Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Kıbrıs’ın fethinde destan yazan Pertev Paşa Anıt Türbesi Kapalı Maraş’ta törenle ziyarete açıldı

Published

on

Kıbrıs’ın fethinde donanma serdarı olarak Canbulat Paşa ile birlikte destan yazan 16’ncı yüzyılda yaşayan Türk devlet adamı Pertev Paşa’nın anıt türbesi, fetihten sonra vakıf kurarak hayır işleri yaptığı kapalı Maraş’ta düzenlenen törenle ziyarete açıldı.

Türbenin açılışına Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, KTBK Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, Vakıflar İdaresi Başkanı İbrahim Benter, Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter ile diğer yetkililer katıldı.

Türbenin önünde gerçekleştirilen törende,  Pertev Paşa’nın geçmişi okunurken, Vakıflar İdaresi Başkanı İbrahim Benter ile Cumhurbaşkanı Ersin Tatar konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Tatar ayrıca anıt özel defterini de imzaladı.

Gazimağusa Fazıl Polat Paşa imamı Faruk Seçkin Kuran-ı Kerim, Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal da dua okudu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar törende yaptığı konuşmada,  1571 yılında  Kıbrıs’ın fethinde  Pertev Paşa’nın donanmanın önderlerinden olduğunu kaydederek,   türbenin yeniden yenilenerek ziyarete açıldığını kaydetti.

Tatar, “Buraları 1571’den sonra vakıf malları olarak tarihimize kavuşturulmuş. Burada atalarımızın çok derin izleri vardır.” diyerek, Maraş topraklarının, ata malı olan  vakıf malllarının  İngiliz sömürge yönetimi döneminde hukuka meydan okunarak,  İngiltere ile Osmanlı Devleti ararasındaki sözleşmeye de aykırı olarak birilerine peşkeş çekildiğini, dokusuna, kimyasına doğasına müdahale edilerek tarihe ihanet edildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar Rumlar ve Yunanlıların  1950 ve 60’li yıllarda üstünlüklerini  kullanarak üzerinde inşaatlar yaparak  Maraş’ı turizme açtıklarını, kapalı Maraş konusundaki ihtilafta ise  toprağının ata malı olarak  Vakıflar’ın olduğunu,  üzerine yapılan inşaatların ise başka bir hukuk meselesi olduğunu söyledi.

1,5 yıl önce  Maraş açılımıyla yeni bir siyaset geliştirdiklerini söyleyen Tatar,  bu yeni siyasetin Maraş’taki kamu alanlarının vatandaşların ve yabancı ziyaretçilere açılması olduğunu söyledi.

Maraş’ta 47 yıl sonra yeni bir durumun ortaya çıkarıldığını, insanlığa kazandırmak için Maraş açılımı yapıldığını söyleyen Tatar, “Biz hukuka uygun bir şekilde bu açılımı yaptık” dedi.

Tatar,  Maraş’ta hak iddia edenlerin Taşınmaz Mal Komisyonu aracılığıyla  mallarına, mülklerine  hakları ölçüsünde kavuşabileceklerini hatırlattı.

Maraş’ın bütün olarak KKTC sınırları içerisinde olduğunu vurgulayan Tatar, “Bu bizim  egemenlik ağımızdadır.  Farklı yerlerden farklı merkezlerden Maraş’ın  BM kontrolüne verilmesini  ve  Güven Artırıcı Önlemler bağlamında farklı  şekilde birtakım al vere girmeyi asla  kabul etmeyeceğimizi buradan bir kere daha vurguluyorum” dedi.

Tatar, Maraş’ın KKTC sınırları içerisinde olduğunu ve yavaş yavaş yerleşime açılacağına inandığını söyledi.

Tatar, KKTC’nin mücadelesini egemen bir devlet olarak sürdürmesinde ulusal çıkarların  ve milli menfaatlerin söz konusu olduğunu kaydederek, gelinen aşamada yan yana yaşayan iki ayrı eşit egemen devlet  olarak mücadeleyi sürdürmekte olduklarını dünyaya duyurduklarını ifade etti.

Maraş açılımının  da  yeni siyasetin bir boyutu olduğunu söyleyen Tatar,  müzakere masalarında 50 yıldır federal çözüm için uğraş verildiği için Maraş’ın 1-5 yıl öncesine kadar açılamadığını söyledi.
Tatar, “Federal bir çözümün Kıbrrıs Türklerinin beklentilerine  yanıt veremeyeceği de ortaya çıkmıştır” dedi.

