Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Üstel:Bizim niyetimiz ülkemize hizmet etmek, ülkemizi güçlendirmek

Published

on

Başbakan Ünal Üstel köy gezileri kapsamında Çatalöy ve Esentepe’ye giderek bölge halkıyla bir araya geldi, sorunları dinledi.

Bu çerçevede ilk olarak Çatalköy’e giden Başbakan Üstel, Düzkaya Spor Kulübü’nde halkala buluştu.

Başbakan’a ziyaretlerinde bazı bakanlar, milletvekilleri ve Girne Kaymakamı Sinan Güneş de eşlik etti.

Üstel Çatalköy’de yaptığı konuşmada, özellikle ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi yetkililerinin açıklamalarına işaret ederek “bazıları popülizm yaparak halkı kandırmaya çalışıyorlar. ülkede karamsar bir tablo çizerek ulusal davaya zarar vermek ve ülkeyi bölmek için ellernden geleni yapıyorlar” dedi.

Ülke zor şartşlardan geçerken ateşten gömlek giyerek halka hizmet etme yolunda görev aldıklarını ifade eden Başbakan, halkın rahat edebilmesi, refaha kavuşması ve daha iyi günlere kavuşması için canla başla çalıştıklarını söyledi.

Üstel, “ Bizim yaptıklarımız ortada yaklaşık 2 buçuk senedir bir pandemi yaşıyoruz. Dövizde dalgalanma var, Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği sıkıntılar var sosyo ekonomik sıkıntılar var hepsini Anavatan Türkiye sayesinde imzaladığımız Mali İşbirliği Protokolü ile birer birer aşıyoruz. Dünyada bu kadar ekonomşik daralma olurken, bizde de sorunlar yaşanması doğaldır.buna rağmen çalışanları mağdur etmremek için hayat pahalılığını maaşlara yansıttık. Küçük esnafa destek primi verdik, Çiftçiyi hayvancıyı sosyal yardım alanları destekledik. Cemile yardımı alanlarla engelli bireylerin maaşını eşitledik. Asgari ücreti vergiden muaf yaptık. Korkmadan yılmadan bu kararları alıyoruz” dedi.

Başbakan Ünal Üstel, 2008’de ilk adımları atılan belediyeler reformuyla ilgili bugüne kadar yaşanan süreci ve yapılan çalışmaları da halka aktardı.

Çalışmaları Belediyeler Birliğiği ile işbirşliği içinde yürüttüklerini, muhalefetle ortak komite oluşturarak çalışmaları sürdürdüklerini anlatan Üstel, “yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkan raporda tüm partilerin imzası var” dedi.

Belli kriterler ışığında 28 belediyenin 18 belediyeye indirildiğini; Tatlısu, Beyarmudu ve Dikmen belediyleri noktasında bazı eleştiriler aldıklarını söyleyen Üstel, “biz kriterlere görte hareket ettik doğrulardan şaşmadan da yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.

Üstel, “Bizim niyetimiz ülkemize hizmet etmek ülkemizi güçlendirmek bizim milli davamnız iki devlet üzerine onların davası ise başka. niyetleri öneri vermek değil ülkeyi sabote etmek. belediyeler yasasını da iptal etmeye çalıştılar. Mecliste konuşmamaıza fırsat vermediler. Bizler kent kezt gezip doğruları anlatacağız” dedi.

UBP’nin dirayetli duruşuyla ilk reform yasasını geçirdik” diyen başbakan Üstel, çok mutluyuz yerel idarelerin daha iyi olabilmesi için çalışmaların devam edeceğini gelinen noktanın bir geçiş süreci olduğunu ifade etti.
Türkiye’de ve Güney’de de belediye sayılarının azaltıldığına işaret eden Üstel, bazı belediyelerin mali yapıları bozlulmuştu, büyğük belediyelerde bile mali yapı bozulmaya başladı bu birleşmeyle madım atmış olduk. 28’den 18’e indirdik devamını da getireceğiz” dedi.

Yüzölçümü ve nüfusa göre devletin belediyelere katksı olacağını anlatan Üstel, sözkonusu reformun belediyelerin bütçesini güçlendirmek, gelirlerini artırmak daha iyi hizmet verebilmelerini sağlamak ve halkın daha refah yaşayabilmesi için yapıldı” dedi. Başbakan, denetimlerin de artacağını tüm belediyelerin halka suyu aynı fiyattan satacağını belirtti.

