Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Kıbrıs Türk Ticaret Odası 59. Olağan Genel Kurulu yapıldı

Published

on

 

Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın, 59’uncu Olağan Genel Kurulu Kıbrıs Türk Ticaret Odası Mustafa Çağatay Konferans Salonu’nda yapıldı.

 

Genel Kurul toplantısı saygı duruşunda bulunulması ile başladı ardından Günay Çerkez Başkanlığı’nda Başkanlık Divanı’nı oluşturuldu…

 

 

 

DENİZ: SALGINDAN DOLAYI DÜNYA EKONOMİSİ ENFLASYON İLE SARSILDI

 

 

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, iki yıl süreyle Covid-19 salgının etkisinde kalan dünya ekonomisinin enflasyon ile sarsıldığını söyledi.

Deniz, “Kıbrıs Türk ekonomisinin büyük ölçüde bağlı olduğu Anavatan Türkiye’de de olağanüstü ekonomik gelişmeler yaşanıyor. Türk ekonomisi yüksek enflasyon ateşi ile yanıyor ve bu ateş bizi de etkisi altına almış bulunuyor. Bu yüksek enflasyon ortamı, bölgesel savaşlarla körükleniyor. Yüksek enflasyona karşı iş birliği yapmak yerine, bölgesel savaşların gündeme gelmesi, özellikle Rusya-Ukrayna savaşının ortaya çıkardığı enerji krizi, geleceğe dair endişelerimizi artırıyor” dedi.

 

LOKMANOĞLU: KKTC İLE OLAN İLİŞKİLERE ÖNEM VERİYORUZ

 

 

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cihat Lokmanoğlu ise birlik olarak KKTC ile olan ilişkilerine önem verdiklerini belirterek, ortak çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

 

ÖZERSAY :KÜRESEL BİR EKONOMİK KRİZ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ

 

HP Genel Başkanı Kudret Özersay da konuşmasında, “Küresel bir ekonomik kriz ile karşı karşıyayız. Bu krizi çözmek için dünya ne yapıyor diye bakıp, bu konuda girişim yapılması gerekiyor” dedi.

 

TAÇOY: YAPILAN HER İŞ VE ATILAN HER ADIM ÜLKENİN GELECEĞİ İÇİNDİR

 

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy ise KKTC’ye uygulanan amborgalara değindi…

 

Hükümetlerin gelip geçici olduğunu belirterek, görevde oldukları sürece vazifelerinin en iyisini yapmak olduğunu vurgulayan Taçoy, yapılan her işin ve atılan her adımın ülkenin geleceği için olduğunu vurguladı.

 

 

ŞAN: ENFLASYON TÜZÜĞÜNÜN HAYATA GEÇİRİLMESİ İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

 

 

Maliye Bakanı Alişan Şan da, KTTO’nun ticaret ve iş insanlarının her zaman cesaretlendiricisi ve destekçisi olduğunu belirtti.

 

 

Şan, “Enflasyon tüzüğünün de hayata geçirilmesi için bakanlığıma bağlı müdür ve bürokratlarla çalışmalarımızın devam ettiğini belirtmek isterim”

 

 

AMCAOĞLU: BİRÇOK MEVZUATIN ŞEKİLLENDİRİLMESİ GEREKİYOR

 

 

 

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu da eskimiş mevzuatlarla çağın yakalanmaya çalışıldığını ifade ederek, birçok mevzuatın şekillendirilmesi gerektiğini ifade etti.

 

 

Amcaoğlu, “Ya hep beraber ya hiçbirimiz” diyerek birlikte hareket etmenin önemine işaret eden Amcaoğlu, KTTO’nun Genel Kurulu’nun hayırlı olmasını diledi.

 

 

ERHÜRMAN:ÜLKE MUTSUZ, SEBEBİ DE EKONOMİK FAKİRLEŞMEDİR

 

 

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ise ülkede yaşanan siyasi gelişmelerin ekonomik olarak halkı vurduğunu belirterek, “Ülke mutsuz, sebebi de ekonomik fakirleşmedir” dedi.

