Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Meclis Genel Kurulu tamamlandı

Published

on

Güncel konuşmaların yapıldığı Meclis Genel Kurulu bugünkü çalışmalarını tamamladı.

Meclis Genel Kurulu’nun bir sonraki birleşimi 25 Nisan Pazartesi saat 10.00’da gerçekleştirilecek.

Ulusal Birlik Partisi İskele Milletvekili Emrah Yeşilırmak, “Başıboş Köpekler ve Mağdur Olan Hayvancılarımız” konusunda yaptığı konuşmada, kayıt dışı ekonomi konusunda HP Milletvekili Ayşegül Baybars’ın söylediklerine katılmakla birlikte, geçmiş hükümetler döneminde bu konuda hiçbir adım atılmadığını, yeni dönemde bu konuda gerekli çalışmaların ivedilikle yapılması gerektiğini söyledi.

Başıboş köpekler ve mağdur olan hayvancılar konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığını ve bu sorunun uzun yıllardır yaşandığına işaret eden Yeişlırmak, bu sorunu çözmenin hem iktidar hem de muhalefetin görevi olduğunu, yerel yönetimlere Avcılık Federsayon’una da görevler düştüğünü kaydetti.

Hayvancıların ciddi mağduriyetleri olduğuna dikkat çeken Yeşilırmak, son yaşanan olayda mağdur olan hayvancının durumu hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Hayvan Refahı Yasası’nın ciddi kapsamı olduğunu belirten Yeşilırmak, yasanın acilen uygulanması gerektiğini vurguladı.

Sorunun sadece bir belediye veya kurumun mücadelesiyle çözülemeyeceğini, köpeğinde çipi olmayan kişilerin ava gidememesi gerektiğini ifade eden Yeşilırmak,  bütün belediyelerin köpek tüzüğü yapıp, hayata geçirmesi gerektiğini aktardı.

Bir çok belediyenin hayvan barınağı olmadığına dikkat çeken Yeşılırmak, bunun Belediyeler Reformu kapsamına alınması gerektiğine dikkat çekti.

Yeşiırmak, ilgili kurumların denetim ve kontrölünün önemine işaret etti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, bu tür olayların sık sık meydana geldiğini ve üzücü olduğunu ifade ederek, zararın tespit edilmesinden sonra tazmin edilmesi konusunda bir boşluk olduğunu kaydetti.

Avcılık Federasyonu’nun bu konuda bir takım çalışmaları bulunduğunu, bunun için toplantılar yaptıklarını, ancak hayvan barınakları anlamında zaafiyet olduğuna dikkat çeken Oğuz, yardım konusunda yasadaki boşluk nedeniyle ellerinin bağlı olduğunu söyledi.

Bu sorunun bir çözümü olması gerektiğini vurgulayan Oğuz, sorunun kökten çözülmesi için çalışmalar yapılacağını kaydetti.

Oğuz, kayıt dışı ekonomi konusunda bir takım çalışmalar, ancak ikinci iş konusunda sıkıntılar bulunduğunu, toplumun da bir şekilde bunun bir parçası olduğunu aktardı.

“Yasadaki boşuktan dolayı kayıt dışı ekonomi konusunda kendi insanlarımızla mücadele etmek durumunda kalıyoruz” diyen Oğuz, hak edenden hak ettiği oranda vergi alınması için ciddi bir mücadele gerektiğini, bunun için çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Demokrat Parti Girne Milletvekili Serhat Akpınar, “KKTC Yükseköğretim Alanı ve Aşılması Gereken Sorunlar” konusunda yaptığı konuşmada, ülke yükseköğreniminin yaşadığı sıkıntılara değinerek yaklaşık 21 üniversitenin hayatına devam ettiğini, yaklaşık 12 üniversitenin de açılmak için beklediğini aktardı.

Ülkede bulunan öğrenci sayısına işaret eden Akpınar, KKTC’nin yüksek öğretim üssüne dönüştüğünü ve bunun KKTC’nin uluslararsı tanınma süreci ve ekonomiye katkılarına değindi.

KKTC üniversitelerinden mezun olan öğrencilerin üst ihtisaslarına dünyanın en prestijli üniversitelerine devam edebildiklerine dikkat çeken Akpınar, üniversitelerin 145 ülkeden KKTC’ye öğrenci getirildiğini ama bunun çok meşaketli bir süreç olduğunu kaydetti.

Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşının yüksek öğrenimdeki olumsuz etkilerine değinen Akpınar, bu sebeplerden dolayı gerek içsel ve dışsal nedenlerden yaşanacak daralmanın yaratacağı olumsuzluklara işaret etti.

Yüksek öğrenimde kalite odaklılığının sağlanması gerektiğini vurgulayan Akpınar, öğrenci akışının sağlanması için uluslararası pazarlara yönelik etkin çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti.