Başbakan Ünal Üstel, “Bizim davamız insanımız. Bizim davamız ülkemiz. Bayrağımızın sonsuza dek dalgalanabilmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Başbakan Ünal Üstel ve beraberindekiler Çatalköy’den sonra Esentepe’yi ziyaret etti.

Esentepe Kültür Sarayı’na bölge halkıyla bir araya gelen Üstel burada da Esentepelilerin sorunlarını dinledi.

Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan kısa bir konuşma yaparak Başbakan’a bölge sorunlarını aktardı.

2011’de temeli atılan kapalı spor salonunun artık tamamlanarak bölge gençliğine hizmet vermesini isteyen Erdoğan, yarım kalan asfaltlama çalışmalarının da bitirilmesini talep etti.

Başbakan Üstel, 2023 yılı içerisinde spor salonunun bitirileceği müjdesini vererek “ihale süreci devam ediyor. 1. Etap ihalesine çıkıldı süratle yapmını hızlandıracağız elimizden gelen desteği vereceğiz” dedi.

Üstel bölgedeki asfaltlama çalışmalarının da devam ettiğini ifade etti.

Esentepe’de de bölge halkına da Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin Özel Yasa ilgili süreci anlatan Üstel, daha güçlü belediyelerle yolumuza devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.BRT
 

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, LTB Başkanı Harmancı’yı kabul ett,… Tatar: “En fazla yoğunluk Metehan’da, bu kapının rahatlatılması gerekiyor”

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı’yı kabul etti.

Adadaki dokuz kapının trafiğine bakıldığında en fazla yoğunluğun Metehan’da olduğunu ve bu kapının rahatlatılması gerektiğini kaydeden Tatar, Haspolat Kapısı’nı özellikle taksiler dahil ticari araçlara açılabilmesi için gündeme getirdiklerini söyledi.

Tatar

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Tatar kabulde yaptığı konuşmada, LTB Başkanı Harmancı’nın, Lefkoşa’daki geçiş noktaları ile ilgili gösterdiği hassasiyetten ve bu konuda gerçekleştirdiği ziyaretten dolayı memnuniyet duyduğunu belirtti. Geçiş kapılarında yaşanan yoğunluğu Birleşmiş Milletler’de dile getirdiğini ifade eden Tatar, teknik komitelerin bu konuyu gündeme getirdiğini söyledi.

Metehan geçiş kapısında farklı çalışmaların devam ettiğini ancak diğer tarafta tek şeritle tıkanıklığın önünün açılmadığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, adadaki dokuz kapının trafiğine bakıldığında en fazla yoğunluğun Metehan’da olduğunu ve bu kapının rahatlatılması gerektiğini kaydetti.

-“Haspolat, Larnaka’ya yakınlığı ve diğer bölgelere mesafesi bakımından tercih noktası olabilir”

New York’ta Ekim ayında gerçekleşen gayri resmî görüşmede, gündeme gelen birkaç konudan birinin geçiş kapıları olduğunu ve BM Genel Sekreteri’nin iki liderin bu konuyu Kıbrıs’ta görüşerek, bir açılım yapması için telkinlerini ilettiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, şunları ifade etti:

“Bu açılımın bir hazırlığı var. Biz Haspolat Kapısı’nı özellikle taksiler dahil ticari araçlara açılabilmesi için gündeme getirdik. Sanayi Bölgesi’nde, Yeşil Hat Tüzüğü bağlamında ticarete konu olacak ürünlerin ve malzemelerin karşılıklı olarak geçişi Metehan’daki trafik yoğunluğunu hafifletecektir. Haspolat, Larnaka’ya yakınlığı ve diğer bölgelere mesafesi bakımından tercih noktası olabilir. Bunun olabilmesi için karşı tarafın bizden bazı beklentileri vardır. Biz onları da görüşmeye hazırız. Gündemde olan birtakım geçiş noktaları vardır. Bu işin güvenlik boyutu da vardır. İlgili makamlarda bunlar istişare edilmektedir.”

