Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

KTGB’de mahkeme ve polisiye haberler konusu tartışıldı

Published

on

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin gazetecilere yönelik eğitim çalışmaları çerçevesinde dün akşam mahkeme haberleri ve polisiye konularla ilgili haberler tartışıldı.

Kıdemli Yargıç Hasan Dağlı ve Polis Genel Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Şube Amiri (Polis Basın Subayı) Yılmaz Hacıoğluları, KTGB lokalinde gazetecilerle bir araya geldi. Yargı, polis ve basın üçgeninde ilgili haberlerin etik ve hukuki açıdan nasıl ele alınması gerektiği ve tarafların karşılıklı tespit ve beklentilerinin tartışıldığı toplantıyla, KTGB’nin AB destekli “Mümkün” projesi kapsamında düzenlediği eğitimler tamamlandı.
Kıdemli Yargıç Hasan Dağlı, yargı gözünden haberlerin ele alınışındaki sıkıntıları aktarırken Polis Basın Subayı Yılmaz Hacıoğluları da polis haberleriyle ilgili tespitlerini paylaştı.

DAĞLI
Kıdemli Yargıç Hasan Dağlı, mahkemelerin yapısı hakkında bilgi vererek başladığı sunumunda, haberlerde mahkemelerin isimlerinin doğru yazılmasının önemine işaret etti.
Mahkemelerdeki teminat prosedürleriyle ilgili sürecin basına aktarılışında sıkıntılar gördüğünü belirten Dağlı, KKTC hukuk sisteminde “tutuklama”nın mahkeme emriyle veya polis tarafından suçüstü yakalanma halinde yapıldığını; bu durumda da zanlının 24 saat içinde mahkemeye çıkarıldığını anlattı.
Dağlı, zanlının teminatla serbest kalmasının sanki serbest bırakıldığı gibi algılandığını, oysa zanlının ilerideki yargılanmada hazır bulunması kaydıyla teminata bağlandığını kaydederek bazı durumlarda zanlıların 3 ayı geçmemek üzere cezaevine de gönderilebildiğini belirtti.
Zanlı ve sanık tanımlarına da değinen Kıdemli Yargıç Hasan Dağlı, “Bir kişi kendisine dava tebliğ edilene kadar zanlıdır. Teminat ve tutukluluk sürecinde de zanlıdır. Dava ikame edilince ise sanık olur” dedi.
Basının, gerçeklerin kamuoyuna aktarılmasındaki rolünün önemine dikkat çeken Hasan Dağlı, haberlerde yargıç, tahkikat polisi ve savcıların adının yer almasının da sıkıntılar doğurduğunu belirterek bundan kaçınılmasını istedi.
Dağlı, mahkeme kesin yargısını vermedikçe sanığın suçluymuş gibi gösterilmemesi gerektiğini, bunun masumiyet karinesi gereği olduğunu vurguladı.
Zanlı ve sanık haklarının KKTC Anayasası’nın güvencesi altında olduğunu ifade eden Kıdemli Yargıç Hasan Dağlı, yargılanan kişi hakkında mahkeme henüz kesin kararını vermemişken yapılan bazı yayınların önyargı oluşturduğuna dikkat çekti.
ÇOCUKLARLA İLGİLİ HABERLERE DİKKAT
Dağlı, çocuklarla ilgili mahkeme haberlerinde fotoğraf ve açık isim verilmemesini istedi; beraat eden veya Çocuk Suçular Yasası uyarınca sabıka kaydının silinebildiği durumlarda bile isimleri internet yayınlarında yer alan çocukların ömür boyu sorun yaşayabildiğini, gazetecilerin buna titizlik göstermesi gerektiğini söyledi.
Hasan Dağlı, mahkemelerin çocukların yargılandığı davaları kapalı oturumla yaptığını belirtti ve herhangi bir konuda yargılama devam ederken tarafların basına demeç vermesinin de doğru olmadığını kaydetti.