KKTC üniversitelerine daha çok öğrenci çekilebilmesi için önerilerini aktaran Akpınar, dünya ülkelerinden ve TC’den gelen öğrenci sayılarında düşüş olduğunu, bu konuda hükümete görevler ciddi düştüğünü kaydetti.

Yüksek Öğretim dış politikasına acilen ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Akpınar, üniversitelerin Rum tarafının saldırılarına da maruz kaldıklarını, bunlarla da mücadele ettiklerine işaret etti.

Cumhuriyetçi Türk Partisi İskele Milletvekili Sayın Biray Hamzaoğluları’nın, “UBP’nin Sözde Belediyeler Reformundaki Kriterler” konusunda yaptığı konuşmada, birkaç hafta önce Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun elektrik zammının geri alınabileceğini söylediğini anımsatarak, söylenenlerle yapılanların çeliştiğine işaret etti.

Belediyelerin birleştirilmesi konusunda görüşlerini aktaran Hamzaoğulları, reform adı altında getirilen kriterleri işaret etti.

Önce 12 belediye yapılacağının söylendiğini, ardından Gönyeli’den vazgeçilerek, sayının 13 olduğunu aktaran Hamzaoğulları, daha sonra da Yeniboğaziçi’nin 14 belediye olarak getirildiğini kaydetti.

Bu konuda yapılan görüşmeler ve yapılan pazarlıklar olduğunu savunan Hamzaoğulları, Çatalköy-Esentepe belediyesi ve Tatlısu belediyesi konularında da yaşanan tartışmalara işaret etti.

Hükümetin memleketi yıkıp döktüğünü savunan Hamzaoğulları, Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun istifa ettiği söylemleri olduğunu dile getirerek, eleştirilerde bulundu.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Yenierenköy’de aldığı arazileri tellemeye başladığını, hatta tellemenin çevre yolunu da içine alacak şekilde yapıldığına yönelik söylemler olduğunu dile getiren Hamzaoğulları, bu konuda yetkilileri göreve çağırdı.

Hamzaoğulları, UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu’nun Meclis salonuna girmesi üzerine, Başbakan Sucuoğlu’nu istifasının doğru olup olmadığını sordu.

Güncel konuşmaların tamamlanması sonrası Genel Kurul bugünkü birleşimini tamamladı.

Meclis Genel Kurulu’nun bir sonraki birleşimi 25 Nisan Pazartesi saat 10.00’da gerçekleştirilecek.TAK/BRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Instagram ve WhatsApp, kullanıcıları ile konuşmaya başlayacak

Published

on

By

Meta, kullanıcılarla daha fazla etkileşim kurmak amacıyla yapay zeka sohbet robotunun, geçmiş konuşmalar üzerinden “takip mesajları” göndereceği yeni bir özelliği test ediyor. Business Insider’ın haberine göre Meta AI, kullanıcıya hiçbir istem gelmeden ilk mesajı gönderiyor ve geçmişte konuşulan konular üzerinden sohbeti yeniden başlatıyor.

Meta’nın bu yeni özelliği, Messenger, Instagram ve WhatsApp gibi platformlarda devreye girecek.

Testlerde kullanılan bir örnek sohbet botu “Film Büyüsünün Ustası” (The Maestro of Movie Magic), kullanıcıya “Bu akşam için film önerisi ister misiniz?” gibi sorularla doğrudan mesaj atıyor.

Kullanıcının daha önce başlattığı konuşmaları temel alarak yeniden iletişime geçiyor.

Bu sistem, veri etiketleme firması Alignerr tarafından hazırlanan yönergeler doğrultusunda geliştiriliyor.

Meta ve Alignerr birlikte, özelleştirilebilir yapay zekâ botlarının eğitilmesi ve bu botların gelecekte kullanıcıyla proaktif iletişim kurması üzerine çalışıyor.

Özelliğin detayları
TechCrunch’a konuşan Meta sözcüsü, bu özelliğin kullanıcılarla “kendiliğinden” tekrar bağlantı kurmak için test edildiğini ve bunun kullanıcı bağlılığını artırmayı amaçladığını doğruladı.

Meta AI, yalnızca kullanıcı son 14 gün içinde en az bir kez sohbet robotuyla konuşmuşsa mesaj gönderebilecek.

Ayrıca bu kişinin en az 5 mesajlık bir konuşma geçmişi olması gerekiyor.

Eğer kullanıcı bu ilk takip mesajına yanıt vermezse, bot ikinci kez mesaj atmayacak.

Meta AI Studio üzerinden kullanıcılar, kendi deneyimlerine özel yapay zekâ botları oluşturabilecek. Bu botlar da gelecekte kullanıcıya kendiliğinden mesaj atan sistemlere dönüşebilecek.

Meta AI’nin yükselişi ve yeni entegrasyonları
Meta AI, Facebook, Messenger ve Instagram üzerinden sohbet, sticker üretme, fotoğraf düzenleme gibi birçok işlevi yerine getiriyor.

Bu yılın başında WhatsApp’a da entegre edilmişti.

Ayrıca kullanıcılar, yapay zeka ile yaptıkları konuşmaları “Keşfet” sekmesinde paylaşabiliyor, fakat bu durum farkında olmayan kullanıcıların kişisel bilgilerini istemeden ifşa etmesine yol açabiliyor.

Eleştirilere açık kapı
Meta’nın bu yeni özelliği, kullanıcı mahremiyeti ve veri güvenliği açısından bazı soru işaretleri yaratabilir. Her ne kadar spam engelleyici mekanizmalar tanımlansa da, yapay zeka destekli bu tür “beklenmedik” mesajlar bazı kullanıcılar için rahatsız edici olabilir.

Özellikle sosyal medya platformlarında yapay zekâ ile kurulan ilişkilerin sınırları tartışılmaya devam ediyor.

Devamını Oku

Dünya

Kuzey Makedonya hükümeti orman yangınları nedeniyle “kriz durumu” ilan etti

Published

on

By

Kuzey Makedonya hükümeti, orman yangınlarının artması nedeniyle ülke genelinde 30 günlük “kriz durumu” ilan etti.

Hükümet Sözcüsü Marija Miteva, başkent Üsküp’teki Başbakanlık binasında düzenlediği basın toplantısında, hükümetin bugünkü oturumunda, orman yangınları nedeniyle ülke genelinde 30 günlük “kriz durumu” ilan edilmesi kararı alındığını belirtti.

Kuzey Makedonya-Kosova sınırı yakınlarındaki yangın söndürme çalışmaları sürüyor

Alınan kararla tüm ilgili kurumların entegre bir yaklaşım ve koordineli bir eylem gerçekleştirmesinin mümkün kılındığını ifade eden Miteva, “Yangınla mücadele ve halkın korunması için insan, teknik ve lojistik olmak üzere tüm kaynaklar seferber edilecek.” dedi.

Miteva, hükümetin yangınlardan etkilenen tüm bölgelere acil ve zamanında yardım sağlayacağını dile getirerek, vatandaşlara azami derecede dikkatli olmaları ve tüm tavsiye ve yasaklara uymaları konusunda çağrıda bulundu.

Kuzey Makedonya hükümeti, 1 Temmuz ile 31 Ağustos tarihlerinde ormanlara girişin yasaklandığını ve karara uymayanlara 1500 ila 2000 avro para cezası uygulanacağını duyurmuştu.

Kuzey Makedonya ile Kosova arasındaki en büyük sınır kapısı olan Blace-Elez Han, dün, sınırın Kuzey Makedonya tarafındaki ormanlık alanda çıkan yangın nedeniyle geçici olarak kapatılmış, tehlikenin ortadan kalkmasının ardından yeniden trafiğe açılmıştı.

Devamını Oku

Dünya

Çin, 74 ülkeye vizesiz giriş hakkı tanıdı

Published

on

By

Çin’in yabancı turist sayısını artırmak amacıyla 74 ülkenin vatandaşlarına 30 güne kadar vizesiz giriş hakkı tanıdığı bildirildi.

The Washington Post gazetesinin haberine göre, Çin Ulusal Göçmenlik İdaresi, Pekin yönetiminin turizm sektöründe hareketlilik ve ülkenin yumuşak gücünün artırılması amacıyla 74 ülkenin vatandaşlarına 30 güne kadar vizesiz giriş hakkı tanıdığını duyurdu.

Söz konusu 30 günlük vizesiz giriş hakkı, Aralık 2023’te Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, İspanya ve Malezya vatandaşlarına yönelik başlatılırken, halihazırda neredeyse tüm Avrupa ülkeleri dahil edildi. Ayrıca Latin Amerika, Orta Doğu ve Asya’dan birçok ülke de listeye eklendi.

Öte yandan, Azerbaycan’ın da 16 Temmuz’da bu kapsama alınarak 30 güne kadar vizesiz giriş tanınan ülke sayısının 75’e çıkarılacağı kaydediliyor.

Ulusal Göçmenlik İdaresi verilerine göre, 2024 yılında Çin’e vizesiz giren yabancı turist sayısı 20 milyonu aşarken bu rakam, toplam yabancı turist sayısının üçte biri, 2023 yılının toplam yabancı ziyaretçi sayısının ise yaklaşık iki katı anlamına geliyor.

ABD, Kanada, İngiltere, İsveç ve Rusya gibi ülkelerden gelen vatandaşlara ise Çin’den farklı bir ülkeye geçiş şartıyla 10 günlük vizesiz transit geçiş imkanı sunuluyor.

Devlete bağlı bir araştırma enstitüsü olan Çin Turizm Akademisi’nden analist Liu Xiangyan, politikaların turizm amacının yanı sıra Çin’in imajını düzeltmeyi amaçladığını ifade etti.

Devamını Oku

Trending

Reklam