Cumhurbaşkanı Tatar, “Hepimizin amacı Kıbrıs Türk halkının hür, bağımsız ve huzur içinde yaşayabilmesidir. Biz nihai çözüme kadar karşı tarafla aramızdaki diyaloğun devam etmesi gerektiğini, iki devlet yapısının iş birliği içerisinde her iki halka da faydası olacak herhangi bir meseleyi görüşmeye hazır olduğumuzu ortaya koyduk” diye konuştu.

Rum tarafı ile elektrik, Türkiye üzerinden kablo ile Avrupa Birliği’ne enterkonnekte olma, düzensiz göç, su kaynaklarının yönetimi, suç ve suça ilişkin konular, deprem gibi konularda da iş birliği yapılabileceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, “Her iki halkın faydasına olacak düzenlemelerin yapıcı bir şekilde gerçekleşebilmesi için biz her zaman iş birliğine hazırız” dedi.

-Harmancı: “İletişimi daha da artırmak faydalı olacak”

LTB Başkanı Mehmet Harmancı da, Ekim ayında New York’ta gerçekleşen görüşme sonrasında gündeme gelen ve Lefkoşa’yı ilgilendiren geçiş noktalarına ilişkin yaklaşımları görüşmek üzere Cumhurbaşkanı Tatar’ı ziyaret ettiğini söyledi.

Böylesi dönemlerde iletişimi daha da artırmanın faydalı olacağını ifade eden Harmancı, ortaya konulacak iradenin herkesin menfaatine olması için çalışarak, bu konuda hazırlığa ihtiyaç olduğunu belirtti.

Kabulde, Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Güneş Onar ve Güven Yaratıcı Önlemler ve İki Taraflı Teknik Komiteler Koordinatörü Seniha Birand Çınar da hazır bulundu.

Devamını Oku

Kıbrıs

KTOEÖS’ten basın açıklaması:“Bekirpaşa Lisesinde 6 öğretmen eksikliği var, bazı sınavlar yapılamaıyor”

Published

on

By

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Bekirpaşa Lisesi’nde yaşanan öğretmen eksikliği nedeniyle bazı derslerde sınav yapılmadığı ve bir öğretmenin de özel gereksinimi bulunan bir öğrenci tarafından darp edilmesi gerekçesiyle okul önünde basın açıklaması yaptı.

Sendika Başkanı Selma Eylem, okulda yaşanan 6 öğretmen eksikliği nedeniyle yüzlerce öğrencinin sınava giremediğini savunarak bu sorunun bir an önce giderilmesi gerektiğini kaydetti.

Özel gereksinimi bulunan öğrencilerin raporlarına bakılmadan okullara alındığını ve okullarda yeteri kadar gölge öğretmen bulunmadığına dikkati çeken Eylem, öğretmenlerin yalnız olmadığını belirtti.

Sendika Genel Sekreteri Tahir Gökçebel de eğitimde yaşanan sorunlara işaret ederek gerek öğretmen eksikliği gerekse okullardaki binaların depreme dayanıksız ve yetersiz olmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Gökçebel, söz konusu okulda hem öğretmen eksikliği hem de güvenlik zafiyeti bulunduğunu ileri sürerek, ilgili bakanı istifaya davet etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Diş Hekimliği Haftası; Sağlık örgütleri kamudaki diş sağlığı hizmetlerine iyileştirme, diş hekimliği fakültelerine denetim istedi

Published

on

By

: Diş Hekimliği Haftası nedeniyle basın toplantısı düzenleyen sağlık örgütleri, kamusal diş sağlığı hizmetlerinin iyileştirilmesini, ülkedeki tıp ve diş hekimliği fakültelerinin etkin şekilde denetlenmesini talep etti.

18-24 Kasım Diş Hekimliği Haftası, bugün Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nde düzenlenen basın toplantısıyla başladı.

Basın toplantısında ilk sözü alan Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası (KTDO) Başkanı Dr. Dt. Turhan Ulutekin, KKTC’deki üniversitelerin diş hekimliği eğitiminde nitelik kaybı yaşandığına dair endişe belirtti.

