Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

10 belediyenin tüzel kişiliği korunacak, yeni tüzel kişiliğe sahip 8 belediye kurulacak

Published

on

Meclis Genel Kurulu’nda oy çokluğuyla onaylanan Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin (Özel) Yasa ile mevcut 10 belediyenin tüzel kişiliği ve hukuki varlığı korunurken, 18 belediyenin ise tüzel kişiliği ve hukuki varlığı ortadan kaldırılacak ve iki veya daha fazlası birleştirilerek yeni tüzel kişiliğe sahip 8 belediye kurulacak.

Meclis Genel Kurulu’nun çarşamba günkü oturumunda görüşülen ve 17 saat süren toplantının ardından perşembe sabah oy çokluğu ile onaylanan Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin (Özel) Yasa, mevcut belediyelerin tüzel kişiliklerinin, isimlerinin ve sınırlarının yeniden düzenliyor.

Yasa ile belediye sayısı 28’den 18’e düşürülürken, tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerin bütçeleri tüzel kişiliği yeni oluşturulan belediyeye aktarılacak ve personeli, taşınır ve taşınmaz malları, tüm borç, alacak, hak ve yükümlülükleri tüzel kişiliği yeni oluşturulan belediyeye intikal edecek.

– Yerel yönetimler yeniden şekillendi

Meclis’te muhalefetin ret oyuna karşılık hükümeti oluşturan üç partinin milletvekillerinin oylarıyla onaylanan yasa ile, KKTC‘de yerel yönetimler yeniden şekillenirken belediyelere bağlı köylerde de bazı değişiklikler olacak.

Yasaya göre en fazla köyü barındıran belediyeler 22’şer köyün bağlandığı belediyeler İskele, Lefke, Değirmenlik-Akıncılar belediyeleri…

Akdoğan, Paşaköy, Vadili, İnönü, Korkuteli, Dörtyol, Pirhan, Turunçlu, Aslanköy’ün bağlı olacağı belediye ise “Mesarya Belediyesi” olarak isimlendirildi.

– Personelin aktarılması

Yasada yer alan geçici 1’inci maddeye göre, tüzel kişiliği kaldırılan belediyenin personeli, birleştirme sonucu yeni oluşturulan belediyeye yasal tüm hak ve menfaatleri korunarak aynı statüde aktarılacak.

Tüzel kişiliği kaldırılan belediyenin asıl ve sürekli kadrolarında görev yapan personelin intibak işlemleri, İntibak Komisyonu tarafından yapılacak. İntibak Komisyonu, Yerel Yönetimler Müdürü, Personel Dairesi temsilcisi, intibakı yapılacak personelin intibak ettirileceği belediyenin başkanı, intibakı yapılacak personelin intibak ettirileceği belediyenin meclisini temsilen bir temsilci ve intibakı yapılacak personelin üyesi olduğu sendikanın bir temsilcisinden oluşacak.

Birleştirme sonucu tüzel kişiliği yeni oluşturulan belediyelerde personelin intibakı, en kıdemliden başlamak üzere aynı sınıf, aynı derece ve aynı kadroya yapılacak. Kıdem, intibakı yapılacak personelin halen tutmakta olduğu kadroya atandığı tarih dikkate alınacak. Birden fazla kişinin aynı durumda olması halinde kıdem, bir önceki kadroya atandıkları tarihe göre belirlenecek. Eşitliğin bozulmaması halinde ise kıdemin belirlenmesine ilişkin kriter, mevcut kurallar göz önünde bulundurularak İntibak Komisyonu tarafından belirlenecek.

Kadro yetersizliği nedeniyle intibakı yapılamayan sürekli personel ise kadro fazlası olarak atanacak ve kadrosunun kendisine kazandırmış olduğu tüm haklardan aynen yararlanmaya devam edecek.

