Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Rumlar KKTC’yi tanıdı: Tam 334 başvuru

KKTC’nin Kapalı Maraş’ı açıp “Burada mal, mülk sahibi Rumlar gelsin, mallarını kendilerine iade edebiliriz” çağrısı karşılık buldu. Rum yönetiminin aksi yönde çağrı ve baskılarına rağmen Taşınmaz Mal Komisyonu’na 344 başvuru yapıldı.

Published

on

KKTC’nin Kapalı Maraş’ı açıp “Burada mal, mülk sahibi Rumlar gelsin, mallarını kendilerine iade edebiliriz” çağrısı karşılık buldu. Rum yönetiminin aksi yönde çağrı ve baskılarına rağmen Taşınmaz Mal Komisyonu’na 344 başvuru yapıldı.

Güney Kıbrıs’la daha önceden yürütülen müzakerelerde Rumlara bırakılması istenen Maraş’ta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) egemenliği taçlandı. KKTC’nin kapalı şehri açıp çağrı yapmasıyla birlikte Rumlar, Maraş’taki mallarını almak için başvuru yapmaya başladı. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin aksi yönde çağrı ve baskılarına rağmen, Taşınmaz Mal Komisyonu’na bugüne kadar 344 başvuru yapıldı. Bu başvurulardan 126’sında iade, 107’sinde tazminat, 52’sinde iade ve/veya tazminat, 42’sinde iade veya takas talip edildi. 17 başvuruda da 13-2008 sayılı yasa tahtında satış istendi. Yapılan başvurular komisyon ve mahkemelerce karara bağlanacak. Rum vatandaşları bu başvurularla Maraş’ta KKTC egemenliğinin fiilen tanımış oldu.

EGEMENLİK KKTC’NİN

Yapılan başvuruların çok önemli olduğunu aktaran Ulusal Birlik Partisi Mağusa Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, “Taşınmaz Mal Komisyonu bölgedeki malı Rum’a da verse, İngiliz’e de verse bu kişiler KKTC yönetimine ve egemenliğine gelmeyi kabul edecek. Bunun altını çizmek gerekiyor” dedi. 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’nden önce İngiliz yönetiminin olduğunu hatırlatan Hasipoğlu, “Bu yönetim vakıf mallarını Kıbrıslı Rumlara yürürlükteki yasalara aykırı yasalar çıkarak vakıf mallarını Rumlara tapu belgesi verilmesini sağladı. Maraş’ın yönetimi ve egemenliği başka bir şey, oradaki mülklerin sahibin kim olacağı başka bir şeydir. Egemenlik KKTC’nindir, tartışması dahi söz konusu olamaz, mülkiyetin yani otelin, evin kime ait olacağına TMK ve mahkemeler karar verecek. Bu davalara şimdi vakıflar da taraftır” şeklinde konuştu.

MARAŞ’I CEPTE GÖRÜYORLARDI

Maraş’taki toprak egemenliğinin tartışmaya kapalı olduğunu vurgulayan Hasipoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Rumlarla sürdürülen müzakere sürecindeki tüm haritalarda Maraş verilecek olan toprak olarak yer alıyordu. Rum tarafı da burayı cepte görüyordu. Mahkemelerimiz ve komisyonun alacağı kararlar doğrultusunda haklarını iade edilen Rumlar, eğer Maraş’ta yaşamak, çalışmak isterse, bizim egemenliğimizi tanımış da olacak” şeklinde konuştu.

RUMLAR MALLARI İÇİN VERGİ ÖDEYECEK

Maraş’taki malı iade edilen Rumlar eğer bölgede yaşamak isterse, KKTC’ye vergi ödeyecek. Yine Rumlar, imar kanunu, turizm teşvik mevzuatında yer alan bilgiler başta olmak üzere KKTC hukukuna uyarak yaşam sürecek.

Rum yönetimi panikledi

Türkiye ve KKTC’nin adımları Rumları panikletti. Rum Yönetimi de Avrupa Birliği’ne “Hayatî çıkarlarının güvence altına alınması” başlıklı bir metin gönderdi. Rum basınında yer alan bilgilere göre GKRY, AB’deki ortaklarına “Türk projelerini durdurmak için kararlılıkla hareket edin. Maraş kolonize edilmesine izin vermeyin” çağrısı yaptı AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu da Cenevre görüşmelerinden sonra sürecin kendileri açısından çok tehlikeli şekillendiğini iddia ederek, “Kıbrıs’ın taksimi daha önce olmadığı kadar gözle görünürdür” dedi. Kiprianu, Maraş konusunda atılan adımların Türkiye’nin “yeni emrivakileri” olduğunu öne sürdü. Rum Kesimi’ndeki sözde “Maraş Belediye Başkanı” Simos Yoannu, Maraş’ta iki plajın daha açılmasının ve alt yapı çalışmalarının duygularına dokunduğunu söyledi.

