Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Kültür Dairesi “19 Ağustos Dünya Fotoğrafçılık Günü” dolayısıyla etkinlik düzenledi

Published

on

 

Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Kültür Dairesi, “19 Ağustos Dünya Fotoğrafçılık Günü” dolayısıyla ülke fotoğrafçılarının bir araya geldiği bir etkinlik düzenledi.

Kültür Dairesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen ve Atatürk Kültür Merkezi bahçesinde yer alan etkinliğe, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, eski başbakanlardan Hakkı Atun, bazı daire müdürleri, ülke fotoğrafçıları ve aileleri katıldı.

 

 

 

Etkinlikte, Foto Diana olarak bilinen ülkenin yaşayan en eski stüdyo fotoğrafçısı Mustafa Mehmet Salih Okay’ın 100’üncü yaş günü kutlanırken, kendisine onur ödülü takdim edildi.

Aynı zamanda AKM’de Okay’ın fotoğraflarının sergilendiği ve geçmişte fotoğrafı negatifinden büyüterek karta basmak için kullanılan bir agrandizörün de yer aldığı serginin açılışı yapıldı.

Etkinlikte, ülke fotoğrafçılığına katkıda bulunan fotoğrafçılara, Kıbrıs Türk Stüdyo Fotoğrafçıları, Fotoğraf Sanatçılar ve Basın Fotoğrafçıları başlıkları altında, hizmet ödülü ve teşekkür belgeleri takdim edildi, hayatta olmayan duayen fotoğrafçılar anıldı.

Gecede, Kültür Dairesi Müdürü Şirin Zaimağaoğlu, ülkede faaliyet gösteren fotoğraf derneklerine, Gazi Yüksel’in Kıbrıs’ta Fotoğraf ve Fotoğrafçılık 1878-2006 isimli kitabı ve Kadir Kaba’nın Kıbrıs Türk Fotoğrafı’nın Kökeni ile Ceyhan Özyıldız’ın Çağdaş Kıbrıs Türk Fotoğrafı isimli kitaplarını hediye etti.

Etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Dünya Fotoğrafçılık Günü’nde böyle bir etkinliği organize eden Kültür Dairesi’ne teşekkürlerini ileterek, tüm fotoğrafçıların, çektikleri anılarla ülkeye bir zenginlik kazandırdığını belirtti ve fotoğrafçılara seslenerek, “İyi ki varsınız” dedi.

Tatar, kendisinin de küçük yaşlardan beri fotoğraf çektiğine ve albümlerde sakladığı fotoğraflarının kendisi için ne kadar değerli olduğuna değinerek, anıların yaşatılmasında fotoğrafların önemine dikkat çekti.

Kıbrıs Türk halkının mücadelesinde de fotoğrafların büyük bir önem arz ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, verilen mücadelenin, Kıbrıs Türk toplumunun yaşantısının fotoğraflar sayesinde geleceğe taşındığına vurgu yaptı.

“Bu ülkede fotoğrafçılarımız, kareleriyle çok iyi hizmetlerde bulunmuşlardır, çok şeylere vesile olmuşlardır” diyen Tatar, teknolojinin de gelişmesiyle yeni neslin fotoğrafçılığı devam ettirmesi ve ülkede mücadelenin resmedilmesinde katkıda bulunması temennisinde bulundu.

-Bakan Ataoğlu: “Fotoğrafçılarımızla, burada bir arada olmak bizim için çok önemli”

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da, Kültür Dairesi’nin düzenlediği bu etkinlikte, ülke fotoğrafçılarıyla bir araya gelmekten ve onların heyecanını, coşkusunu görmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi ve emeğe geçen herkese teşekkürlerini iletti.

Bakanlık olarak Kültür Dairesi ile devam eden çalışmaları ve ileride açılması planlanan müzeyle ilgili yapılacak çalışmalarda ülke sanatçılarının katkılarının önemi hakkında konuşan Ataoğlu, benzer etkinliklerde de bir araya gelme ve işbirliğinde bulunma dileğinde bulundu.

