Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Meclis’te güncel konuşmalar sürüyor

Published

on

Meclis Genel Kurulu güncel konuşmalarla devam ediyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy yanıt vermek üzere kürsüye çıktı. Taçoy, yerel yönetim reformu konusunun sürekli gündemde olan ama hayata geçirilmeyen bir konu olduğunu dile getirerek, şimdi konu gündeme geldiğinde ise “anayasaya aykırı” şeklinde tanımlandığını kaydetti.

Yasada seçimlerin 4 yılda bir yapılacağı kuralına işaret eden Taçoy, hesaplamanın açık olduğunu anlattı.

Belediyelerin gelirlerinin yetersiz olduğunu, bu nedenle iş yapamaz hale geldiğini söyleyen Taçoy, tasarıdaki hesaplamanın da hem coğrafi özellik hem de nüfusa göre yapıldığını dile getirdi.

Yanlışlık olduğunu düşünenleri komiteye gelip fikrini beyan etmeye çağıran Taçoy, eleştiri yapanları ilgili yasayı okumaya çağırdı.

Taçoy, tasarı hazırlanırken finansmanın da göz önünde bulundurulduğunu, intibak konusunun ele alındığını kaydederek, “Okumadığınız açıkça ortada” dedi.

“51/95 hakkında hepimizin şikâyeti vardır” diyen Taçoy bu reformu destekleyip desteklememenin milletvekillerinin bileceği iş olduğunu, konunun Meclis’te tartışılabileceğini kaydetti.

Ardından Ulusal Birlik Partisi Güzelyurt Milletvekili Ziya Öztürkler, “İleri Alanlar ve Meslek Seçimi” konulu güncel konuşma yaptı.

Dünyada, hangi alanların “ileri alan” olduğu, gençlerin hangi alanlara yönlendirilmesi gerektiğiyle ilgili çalışmalar yapıldığını dile getiren Öztürkler, KKTC’de hangi alanların “ileri alan” olduğu yönünde ciddi bilimsel çalışmalar yapıldığını belirtti.

KKTC’de eğitim, turizm, sağlık, bilişim, tarım ve tarımsal sanayi, yeşil ve sürdürülebilir çevre alanlarının 2020-2030 arasında ileri alan olarak tespit edildiğini belirten Öztürkler, bu konuda sağlam planlamalar yapılması gerektiğini anlattı.

Öğrenci istatistikleri hakkında bilgi veren Öztürkler, ülkedeki üniversiteleşme oranının yüzde 60’dan fazla olduğunu belirtti.

Bunun doğru bir yapı olmadığını dile getiren Öztürkler, üniversite yanında teknik eleman yetiştiren programlara da destek vermek gerektiğini anlattı.

Lisans ve yüksek lisans yapacak öğrencilerin ihtiyaç olan alanlara yönlendirilmesinin gerekliliğine işaret eden Öztürkler, bu konudaki çalışmalara sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Ardından Cumhuriyetçi Türk Partisi Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay, “Yerel Yönetimler ve Ekonomi” konulu güncel konuşma yaptı.

Seçimlerin ertelenmesinin Anayasaya aykırı olduğunu söyleyen Uluçay, hükümetin, konunun Anayasa Mahkemesi’ne taşınarak, mahkemeden erken sonuç alınamamasıyla istediği sonucu elde etmeyi amaçladığı görüşünü belirtti

Alkole yapılan zammın sadece değişik sektörlerin zararına değil, ilgili alışverişin Güney Kıbrıs’a taşınmasına neden olacağını belirten Uluçay, “Ülke ekonomisinin nereye sürükleneceğini gözetmeden politika yapamazsınız” dedi.

Şu an satın alma gücünün çok düşük olduğunu kaydeden Uluçay, Kıb-Tek’in yıllardır zararda olduğunu anımsatarak, “Varsın birkaç ay daha ekside olsun, böyle bir dönemde bunu halkın sırtına yüklemek doğru mu?” diye sordu.

CTP olarak önceki dönemlerde yerel yönetimler hakkında çalışmalar yaptıklarını ifade eden Uluçay, çalışmaların sonuçları hakkında bilgi verdi.