 

 

Erhürman, kamu niteliğinde bir meslek kuruluşu olan Ticaret Odası’nın bazı konularda sessiz kaldığını belirterek, “Dünyanın hiçbir yerinde ticaret odaları bu kadar sessiz kalmaz” ifadelerini kullandı…

 

 

 

ÜSTEL: KAMU ÇALIŞMA SAATLERİ DEĞİŞECEK

 

 

Başbakan Ünal Üstel ise enerji konusundaki sorunun bugün başlamadığını belirterek, elektrik kurumunun yasası olup olmadığını sordu.

 

Başbakan Üstel, “Herkes eleştiriyor, 5 tane yönetim kurulu başkanı atandı ve görevden alındı. Enerji bu ülkenin kalbidir dolayısıyla oraya atanan adam,  görevini yapmazsa görevden alınacak ve alınmaya da devam edecek. Biz iş yapmaya geldik. Çalışmayan adam müdür de olsa bakan da olsa müsteşar da olsa değişecek” dedi.

 

Başbakan Üstel, elektrikte çoklu tarife konusunda çalışma yaptığını belirterek 1 Ekim’de de yürürlüğe konulacağını açıkladı…

 

Üstel, “20 bin tane saate erişilemiyor elektrik kurumunda, 20 bin tane saat klasik geri kalan saatleri oturduğun yerden kontrol eden, hangi çoklu tarifeye girdiğini de görürsün, bunlar geçmişte nasıl çoklu tarifeye girdi?. Biz çoklu tarifeyi bitirdik. İsteğe göre yapacağız. 1 Ekim’de de yürürlüğe koyacağız” dedi…

 

 

 

ÜSTEL: İŞ DÜNYASI VE MUHALEFETLE BİR ARAYA GELEREK ÇALIŞMAYA HAZIRIM

 

 

Üstel, ülkede yaşanan tüm sorunlarla ilgili iş dünyası ve muhalefetle bir araya gelerek çözümler üretmek için çalışmaya hazır olduğunu da vurguladı.

 

Kamudaki çalışma saatleri ve tam gün eğitim konularında da açıklama yapan Başbakan Üstel, önümüzdeki yaz, kamunun çalışma saatlerinin değiştirilerek düzenleneceğini söyledi.

 

 

Üstel, önümüzdeki yıl ise kademeli olarak tam gün eğitime geçileceğini kaydetti. Genel sağlık sigortasını ve yaz boyunca komitelerde görüşülen yasaların önümüzdeki dönem Meclis’ten geçirmeyi hedeflediklerini de belirten Üstel, “Tüm bunları yapmak için istikrara ihtiyaç var” dedi.

 

 

TATAR: NEW YORK’TA OLAĞANÜSTÜ BİR NETİCE BEKLEMİYORUM

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da New York’ta yapılacak BM Genel Kurulu toplantılarına değindi…

Toplantılar için üzere New York’a gideceğini hatırlatan Tatar, orada olağanüstü bir netice beklemediğini kaydetti.

Kıbrıslı Türkler’in bazı ekonomik çıkarlar için Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliği altına girmesini, “sıfır asker, sıfır garantiyi” ve Türkiye’nin adadan gitmesini asla kabul etmeyeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı, Güven Yaratıcı Önlemler kapsamında gündeme gelen Ercan Havalimanı ve limanların uluslararası açılması önerilerini de tuzak olarak niteledi ve bu konuların bütünlüklü çözümle gündeme gelecek konular olduğunu kaydetti.

 

Kendisinin cumhurbaşkanı seçilmesiyle oluşan yeni siyasetten bahseden Tatar, “Gaylemiz egemenliğinin kabul edilmesiyle Kıbrıs Türkü’nün varlığını sürdürmesidir” dedi.

Türkiye’nin de desteği ile tanınma olmasa da KKTC’nin dünyada her geçen gün daha da kabul gördüğünü söyleyen Tatar, ülkede turizm ve eğitim alanındaki potansiyelden bahsetti ve pandemide bir yıkım yaşandığını ancak doğru kararlarla sürecin en iyi şekilde yönetildiğini anlattı.