HACIOĞULLARI
Polis Genel Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Şube Amiri Yılmaz Hacıoğulları da hem polislerin hem de basının kamu görevi yürüttüğünü, haberlerin kamuoyunu olumlu veya olumsuz etkileyebildiğini, eleştirilerin kişiselleştirilmeden ve yıpratılmadan yapılması gerektiğini söyledi.
Gazetecilerin, polisiye olayları ilk yayımlayan olmak istediğini, polisin ise özellikle karmaşık olayları netleştirerek açıklama yapmak zorunda olduğunu belirten Hacıoğulları, “Hızlı ama doğru bilgi aktarmak önemli. Bilgi akışı, doğrulama gerektiği için bazen gecikebilir. Bazı gazeteciler olayın magazinsel boyutuyla ilgili sorular soruyor. Bizim, soruşturmanın içeriğini etkileyecek bilgileri basına vermemiz doğru olmaz” diye konuştu.
Hacıoğulları, polisiye konuların toplumun her kesimi ve özellikle çocuklar düşünülerek kaleme alınması gerektiğini; zanlıların açık isimlerinin ve yüzleri açık fotoğraflarının yayımlanmasının da doğru olmadığını ifade etti.
Olayların resmi kaynaklardan doğrulatılması gerektiğini, birçok kişinin masum olduğu sonradan anlaşıldığı halde adları internet haberlerinde kaldığı için mağduriyet yaşadığını kaydeden Polis Basın Subayı Yılmaz Hacıoğulları, basın bültenlerinde cinsel içerikli suçlara yer vermediklerini kaydetti.
Hacıoğulları, basında zanlı ve sanıkları mahkemeye çıkaran polislerin yüzleri açık fotoğraflar yayımlanmasının da sıkıntılar yarattığını ifade etti; “Zanlı, polis, yargıç ve savcı isimlerinin haberlerde yazılmasının kimseye yararı yok” dedi.
“Polisin meydana gelen suçları aydınlatma yöntemlerinin detaylarının basında yer alması elimizi zayıflatıyor” diyen Hacıoğulları, zaman zaman hızlı habercilik adına hatalı bilgilerin yayımlandığını da gördüklerini söyledi.
Polis basın bülteninde yayımlanan bilgilerin gazetecilerce yazım ve meslek etik kurallarına göre kullanılmasını istediklerini kaydeden Yılmaz Hacıoğulları, “Ben haber yazmıyorum, basına verdiğim bilgidir” diye konuştu.
Hacıoğulları, “gözaltı” uygulamasının KKTC hukuk mevzuatında olmadığını vurgulayarak tutuklamanın suçüstü polis tarafından veya mahkeme emriyle yapıldığını; kişilerin ifade için polis karakoluna celp edilebildiğini anlattı.
Hacıoğulları, eylemlerde polisin hiçbir zaman basın mensuplarını hedef almadığını vurguladı; bu gibi yerlerde görev yapan gazetecilerin arada kalmaması için de kimliklerini belli edebilecekleri ortak renkte bir kıyafet giymesini veya şapka takmasını önerdi.
Yılmaz Hacıoğulları, gazetecilerden, polisin olay yerindeki işini zorlaştırmamak için güvenlik şeridini aşmamalarını da istedi.
Toplantıda daha sonra Dağlı ve Hacıoğulları, gazetecilerin sorularını yanıtladı; söz alan gazeteciler de bu konulardaki görüşlerini paylaştı.
4 EĞİTİM TAMAMLANDI
Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, medyada yaşanan sıkıntılar ve iletişim teknolojilerinin sunduğu gazetecilik pratiklerindeki yeniliklerle ilgili eğitim çalışmaları kapsamında “haber dilindeki yaygın hatalar, medyada dönüşüm ve Metaverse’te gazetecilik, mülteci hakları ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği bağlamında habercilikte insan hakları, mahkeme ve polis haberciliği” olmak üzere son dört hafta içinde dört konuda eğitimler düzenledi.
Eğitimlere katılan gazetecilere sertifika verilecek.
Gazetecilere yönelik eğitimler “Mümkün” projesi kapsamında Avrupa Birliği tarafından finanse edildi. “Mümkün: Daha Güçlü, Özgür, Etik Gazetecilik Projesi” Avrupa Birliği tarafından Kıbrıslı Sivil Toplum İş Başında VI Hibe Programı kapsamında finanse ediliyor ve Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği tarafından yürütülüyor.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Avrupa Komisyonu, Kıbrıs için Özel Temsilci görevlendirdiğini açıkladı