Belediyelerin birleştirilmesinde aslolanın hizmetlerin iyileştirilmesi olduğunu dile getiren Uluçay, eğer bu hizmet standardı yukarıya çıkartılmayacaksa böyle bir çalışma yapmanın anlamsız olduğunu söyledi.

Uluçay, yaptıkları çalışmayı seçime üç ay kala Meclis’e getirmeyi doğru bulmadıklarını, bu nedenle ilgili dönemdeki bakanlar kendilerini çağırdığında bunu izah ettiklerini söyledi.

Konuyla ilgili bölgede görev yapan çalışanların da bölge halkının da çok rahatsız olduğunu belirten Uluçay, ilgili komitenin yarın toplanacağını, vekillerin önerileri dikkate alınacaksa, yarınki gündemde ilk sırada bulunan birleştirme yasasının ele alınmaması gerektiğini kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy yanıt vermek üzere kürsüye çıktı. Yasanın komitede ele alınmasının uzun zaman alacağını söyleyen Taçoy, Uluçay’ın ilgili yasa üzerine çalıştığını ve kendisinin konuya hakim olduğuna emin olduğunu söyledi.

Aralık 2017’de Meclis’te yapılan bir değişiklikle seçim sisteminin tek bölgeli hale getirildiğini hatırlatan Taçoy, bu sistem hakkında da büyük tartışmalar çıksa da sistemin yürüdüğünün ortada olduğunu kaydetti.

Belediyelerin mevcut sisteminin çalışmadığının ortada olduğunu kaydeden Taçoy, bu konunun tartışılacağı yerin komite olduğunu belirtti, ilgili tasarının ne yasalara ne Anayasaya aykırı olduğunu vurguladı.

 

Yeniden kürsüye çıkan CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, belediyelerin yetersizliğinden bahsedildiğini, yerel yöneticilerinse canla başla mücadele ettiğini ancak merkezi idarenin üzerine düşeni yapmadığını söyledi.

2021 yılı katkı paylarının şu an ödenmeye devam edildiğini belirten Uluçay, ilgili tasarının hayata geçmesi halinde, bugün sorun yaşayan belediyelerin hangi kaynakla bu pozisyonlarından kurtulacağını sordu.

 

Uluçay’ın konuşması sırasında yerinden söz alan UBP Milletvekili Emrah Yeşilırmak, Maliye’nin şu anki uygulamasının, yani yeni bütçe geçene kadar eski bütçeden ödeme yapmanın doğru bir uygulama olduğunu kaydetti.

Ardından Cumhuriyetçi Türk Partisi Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan, “Dünya Bankası’nın Kıbrıs Türk Ekonomisine İlişkin Raporu” konulu güncel konuşma yaptı.

Dünya Bankası’nın kısa süre önce yayımladığı rapora işaret eden Candan, rapora göre pandemi sürecinde KKTC’nin tarihinin en kötü resesyonunu yaşadığını kaydettiğini anlattı.

Raporda, pandeminin üzerine siyasi istikrarsızlığın ve TL’nin ciddi değer kaybının eklenmesiyle rekor derecede enflasyon kaydedildiğinin yer aldığını söyleyen Candan, raporun detaylarını okudu.

Raporda yer alan unsurların yönetenler tarafından dikkate alınması gerektiğini belirten Candan özel sektörde gerekli teşvik çalışmalarının yapılması gerektiğini dile getirdi.

Meclis’te daha sonra Cumhuriyetçi Türk Partisi Gazimağusa Milletvekili Şifa Çolakoğlu, “Memleket Ahvali” konulu güncel konuşma yaptı.

Nüfusa göre Covid-19 kaynaklı ölümlerin gittikçe arttığını dile getiren Çolakoğlu, ölümlerin çoğunlukla belirli bir yaş üzeri aşısız kişilerde görüldüğünü kaydetti, aşılama konusuna gereken önemin verilmesini istedi.

Gazimağusa Belediyesi’nin borçlanma kararına işaret eden Çolakoğlu, bu borçlanmanın seçimlere kadar olan sürenin grevsiz geçmesi için yapıldığını ifade etti.

“Dilerdim ki bu yasa kadar, Özel Eğitim Yasası’na da ivedilik verilsin” diyen Çolakoğlu, insanların ciddi sıkıntılar çektiği bir dönemde gelen belediye reformunun bu belediyelerde çalışan insanları, böylesi bir ortamda buhrana soktuğunu kaydetti.

Çolakoğlu, hükümeti halkın sesine kulak vermeye ve zamanını halkı ikna etmeye harcamaya çağırdı.

Daha önce bir halkevi olarak hizmet veren Buğday Camii’nin daha sonra bir kültür merkezi olarak kullanıldığını dile getiren Çolakoğlu, buranın 2021’de ani bir kararla camii olarak kullanılmak üzere kapatıldığını şu anda camii olarak da hizmet vermediğini söyledi.

Mağusalıların buranın bir kültür merkezi olarak halkın kullanımına geri verilmesini beklediğini ifade eden Çolakoğlu, “Halkımız ibadet görevini Osman Fazıl Paşa Camii’nde idame ettiriyor. Yani orası camii olarak kullanılmak üzere sadece kapatıldı. Mağusalı’nın kültür merkezi olarak kullanılan simgesel merkezi elinden alınmış oldu” dedi.

Şifa Çolakoğlu, hükümetten bu konuda gereğini yapmasını istedi.

TAK/BRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Vatikan’da papalık seçimi: İkinci ve üçüncü tur oylamada papa seçilemedi

Published

on

By

Katolik Kilisesi’nin yeni papasını seçmek için dün akşam başlayan ve bu sabah devam eden Konklav’da yapılan ikinci ve üçüncü tur oylamalarda da papa seçilemedi ve Sistine Şapeli’nin bacasından bir kez daha siyah duman yükseldi.

Katoliklerin son ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus’un 21 Nisan’da vefat etmesinin ardından dünya genelinde 1,4 milyar mensubu olan Katolik Kilisesi’nin 267’nci Papasını belirlemek için bu sabah 2. ve 3. tur oylama yapıldı.

Hristiyan ruhban sınıfında Papa’dan sonra gelen en üst düzey din adamı olan kardinaller, sabah saatlerinde bir kez daha Sistine Şapeli’ne girdi ve iki oylama birden yaptı.

Her iki oylamadan da 3’te 2 çoğunluğu yani en az 89 oy alan bir kardinal çıkmayınca, papa seçilemedi ve Sistine Şapeli’nin bacasından dün olduğu gibi yine siyah duman yükseldi.

Katolik Kilisesi’nin yaşı 80’in altında olan 133 kardinali, bugün öğleden sonra 2 oturum daha yapacak. Bu oylamaların sonuçları da bu akşam saatlerinde yine Sistine Şapeli’nin bacasından çıkacak dumanla duyurulacak.

Siyah duman çıkarsa, oylamalarda papa seçilemediği, beyaz duman çıkarsa papa seçildiği anlamına gelecek.

Bu arada, yaşı 80’in üzerinde olduğu için Sistine Şapeli’ndeki Konklav’a katılamayan Kardinaller Meclisi Dekanı Kardinal Giovanni Battista Re, Pompei kentinde yaptığı açıklamada, devam eden Konklav’da kısa sürede papa seçilebileceğine işaret ederek, “Bu akşam Roma’ya döndüğümde beyaz dumanı çoktan bulmuş olmayı umuyorum.” dedi.

Devamını Oku

Dünya

Türkiye, NATO Uluslararası Askeri Karargahı’nda direktör seviyesinde temsil ediliyor

Published

on

By

Türkiye MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve Bakanlık Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk, “NATO’nun kritik öneme sahip ‘İş Birliği ile Güvenlik Direktörü’ görevine, bir Türk generali seçilmiştir. Böylece, NATO tarihinde ilk defa ülkemiz, Brüksel’deki NATO Uluslararası Askeri Karargahı’nda direktör seviyesinde temsil edilecektir” dedi.

Türkiye MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve Bakanlık Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İnsani Yardım Tugay Komutanlığı’nda düzenlenen haftalık basın bilgilendirme toplantısında konuştu.

Aktürk, Bakanlığın tüm birlik ve kurumlarının milli güvenliği ve çıkarları güçlü şekilde muhafaza etmeye, bölgesel ve küresel güvenlik ile istikrara yönelik önemli ve belirleyici katkılar sunmaya devam ettiğini söyledi.