– Toplu İş Sözleşmeleri

Birleştirilen belediyelerde, Yasa’da yer alan Geçici 4’üncü maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içerisinde yetkili sendikanın yeniden belirlenerek yeni Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin başlaması gerekiyor. Ancak, birleştirilen belediyelerde yeni yapılacak Toplu İş Sözleşmelerinde, söz konusu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte geçerli olan Toplu İş Sözleşmelerindeki haklar geriye götürülemeyecek.

Tüzel kişiliği kaldırılan Belediyelerin Toplu İş Sözleşmeleri, Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Referandum Yasasının kuralları uyarınca yenisi yapılıncaya kadar aynen devam edecek. Birleştirme sonucu yeni oluşturulan belediye, Toplu İş Sözleşmelerinde işveren taraf olacak ve tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerin Toplu İş Sözleşmelerinden kaynaklanan mükellefiyetlerini devralacak.

Yasaya göre, 18 belediye ve bağlı yerleşim yerleri şu şekilde:

Lefkoşa Türk Belediyesi (9 köy)- Lefkoşa, Eylence, Büyük Kaymaklı, Haspolat, Hamitköy, Kızılbaş, Ortaköy, Küçük Kaymaklı, Aydemet.

Gazimağusa Belediyesi (4 köy)- Yukarı Derinya, Gazimağusa, Tuzla, Mutluyaka.

Girne Belediyesi (9 köy)- Beylerbeyi, Doğanköy, Ozanköy, Karakum, Girne, Zeytinlik, Karaman, Edremit, Karaoğlanoğlu,

Güzelyurt Belediyesi (14 köy)- Yukarı Bostancı, Aşağı Bostancı, Güneşköy, Aydınköy, Akçay, Zümrütköy, Şahinler, Gayretköy, Serhatköy, Mevlevi, Yuvacık, Güzelyurt, Yayla, Kalkanlı.

İskele Belediyesi (22 köy)- Kuzucuk, Ötüken, Aygün, Boğaziçi, Sınırüstü, İskele, Bahçeler, Boğaztepe, Boğaz, Altınova, Ağıllar, Topçuköy, Yarköy, Kalecik, Kurtuluş, Turnalar, Ardahan, Mersinlik, Ergazi, Kaplıca, Kilitkaya, Tuzluca.

Lefke Belediyesi (22 köy)- Aşağı Kurtboğan, Taşpınar, Taşköy, Madenliköy, Lefke, Doğancı, Gaziveren, Cengizköy, Çamlıköy, Bağlıköy, Gemikonağı, Yedidalga, Bademliköy, Ömerli, Şirinköy, Yağmuralan, Süleymaniye, Günebakan, Yeşilırmak, Denizli, Yeşilyurt, Erenköy.

Değirmenlik – Akıncılar Belediyesi (22 köy)- Değirmenlik, Kalavaç, Beyköy, Yeniceköy, Cihangir, Çukurova, Gökhan, Demirhan, Minareliköy, Düzova, Balıkesir, Meriç, Kırklar, Gaziköy, Dilekkaya, Yiğitler, Kiracıköy, Gaziler, Dereliköy, Akıncılar, Erdemli, Kırıkkale.

Lapta – Alsancak – Çamlıbel Belediyesi (20 köy)- Sadrazamköy, Koruçam, Kayalar, Geçitköy, Çamlıbel, Kozan, Alemdağ, Malatya, Ilgaz, İncesu, Lapta, Alsancak, Yeşiltepe, Akdeniz, Tepebaşı, Karpaşa, Özhan, Hisarköy, Kılıçarslan, Karşıyaka.

Erenköy – Karpaz Belediyesi (14 köy)- Gelincik, Ziyamet, Boltaşlı, Taşlıca, Derince, Esenköy, Yeşilköy, Avtepe, Adaçay, Kuruova, Kaleburnu, Sipahi, Yeni Erenköy, Dipkarpaz.

Mehmetçik – Büyükkonuk Belediyesi (10 köy)- Yedikonuk, Mehmetçik, Büyükkonuk, Kumyalı, Pamuklu, Sazlıköy, Çayırova, Bafra, Zeybekköy, Balalan.