Konuşmaların ardından Faaliyet ve Mali Rapor okunarak aklandı…

 

Oda’nın 59’uncu Çalışma Dönemi 1’inci Meclis Toplantısı, 19 Eylül Pazartesi günü saat 17.00’de yapılacak ve Yönetim Kurulu Başkanı, Başkan Vekilleri ile Yönetim Kurulu Üyeleri seçilecek…

 

 

 

Meclise giren üyeler şöyle belirlendi:

Lefkoşa Bölgesi:

Ahmet Melih Karavelioğlu, Ahmet Ratib, Ali Başman, Alp Cengiz Alp, Berna Ercantan Defteralı, Emre Olgun,

Enver Çakarto, Evren Günsel Erçelik, Fikri Şener, Hilmi Can, İbrahim Özcan, Levent Çağdal, Mehmet A. Kader,

Mustafa Erk, Mustafa Hançerli, Necat Yüksel, Nilay Nizam Paralik, Olgu Afşaroğlu, Omaç Cin, Orhan Şevket,

Ramiz Şadi, Rauf Denktaş, Savaş Çelik, Selen Necat Gürkan, Turgay Deniz, Zeynel Abidin Arar

Girne Bölgesi:

Ali Şah, Amber Ciddi Arabacı, Aziz Limasollu, Dağhan Fellahoğlu, Mehmet Başel, Memduh Aybar, Meryem   Çerkez Gürtunç, Orhan Güçlü, Serhan Kombos, Şükrü Karakaya, Yaprak Özyalçın, Yüksel Akay

Mağusa Bölgesi

Ali Doratlı, Cemal İnce, Dervişe Gazioğlu, Halil Tölük, Hasan Debreli, Hasan Gazioğlu, İzlem Nizam, Nihat Dörter,
Ramazan Gündoğdu, Salih Biren, Vargın Varer, Yusuf Acemoğlu

 

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından kaleme alınan “Bu Acı Hiç Dinmez” isimli kitap yayımlandı

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından kaleme alınan, 6 Şubat Depremi sonrası süreci konu alan “Bu Acı Hiç Dinmez” isimli kitap yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Tatar,  Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği’ni kabul ederek ve kitabı takdim etti.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Türkiye’nin doğusunda 6 Şubat 2023’te yaşanan depremde yaşamını yitiren “Şampiyon Meleklerin” her zaman Kıbrıs türkünün kalbine yaşayacağını belirten Tatar, “İSİAS ortak davamız, acımız hepimizin acısıdır. Şampiyon Melekleri hiçbir zaman unutmayacağız” dedi. 

Asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat depremi ve sonrasında yaşananları konu alan “Bu Acı Hiç Dinmez” isimli kitap Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın kaleminden, Aydın Akkurt, Gökhan Güler ve Mustafa Haşim Altan tarafından hazırlandı.

Tatar, kitabın, Şampiyon Meleklere, öğretmenlere, antrenörlere, vatandaşlara ve halen büyük acılar yaşayan ailelerine ithaf edildiğini belirtti.  

Tatar, izolasyonlar altındaki Kıbrıslı Türklerin, Adıyaman’da bir şampiyonada KKTC’yi temsil etmek üzere bulunan Şampiyon Melekleri, şiddetli bir deprem sonucu kaybetmekten büyük acı çektiğini ve bu acının hiç dinmeyeceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Halkımızın mücadelesi ve şampiyonlarımızın kaybına Kıbrıs Türk halkının nasıl sahip çıktığı dünyaya mesajımızdır.” dedi. 

Kıbrıs Türk halkının “Şampiyon Meleklerin” kaybı sonrası kenetlendiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Tüm Kıbrıs Türk halkı sizinle bu mücadeleyi birlikte yürütmektedir.” şeklinde konuştu.  

Şampiyon Meleklerin ailelerine bir kez daha sabırlar dileyen Cumhurbaşkanı Tatar, Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği’nin yürüttüğü anlamlı çalışmaların önemine değindi. 

