Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

‘En büyük tehlike Akdeniz meyve sineği’

Published

on

Ülkeye döviz getirisi olan ve Güzelyurt bölgesinin en önemli ekonomik kaynağı olan narenciye sektöründe bu yıl sıkıntılı günler yaşanıyor.

Çeşitli sebeplerle Mayıs ayı sonlarına sarkan valencia portakal hasatı devam ediyor.

Sezonun geç açılması, kesim ekiplerinin yetersiz olması, king mandalinin geçtiğimiz yıllara oranla giderek artması valencia hasatını geciktirirken, Mayıs ayı sonuna kadar bitirilmesi gereken sezonda, 5 ile 10 bin ton ürünün dalında kalma riski bulunuyor.

Bu yıl 22 bin dönüm valencia portakal bahçesinden elde edilecek 60 bin ton civarı ürünün şu ana kadar 42 bin 500 tonu hasat edilirken, geriye kalan ürünler havaların da ısınmasıyla Akdeniz meyve sineği tehlikesiyle karşı karşıya.

Konuyla ilgili olarak bazı bahçelerde ilaçlama ihtiyacı ortaya çıkarken, bazı bahçelerde üründe altına dökümün de başladığı belirtiliyor.

Narenciye üretici birlikleri narenciyedeki son durumu BRT’ye değerlendirdi.
Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu narenciye hasatında yaşanan sıkıntıları şöyle aktardı:

Hasatın geç başlaması, hasat döneminde yaşanan krizlerle çalışmaların aksaması, kesim ekiplerinin yetersizliği ve valencia ürünü öncesi hasat edilen king rekoltesinin artması gibi nedenlerle bu yıl valencia hasatından gecikmelerin yaşandığını ifade ederek, bu sorunların sezon başlamadan önce ilgili paydaşlar tarafından çözülmesi gerektiğini söyledi.

Alioğlu, Haziran ayına sarkacak olan hasatın en büyük tehlikesinin sıcakların da artmasıyla Akdeniz meyve sineği vurgunu olduğunu ifade etti.

Alioğlu, bu konuda önlem alınıp ilaçlama yapılmazsa yaşanması muhtemel bir hastalıkla ürünlerin sıkmaya dahi kesilemeyeceğini anlattı.

Alioğlu, bu yıl 5 ile 10 bin ton arasında ürünün dalında kalma riskinin bulunduğunu ancak Haziran ayında da hasat devam ederse ve herhangi bir hastalık sıkıntısı yaşanmazsa bu riskin ortadan kalkma ihtimali bulunduğunu da söyledi.

Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Akçın da 20 bin ton ürünün hasatı beklediğini belirterek, bu ürünğn kesilmesi için bir ay daha süreye ihtiyaç olduğunu, kesimde yaşanan sıkıntıların ürünün bir bölümünün dalında kalmasına sebep olabileceğini kaydetti.

Akçın, üreticinin girdi maliyetlerindeki sıkıntılarla da boğuştuğunu ve böyle giderse üretimin durma noktasına gelip, birçok bahçenin kuruyacağına işaret ederek, özellikle elektrik fiyatlarınınüreticiler için makul seviyeye çekilmesinin ivedi olduğunu söyledi.

Akdeniz meyve sineğinin havaların ısınmasıyla daha fazla faliyete geçip tüm ürünü etkileyeceğini ifade eden Akçın, bu şekilde ürünlerin hiçbir ticari değeri kalmayacağını, konuyla ilgili olarak önlem alınması gerektiğini belirtti.BRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Fransa’da grev: Paris ve çeşitli şehirlerde bazı uçuşlar iptal edildi

Published

on

By

Fransa’da, başkent Paris başta olmak üzere çeşitli şehirlerde, havalimanı işçilerinin greve gitmesi nedeniyle 3 ve 4 Temmuz’da bazı uçuşlar iptal edildi.

Fransa Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (DGAC), havalimanı işçilerinin grevi nedeniyle hava yolu şirketlerinden 3 ve 4 Temmuz’da bazı uçuşlarını iptal etmelerini istedi.

DGAC’nin talebi doğrultusunda, 3 Temmuz’da Paris bölgesindeki Paris Charles de Gaulle, Orly ve Beauvais havalimanlarında uçuşların yüzde 25’i, Lyon, Marsilya, Montpellier, Ajaccio ve Figari havalimanlarında uçuşların yüzde 30’u, Nice, Bastia ve Calvi havalimanlarında ise yüzde 50’si iptal edildi.