Kültür Dairesi Müdürü Şirin Zaimağaoğlu ise, Cumhurbaşkanı ve Başbakana desteklerinden dolayı, seslerini duyurmalarına yardımcı olan Türk Ajansı Kıbrıs’a, medya sponsorları BRTK’ya, etkinliğin düzenlenmesinde büyük emek harcayan Kültür Dairesi personeline ve etkinlikte yer alan herkese teşekkürlerini iletti.

Zaimağaoğlu, Kültür Dairesi’nin; ülke kültürünün ve değerlerinin her alanda yaşatılması için çalışmalar yürüttüğünü aktararak, “Biz, ülke kültürü için ilkleri yapmaya devam edeceğiz. Okyanusta bir damla olmaya devam edeceğiz” dedi.

Gelecek yıl açmayı planladıkları Kültür Dairesi Sanat Merkezi ve müze çalışmaları hakkında da bilgi veren Zaimağaoğlu, bu projede de ülkeye hizmet vermiş sanatçıların adını yaşatmak istediklerini kaydetti.

Zaimağaoğlu, “Bu adada uzun yıllar boyunca Türk kalabilmek, bayrağımızı dalgalandırabilmek, sesimizi duyurabilmek adına ışığı yakalayabilen ve bugüne kadar getirebilen sizlere yürekten teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından, ödüller takdim edildi, sergi açılışı yapıldı ve sanatçı Necla Egemen tarafından keman dinletisi gerçekleştirildi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, Uluslararası Cumhuriyet Klasik Otomobil Rallisi’nin ödül törenine katıldı

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluş etkinlikleri kapsamında Kuzey Kıbrıs Klasik ve Spor Otomobil Kulübü ve Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Tanıtma Dairesi himayesinde düzenlenen 14’üncü Uluslararası Cumhuriyet Klasik Otomobil Rallisi’nin ödül törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar törende yaptığı konuşmada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluş etkinlikleri kapsamında ülke tanıtımı yapılması amacıyla düzenlenen etkinliğin önemine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Tatar, klasik arabaların yer aladığı aynı zamanda bir spor etkinliği olan ralli sayesinde, katılımcılar arasında dostluk, kardeşlik ve yardımlaşmanın geliştiğine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluş kutlamaları kapsamında uluslararası otomobil etkinliğini düzenleyenlere ve etkinliğe katılanlara teşekkür etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Yükseköğretimde güz dönemi geç başvuruları için sistem bu gece açılıyor

Published

on

By

Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi, eylül-ekim döneminde herhangi bir nedenle başvuramayan öğrenciler için, güz dönemi geç başvuru sisteminin bu gece saat 00.00’dan itibaren açılacağını duyurdu.

Duyuruda, 20024-20025 Öğretim  Yılı Güz Dönemi  geç  başvuruların 18-19 Kasım tarihlerinde   YÖBİS (https://yobis.mebnet.net/) üzerinden alınacağı, sistemin bu gece saat 00.00’dan itibaren başvuru kabul etmeye başlayacağı açıklandı.

Duyuruda, başvurusunu tamamlayan öğrencilerin sistem üzerinden müfettiş tarafından gönderilen mesajları takip etmesinin sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için son derece önemli olduğu belirtildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Yer fıstığı üretimini canlandırmak için başlatılan çalışmada yeni çeşitlerin hasadı yapıldı

Published

on

By

Yer fıstığı üretimini canlandırmak maksadıyla başlatılan çalışmada hasat yapıldı.

Durma noktasına gelen yer fıstığı üretiminin canlandırılması amacıyla, Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü (TAE), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Güzelyurt Belediyesi işbirliğinde, verimi yüksek çeşitleri belirlemek için denemeler yapıldı, öne çıkan çeşitlerin üretimi yapıldı ve yer fıstığının ekim, hasat ve kabuk ayrımı için makineler getirildi. Tohumluk üretiminde öne çıkan yüksek verimli Ayşehanım ve Masal çeşitleri kullanıldı.