Yenişafak

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Sendikalar yarın da örgütlü işyerlerinde greve devam edecek

Published

on

By

Hayat pahalılığı hesaplamasının değiştirilmesine ve toplu iş sözleşmesi düzeninin değişmesine yönelik yasa tasarılarına karşı çıkan ve bugün genel greve gideren Cumhuriyet Meclisi önünde eylem yapan 32 sendika, genel greve yarın da devam edileceğini açıklandı.

Sendikalar adına KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş tarafından yapılan yazılı açıklamada “Hükümetin, Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Referandum Yasası ile Hayat Pahalılığı Alma Hakkı Yasası üzerinde yapmak istediği değişikliklerle alım gücümüzü reel olarak düşürmeye, asgari ücretliyi patronların insafına bırakmaya toplu sözleşme hakkımızı gasp etmeye ve halkı daha da fakirleştirmeye yönelik girişimlerine karşı mücadelemiz devam edecektir” denildi.

Açıklamada “Bu kararlılıkla yarın yeniden tüm örgütlü yerlerimizde grevde olacağız! Hakkımız olan insanca yaşamı ve örgütlü çalışma hayatını koruyana kadar geri adım atmayacağız. Yasa geri çekilene kadar grevimiz sürecek; grevlerin yasaklanması durumunda ise bu yasağa boyun eğmeyeceğiz” ifadeleri kullanıldı.

“Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Referandum Yasasını yasa gücünde kararname ile keyfi bir şekilde değiştirerek ve keyfi grev yasağına karşı hukuk mücadelemizi de sürdürüyoruz ve bu adaletsiz girişimi Anayasa Mahkemesi’ne taşıdık” diyen Burak Maviş, tüm emekçileri, yarınki greve ve mücadeleye katılmaya çağırdı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Akdeniz Karpaz Üniversitesi’nden Milli Mücadele ve Şehitler Haftası semineri

Published

on

By

Akdeniz Karpaz Üniversitesi Kıbrıs Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen Seminerler Dizisi kapsamında, 21-25 Aralık Milli Mücadele ve Şehitler Haftası’na özel bir seminer gerçekleştirildi.

Seminerin moderatörlüğünü, Dr. Hasan Topal üstlendi. Etkinlikte, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan ile Yönetim Kurulu üyeleri Ahmet Ruso ve Yaşar Gevrek konuşmacılar olarak yer aldı.

Konuşmacılar, Kıbrıs Türklerinin zorlu mücadele süreçlerini ve bu süreçte şehitlerin ve gazilerin oynadığı kritik rolü ele aldı.

Seminer boyunca, konuşmacıların paylaştığı hikayeler ve tarihsel analizler büyük bir ilgiyle takip edildi. Etkinlik, hem Kıbrıs Türk toplumunun geçmişine ışık tuttu hem de şehit ailelerine ve gazilere duyulan derin minnetin bir kez daha vurgulanmasını sağladı.

Etkinlik sonunda, konuşmacılara katkılarından dolayı teşekkür edilerek plaket takdim edildi. Plaketler, Akdeniz Karpaz Üniversitesi Rektör Yardımcıları Doç. Dr. Tolga Öz ve Doç. Dr. Ayşen Berberoğlu tarafından sunuldu.

Devamını Oku

Kıbrıs

Mehmetçik Büyükkonuk Belediyesi’nden özel eğitim çocuklarına Yeni Yıl sürprizi

Published

on

By

Mehmetçik Büyükkonuk Belediyesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında geçen yıl başlatılan etkinlik serisinin bir devamı olarak, bu yıl Ziyamet Özel Eğitim Merkezi’nde özel eğitim gereksinimi olan çocuklar için bir yılbaşı etkinliği düzenledi. Belediye Başkanı Dr. Fatma Çimen Tuğlu’nun da katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, çocuklar doyasıya eğlendi.

Etkinlik kapsamında yüz boyama, balon dağıtımı, palyaço ve animasyon gösterileri gibi eğlenceli aktiviteler düzenlenmiş, çocuklara lezzetli yiyecek kumanyaları ikram edilmiştir.

Tuğlu etkinlikte yaptığı konuşmada şunları ifade etmiştir:

“Çocuklarımızın mutluluğu, bizim en büyük önceliğimizdir. Onların yüzlerindeki gülümsemeye tanık olmak ve ailelerine destek olduğumuzu hissettirmek bizler için büyük bir anlam taşımaktadır. Mehmetçik Büyükkonuk Belediyesi olarak, özel eğitim gereksinimi olan çocuklarımızın hayatlarına mutluluk katmaya ve her zaman yanlarında olmaya devam edeceğiz.”

Bu anlamlı etkinlik, Vakıflar İdaresi, Mehmetçik Büyükkonuk İyilik Gönüllüleri ve İskele İyilik Gönüllülerinin değerli katkılarıyla gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, Ziyamet Özel Eğitim Merkezi müdürü, öğretmenler ve gönüllülerin özverili çalışmaları etkinliğin başarısında önemli rol oynamıştır.

Devamını Oku

Trending

Reklam