4 Temmuz’da ise Paris Charles de Gaulle, Orly ve Beauvais havalimanlarında seferlerin yüzde 40’ında iptaller yaşanacak.

Trafik kontrol hizmetleri personeli, çalışma koşulları ve personel eksikliği gibi sorunlara dikkati çekmek amacıyla grev düzenliyor.

Devamını Oku

Dünya

İtalya’da aşırı sıcaklar nedeniyle ölenlerin sayısı 4’e yükseldi

Published

on

By

İtalya’da aşırı sıcaklar nedeniyle bugün 2 kişi daha yaşamını yitirdi ve ölü sayısı 4’e yükseldi.

Ülkede geçen hafta sonundan bu yana etkisini arttırarak sürdüren ve pek çok bölgede 35 derecenin üzerinde seyreden sıcak hava, can kayıplarına neden olmaya devam ediyor.

İtalyan ANSA ajansının haberine göre, hava sıcaklıklarının 40 derecenin üzerinde seyrettiği Sardinya Adası’nın Budoni beldesindeki plajda 75 yaşındaki kişi ile San Teodoro beldesindeki bir plajda 60 yaşındaki bir kişi, aşırı sıcaktan fenalaşıp hastaneye kaldırılamadan hayatını kaybetti.

Sardinya Adası’nda yaşamını yitirenlerle ülkede hafta başından bu yana ölenlerin sayısı 4’e çıktı.

Ülkede önceki günlerde biri Palermo, biri de Bologna’da olmak üzere 2 kişi daha hayatını kaybetmişti.

Bu arada, etkisi süren aşırı sıcaklar sebebiyle İtalya Sağlık Bakanlığı, güneşten korunma yöntemleri yayınlamayı sürdürürken, bugün için aralarında Roma ve Milano’nun da olduğu 18 kentte yüksek sıcaklıklar dolayısıyla “kırmızı alarm” ilan etti.

Bakanlık söz konusu 18 şehir için “kırmızı alarm” durumunun yarın da geçerli olduğunu bildirdi.

Ülkede, Lombardiya, Emilia-Romagna, Abruzzo, Veneto, Basilicata gibi çok sayıda bölgede, bölgesel yönetimlerin 31 Ağustos’a kadar günün en sıcak saatleri olan öğlen 12.30 ile 16.00 saatleri arasında açık havadaki çalışmaların durdurulmasını kararlaştırdığı bildirildi.

Devamını Oku

Dünya

Mısır’ın doğusundaki Süveyş Körfezi’nde sondaj gemisi alabora oldu

Published

on

By

Mısır’ın doğusundaki Süveyş Körfezi’nde bir sondaj gemisinin alabora olması sonucu 4 kişi öldü, 22 kişi yaralandı.

Mısır Petrol Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Offshore Shukheir Oil Company’den (OSOCO) “Adam Marine 12” isimli sondaj gemisinin, Cebel Zeyt bölgesinde alabora olduğuna ilişkin bilgi alındığı belirtildi.

Açıklamada, Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Kerim Bedevi ve Çalışma Bakanı Muhammed Cubran’ın, her iki bakanlıktan birer ekiple durumu yerinde değerlendirmek, kurtarma çalışmalarını izlemek ve olaya yönelik alınan acil önlemleri değerlendirmek üzere kaza mahalline gitmek için yola çıktığı aktarıldı.

Bakanlığın açıklamasında, bölgedeki ilgili makamlar ve bağlı şirketlerle koordinasyon halinde gelişmelerin anlık olarak takip edildiği ve gerekli tedbirlerin alındığı ifade edildi.

Mısır Sağlık Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise Süveyş Körfezi’nde bir sondaj gemisinin alabora olması sonucu 4 kişinin hayatını kaybettiği, 22 kişinin ise yaralı olarak kurtarıldığı kaydedildi.

Olayın bildirilmesinin ardından olay yerine 20 ambulans ile El-Gouna Havalimanı’na 4 ambulans yönlendirildiği aktarıldı.

Bakanlık, Kızıldeniz Sağlık Müdürlüğü ile tüm hastanelerde alarma geçildiğini, olay yerindeki durumu yakından takip ettiklerini ve arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğünü paylaştı.

Kızıldeniz Valisi Amr Hanefi de kayıp 3 kişi için arama çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Al-Shorouk gazetesinin haberinde ise sondaj gemisinin Eşrefiye platformu yakınlarındaki yeni bir çalışma sahasına çekildiği sırada alabora olduğu belirtildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam