Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Gazimağusa Surlariçi’ndeki eski eserlere QR’lı tabela

Published

on

Gazimağusa Surlariçi’ndeki ziyarete değer 53 tarihi eser için, eser hakkında detaylı bilginin indirilebileceği QR’lı tabela yaptırıldı.

Mağusa Suriçi Derneği’nin (MASDER) projesi ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın (TİKA) desteği ile hayat bulan proje, MASDER lokalinde TİKA Lefkoşa Ofis Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş’un da katıldığı etkinlikle tanıtıldı.

Kimlik Kartı Projesi altında 53 eser için tabela yapıldı. Tabelalara bahse konu eser hakkında geniş bilgi edinebilmek için QR kodları yerleştirildi, bunun yanında yön verici tabelalara aydınlatma yapıldı, 53 eserin yer aldığı İngilizce ve Türkçe dilinde broşür hazırlandı ve zarar verilmiş tabelalar tamir edildi.

MASDER Başkanı Rifat Yalınç, etkinlikte yaptığı konuşmada projenin beklenmedik bir şekilde hayat bulmasının iki yıl aldığını, bunun nedeninin ise Anıtlar Yüksek Kurulu’nun tabelalarla birlikte tasrarlanan aydınlatma direklerine onay vermemesi olduğunu belirtti.

Hazırlanan tabelalarda bulunan QR kodu sayesinde ziyaret edilen tarihi eser hakkında akıllı telefon kullanılarak hem yazılı hem de sözlü geniş bilgiye erişilebileceğini belirten Rifat, internet erişimi bulunmayan turistler olabileceği de düşünülerek, turist rehberleri için taşınabilir akülü wi-fi sistemi de hazırlattıklarını anlattı.

TİKA Lefkoşa Ofisi Koordinatörü Küçükçavuş ise Kimlik Kartı Projesinin TİKA Lefkoşa Ofisi tarafından onaylanan ilk projelerden olduğunu, “ideal projelerden olduğunu rahatlıkla” söyleyebileceğini kaydetti.

Küçükçavuş, tabelaların engelli bireyler düşünülerek tasarlandığını, tekerlekli sandalyeliler dikkate alınarak tabellaların boylarının 1.2 metre olarak tasarlandığını, bunun yanında görme engelliler için de sesli bilgiye erişim imkanı sunulduğunu kaydetti.

Yeni broşürlerin, eski broşürlerdeki 32 esere 21 eser ekleyerek hazırlandığın, böylece bölgenin tarihi zenginliğinin biraz daha öne çıkarılmış olduğunu ifade eden Küçükçavuş, bu eksikliğin Lefkoşa ve Lefke’de de gördüğünü, tarihi eserler yanında mutlaka eser bilgi sunulması gerektiğini belirtti ve bu gibi çalışmaları oralarda da görmek istediğini ifade etti.

Küçükçavuş, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin de Salamis Antik Kent için böyle bir duşünceleri olduğunu ancak henüz bir talep gelmediğini ifade etti.

TİKA’da yürekten proje yapanları anlayacak duruma geldiklerini belirten Küçükçavuş, “MASDER’in en önemli, en ayırıcı tarafı, derneğe gönül verenlerin bitmek bilmeyen idealizmi ve heyecanı, onun için projeyi yaparken çok büyük bir mutluluk duydum” dedi.

TİKA’nın Orta Asya’daki Türk devletlere sahip çıkmak için kurulduğunu ifade eden Küçükçavuş, bugün itibarıyla TİKA’nın yaklaşık 170 ülkede faaliyet gösterdiğini ancak 60 ülkde daimi ofisinin bulunduğunu anlattı.

TİKA’nin gidilen coğrafyanın dinamiklerine göre proje desteği verdiğini de ifade eden Küçükçavuş, TİKA’nın sadece toplum yararı gözeten kurumlarla çalışabildiğine ve talep odaklı çalıştıklarına dikkat çekti. Küçükçavuş, “Talep odaklı çalıştığınızda bir bakıyorsunuz ki afrika’da en çok su kuyusu yapmışsınız” diye konuştu.

Avrupa Birliği ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı altında ülkede bazı tarihi eserler üzerinde yapılan çalışmalarla ilgili olarak Küçükçavuş, bu çalımaların tam kapsamlı restorasyondan ziyade ayakta tutmaya yönelik olduğunu, bunun da çok önemli olduğunu, TİKA’nın projelerinde ise eserlerin orjinaline uygun şekilde restore edildiğini ifade etti.

Eski eserlerin restorasyonu talepleri de alabileceklerini ancak sorumlu kurumdan önce talep gelmesi gerektiğini belirten Küçükçavuş ,”Tarihi eser kime aitse, irade gösterip, biz burayı yapmak istiyoruz sizinle çalışmak istiyoruz demesi lazım” dedi.

TAK/BRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Fransa’da grev: Paris ve çeşitli şehirlerde bazı uçuşlar iptal edildi

Published

on

By

Fransa’da, başkent Paris başta olmak üzere çeşitli şehirlerde, havalimanı işçilerinin greve gitmesi nedeniyle 3 ve 4 Temmuz’da bazı uçuşlar iptal edildi.

