BRT’de ‘Manşet+’ programına konuk olan Cumhurbaşkanı Vekili, Meclis Başkanı ZorluTöre, Pazartesi başlayacak yeni yasama yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Töre, komitelerin yaz boyunca çalıştığını, yeni yasama yılının ise 3 Ekim Pazartesi günü başlayacağını ifade ederek, Aralık’taki yerel seçimler nedeniyle bütçe görüşmelerinin hükümetin ve parlamentonun kararına göre yerel seçim sonrasına kalabileceğini belirtti.
Meclisin daha ağırbaşlı çalışmalar yürütmesi temennisinde bulunan Töre, kürsü işgallerinin yaşanmadığı ve konuşma sürelerinin ihlal edilmediği bir yasama yılı diledi.
Töre, milletvekillerinin birbirlerini eleştirmelerinin doğal olduğuna işaret ederek, ancak bunun hakarete varan davranış biçimlerinde olmamasını istedi.
“Meclis iç tüzüğü meclis çalışmaları için bir anayasa şeklindedir” diyen Töre,Meclis’in iç tüzüğe göre yönetildiğinin altını çizdi.
Meclis Başkanı Töre, “nasıl ki bir partinin tüzüğü o partinin anayasasıdır, Meclis İç Tüzüğü de Meclis çalışmalarının anayasasıdır. Buna herkesin dikkat etmesi gerekir” dedi.
25 Aralık’ta yapılacak yerel seçimlerle ilgili hükümetin seçim yasaklarını 40 güne indirme istemi olduğunu dile getiren Töre, bunun henüz netlik kazanmadığını, ayrıca Cumhuriyet Meclisi’nden herhangi bir ara seçim kararı çıkmadığı için ara seçimlerin Haziran 2023’te yapılacağını söyledi.
Cumhurbaşkanlığı ve Meclis Başkanlığı yerleşkesiyle ilgili eylemleri ve ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi’ni eleştiren Töre, “aynı zihniyet daha önceki dönemlerde Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin inşası, Lefkoşa’ya yeni devlet hastanesi yapımı, su temin projesi ve kıta sahanlığı protokolüne de karşı çıkmıştı” dedi.
Töre, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki “KKTC tanınsın” çağrısının kendilerini çok mutlu ettiğini de ifade ederek, bu çağrı ile artık yetkili makamların bu konuda çalışma yapabileceklerini kaydetti.BRT
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, geçtiğimiz aylarda çıkan yangın sonucu hasara uğrayan Işıl Reklam’ı ziyaret ederek tadilat çalışmalarını yerinde inceledi. Bakan Gardiyanoğlu’na ziyaretinde Çalışma Dairesi Müdürü Sezgi Ballı da eşlik etti.
Bakan Gardiyanoğlu, ziyarette yaptığı konuşmada, geçmiş aylarda işletmede ciddi bir yangın felaketi yaşandığını ve ilk andan itibaren Başbakan Ünal Üstel’in talimatlarıyla burada olduklarını hatırlatarak, “Bugüne kadar bina tadilatı olarak çok yol kat ettiler. Işıl Reklam’ı yeniden o eski günlerindeki gibi görmemiz için hummalı bir çalışma ve ciddi bir gayret var” dedi.
Gardiyanoğlu, Işıl Reklam’ın ihtiyat sandığı ve sosyal sigortasını yıllardır düzenli ödeyerek devlete yükümlülüklerini yerine getirdiği için Bakanlık olarak tadilat faaliyetlerini tamamlayabilmesi, ayakta durabilmesi ve tekrar ticari faaliyetlerine dönebilmesi için tam maaş ve tam prim destekleri verdiklerini ve buna devam edeceklerini söyledi.
Işıl Reklam Direktörü Güven Taşçı da, ilk andan itibaren devletin her kademesi tarafından kendilerine verilen desteğe minnettar olduklarını vurguladı.
Taşçı, “Gösterilen yardım bizi aşırı derecede mutlu etti ve ayakta kalmamıza en büyük sebep oldu. Kimseyi işten çıkarmadan, mevcut kadromuzu koruyarak çok yakın bir tarihte burayı bitirmeye çalışıyoruz. Bu da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verdiği katkı ile oldu” dedi.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Brüksel’e gitmek üzere KKTC’den ayrıldı.
Cumhurbaşkanlığından verilen bilgiye göre, Ersin Tatar, Brüksel’de temaslarda bulunacak, bazı basın kuruluşlarına Kıbrıs konusunda bilgi verecek, bazı sivil toplum örgüt ve iş insanlarıyla bir araya gelecek.
Cumhurbaşkanı Tatar, Brüksel temaslarının ardından Polonya’ya gidecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, BRT’de katıldığı Manşet+ programında 2025 yılında iş güvenliği ve sağlığı konusunda önemli adımlar atacaklarını söyledi. Ölümlü iş kazalarından duyduğu üzüntüyü dile getiren Gardiyanoğlu, bu konuda kendisine bazı kişilerce yöneltilen eleştirilerin haksız olduğunu söyledi. “hangi milletten olursa olsun bu kişiler bizim sosyal güvencemiz altındadır” diyen Gardiyanoğlu, kendisinin de özel sektörden gelmiş birisi olduğunu hatırlattı ve “ben de yıllarca bu kişilerle aynı yemeği yedim, aynı yağmurda ıslanıp aynı güneşte ter döktüm” diye konuştu. Bakan Gardiyanoğlu, 2025 yılı için “sıfır ölümlü iş kazası” ile yola çıktıklarını belirterek, var olan tedbirleri daha da artırarak ciddi tedbirler almaya başladıklarını söyledi. Bakanlar Kurulu’nun 12 yeni müfettiş alımını onayladığını ifade eden Gardiyanoğlu, halen 22 olan müfettiş sayısının böylelikle 34’e ulaşmış olduğunu kaydetti. Yeşilırmak’tan Karpaz’a, Esentepe’den Akıncılar’a kadar ayak basılmadık ve denetlenmedik yer bırakmayacaklarını vurgulayan Gardiyanoğlu, sektörel bazda yapılan yeni düzenleme ile iş yerlerinin takibinin sektörel bazda olacağını söyledi.
Gardiyanoğlu, “İş riski yüksek sektörler Ocak’tan itibaren her ay düzenli bir şekilde iş sağlığı ve güvenliği raporlarını sisteme yüklemek durumunda olacak. İş riski ikinci derecede olanlar 2 ayda bir, üçüncü derecede olanlar ise 3 ayda bir raporlarını portalımıza yükleyecekler. Ülke genelindeki 20 bin işyeri her ay sistem üzerinden de denetlenecek” dedi. İnşaat sektöründe Pazar günü çalışmayı tamamen kaldıracaklarını açıklayan Gardiyanoğlu, böylelikle çalışanlara en azından haftada 1 gün dinlenme imkanı sağlanmış olacağını söyledi. Bakan Gardiyanoğlu, halen yürürlükte olan yasağa işaret ederek, bazı durumlarda verilmekte olan izinleri de kaldıracaklarını ve Pazar günleri inşaat çalışması yapılmayacağını kaydetti. İş sağlığı ve güvenliği konusunda çok ciddi bir denetim süreci uygulayacaklarının altını çizen Gardiyanoğlu, “bugüne kadar ceza yazan müfettişimlerime neden ceza yazdın diye asla sormadım, bundan sonra da sormayacağım. Bugün bu cezayı kesmezsek bunun bedeli yarın bir can olabilir” dedi.