-Ulutekin: “Eğitim altyapısı yetersiz olan birçok üniversite diş hekimliğinin geleceğini tehdit ediyor”

Ulutekin, son yıllarda diş hekimliği fakültelerinin sayısında hızlı bir artış yaşandığını ancak bunun eğitim kalitesine yansımadığını savunarak, “Eğitim altyapısı yetersiz olan birçok üniversite diş hekimliğinin geleceğini tehdit ediyor” dedi.

Ulutekin, üniversitelerde yeterli vaka sayısının olmamasının doktora öğrencilerinin uygulamalı deneyim kazanmasını sınırladığını, eğitimlerin pratik açıdan yetersiz kaldığını da ifade etti.

Devlet hastanelerinde diş hekimliği hizmetlerinde kadro eksikliği ve malzeme yetersizliği olduğunu da savunan Ulutekin, kamu hastanelerinde hem personel kapasitesinin hem de malzeme tedarikinin artırılması gerektiğini belirtti.

Ülkede koruyucu diş hekimliğine yeterli önem verilmediğini de savunan Turhan Ulutekin, “Koruyucu diş hekimliği bir sağlık politikası haline getirilmeli” dedi

Tıbbi atık konusunun sağlıktaki en önemli sorunların başında geldiğini de ifade eden Turhan Ulutekin

“Tıbbi atık yönetiminin ihmal edilmesi toplum sağlığı koruma sorumluluğuyla bağdaşmaz. Bu konuda acilen etkili bir çözüm geliştirilmeli” dedi.

-Barçın: “Özellikle 0-18 yaş grubuna yapılacak düzenli kontrollerle hastalıkların ortaya çıkması önlenebilir”

Basın toplantısında söz alan Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Başkanı (KTTO) Dr. Erol Barçın, özellikle 0-18 yaş grubuna yapılacak düzenli kontrollerle ağız ve diş sağlığı eğitimleriyle hastalıkların ortaya çıkmasının önlenebildiğine dikkat çekti.

Barçın, sağlık politikalarının gerçek nüfusla planlanmasının önemine de dikkat çektiği konuşmasında, her bir hekimin yetişmesinin, uzun, özverili süreç gerektirdiğini, bu zorlu sürecin içinde uzun yıllar geçiren hekimlerin toplum sağlığı için ciddi caba gösterdiğini belirtti.

-Dalkan: “Yeni tıp ve diş hekimliği fakültelerinin açılmasına kesinlikle izin verilmemeli”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Başkanı Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, kamuda ağız ve diş sağlığıyla ilgili hizmetlerde yetersizlikler olduğunu savunarak, kamuda yeterli sayıda uzman ve pratisyen diş hekimi bulunmadığını, çocuk diş hekimliği (pedodonti) alanında hiçbir uzman olmadığını kaydetti.

Dalkan, ücretsiz veya düşük maliyetli tedavi seçeneklerinin yaygınlaştırılması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Kamusal diş sağlığı hizmetlerine daha fazla destek verilmeli, halkın tüm kesimlerinin nitelikli diş sağlığı hizmetlerine erişimini sağlayacak bir sistem ivedilikle oluşturulmalıdır. Her ilçede ağız ve diş sağlığı merkezleri kurulmalı, diş hekimleri bu merkezlerde görevlendirilmelidir.”

Diş hekimliği ve diş hekimliği doktora programları veren bazı üniversitelerin eğitim standartları konusunda ciddi çekinceleri olduğunu belirten Ceyhun Dalkan, “Yeni tıp ve diş hekimliği fakültelerinin açılmasına kesinlikle izin verilmemeli, mevcut fakülteler ise etkin bir şekilde denetlenmelidir” dedi.

Dalkan, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, Kıbrıs Türk Tabip Odası ve Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası olarak tıp ve diş hekimliği eğitimi ile uzmanlık ve doktora programlarının etkin ve düzenli denetlenmesi için Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) ile iş birliği yapmaya, gerekirse baskı unsuru olmaya da hazır olduklarını vurguladı.

-Etkinlikler

Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası’nın hafta nedeniyle düzenleyeceği etkinlikler arasında

Lefkoşa Çocuk Yuvası ziyareti, ortaokul öğrencilerine yönelik afiş yarışması ve konferanslar var.

Devamını Oku

Trending

Reklam