Fransa Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (DGAC), havalimanı işçilerinin grevi nedeniyle hava yolu şirketlerinden 3 ve 4 Temmuz’da bazı uçuşlarını iptal etmelerini istedi.

DGAC’nin talebi doğrultusunda, 3 Temmuz’da Paris bölgesindeki Paris Charles de Gaulle, Orly ve Beauvais havalimanlarında uçuşların yüzde 25’i, Lyon, Marsilya, Montpellier, Ajaccio ve Figari havalimanlarında uçuşların yüzde 30’u, Nice, Bastia ve Calvi havalimanlarında ise yüzde 50’si iptal edildi.

4 Temmuz’da ise Paris Charles de Gaulle, Orly ve Beauvais havalimanlarında seferlerin yüzde 40’ında iptaller yaşanacak.

Trafik kontrol hizmetleri personeli, çalışma koşulları ve personel eksikliği gibi sorunlara dikkati çekmek amacıyla grev düzenliyor.

Devamını Oku

Dünya

İtalya’da aşırı sıcaklar nedeniyle ölenlerin sayısı 4’e yükseldi

Published

on

By

İtalya’da aşırı sıcaklar nedeniyle bugün 2 kişi daha yaşamını yitirdi ve ölü sayısı 4’e yükseldi.

Ülkede geçen hafta sonundan bu yana etkisini arttırarak sürdüren ve pek çok bölgede 35 derecenin üzerinde seyreden sıcak hava, can kayıplarına neden olmaya devam ediyor.

İtalyan ANSA ajansının haberine göre, hava sıcaklıklarının 40 derecenin üzerinde seyrettiği Sardinya Adası’nın Budoni beldesindeki plajda 75 yaşındaki kişi ile San Teodoro beldesindeki bir plajda 60 yaşındaki bir kişi, aşırı sıcaktan fenalaşıp hastaneye kaldırılamadan hayatını kaybetti.

Sardinya Adası’nda yaşamını yitirenlerle ülkede hafta başından bu yana ölenlerin sayısı 4’e çıktı.

Ülkede önceki günlerde biri Palermo, biri de Bologna’da olmak üzere 2 kişi daha hayatını kaybetmişti.

Bu arada, etkisi süren aşırı sıcaklar sebebiyle İtalya Sağlık Bakanlığı, güneşten korunma yöntemleri yayınlamayı sürdürürken, bugün için aralarında Roma ve Milano’nun da olduğu 18 kentte yüksek sıcaklıklar dolayısıyla “kırmızı alarm” ilan etti.

Bakanlık söz konusu 18 şehir için “kırmızı alarm” durumunun yarın da geçerli olduğunu bildirdi.

Ülkede, Lombardiya, Emilia-Romagna, Abruzzo, Veneto, Basilicata gibi çok sayıda bölgede, bölgesel yönetimlerin 31 Ağustos’a kadar günün en sıcak saatleri olan öğlen 12.30 ile 16.00 saatleri arasında açık havadaki çalışmaların durdurulmasını kararlaştırdığı bildirildi.

Devamını Oku

Dünya

Mısır’ın doğusundaki Süveyş Körfezi’nde sondaj gemisi alabora oldu

Published

on

By

Mısır’ın doğusundaki Süveyş Körfezi’nde bir sondaj gemisinin alabora olması sonucu 4 kişi öldü, 22 kişi yaralandı.

Mısır Petrol Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Offshore Shukheir Oil Company’den (OSOCO) “Adam Marine 12” isimli sondaj gemisinin, Cebel Zeyt bölgesinde alabora olduğuna ilişkin bilgi alındığı belirtildi.

Açıklamada, Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Kerim Bedevi ve Çalışma Bakanı Muhammed Cubran’ın, her iki bakanlıktan birer ekiple durumu yerinde değerlendirmek, kurtarma çalışmalarını izlemek ve olaya yönelik alınan acil önlemleri değerlendirmek üzere kaza mahalline gitmek için yola çıktığı aktarıldı.

Bakanlığın açıklamasında, bölgedeki ilgili makamlar ve bağlı şirketlerle koordinasyon halinde gelişmelerin anlık olarak takip edildiği ve gerekli tedbirlerin alındığı ifade edildi.

Mısır Sağlık Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise Süveyş Körfezi’nde bir sondaj gemisinin alabora olması sonucu 4 kişinin hayatını kaybettiği, 22 kişinin ise yaralı olarak kurtarıldığı kaydedildi.

Olayın bildirilmesinin ardından olay yerine 20 ambulans ile El-Gouna Havalimanı’na 4 ambulans yönlendirildiği aktarıldı.

Bakanlık, Kızıldeniz Sağlık Müdürlüğü ile tüm hastanelerde alarma geçildiğini, olay yerindeki durumu yakından takip ettiklerini ve arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğünü paylaştı.

Kızıldeniz Valisi Amr Hanefi de kayıp 3 kişi için arama çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Al-Shorouk gazetesinin haberinde ise sondaj gemisinin Eşrefiye platformu yakınlarındaki yeni bir çalışma sahasına çekildiği sırada alabora olduğu belirtildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam