Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

KŞK, Güney Kıbrıs’taki kazılarda 3 Kıbrıslı Türk’e ait olduğu düşünülen kalıntılara ulaştı

Published

on

 

Kayıp Şahıslar Komitesi, 1963 kaybı 3 Kıbrıslı Türk’ün akıbetine ilişkin bilgi üzerine başlattığı kazı çalışmalarında 3 Kıbrıslı Türk’e ait olduğu düşünülen kalıntılara ulaştı.

 

TAK muhabirinin Kayıp Şahıslar Komitesi Türk Üye Ofisi’nden aldığı bilgiye göre, Trulli/Troulli köyünde yürütülen kuyu kazısında, İskele’den arabayla yola çıkan ve bir daha haber alınamayan 1963 kaybı 3 Kıbrıslı Türk’e ait oldukları düşünülen kalıntılar bulundu. Başlatılan kazıda kuyunun 11’inci metresinde insan kalıntılarına ulaşıldı. Kuyudan çıkan toprağı arkeologlar manuel bir şekilde tarama yapılırken, kuyunun geri kalanı rampa metoduyla kazılmaya devam ediliyor.

-Son 7 yıldır Güney Kıbrıs’ta hiçbir Kıbrıslı Türk kayıp araştırması ve kazısından sonuç alınamamıştı

 

Kayıp Şahıslar Komitesi Türk Üye Ofisi’nden aldığı bilgiye göre, 2005 yılından itibaren başlayan ve ada genelinde eş zamanlı yapılan kazılarda, Kuzey’de her yıl Kıbrıslı Rum kayıplara ulaşılırken Güney’de son 7 yıl içinde Kıbrıslı Türk hiçbir kayıp araştırması ve kazısından sonuç alınamamıştı.

 

Kazı ekibinin çalışmalarının tamamlanması sonrası yapılacak analizlerle kayıpların kimliklerinin tespit edilmesi ve Kıbrıslı Türk olmalarının teyit edilmesi durumunda 7 yıl sonra ilk kez Kıbrıslı Türk kayıplara ulaşılmış olacak ve Kayıp Şahıslar Komitesi tarafından ailelerine defin için teslim edilecek.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Meclis’te UBP ve CTP grup toplantıları yapıyor

Published

on

By

Meclis’te, Ziya Öztürkler’in istifası sonrası Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) grupları toplantı yapıyor.

Cumhuriyet Meclisi’nde ayrı ayrı toplanan UBP ile CTP, Ziya Öztürkler’in istifası sonrası izlenecek süreci değerlendiriyor.

Meclis’ten alınan bilgiye göre, Ziya Öztürkler’in sosyal medyadan duyurduğu istifa dilekçesini Meclis’e sunması gerekiyor.

İstifa dilekçesinin Meclis’e sunulmasının ardından Genel Kurul’un toplanması ve başkan ile başkan yardımcısı seçimlerini yapması bekleniyor.

Genel kurulun bu süreci tamamlamasının ardından 2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine başlanması öngörülüyor.

Devamını Oku

Kıbrıs

Manşet + 18.11.2024

Published

on

By

Devamını Oku

Kıbrıs

KTMMOB Mimarlar Odası Başkanı Olguner:Deprem riskini fark edin ve siyaset üstü bir konu olarak ele alın

Published

on

By

KTMMOB Mimarlar Odası Başkanı Onur Olguner, devleti yönetenlere “deprem riskini fark edin ve siyaset üstü bir konu olarak ele alin!” çağrısında bulundu.

KTMMOB Mimarlar Odası Başkanı Onur Olguner yaptığı yazılı açıklamada, cumartesi gününe, adanın açıklarında yaşanan deprem şoku ile başladıkları kaydedildi.

Ülkenin depremlere hazır olup olmadığıyla ilgili soruların Şubat 2023’te yaşanan deprem sonrası gündeme geldiğini ve önceki gün yaşanan depremlerle yeniden su yüzüne çıktığını dile getiren Olguner, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birliği altında kurulan Yapı Denetim Portalı’nın, kendi sistemi dahilinde yapılan binaların depreme karşı gücünü garanti altına alma hedefiyle hayata geçirildiğini kaydetti.

Meslek odasının Yapı Denetim Portalı’nı hayatta tutmak, bürokratik sorunları gidermek ve tüm belediyelere yayılmasını sağlamak için büyük bir çaba gösterdiğini dile getiren Olguner, “ancak ruhsatsız ve yapı denetim sisteminden geçmeden yapımına başlanan yapılar dayanıklılık kontrolüne tabi tutulmamakta ve toplum sağlığını tehlikeye sokmaktadır. Bu noktada yerel yönetimlerin de binalarımızı depreme dayanıklı hale getirme konusunu ciddiyetle ele almalı ve bu konuda kararlılık göstermeleri çok önemlidir. Ancak belediyelerin kararlılığıyla sistemin karşılaştığı sorunlar giderilebilecek, raporlama işlemi hızlanacak ve bina sahiplerine binanın depreme karşı dayanıklı olduğunu beyan eden bina kimlikleri sunulabilecektir.” ifadelerini kullandı.

-“1999 öncesi yapılan yapılar acilen elden geçirilmelidir”

Yeni yapılardan ayrı olarak ülkedeki deprem hasarı riskini en yüksek oranda taşıyan yapıların 1999 öncesi inşa edilen yapılar olduğuna dikkat çeken Olguner, “Gölcük Depremi Türkiye Cumhuriyeti’nde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde deprem gerçeği ile yüzleştiğimiz adına bir milat olmuştur. Bu tarihten itibaren yapı malzemeleri değişmiş, standartlar depreme göre güncellenmiş ve binaların taşıyıcı sistemlerinin asgari ihtiyaçları inşaat mühendisleri tarafından elden geçirilmiştir. Ancak eski yönetmelik uyarınca yapılan bu yapılar mutlaka İnşaat Mühendisleri tarafından testlere tabi tutulmalıdır.” dedi.

Toplumda genel olarak yanlış bilinenin aksine ‘eski binaların yeni binalardan daha sağlam olduğu’ söyleminin gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken Olguner, bu yapıların hazır beton, nervürlü demir, mütemadi temel gibi önemli yapı elemanlarını kullanılmadan yapıldığını kaydetti.

Olası bir deprem anındaki dayanıklılıkların, inşaat mühendisleri tarafından test edilmesi gerektiğini dile getiren Olguner, devletin görevinin sadece okulların güçlendirmesini yapmak değil, aynı zamanda ülkedeki tüm binaların sağlamlığını kontrol edecek mekanizmaları da hayata geçirmek olduğunu kaydetti.

Mimarlar Odası olarak KTMMOB’de Şehir Planlama Dairesi ile yaptıkları imar planı toplantılarında deprem tehlikesinde olan binaların yenilenmesi için imar teşviklerinin hayata geçmesi gerektiğini dile getiren Olguner, bu konuda çalışmaya hazır olduklarının altını çizdi.

Depreme karşı dayanıksızlığı tespit edilmiş olan binaların yıkılarak yeniden inşa edilmesini sağlayacak imar teşviklerinin imar planlarında belirlenmesiyle birlikte, olası bir deprem durumunda birçok vatandaşın hayatının kurtulacağına inandıklarını dile getiren Olguner, bu konudaki çalışmaları ve Şehir Planlama Dairesi’ne sunacakları öneri rapor hazırlıklarının devam ettiğini kaydetti.

-“Deprem riski gerçektir ve siyaset üstü bir konudur!”

Bu konuda önlem almanın hükümetin, muhalefet partilerinin, yerel yönetimlerin ve tüm kamu yöneticilerinin sorumluluğu olduğuna dikkat çeken Olguner sözlerini şöyle tamamladı:

“Mimarlar Odası, kamu kuruluşu niteliğinde bir meslek odası olarak Yapı Denetim Portalı ile yeni yapıları ve imar planı önerileri ile eski yapı stokundaki binalarımızı daha güvenli hale getirmek için yoğun çabalarına devam edecektir.

Devleti yönetenler de bu konunun ciddiyetini fark etmeli, konuyu siyasetten arındırarak ele almalı ve bilim insanlarının sözlerine kulak vermelidir. Ülkemizde yaşayan her bireyin can güvenliğini korumak devletin en asli görevidir. Bu görevi her fırsatta ilgililere ve yetkililere hatırlatmaya devam edeceğiz!”

Devamını Oku

Trending

Reklam