Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum Eğitim Sendikaları 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü dolayısıyla ortak basın açıklaması yaptı

Published

on

Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum eğitim sendikaları DAÜ-SEN, OELMEK, KTOEÖS, POED, KTÖS ve OLTEK 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü dolayısıyla ortak basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, bu yılın temasının “Eğitimde Dönüşüm Öğretmenlerle Başlar” olduğu vurgulandı.

Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk eğitim sendikaları, dünyanın birçok farklı ülkesinden 85 milyon öğretmenle birlikte “5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü”nü kutladıklarını kaydetti.

Öğretmenlerin Covid-19 pandemisi sırasında birçok zorluğa ve bulaş riskine rağmen, öğrencilerinin eğitimi konusundaki bağlılıklarını ve isteklerini hiçbir zaman kaybetmedikleri belirtilen açıklamada, ayrıca bu dönemde eğitim sendikalarının katkılarının çok değerli olduğu vurgulandı.

Eğitim sendikaları ve öğretmenlerin eğitimde iyileşmenin merkezinde yer aldıkları belirtilen açıklamada, bununla birlikte, artan iş yükü, düşük ücret, öğretmenlik mesleğine olan saygı eksikliğinin hala tüm dünyadaki öğretmenlerde tükenmişliğe ve mesleğe olan talebin azalmasına yol açmakta olduğu kaydedildi.

Dünyanın sosyal ve ekonomik durumunun da nitelikli kamusal eğitim üzerinde büyük riskler oluşturmakta olduğu belirtilen açıklamada, “2015 yılında kabul edilen Birleşmiş Milletler ’in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündem’inin ayrılmaz bir parçası olarak Hedef 4, kapsayıcı ve adil nitelikli eğitim sağlamayı ve herkes için yaşam boyu öğrenme fırsatlarını teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Son yıllarda kaydedilen ilerlemeye rağmen, uluslararası toplum taahhütlerinin gerisinde kalmıştır.

Birleşmiş Milletler, bu yıl Eylül ayında eğitimi küresel siyasi gündemin en üst sıralarına taşımıştır. Pandemiye bağlı öğrenme kayıplarını telafi etmek için atılacak adımlar, yapılacak çalışmalar, dayanışma ve çözümleri harekete geçirmek ve hızla değişen dünyamızda eğitimi dönüştürme tohumları ekmek için ‘Eğitimde Dönüşüm Zirvesi’ başlatmıştır.” ifadeleri kullanıldı.

Eğitimin, bilgi, değer, ahlak kazanma ve becerileri geliştirme süreci olduğu vurgulanan açıklamada, ortak değerlere ve hedeflere sahip bir toplumun, bir millet ve geleceği yaratma süreci olduğu kaydedildi.

Eğitim sistemlerinin tarihteki en büyük aksamasının Covid-19 pandemisi nedeniyle yaşandığı ve dünya çocuklarının %90’ından fazlasının eğitiminin kesintiye uğradığı kaydedilen açıklamada, küresel krizin, dünya çapında çocukların ve gençlerin geleceği üzerinde yıkıcı bir etki bıraktığı belirtildi.

Gelecek nesilleri ve mesleği riske atan koşulların göz önüne alındığında, öğretmenlerin eğitimin dönüşümünün merkezinde yer aldığının görüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Bu anlayışla, Eğitim Enternasyonal (EI) ve Avrupa Sendikaları Eğitim Komitesi (ETUCE) üyeleri olarak bizlerin yöneticilerden talebi;

• Nitelikli kamusal eğitim sistemlerine yapılan yatırımların artırılması,

• Öğretmen statüsünün, çalışma koşullarının ve eğitim çalışanlarının haklarının iyileştirilmesinin güvence altına alınması,

• Nitelikli öğretmen eğitimi ve mesleki gelişime yatırım yapılması,

• Öğretmenlere ve pedagojik uzmanlıklarına güven ve saygı duyulması,

• Eğitim sendikalarının sosyal diyalog yoluyla eğitim politikalarının oluşturulması ve geliştirilmesi süreçlerinde aktif katılım ve katkılarının sağlanmasıdır.