Ülkede 1990’ların ortalarına kadar 500 dönümden fazla alanda ekimi yapılan yer fıstığı, bugün 1-2 dönüme kadar düştü. İhracat verilerine göre 2023’te 1 milyon dolarlık yer fıstığı ithal edildi. Son beş yılın ihracat ortalaması ise yılda 580 ton.

Yer fıstığı üretimini canlandırmak maksadıyla, Güzelyurt Belediyesi tarafından tahsis edilen 5 dönüm arazide yapılan fıstık ekiminden 5 ton civarında mahsul çıkarıldı. Hasat, yer fıstığını canlandırmak için kullanılacak.

Çiftçilere yer fıstığı yetiştiriciliğine girmesi için çağrı yapıldı, teşviklerin artırılacağı belirtildi.

Güzelyurt Belediyenin tahsis ettiği arazilere ekilen yer fıstıkları hasat edildi.

-TİKA

TİKA Lefkoşa Ofis Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş, TAE Güzelyurt İstasyonunda yapılan hasat esnasında TAK’a yaptığı açıklamada, TİKA’nın KKTC’de kurulduğu günden itibaren tarım ve hayvancılığın gelişmesine ağırlık verdiklerini, bu kapsamda destek verdikleri her projelerin ayrı bir öneme haiz olduğunu söyledi.

Küçükçavuş, önlerine yer fıstığı üretiminin canlandırılması projesi gelince ve yer fıstığı ihtiyacının tümünün dışarıdan karşılandığını öğrenince projeye destek verme kararı aldıklarını belirtti.

Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, önemli bir projeye imza attıklarına inandığını, Güzelyurt’un geçmişte fıstığın bolca yetiştirilen bir bölge olduğunu, son yıllarda bunun kaybolduğunu, projenin fıstık üretimini tekrardan canlandırmak için bir fırsat olduğunu belirtti.

Yer fıstığının kumlu toprak yapısını tercih ettiğini, Yayla bölgesinin toprağının da kumlu olduğunu belirten Özçınar, üreticilerin yer fıstığı ekimine yeniden döndürülmesi halinde, yer fıstığının katma değerinden de faydalanılacağını kaydetti.

Yer fıstığının gelecek yıllarda ciddi bir katma değer yaratabileceğine inandığını belirten Özçınar, belediye olarak yapmaya çalıştıklarının, yapılan denemelerde öne çıkan fıstık çeşitlerini çoğaltıp üreticilere sunmak olduğunu ifade etti.

TAE Müdürü Cem Karaca, TİKA ve Güzelyurt Belediyesine çalışmaya verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

Fıstık ekiminin 500 dönümlerden 1-2 dönümlere kadar düşme nedeninin işçilik ve maliyetin yüksek olması, ithalatına başlanması olduğunu belirten Karaca, teknolojik gelişimle birlikte işçilik giderlerinin düştüğünü kaydetti.

Fıstık üretimi için gerekli ekipmanı ülkeye getirmeleri haline üretimin canlanabileceği düşüncesinde olduklarını aktaran Karaca, bu düşünceyle TİKA’dan destek talep ettiklerini anlattı.

Karaca, TİKA’nın fıstık ekiminden, hasadına, hasat sonrası kabuk ayrıma işlemine kadar tüm makinelerin alınmasını sağladığını belirtti.

2023’de farklı fıstık çeşitleriyle deneme parselleri kurduklarını anlatan Karaca, 2024’te de denemelerde öne çıkan yüksek verimli çeşitlerle Belediye tarafından sağlanan 5 dönümlük arazide tohumluk üretimi yaptıklarını belirtti.

Karaca, fıstık üretimini canlandırmak, üreticiye alternatif üretim alansı sunmanın yanında yer fıstığının toprak yapısını iyileştiren bir ürün olduğundan münavebede kullanılmasını teşvik etmeyi amaçladıklarını, patatesin ardından ekilebileceğini kaydetti.

Bakanlığın da fıstık için 2023’de destek verdiğini belirten Karaca, bu desteği arttırmayı planladıklarını belirtti.

Devamını Oku

Trending

Reklam