TSK’nın terör örgütünü bitirme noktasına getirdiğini, bekaya yönelen tüm tehdit ve tehlikelere karşı mücadelesini kararlılıkla sürdürdüğünü vurgulayan Aktürk, şunları kaydetti:

“Devam eden operasyon, arama tarama faaliyetleri ve sınır güvenliği kapsamında son bir haftada, Irak’ın kuzeyindeki barınma alanlarından kaçan 3 PKK’lı terörist teslim olmuş, Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde tespit edilen teröristlere ait mağaralarda çok sayıda silah, mühimmat ve yaşam malzemesi ele geçirilerek kullanılamaz hale getirilmiştir. Bu vesileyle, 3 Mayıs’ta Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde şehit olan kahraman silah arkadaşımız İstihkam Uzman Çavuş Önder Özen’e bir kez daha Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır diliyoruz. Aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimizin kıymetli anneleri başta olmak üzere sevgi ve fedakarlık timsali tüm annelerimizin Anneler Günü’nü şimdiden kutluyoruz.”

Tuğamiral Aktürk, hudutlarda ise 4’ü terör örgütü mensubu olmak üzere 175 şahsın yakalandığını, 1893 şahsın engellendiğini belirterek, “Böylelikle 1 Ocak itibarıyla sınırlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 1841, engellenen kişi sayısı da 29 bin 657 olmuştur. Diğer yandan Suriye harekat alanlarında 8 Ocak’tan bu yana sürdürülen tünel imha faaliyetleri kapsamında bugüne kadar Tel Rıfat bölgesinde yaklaşık 96, Menbiç bölgesinde ise 104 kilometre uzunluğundaki tüneller imha edilmiştir.” diye konuştu.

– Eğitim ve tatbikat faaliyetleri

Türk Silahlı Kuvvetlerinin, halihazırda yürüttüğü tüm operasyonları ve görevlerinin yanı sıra personelinin niteliklerini çağın şartlarına ve harbin değişen doğasına en uygun şekilde geliştirmek için eğitim faaliyetlerine aralıksız devam ettiğini vurgulayan Aktürk, bu kapsamda gerçekleştirilen tatbikatlara ilişkin bilgi verdi.

Tuğamiral Aktürk, şu bilgileri paylaştı:

“Çok tehditli ortamda karar verme yeteneklerinin geliştirilmesi, müşterek çalışabilirlik usullerinin denenmesi amacıyla Karadeniz, Marmara, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’de 6-17 Mayıs tarihleri arasında icra edilen DENİZKURDU-II tatbikatında, Deniz Kuvvetlerimizin yanı sıra Kara ve Hava Kuvvetlerimiz ile Sahil Güvenlik Komutanlığından müteşekkil toplam 120 gemi, 7 insansız deniz aracı (İDA) ve 85 hava aracı yer almaktadır. Tatbikata ayrıca İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Türk Kızılayı da iştirak etmektedir. Fiili silah eğitimleri ve ATMACA ve SM-1 güdümlü mermi atışlarının 10 Mayıs’ta icra edileceği DENİZKURDU-II tatbikatının Seçkin Gözlemci Günü faaliyetleri 15 Mayıs’ta Antalya’da gerçekleştirilecektir.”

İzmir’de 5-16 Mayıs tarihleri arasında, EFES-2025 Bilgisayar Destekli Komuta Yeri, Ankara’da Türkiye-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Doğal Afetler Arama Kurtarma, Edirne’de Trakya-2025, İstanbul’da Avrasya Barışı tatbikatlarının düzenlendiğini belirten Aktürk, şöyle devam etti:

“21 Nisan-31 Mayıs dönem aralığında ise Birleşik Arap Emirlikleri’nde Desert Flag, yerinden katılım ile Steadfast Cobalt, Gürcistan’da NATO-Gürcistan Krize Müdahale Harekatı, Almanya ve Birleşik Krallık’ta Formidable Shield, İtalya’da Mediterranean Strike, yerinden katılım ile Locked Shields, İspanya’da Spanish Minex tatbikatlarına katılım sağlanmaktadır. Ayrıca, Katar’da 9-16 Mayıs tarihleri arasında Katar Özel Kuvvet NATO Sertifikasyon, Konya’da 12-23 Mayıs tarihleri arasında Uluslararası Anadolu Ankası, Kayseri’de 12-30 Mayıs tarihleri arasında Erciyes Hava İndirme tatbikatlarının icra edilmesi planlanmaktadır.”