Published

on

By

Avrupa Komisyonu, eski Avrupa Komisyon Üyelerinden Johannes Hahn’ı Kıbrıs için Özel Temsilci olarak görevlendirdiğini açıkladı.

Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, Hahn’ın görevinde Başkan von der Leyen’e bağlı olarak çalışacağı ve Birleşmiş Milletler Çerçevesi kapsamında BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Ángela Holguín Cuéllar ile iş birliği içinde uzlaşma sürecine katkıda bulunacağı belirtildi.

Açıklamada, “Bu görevlendirme, BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararları ve AB’nin ilkeleri, değerleri ve mevzuatı doğrultusunda işlevsel, uygulanabilir ve kapsamlı bir çözümün sağlanması amacıyla Komisyon’un Kıbrıs’ın yeniden birleşme sürecine yönelik taahhüdünü vurguluyor.” denildi.

Özel Temsilci’nin, kapsamlı ve kalıcı bir çözüme yönelik müzakerelerin yeniden başlatılmasına zemin hazırlamak amacıyla güven tesis edeceği ve diğer yollarla tüm ilgili paydaşlar ve muhataplarla yakın ilişkiler kuracağı vurgulandı.

-Johannes Hahn kimdir?

Johannes Hahn; Bölgesel Politika (2010–2014), Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakereleri (2014–2019), Bütçe ve İdare (2019–2024) olmak üzere arka arkaya üç dönem Avrupa Komisyon Üyesi olarak görev yaptı. Avrupa düzeyindeki çalışmalarından önce ise 2007-2010 yılları arasında Avusturya Bilim ve Araştırma Bakanı ve dört yıl süreyle de Viyana bölgesel hükümetinin üyesi olarak çalıştı.

Devamını Oku

Dünya

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dörtlü liderler toplantısına katılması dünya basınında geniş yankı buldu

Published

on

By

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara arasındaki toplantıya çevrim içi olarak katılması dünya basında geniş yer buldu.

Orta Doğu turu kapsamında Riyad’da temaslarda bulunan Trump, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) – ABD Zirvesi’nden önce Şara ile bir araya geldi. Prens Selman’ın da iştirak ettiği toplantıya TC Cumhurbaşkanı Erdoğan çevrim içi katıldı.

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplantıya katılımı, İngiltere, ABD, Avrupa ve İsrail basını başta olmak üzere dünya basında geniş yer buldu.

– İngiltere’nin önde gelen gazeteleri manşetlere taşıdı

Anadolu Ajansı’nın (AA) duyurduğu haberi İngiliz yayın kuruluşu BBC, “Erdoğan; Trump, Şara ve Muhammed bin Selman arasındaki görüşmeye çevrim içi bir video bağlantısı aracılığıyla katıldı” başlığıyla haberleştirdi.

Guardian’ın haberinde söz konusu toplantı ele alınarak, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Trump’ın Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılması kararının “tarihi önemde olduğu” ifadelerine yer verildi.

İngiliz haber ajansı Reuters, söz konusu toplantıyı, “Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Erdoğan, ABD, Suriye ve Suudi Arabistan liderlerinin görüşmesine çevrim içi katıldı” başlığıyla haber yaptı.