Geçitkale – Serdarlı Belediyesi (16 köy)- Nergisli, Pınarlı, Sütlüce, Geçitkale, Çamlıca, Gönendere, Tirmen, Yamaçköy, Arıdamı, Çınarlı, Mallıdağ, Görneç, Ergenekon, Serdarlı, Ulukışla, Kurudere.

Mesarya Belediyesi (9 köy)- Akdoğan, Paşaköy, Vadili, İnönü, Korkuteli, Dörtyol, Pirhan, Turunçlu, Aslanköy.

Gönyeli – Alayköy Belediyesi (7 köy)- Alayköy, Gönyeli, Kanlıköy, Türkeli, Yılmazköy, Gürpınar, İkidere.

Yeniboğaziçi Belediyesi (8 köy)- Mormenekşe, Yeniboğaziçi, Atlılar, Sandallar, Muratağa, Alaniçi, Yıldırım, Akova.

Çatalköy – Esentepe Belediyesi (6 köy)- Çatalköy, Esentepe, Arapköy, Beşparmak, Karaağaç, Bahçeli.

Dikmen Belediyesi (13 köy)- Şirinevler, Dağyolu, Aşağı Dikmen, Yukarı Dikmen, Yukarı Taşkent, Aşağı Taşkent, Güngör, Pınarbaşı, Boğazköy, Ağırdağ, Kömürcü, Göçeri, Akçiçek.

Tatlısu Belediyesi (1 köy)- Tatlısu.

Beyarmudu Belediyesi (7 köy)- Beyarmudu, Düzce, İncirli, Türkmenköy, Köprülü, Çayönü, Güvercinlik.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Meclis’te UBP ve CTP grup toplantıları yapıyor

Published

on

By

Meclis’te, Ziya Öztürkler’in istifası sonrası Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) grupları toplantı yapıyor.

Cumhuriyet Meclisi’nde ayrı ayrı toplanan UBP ile CTP, Ziya Öztürkler’in istifası sonrası izlenecek süreci değerlendiriyor.

Meclis’ten alınan bilgiye göre, Ziya Öztürkler’in sosyal medyadan duyurduğu istifa dilekçesini Meclis’e sunması gerekiyor.

İstifa dilekçesinin Meclis’e sunulmasının ardından Genel Kurul’un toplanması ve başkan ile başkan yardımcısı seçimlerini yapması bekleniyor.

Genel kurulun bu süreci tamamlamasının ardından 2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine başlanması öngörülüyor.

Devamını Oku

Kıbrıs

Manşet + 18.11.2024

Published

on

By

Devamını Oku

Kıbrıs

KTMMOB Mimarlar Odası Başkanı Olguner:Deprem riskini fark edin ve siyaset üstü bir konu olarak ele alın

Published

on

By

KTMMOB Mimarlar Odası Başkanı Onur Olguner, devleti yönetenlere “deprem riskini fark edin ve siyaset üstü bir konu olarak ele alin!” çağrısında bulundu.

KTMMOB Mimarlar Odası Başkanı Onur Olguner yaptığı yazılı açıklamada, cumartesi gününe, adanın açıklarında yaşanan deprem şoku ile başladıkları kaydedildi.

Ülkenin depremlere hazır olup olmadığıyla ilgili soruların Şubat 2023’te yaşanan deprem sonrası gündeme geldiğini ve önceki gün yaşanan depremlerle yeniden su yüzüne çıktığını dile getiren Olguner, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birliği altında kurulan Yapı Denetim Portalı’nın, kendi sistemi dahilinde yapılan binaların depreme karşı gücünü garanti altına alma hedefiyle hayata geçirildiğini kaydetti.

Meslek odasının Yapı Denetim Portalı’nı hayatta tutmak, bürokratik sorunları gidermek ve tüm belediyelere yayılmasını sağlamak için büyük bir çaba gösterdiğini dile getiren Olguner, “ancak ruhsatsız ve yapı denetim sisteminden geçmeden yapımına başlanan yapılar dayanıklılık kontrolüne tabi tutulmamakta ve toplum sağlığını tehlikeye sokmaktadır. Bu noktada yerel yönetimlerin de binalarımızı depreme dayanıklı hale getirme konusunu ciddiyetle ele almalı ve bu konuda kararlılık göstermeleri çok önemlidir. Ancak belediyelerin kararlılığıyla sistemin karşılaştığı sorunlar giderilebilecek, raporlama işlemi hızlanacak ve bina sahiplerine binanın depreme karşı dayanıklı olduğunu beyan eden bina kimlikleri sunulabilecektir.” ifadelerini kullandı.

-“1999 öncesi yapılan yapılar acilen elden geçirilmelidir”

Yeni yapılardan ayrı olarak ülkedeki deprem hasarı riskini en yüksek oranda taşıyan yapıların 1999 öncesi inşa edilen yapılar olduğuna dikkat çeken Olguner, “Gölcük Depremi Türkiye Cumhuriyeti’nde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde deprem gerçeği ile yüzleştiğimiz adına bir milat olmuştur. Bu tarihten itibaren yapı malzemeleri değişmiş, standartlar depreme göre güncellenmiş ve binaların taşıyıcı sistemlerinin asgari ihtiyaçları inşaat mühendisleri tarafından elden geçirilmiştir. Ancak eski yönetmelik uyarınca yapılan bu yapılar mutlaka İnşaat Mühendisleri tarafından testlere tabi tutulmalıdır.” dedi.

Toplumda genel olarak yanlış bilinenin aksine ‘eski binaların yeni binalardan daha sağlam olduğu’ söyleminin gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken Olguner, bu yapıların hazır beton, nervürlü demir, mütemadi temel gibi önemli yapı elemanlarını kullanılmadan yapıldığını kaydetti.

Olası bir deprem anındaki dayanıklılıkların, inşaat mühendisleri tarafından test edilmesi gerektiğini dile getiren Olguner, devletin görevinin sadece okulların güçlendirmesini yapmak değil, aynı zamanda ülkedeki tüm binaların sağlamlığını kontrol edecek mekanizmaları da hayata geçirmek olduğunu kaydetti.

Mimarlar Odası olarak KTMMOB’de Şehir Planlama Dairesi ile yaptıkları imar planı toplantılarında deprem tehlikesinde olan binaların yenilenmesi için imar teşviklerinin hayata geçmesi gerektiğini dile getiren Olguner, bu konuda çalışmaya hazır olduklarının altını çizdi.

Depreme karşı dayanıksızlığı tespit edilmiş olan binaların yıkılarak yeniden inşa edilmesini sağlayacak imar teşviklerinin imar planlarında belirlenmesiyle birlikte, olası bir deprem durumunda birçok vatandaşın hayatının kurtulacağına inandıklarını dile getiren Olguner, bu konudaki çalışmaları ve Şehir Planlama Dairesi’ne sunacakları öneri rapor hazırlıklarının devam ettiğini kaydetti.

-“Deprem riski gerçektir ve siyaset üstü bir konudur!”

Bu konuda önlem almanın hükümetin, muhalefet partilerinin, yerel yönetimlerin ve tüm kamu yöneticilerinin sorumluluğu olduğuna dikkat çeken Olguner sözlerini şöyle tamamladı:

“Mimarlar Odası, kamu kuruluşu niteliğinde bir meslek odası olarak Yapı Denetim Portalı ile yeni yapıları ve imar planı önerileri ile eski yapı stokundaki binalarımızı daha güvenli hale getirmek için yoğun çabalarına devam edecektir.

Devleti yönetenler de bu konunun ciddiyetini fark etmeli, konuyu siyasetten arındırarak ele almalı ve bilim insanlarının sözlerine kulak vermelidir. Ülkemizde yaşayan her bireyin can güvenliğini korumak devletin en asli görevidir. Bu görevi her fırsatta ilgililere ve yetkililere hatırlatmaya devam edeceğiz!”

Devamını Oku

Trending

Reklam