Aktürk, ayrıca NATO Müttefik Hava Komutanlığınca Artırılmış Teyakkuz Faaliyetleri kapsamında, 14 Mayıs’ta Romanya hava sahasında düzenlenecek eğitimlere 2 adet F-16 ve tanker uçak ile katılım sağlanmasının planlandığını söyledi.

NATO Uzay Mükemmeliyet Merkezi tarafından Fransa’da düzenlenen “1’inci Uzay Konferansı”na Hava Kuvvetleri Uzay Komutanlığınca katılım sağlandığını belirten Aktürk, “Diğer yandan Mehteran Birlik Komutanlığımızca 15-19 Mayıs tarihleri arasında 42’nci Geleneksel New York Türk Günü Yürüyüşü ve Festivali kapsamında konser ve tören faaliyetleri icra edilecektir.” dedi.

– İkili ilişkiler ve bölgesel barışa katkılar

Tuğamiral Aktürk, TSK’nın, milli ve uluslararası eğitim ve tatbikat faaliyetlerini başarıyla sürdürdüğünü, uluslararası misyonlar ve ikili ilişkiler kapsamında da çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

Kosova Barış Gücü (KFOR) Komutanlığı görevini Ekim 2023-2024 döneminde başarıyla yerine getiren Türkiye’nin, Ekim 2025’ten itibaren yine 1 yıl süreyle söz konusu görevi ikinci kez üstleneceğini belirten Aktürk, şunları anlattı:

“NATO ve Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliği için, geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de önemli ve belirleyici katkılarda bulunan ülkemiz, komutasını devralacağı görevi daha önce olduğu gibi NATO ve Birleşmiş Milletler kararlarına uygun olarak, uluslararası sorumluluğun gerektirdiği tam bir tarafsızlık ve şeffaflık ile yerine getirecektir. Öte yandan, NATO’nun kritik öneme sahip ‘İş Birliği ile Güvenlik Direktörü’ görevine, bir Türk generali seçilmiştir. Böylece, NATO tarihinde ilk defa ülkemiz, Brüksel’deki NATO Uluslararası Askeri Karargahı’nda direktör seviyesinde temsil edilecektir. Personelimizin bu kritik role seçilmesi, Türkiye’nin NATO’daki etkin rolünün ve İttifakın güvenlik ve istikrarına olan katkısının önemli bir göstergesidir. Ülkemiz, NATO’nun güçlü ve güvenilir bir müttefiki olarak, İttifakın barış ve güvenliğe olan katkılarını sürdürmeye devam edecektir.”

Devamını Oku

Dünya

Brent petrolün varili 61,05 dolardan işlem görüyor

Published

on

By

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 61,05 dolardan işlem görüyor.

Dün 63,03 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 60,88 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.39 itibarıyla kapanışa göre yaklaşık yüzde 0,27 artarak 61,05 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 57,88 dolardan alıcı buldu.

Petrol fiyatları, ABD’nin ticaret müzakerelerine ilişkin olumlu gelişmelerin yatırımcıların risk iştahını artırması ve ABD Merkez Bankasının (Fed) para politikası kararının ardından küresel piyasalarda yaşanan yükselişle değer kazandı.

Piyasa oyuncuları tarafından beklenen bir adım olmasına rağmen, Fed’in faiz oranlarını sabit tutma kararı, dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD’nin ekonomisinde yavaşlama sinyali vererek petrol fiyatlarındaki artışı sınırlıyor.

Öte yandan, ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA), “Mayıs 2025 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu”na göre, OPEC+’ın üretim artışı kararı ve OPEC dışı ülkelerdeki üretim artışı küresel stokların yükselmesine neden oldu. Bu durumun yılın geri kalanında petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturması bekleniyor.

Rapora göre, yılın ilk dört ayında stoklara günlük ortalama 300 bin varil petrol eklendi. Bu artışın yıl genelinde günlük 400 bin varile ulaşması, 2026’da ise 800 bin varil seviyesine çıkması bekleniyor.

Brent petrolde teknik olarak 63,54 doların direnç, 59,35 doların destek olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

Devamını Oku

Trending

Reklam