– ABD basını Erdoğan’ın katılımına geniş yer verdi

Associated Press’in haberinde (AP), “TC Cumhurbaşkanı Erdoğan; Trump, Muhammed bin Selman ve Şara arasındaki toplantıya video konferans yoluyla katıldı.” ifadesini kullandı.

CNN’in haberinde, Erdoğan’ın toplantıya telefonla katıldığı bilgisi paylaşılırken, ABD Başkanı Trump’ın Suriye’de yaptırımları Erdoğan ile görüşmesinden sonra kaldırdığı açıklaması hatırlatıldı.

The Wall Street Journal’ın (WSJ) haberinde, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplantıya çevrim içi katılımına yer verildi.

Amerikan Washington Post (WP) gazetesi, Erdoğan’ın toplantıya çevrim içi olarak katıldığını haberleştirdi.

New York Times (NYT) gazetesi, görüşmeye ilişkin haberinde TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın telefonla katılımına yer verdi.

ABC News’un haberinde, Beyaz Saray’ın Erdoğan’ın katılımına ilişkin açıklaması haberleştirildi.

– Körfez ve Arap ülkeleri toplantıya büyük ilgi gösterdi

Al Jazeera kanalı zirveyi canlı olarak yayınlarken, internet sitesinde “Suudi Veliaht Prensi Riyad’da Körfez-ABD zirvesini açtı” başlığıyla verildi. Al Jazeera Erdoğan’ın ABD’li mevkidaşı, Suudi Veliaht Prensi ve Suriye Devlet Başkanı ile çevrim içi görüşmesini son dakika olarak geçti.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’nın X sosyal medya platformunda Riyad’da bulunan ABD Başkanı, Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Suriye Cumhurbaşkanı’nın görüşmesine Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çevrim içi katıldığı belirtildi.

SPA’nın internet sayfasında zirveye geniş yer verilirken, zirveye bin Selman ile Trump’ın başkanlık etmesine, zirvenin ABD ile körfez ülkeleri arasında ortak çıkarlar ve vizyon birliğine yol açacağı kaydedildi.

Suudi Arabistan’da çıkan Şarkul Avsat gazetesi, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın konuşmasını vererek, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın bin Selman ve ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesine dikkati çekti.

Mısır’da yayın yapan “Al Qahera News”, Trump ile Suriye Cumhurbaşkanı Şara’nın görüşmesini web sitesinde manşete taşıdı.

BAE merkezli Sky News Arabia televizyonunun internet sitesi, Erdoğan’ın ABD’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırmasının tarihi bir öneme sahip olduğu yönündeki sözünü manşete taşıdı.

Al Araby TV, zirvenin haberini, “Körfez-ABD Zirvesi – Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılmasını memnuniyetle karşılıyoruz” başlığıyla yayınladı.

Lübnan’ın Al-Jadeed televizyonunun haberinde, Riyad’daki zirvede Trump ve bin Selman’ın konuşmalarında Lübnan’ın yer aldığına dikkati çekildi.

– Avrupa ülkeleri Erdoğan’ın katılımına yer verdi

Agence France-Presse (AFP), AA’yı kaynak gösterdiği haberinde, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın video konferansa katıldığı belirtildi.

İtalya merkezli Rainews24 kanalı, Erdoğan’ın da video konferans yöntemiyle toplantıya katıldığını kaydetti.

İtalyan ANSA ajansı, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplantıya katılımına yer verdi.

İtalyan La Repubblica gazetesi, haberinde TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmeye video ile katıldığı bilgisine yer verdi.

Yunanistan’da yayımlanan Kathimerini gazetesi, “Trump ve Şara görüşmesi, Erdoğan’ın da katılımıyla” başlığını kullandı.

Sırbistan haber ajansı Tanjug, “Erdoğan, Trump, Suudi Arabistan ve Suriye liderleriyle çevrim içi bir araya geldi” başlığını kullandığı haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılmasını “tarihi” olarak değerlendirdiğini belirtti.