Kitap, Şubat 2023’te Türkiye’de meydana gelen depremin ardından KKTC’de yaşanan acılar, oluşturulan Cumhurbaşkanlığı Deprem Kriz Masası ile hükümetin çalışmaları ve gelişmeleri içeriyor. 

Devamını Oku

Kıbrıs

Bakanlar Kurulu toplandı

Published

on

By

Bakanlar Kurulu toplandı.

Başbakan Ünal Üstel başkanlığındaki toplantı, saat 16.00 sıralarında başladı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Komitede Cumhurbaşkanlığı bütçesi görüşülüyor

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde 2025 yılı Cumhurbaşkanlığı bütçesi görüşülüyor.

619 milyon 500 bin TL’lik Cumhurbaşkanlığı bütçesine yönelik milletvekilleri söz alarak taleplerini ve eleştirilerini aktarıyor.

Cumhurbaşkanlığı bütçesine ilişkin ilk sözü alan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Şifa Çolakoğlu, konuşmasında, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda yaşanan sıkıntılara dikkat çekti.

Çolakoğlu, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Okan Donangil’in Orkestra’ya yönelik çalışmalarını takdir ettiğini kaydetti, ancak bireysel çalışmaların Orkestra’nın çalışmalarını sürdürmesinde yeterli olmadığını, kadroların doldurulması gerektiğini söyledi.

Dünyaya açılan en önemli pencerelerden sanat alanında Senfoni Orkestrası’nın büyük bir önem arz ettiğini kaydeden Çolakoğlu, son dönemde Orkestra’nın “çöküş dönemi” yaşadığını savundu, çalışmaların devamı için gerekli 10-12 kadronun bu dönemde giderilmesi talebinde bulundu, böylece yurt dışından takviyelerin azaltılmasıyla bütçe tasarrufu da yapılabileceğini kaydetti.

CTP Milletvekili Fikri Toros, ülkede Cumhurbaşkanlığı pozisyonunun önemine dikkat çektiği konuşmasında, “Cumhurbaşkanı’nın yürüttüğü siyaset nedeniyle” birçok uluslararası platformda, diplomatik ve siyasi çalışmalarda Kıbrıs Türk toplumunu temsil edemediğini savundu, bunun bedelleri olduğunu ifade etti.

Toros, “Bu durum kabul edilebilir değildir. Biz Kıbrıs’ın sadece Kıbrıs Rum kesimi tarafından temsil edilmesinden rahatsızız. Cumhurbaşkanı’nın bu tutumunu gözden geçirmesi gerekir.” dedi.

Bölgede her an Kıbrıs’ı ilgilendiren gelişmeler yaşadığına dikkat çeken Toros, Kıbrıs’ın etrafında deniz yetki alanlarının netleştirilmemesinin, müzakere imkanı olmamasından dolayı siyasi bir sorun olduğu görüşünü paylaştı. Bunun Türkiye ve Yunanistan’ın kendi menfaatlerini koruyamamasının sebebi de olduğunu öne süren Toros, iki ülke arasındaki görüşmelerde Kıbrıs meselesinin hep ertelenen konu olduğunu, bunun sürdürülebilir olmadığını savundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs çözüm sürecini canlandırmaya yönelik 2024 yılı itibarıyla çalışmalarına da değinen Toros, Guterres’in iki bölgeli, iki toplumlu ve siyasi eşitliğe dayalı herhangi bir çözüm modeli dışında bir çözümü kabul etmeyeceğinin açık olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı’nın bir diğer sorumluluğu olan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’ndaki sıkıntıları da dile getiren Toros, mevcut Cumhurbaşkanlığı’nın, önceki Cumhurbaşkanlığı dönemlerinde Senfoni Orkestrası’na verilen önemi vermediğini öne sürdü. Fikri Toros, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın yaşanan sıkıntılar nedeniyle sezonu açamadığını belirterek, mali düzenlemeler yapılması ve sanatçıların istihdam edilmesinin Cumhurbaşkanlığı’nın asgari sorumlulukları arasında olduğunu ifade etti.

