Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

HP Milletvekili Rogers, “Kış ayları için salgın eylem planı yumurta kapıya dayanmadan yapılmalı”

Published

on

Halkın Partisi (HP) Girne Milletvekili Jale Refik Rogers “Kış aylarına girerken Bakanlığın Covid 19 aşılama programı ile ilgili halkı bilgilendirmesi ve özellikle risk gruplarını aşıya teşvik etmesi gerekiyor” dedi.

HP’den verilen bilgiye göre, Rogers, katıldığı bir TV programında, Sağlık Bakanlığı ile ilgili yöneltilen soruları yanıtladı.

Jale Refik Rogers, Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 vakalarının tekrar artmasına yönelik bir eylem planı bulunup bulunmadığını sorarak “Ülkemizdeki ilaç sıkıntısı büyük bir sıkıntı. Kış aylarına girerken hem ilaç sıkıntısı hem de aşı temini ile ilgili çalışma yapmak öncelik olmalıdır” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün ülkelere bu kış Covid-19’un yeni varyantlarının çıkabilme ihtimaline karşı hazırlıklı olma çağrısını dile getiren Rogers, hem buna hem de grip salgınlarının artma riskine karşı hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti.

-“Kış aylarına girerken aşılamaya ağırlık verilmeli”

Rogers, Sars Cov2’nin Omicron ve alt varyantlarını da içeren bivalent aşılar üretildiğini ve Güney’e de bu aşılardan geldiğini belirterek, Sağlık Bakanlığı’nın bu aşıların temini ile ilgili girişiminin öneminin altını çizdi.

Rogers, “Şu anda Covid 19 hastalığının seyrinin değiştiğini ve hafiflediğini görüyoruz. Virüsün farklı varyantları ve alt varyantları var. Dünyada bunlara yönelik yeni aşılar çıktı. Uzmanlar mevcut kullandığımız aşıların da etkili olduğunu söylüyor ama bivalent aşılar daha etkili. İki toplumlu sağlık teknik komitesi aracılığı ile bir miktar aşı alınabilir ama Sağlık Bakanlığı başka girişimler de yaptı mı bilmiyoruz. Kış aylarına girerken Bakanlığın halkı bilgilendirmesi ve özellikle risk gruplarını aşıya teşvik etmesi gerekiyor.” dedi.

“Acil tıp uzmanı ve diğer branşlardaki eksiklikler giderilmeli”

Rogers, söyle konuştu;

“Sağlık tabii ki en büyük sıkıntıların yaşandığı yerlerden bir tanesi. Artan nüfus da sıkıntıyı her geçen gün büyütüyor. Zaten mevcut teşkilat yasalarımız sağlık sistemini destekleyecek durumda değil. Acil tıp uzmanı ve çocuk psikiyatristi gibi birçok eksik uzmanlık var. Yataklı Tedavi Kurumları Teşkilat Yasası bir türlü güncellenemedi. Bunun yapılması için çalışmalar başlamıştı, ancak pandemi girince sağlıkta öncelikler değişti ve tamamlanamadı. İvedilikle yasanın Meclise gelmesi ve güncellenmesi gerekiyor. Sağlık personeli acil servis gibi noktalarda çok zorlu şartlarda çalışıyor. Konu sadece para değil, çok büyük fedakarlıklar ediyorlar ama mevcut şekliyle durum sürdürülebilir değil. Sağlık Bakanlığı’nın bu noktada çalışanların daha etkin hizmet verebilmesi için harekete geçmesi gerekiyor”

Rogers, Acil Durum Hastanesi’nin Covid dışı hastalıklar için kullanılmasının, Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin yetersiz kalan kapasitesini desteklemek açısından önemli olduğunu, ancak bu binanın da en verimli şekilde kullanılması için ortak akılla ve bilimsel veriye dayanarak bir planlama yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Cumuhurbaşkanı Ersin Tatar Başkanlığı’nda deprem konusunda üst düzey toplantı gerçekleştirildi

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar başkanlığında olası bir depremin riskleri ve alınması gereken tedbirlerin konuşulduğu, ilgili devlet daireleri ve sivil toplum örgütlerinden yetkililerin yer aldığı üst düzey bir toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıya Cumhurbaşkanlığı Daire Müdürü Osman Çağakan, Cumhurbaşkanlığı Deprem Komitesi Başkanı, Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Cavit Atalar, Jeoloji ve Maden Dairesi Müdürü Ayşen Albayrak, Meteoroloji Dairesi Müdürü Sinan Güneş, Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Mehmet Necdet, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Abdullah Ekinci, Şehir Plancıları Odası Başkanı Berkay Ramiz, Mimarlar Odası Başkanı Onur Olguner, Meteoroloji Dairesi Sismoloji Bölümü’nden Sevgi Karahan ve Jeofizik Yüksek Mühendisi Dr. Hilmi Dindar katıldı.

Toplantıda; fay hatları, deprem haritaları, zemin etüdü, mevcut binaların durumu, yeni yapılacak binalarla ilgili uygulanması gerekenler, yasal mevzuatlar, deprem öncesi alınması gereken tedbirler ve denetim konusunda bilgi alışverişinde bulunuldu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar toplantıda yaptığı konuşmada, depremin ne zaman ve nasıl gerçekleşeceğinin belli olmadığına dikkat çekerek, Cumhurbaşkanlığında 2021 yılında deprem komitesinin kurulduğunu ve çalışmalara başlandığını söyledi.