Vakıflar İdaresi Başkanı İbrahim Benter törende yaptığı konuşmada,  Pertev Paşa’nın  Kıbrıs’ın fatihanlarından olduğunu, fetihten sonra da Maraş’ta ve diğer yerlerde vakıf kurarak çeşitli hayır işlerinde bulunduğunu ifade etti.

“Bugünlerde tarihi biraz hatırlamamız gerekiyor. Tarihimizde alacağımız çok güzel dersler var”  diyen  Benter, 2. Selim’in  Kıbrıs’ın fethi konu olduğunda  Şeyhülislam Ebussuud Efendi’den “ Kıbrıs’ın fethi için  fetva istediğini, Ebussuud Efendi’nin de Kıbrıs’ta  cürüm altında olan insanlar, (Türkler, Rumlar, Ermeniler) bulunduğunu,  cürümün önlenmesi, ticaret gemilerine ve hacca giden insanlara korsanların dokunmaması için fetva verdiğini kaydetti.

Benter, Kıbrıs’ın fethinden sonra da 2. Selim’in ferman yayınlayarak, savaş olduğu, adadaki insanların refah içerisinde yaşayabilmesi için vergilerin düşük tutulmasını istediğini, ayrıca Müslüman olmayan tebaya zarar gelmemesini, din ve ticaret hürriyetlerinin gözetilmesini istediğini söyledi.

Osmanlı hakimiyetinde adada 300 yıldır değişik din ve ırklardan insanların huzur içerisinde yaşadığını vurgulayan Benter,  “Bizim atalarımızın getirdiği adaletten dolayı…” dedi.
2. Selim’in Kıbrıs’ta ilk iş olarak  vakıf kurarak iyilik medeniyetinin temellerini attığını  söyleyen Benter,  Lala Mustafa Paşa’nın  da kapalı Maraş’ın büyük bölümü dahil binlerce dönüm araziyi   kendi parasıyla satın aldığını söyledi.

Benter, Lala Mustafa Paşa’nın fetih yaptıktan sonra gücü olmasına rağmen toprakları kişilerden kendi parasıyla satın aldığını ve vakfettiğini   vurguladı.

“Bizim atalarımız buraları fethettiğinde  ayrım gözetmeksizin vakıf işleri yaparak, dünyaya iyilik medeniyeti örneği verdi” diyen Benter, kapalı Maraş’ın 300 yıl vakıf malı olarak kullanıldığını söyledi.

Benter, Kapalı Maraş denilen bölgenin 300 yıl vakıf malı olarak kullanıldığını herkesin kabul ettiğini, bunda tartışma konusu olmadığını,  tartışmanın bu malların vakıf malı olmaktan çıkarılarak kişilerin üzerine geçirilmesi noktasında olduğunu,  bunun da kanunlara aykırı olduğunu, vakıf malının herhangi bir şekilde vakıf malı  olmaktan çıkarılamayacağını söyledi.

Benter Pertev Paşa’nın da fetih bittikten sonra hayır işlerine dönerek, vakıflar kurduğunu belirtti.

Açılışın ardından kapalı Maraş içerisindeki Millet Bahçesi önünde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası halk konseri vedi.

Konseri Cumhurbaşkanı Tatar da izledi.

 

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Kuzey Makedonya hükümeti orman yangınları nedeniyle “kriz durumu” ilan etti

Published

on

By

Kuzey Makedonya hükümeti, orman yangınlarının artması nedeniyle ülke genelinde 30 günlük “kriz durumu” ilan etti.

Hükümet Sözcüsü Marija Miteva, başkent Üsküp’teki Başbakanlık binasında düzenlediği basın toplantısında, hükümetin bugünkü oturumunda, orman yangınları nedeniyle ülke genelinde 30 günlük “kriz durumu” ilan edilmesi kararı alındığını belirtti.

Kuzey Makedonya-Kosova sınırı yakınlarındaki yangın söndürme çalışmaları sürüyor

Alınan kararla tüm ilgili kurumların entegre bir yaklaşım ve koordineli bir eylem gerçekleştirmesinin mümkün kılındığını ifade eden Miteva, “Yangınla mücadele ve halkın korunması için insan, teknik ve lojistik olmak üzere tüm kaynaklar seferber edilecek.” dedi.

Miteva, hükümetin yangınlardan etkilenen tüm bölgelere acil ve zamanında yardım sağlayacağını dile getirerek, vatandaşlara azami derecede dikkatli olmaları ve tüm tavsiye ve yasaklara uymaları konusunda çağrıda bulundu.

