyla yapılacağını kaydetti.

Dört yeni geçiş noktasının açılması ve ara bölgede güneş enerjisi kullanımına yönelik sistemin kurulmasına ilişkin görüşmelerin süreceğini ifade eden Guterres, sürecin adım adım ilerlediğini dile getirdi.

– Dört yeni konuda uzlaşı sağlandı

Bunların yanında, dört yeni uzlaşı konusunun masaya yatırıldığını duyuran Guterres, bunların sivil toplumun katılımı için bir danışma organının oluşturulması, kültürel eserlerin paylaşımı, hava kalitesinin izlenmesi ve mikroplastik kirliliğiyle mücadele başlıkları olduğunu kaydetti. Bu girişimlerin tüm Kıbrıslıların yararına olduğu vurgusunu yapan Guterres, en kısa sürede hayata geçirilmesinin kritik olduğunu ifade etti.

Guterres, eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun liderler düzeyindeki oturumlarında yeniden bir üçlü görüşme yapılacağını kaydederek, bu toplantıyı yıl içerisinde yeni bir beşli toplantının izlemesinin planlandığını açıkladı.

Daha önce mutabık kalınan önlemlerin yanında bugün eklenen konuların da Kıbrıs’taki insanların hayatında gerçek ve olumlu etkiler yaratacağını kaydeden Guterres, bunların sembolik hareketler olmadığına, iş birliği gerektiren adımlar olduğuna dikkat çekti.

Guterres, göreve başladığı gün itibarıyla Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların güvenlik ve refahı için çalışmalar yaptığını kaydederek, mart ayında bu toplantıyı önerirken amacının net bir şekilde Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum liderler arasında yapıcı diyaloğun sürdürülmesi olduğunu belirtti. Guterres, iki liderin yanında, garantör ülkelerin yetkililerine de katılımlarından dolayı teşekkür etti.

– Guterres gazetecilerin sorularını yanıtladı

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Guterres, geçiş noktalarının hangileri olacağı konusunda bir anlaşmaya varıldığını, ancak bu noktalarından bir tanesine ilişkin izlenecek yol konusunda sıkıntı yaşandığını, bunun ilerleyen görüşmelerde ele alınacağını kaydetti.

Guterres, yeni bir görüşme sürecinin başlangıcına yönelik soruya ise bunun karmaşık bir süreç olduğuna dikkat çekerek, Kıbrıs sorunun çözümü konusunda taraflar arasında çok farklı bakış açıları olduğunu hatırlattı. Guterres, “Ancak adım adım güven inşa ediyor ve Kıbrıslıların yararına olacak somut iş birlikleri kuruyoruz.” dedi.

Sürecin devam etmesi yönünde tam bir uzlaşı olduğunu ifade eden Guterres, kendisinin daha fazlasını istediğini, yine de önemli bir ilerleme kaydedildiğini düşündüğünü ve gelinen durumdan memnun olduğunu ifade etti.

Devamını Oku

Dünya

TC Dışişleri Bakanı Fidan, BM Genel Sekreteri Guterres ile görüştü

Published

on

By

 

TC Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kıbrıs konulu genişletilmiş gayriresmi toplantısı vesilesiyle bulunduğu ABD’nin New York eyaletinde, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüştü.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Fidan, toplantıya iştirak etmek üzere bulunduğu New York’ta, Guterres ile bir araya geldi.

Devamını Oku

Dünya

Belçika’da dünyaca ünlü müzik festivalinin yapılacağı alanda yangın: Ana sahne kullanılamaz hale geldi

Published

on

By

Belçika’da düzenlenen ve dünyanın en büyük elektronik müzik festivalleri arasında gösterilen Tomorrowland’in ana sahnesi, çıkan yangında kullanılamaz hale geldi.

Belçika basınına göre, her yıl temmuz ayında yapılan ve yüz binlerce kişiyi Belçika’nın Boom kasabasında bir araya getiren Tomorrowland festivalinin yapılacağı alanda yer alan sahne yandı.

Bu yıl 18-20 Temmuz ve 25-27 Temmuz tarihlerinde yapılması planlanan festivalin ana sahnesinde çıkan yangın büyük zarara neden oldu.

Yangından kaynaklı yoğun duman nedeniyle Belçika makamları, bölge sakinlerine pencereleri ve kapıları kapalı tutmalarını tavsiye etti.

İtfaiye ekiplerinin müdahalesine rağmen festivalin ana sahnesi kullanılamaz hale geldi.

– Program devam edecek

Festival komitesi, festival alanının planlandığı şekilde bugün açılacağına dair duyuru paylaştı.

Tomorrowland ana sahnesinin yangın nedeniyle ciddi şekilde hasar gördüğüne işaret edilen duyuruda, yangında kimsenin yaralanmadığı belirtildi.

Duyuruda, programın düzenleneceği alanın bugün ziyarete açılacağı belirtilerek, festivalin yapılacağı hafta sonu için de çözümler üretileceği bildirildi.

Tomorrowland’in ana sahne dekoru her yıl belirlenen yeni tema doğrultusunda özel olarak tasarlanıyor.

Yaklaşık 400 bin kişinin katıldığı festivalin kapanış gösterisinde havai fişek gösterisi de yapılıyor.

Öte yandan, yangın öncesinde festival kurulumunda 1000’e yakın işçi çalışıyordu.

Devamını Oku

Trending

Reklam