Olası büyük bir depremde tüm adanın etkileneceğine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Güney Kıbrıs’a da deprem konusunda yürütülecek çalışmalarda işbirliği yapılması için teklifte bulunduğunu ancak kabul görmediğini vurguladı.

Ekonomik gelişme ve kalkınmadan yana olunduğunu ancak gerekli çalışmalar yapılmadan yapılaşmanın riskleri bulunduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, raporu yetkili makamlara iletilmek üzere deprem konusunda toplantı yapmak için toplantı çağrısında bulunduğunu ifade etti.

Uzmanlık alanları konusunda görüş ve önerilerde bulunan katılımcılar, deprem konusunda ilgili birçok paydaşın yer aldığı toplantının önemine dikkat çekerek, toplantının gerçekleştirilmesinden dolayı teşekkür etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

2025 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı madde madde görüşülmeye devam ediyor

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde 2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı madde madde görüşülmeye devam ediyor.

Komitede dün 619 milyon 500 bin TL’lik Cumhurbaşkanlığı bütçesi, 574 milyon 345 bin TL öngörülen Cumhuriyet Meclisi bütçesi, oy çokluğuyla kabul edildi.

Komitede daha sonra 40 milyon 133 bin 900 TL’lik Sayıştay Başkanlığı bütçesi, 927 milyon 978 bin 300 TL’lik Mahkemeler bütçesi ve 307 milyon 435 bin TL’lik Hukuk Dairesi bütçesi ele alınarak, oy birliğiyle kabul edildi.

Komitede bugün, Başbakanlık ile Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı bütçeleri ele alınacak

Devamını Oku

Kıbrıs

Hukuk Dairesi bütçesi komitede oy birliğiyle kabul edildi

Published

on

By

2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’nda 307 milyon 435 bin TL’lik Hukuk Dairesi (Başsavcılık) bütçesi, Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde oy birliğiyle kabul edildi.

– Varol

Komitede ilk sözü alan Başsavcı Yardımcısı Ahmet Varol, Başsavcılık olarak gerek ülkedeki nüfus artışı, gerekse suç oranlarının artması ve değişmesi nedeniyle ağır cezada artış olduğuna dikkat çekerek, savcılığın açtığı ceza dava sayısının 2024 Kasım ayına kadar 48 bin 214 olduğunu kaydetti.

Savcı sayısının azlığının bazı davalarda yetersizliğe neden olduğunu dile getiren Varol, kendilerinden istenen görüş ve taleplerin hepsine cevap verilemediğini belirtti.

İşlemleri yaparken bazı sıkıntılar da olduğuna dikkat çeken Varol, kazalardaki Savcılık Daireleri’nde araç olmadığını söyledi.

Maliye Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde araç talepleri bulunduğunu fakat karşılanmadığını dile getiren Varol, personel ihtiyaçlarının da olduğunu kaydetti.

Özellikle Lefke’de yeni mahkeme binası açıldığını fakat personel eksikliği nedeniyle sıkıntılar yaşandığını ifade eden Varol, taşıma personelle bazı davaların yapılmaya çalışıldığını söyledi.

Savcılığın asli görevlerini yerine getirmesi için imkân tanınması gerektiğini dile getiren Varol, bu yıl içerisinde münhal açılıp savcı alınmasının planlandığını dile getirdi.

– Özuslu

CTP Milletvekili Sami Özuslu da, sahte diploma meselesi, eczacılar ve doktorlar konusunda sürecin ne durumda olduğunu sordu, basına yansıyan bazı olaylarla ilgili bir bilgi istedi.

– Varol

Yeniden söz alan Başsavcı Yardımcısı Ahmet Varol, eczacılar ve diplomalar hakkında sorulan soruyu cevapladı. Varol, şu ana kadar birçok eczacı ve doktorlarla ilgili soruşturmanın devam ettiğini dile getirdi.

Eczacılarla ilgili klasörlerin kalabalık olduğunu söyleyen Varol, polisin bu konuyla ilgili epey yol katettiğini ve yılbaşından sonra bu dosyaların Savcılığa teslim edilmesinin beklendiğini kaydetti.

Diploma konusu ve eczacıların dosyalarına öncelik verileceğine dikkat çeken Varol, özellikle eczacılar konusunda 18 bin 700 kişiden ifade alındığı bilgisini verdi.

Varol, dosyaların iki ay içerisinde savcılıkta incelenmeye başlayacağını düşündüğünü dile getirerek, diplomaların Mali Şube tarafından incelediğini, şu anda 9 kişiyle ilgili dosyanın data incelenmesinde olduğunu ve başka diplomalara da ulaşıldığı haberini aldıklarını söyledi.

– Şahali

CTP Milletvekili Erkut Şahali de, savcılık makamındaki mevcut iş yüküne bağlı olarak ihmal edilen alanların doldurulması gerektiğini ifade etti, dava sayısında gerileme beklentilerinin olmadığını söyledi.

Meclis’te son dönemde yaşanalara değinen Şahali, savcılığın teşkilat şemasında bir çalışmaya ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından Hukuk Dairesi (Başsavcılık) bütçesi oylandı ve oy birliğiyle kabul edildi.

Bütçe komitesi bugünkü çalışmalarını tamamladı.

Komite yarın saat 11.00’de yeniden toplanarak görüşmelerine devam edecek.

Komitede yarın, 1 milyar 969 milyon 523 bin TL olarak öngörülen Başbakanlık bütçesi ile 1 milyar 936 milyon 92 bin TL olan Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı bütçeleri ele alınacak.

Devamını Oku

Trending

Reklam