Fransız Le Figaro gazetesi, haberinde, görüşmeye TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı bilgisine yer verdi.

– ⁠Erdoğan’ın görüşmeye katılması İsrail basınında

İsrail’in The Jerusalem Post gazetesi, “Kaynaklar, Muhammed bin Selman’ın da görüşmede bulunduğunu ve TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da video konferans yoluyla görüşmeye katıldığını söyledi.” ifadelerine yer verirken, The Times of Israel gazetesinin haberinde, toplantıya ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı bilgisi yer aldı.

Israel National News adlı haber sitesi, görüşmeyi “Erdoğan’ın da katılımıyla: Trump Suriye Devlet Başkanı Şara ile görüştü” başlığıyla duyurdu.

Israel Hayom gazetesi, “Cumhurbaşkanı ve Muhammed bin Selman Trump’ın ve Şam’a yönelik yaptırımların kaldırılmasına aracılık etti.” ifadelerini kullandı.

İsrail’in i24 televizyonunun web sitesinde Erdoğan’ın Trump, Muhammed bin Selman ve Şara’nın katıldığı zirveye çevrim içi katılmasına dikkati çekti. Haberi “Trump: 100 günde çok şey yaptık ve Orta Doğu’ya barışı getirmeye söz veriyorum” başlığıyla yayımladı.

– Asya ülkeleri Erdoğan’ın katılımını haberleştirdi

Japonya’nın resmi Kyodo ajansı, “Trump, Suriye’ye yaptırımların kaldırılması kararını TC Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Muhammed bin Selman ile istişare sonucunda aldığını söyledi.”, Japon devlet televizyonu NHK ise “Trump, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Muhammed bin Selman ile görüştükten sonra yaptırımları kaldırmaya karar verdi.” ifadelerini kullandı.

Çin Küresel Televizyon Ağı (CGTN), “Anadolu Ajansı, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Trump ve Muhammed bin Selman ı̇le bı̇r araya geldı̇ğı̇nı̇ açıkladı.” başlığını kullandı.

Hindistan’ın India Today gazetesi haberinde şunlar kaydedildi:

“Trump, ve Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve TC Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından teşvik edildikten sonra Şara ile görüşmeye karar verdiğini söyledi.”

Bangladeş resmi ajansı Bangladesh Sangbad Sangstha (BSS), söz konusu toplantıyı, “Erdoğan, ABD ve Suriye toplantısına çevrim içi katıldı” başlığıyla verirken, Pakistan’ın Dawn gazetesi de Trump ile Şara arasındaki görüşmeye TC Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Muhammed bin Selman’ın katılımını haberleştirdi.

Devamını Oku

Dünya

Yemen’den, Donald Trump Riyad’da konuştuğu sırada İsrail’e balistik füze saldırısı düzenlendi

Published

on

By

İsrail ordusu, balistik füzenin hava savunma sistemleri tarafından önlendiğini duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, Orta Doğu turu kapsamında Riyad’da konuşma yaparken, Yemen’den İsrail’e yönelik bir balistik füze saldırısı düzenlendi.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamaya göre, hava savunma sistemleri Yemen’den atılan balistik füzeyi önledi. Saldırı süresince Tel Aviv’den Batı Şeria’ya uzanan çok geniş bir alanda saldırı uyarı sirenleri çaldı.

İsrail basınındaki haberlere göre, İsrail’in Arrow-3 (Ok-3) balistik füze savunma sistemleri Yemen’den atılan füzeyi imha etti.

İsrail’in Gazze’ye 19 aydır devam eden saldırılarına karşılık olarak saldırılar düzenleyen Yemen’deki Husiler’den henüz saldırıya ilişkin açıklama yapılmadı.

İsrail’e balistik füze saldırısının ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu turu kapsamında gittiği Riyad’da konuşma yaparken gerçekleşmesi dikkati çekti.

Devamını Oku

Trending

Reklam