Kuzey Makedonya hükümeti, 1 Temmuz ile 31 Ağustos tarihlerinde ormanlara girişin yasaklandığını ve karara uymayanlara 1500 ila 2000 avro para cezası uygulanacağını duyurmuştu.

Kuzey Makedonya ile Kosova arasındaki en büyük sınır kapısı olan Blace-Elez Han, dün, sınırın Kuzey Makedonya tarafındaki ormanlık alanda çıkan yangın nedeniyle geçici olarak kapatılmış, tehlikenin ortadan kalkmasının ardından yeniden trafiğe açılmıştı.

Devamını Oku

Dünya

Çin, 74 ülkeye vizesiz giriş hakkı tanıdı

Published

on

By

Çin’in yabancı turist sayısını artırmak amacıyla 74 ülkenin vatandaşlarına 30 güne kadar vizesiz giriş hakkı tanıdığı bildirildi.

The Washington Post gazetesinin haberine göre, Çin Ulusal Göçmenlik İdaresi, Pekin yönetiminin turizm sektöründe hareketlilik ve ülkenin yumuşak gücünün artırılması amacıyla 74 ülkenin vatandaşlarına 30 güne kadar vizesiz giriş hakkı tanıdığını duyurdu.

Söz konusu 30 günlük vizesiz giriş hakkı, Aralık 2023’te Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, İspanya ve Malezya vatandaşlarına yönelik başlatılırken, halihazırda neredeyse tüm Avrupa ülkeleri dahil edildi. Ayrıca Latin Amerika, Orta Doğu ve Asya’dan birçok ülke de listeye eklendi.

Öte yandan, Azerbaycan’ın da 16 Temmuz’da bu kapsama alınarak 30 güne kadar vizesiz giriş tanınan ülke sayısının 75’e çıkarılacağı kaydediliyor.

Ulusal Göçmenlik İdaresi verilerine göre, 2024 yılında Çin’e vizesiz giren yabancı turist sayısı 20 milyonu aşarken bu rakam, toplam yabancı turist sayısının üçte biri, 2023 yılının toplam yabancı ziyaretçi sayısının ise yaklaşık iki katı anlamına geliyor.

ABD, Kanada, İngiltere, İsveç ve Rusya gibi ülkelerden gelen vatandaşlara ise Çin’den farklı bir ülkeye geçiş şartıyla 10 günlük vizesiz transit geçiş imkanı sunuluyor.

Devlete bağlı bir araştırma enstitüsü olan Çin Turizm Akademisi’nden analist Liu Xiangyan, politikaların turizm amacının yanı sıra Çin’in imajını düzeltmeyi amaçladığını ifade etti.

Devamını Oku

Dünya

Texas’da sel felaketi: Ölü sayısı 104’e yükseldi

Published

on

By

ABD’nin Texas eyaletinde yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının 104’e yükseldiği bildirildi.

Yetkililer, 4 Temmuz’da şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sel felaketinde can kaybı sayısına ilişkin açıklama yaptı.

Söz konusu sellerde hayatını kaybedenlerin sayısının 104’e yükseldiğini belirten yetkililer, arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü aktardı.

Yetkililer, sellerde can kaybının en çok Kerr bölgesinde yaşandığını ifade ederek, arama kurtarma ekiplerinin, yaz kamplarının bulunduğu bölgede 28’i çocuk 84 kişinin hayatını kaybettiği bilgisini paylaştı.

ABD’nin güney eyaleti Texas’ta 4 Temmuz’da aniden başlayan şiddetli yağışlar sonucu Kerr bölgesindeki Guadalupe Nehri taşarak sele yol açmıştı.

Texas Valisi Gregg Abbott, X hesabından yaptığı paylaşımda, yıkıcı sellerle mücadele için tüm kaynakları seferber ettiklerini belirtirken, yerel yetkililer, afet bölgesinde 50 bine yakın kişi bulunduğunu, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini bildirmişti.

ABD Başkanı Donald Trump, yaşanan sel felaketi nedeniyle Kerr ilçesini afet bölgesi ilan etmişti.

Eyaletin Cumhuriyetçi yerel yetkilileri, Başkan Trump’ın tasarruf politikaları kapsamında bütçesini kıstığı Ulusal Hava Durumu Servisini (NWS), felaket öncesinde yeterli uyarı ve doğru tahminlerde bulunamamakla eleştirmişti.

Devamını Oku

Trending

Reklam