Komite Üyesi CTP Milletvekili Salahi Şahiner de Cumhurbaşkanlığı bütçesindeki bazı rakamlar hakkında bilgi istedi, artışların neden kaynaklandığını sorguladı.

Cumhurbaşkanlığı yetkilileri ise bütçedeki kalemlere ilişkin Şahiner’e bilgi verdi.

Şahiner, mahkemelerin yeni Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi yerleşkesine taşınmasıyla ilgili açıklamalar hakkında da bilgi istedi. Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Donangil, mevcut yerleşkede böyle bir plan olmadığını, ancak Yüksek Mahkeme binasının ileride aynı bölgede yer almasına yönelik görüşmelerin olduğunu kaydetti.

CTP Milletvekili Sami Özuslu ise, yeni Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinden kaynaklı bütçede yapılan artışlara dikkat çekerek, “bu artışların yüksek olmasını” eleştirdi.

Özuslu, Yerleşke’nin sadece elektrik harcamalarının Sayıştay’a ayrılan bütçe kadar olacağını savundu. Yerleşke’ye taşınılmasının ardından ortaya çıkacak masraflara da dikkat çeken Özuslu, hazırlanan bütçenin uygulamada tutmayacağı görüşünü paylaştı. “Bir yıllık maliyet hesaplandı mı?” diye soran Özuslu, vatandaşın çektiği ekonomik sıkıntılara değinerek, “Bu toplumun bir kuruşunu bile bu fuzuli işler için harcatmamak gerekiyor.” dedi. Özuslu, söz konusu yerleşkenin farklı bir amaçla kullanılması gerektiğini savundu.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, muhalefet vekillerinin ardından söz alarak, yapılan eleştirilere yanıt verdi.

Hasipoğlu, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın halkla iç içe ve uluslararası toplumdan kopmayan bir Cumhurbaşkanlığı yürüttüğünü kaydederek, Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki komitelere dikkat çekti.

“Hem iç siyaset hem de dış ilişkiler bağlamında çalışmalar sürüyor” diyen Hasipoğlu, bu konuda tüm siyasi partilerle de bilgilendirme toplantıları yapıldığını hatırlattı.

2020 yılında duyurulan yeni siyasetin önemine değinen Hasipoğlu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in bu öneriyi hiçbir zaman reddetmediğini savundu, o günden beri ortak bir zemin arayışına yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Hasipoğlu, BM parametrelerinden sapılmış olduğuna yönelik açıklamalara da yanıt vererek, iki tarafın da yıllar boyunca bunu istediği ve müzakere ettiğinden dolayı BM’nin gündemine federasyonun getirildiğini ancak bu zeminde hiçbir ilerlemenin kaydedilemediğini vurguladı.

Kıbrıs’ta “siyasal eşitlik” anlamında uzlaşmanın olmadığını kaydeden Hasipoğlu, “iyi niyetten yoksun olan” Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıslı Türkleriyle herhangi bir paylaşıma taraf olmadığını, bunu birçok kez ifade ettiğini söyledi, bu nedenle Kıbrıs Türk halkının egemenliğinin önemli olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı’nın masadan kaçmadığını ve devamlı olarak muhatabı Rum lider Nikos Hristodulidis’le görüştüğünü belirten Hasipoğlu, son müzakere sürecinde de yine Kıbrıs Türk tarafının yaptığı tüm açılımlara rağmen masanın çökme sebebinin Kıbrıs Rum tarafı olduğunu söyledi. Hasipoğlu, izlenen politikayı “doğru zamanda ortaya konulmuş bir politika” olarak değerlendirdi.

Bütçeyle ilgili ifadelere de yanıt veren Hasipoğlu, söz konusu yerleşkede Meclis’in de yer alacağını, çalışma ortamlarının iyileşeceğini belirtti. Hasipoğlu, bu konuda, milletvekillerine “vizyonlarını genişletme” çağrısında bulundu.

Devamını Oku

Trending

Reklam