Eğitim bekleyemez, öğrenciler bekleyemez, Biz öğretmenler bekleyemeyiz, Eğitimi dönüştürmeliyiz, Biz öğretmenler ve eğitim sendikaları bu dönüşüme öncülük etmeye hazırız.

Hedeflerimize ulaşmada ortak mücadelenin büyük önem taşıdığına yürekten inanıyoruz. Bu inançla, karşılıklı saygı ve anlayışla işbirliğimizi artırmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Hedeflerimize ulaşmak için demokrasi, adalet, karşılıklı kabul ve uzlaşma değerlerini teşvik etmek için var gücümüzle çalışacağız. Dahası, bölünmüş ülkemiz Kıbrıs’ta barışçıl bir federal çözüme ulaşmak için çok çalışacağız.

Tüm öğretmen sendikalarıyla dayanışmamızı ifade etmekten onur duyuyoruz.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Meteoroloji’den fırtınamsı rüzgar uyarısı…

Published

on

By

Meteoroloji Dairesi, bu gece yarısından yarın saat 15.00’e kadar Batı Taurus’da fırtınamsı rüzgar beklendiğini açıkladı.

Daireden yapılan açıklamada, bölgede kuzey ve doğu yönlerden esen olan rüzgarın zamanla şiddetini artırarak 7 kuvvetinde ve fırtınamsı rüzgar şeklinde eseceği belirtildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Meclis heyeti, TBMM Milli Savunma Komisyonu ile görüştü

Published

on

By

Ankara’da temaslarda bulunan Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi heyeti, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Savunma Komisyonu ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Meclis’ten yapılan açıklamaya göre, görüşmede Komite Başkanı UBP İskele Milletvekili Yasemi Öztürk’ün yanı sıra, Başkan Yardımcısı CTP Girne Milletvekili Ongun Talat, Komite üyeleri UBP Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy, UBP Girne Milletvekili Hasan Küçük ve Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars yer aldı.

TBMM Komisyonu heyetinde ise Komisyon Başkanı Hulusi Akar, Komisyon Üyeleri Refik Özen, Uğur Bayraktar, Mehmet Özçelebi ve Abdurrahman Duşak hazır bulundu.

Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi Başkanı Yasemi Öztürk yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkına verdiği çok yönlü desteğe teşekkür ederek, bu desteğin tarihî ve stratejik temellere dayandığını belirtti.

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nın bir işgal değil, uluslararası anlaşmalardan doğan garantörlük sorumluluğunun bir gereği olduğunu vurgulayan Öztürk, “Bu müdahale adaya barışı getirmiştir.” dedi.

Öztürk, Türkiye-KKTC ilişkilerinin yalnızca güncel gelişmelere değil, köklü tarihî bağlara dayandığını ifade ederek, “Bu dayanışmayı anlamak için geçmişi iyi bilmek gerekir. Parlamentolar arası iş birliğini güçlendirmeye kararlıyız.” ifadelerini kullandı.

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar da konuşmasında, Türkiye’nin egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüye dayalı iki devletli çözüm vizyonuna tam destek verdiğini vurguladı.

Akar, Rum tarafının uzlaşmaz tutumunu sürdürdüğünü belirterek, “Kıbrıs Türklerini eşit ortak olarak görmeyen bir anlayışla adil ve kalıcı çözüm mümkün değildir.” dedi. Adada iki ayrı halk ve iki ayrı devlet bulunduğunu ifade eden Akar, bu gerçeğe dayalı bir çözümün ancak kalıcı olabileceğini söyledi.

Uluslararası toplumun artık KKTC’yi tanıması gerektiğini dile getiren Akar, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ve diğer uluslararası platformlarla ilişkilerin artırılmasının, Kıbrıs Türk halkının haklı davasını dünyaya duyurmak açısından önemli olduğunu kaydetti.

Akar ayrıca, “Ülkenizin müreffeh yarınlara ulaşması, kendi kendine yeten bir KKTC’nin inşası için Türkiye olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş, OKKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Refet Ramiz’i kabul etti

Published

on

By

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Onbeş Kasım Kıbrıs Üniversitesi (OKKÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Refet Ramiz’i kabul etti.

Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, kabulde, OKKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Refet Ramiz düzenledikleri Taş Ocakları Çalıştayına temsilci gönderdiği için Bakan Hüseyin Çavuş’a teşekkür etti.

Kabulde, Denetleme Masası Derleme Heyeti Üyesi Doç. Dr. Figen Y. Lesinger de hazır bulundu.

-Çavuş: “Tarım ve doğal kaynaklar bir ülke için siyaset üzeri bir konu”

Bakan Çavuş kabulde yaptığı konuşmada, kendisinin de tarım alanından geldiğini, siyasi sorumluluk almadan önce bazı görevlerde bulunduğunu ve saha çalışmalarının önemli olduğunu belirtti.

Çavuş, kendisine sunulan çalıştay sonuç bildirgesinin önem arz ettiğini söyledi.

Çalıştayda sunulan tüm görüş ve önerileri mutlaka okuyacağını aktaran Çavuş, söz konusu bildirgenin Bakanlık literatüründe yer almasını sağlayıp, her dönem bakanlık görevlileri tarafından erişilmesine imkân sağlayacağını da belirtti.

Çavuş açıklamasında, tarım ve doğal kaynakların bir ülke için siyaset üzeri bir konu olduğunu da vurgulayarak, bununla birlikte diğer bazı siyasilerin yazdıkları ile uygulamada yaptıkları arasında farklılıklar gözlemlediklerini ifade etti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın, Orman Dairesi, Su İşleri Dairesi, Karayolları Dairesi, Jeoloji ve Maden Dairesi, Çevre Koruma Dairesi, vb. kurumlarla iş birliği içinde çalışmalar yapması gerektiğini de işaret eden Çavuş, ülkede yeni bir imar planlamasının yapılmasında fayda olacağını da söyledi.

Bakan Çavuş ayrıca, siyasilerin bazı konularda üniversitelerdeki akademisyenlerinin bilgi ve tecrübelerinden yararlanması gerektiğini de aktararak, taş ocakları, çevre, tarım konularında daha fazla çalıştaylar yapılmasının ve çalıştay sonuçlarının uygulamaya geçirilmesinin önemini vurguladı.

Taş Ocakları Çalıştayının sonuç bildirgesinde çok önemli konulara dikkat çekildiğini ifade eden Çavuş, bu konuda kendinin de görüş ve önerileri olduğunu, bu doğrultuda yapılacak çalışmalara Bakanlık ve Orman Dairesi Müdürlüğü olarak her zaman katkı koyacaklarını belirtti.

-Ramiz: “Çalıştay sonucunda üç ayrı sonuç bildirgesi oluşturuldu”

OKKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Refet Ramiz de kabulde, çalıştay sonucunda üç ayrı sonuç bildirgesi oluşturulduğunu belirtti.

Ramiz, 1-Ruhsatlandırma Masası Sonuç Bildirgesi, 2-Denetleme Masası Sonuç Bildirgesi ve 3-Rehabilitasyon Masası Sonuç Bildirgesi’ni Bakan Çavuş’a takdim etti.

Sonuç Bildirgesi’nin uygulanmasında Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Orman Dairesi Müdürlüğü’ne önemli görevler düştüğünü söyleyen Ramiz, Bakanlık ve Orman Dairesi Müdürlüğü’nün yapacağı çalışmalarda bildirgelerde belirtilen hususlara katkı koymalarını umut ettiğini belirtti.

Ramiz, Türkiye’de Taş Ocakları, Enerji Bakanlığı ve Orman Dairesi uygulamalarının Kuzey Kıbrıs’a göre daha büyük bir coğrafyada olabildiğince kontrollü bir şekilde yönetildiğini ifade ederek, Türkiye’de Taş Ocakları ile ilgili yapılan bazı çalışmalardan Bakanlık aracılığıyla destek alınabileceğini de belirtti.

– Lesinger: “Bu doğrultuda çalışmalar yapmaya devam edeceğiz”

Denetleme Masası Derleme Heyeti Üyesi Doç. Dr. Figen Y. Lesinger de konuşmasında, çalıştay öncesinde Taş Ocaklarının bulunduğu bir belediye bölgesine gittiğini, siyasi parti ismi belirtmeksizin o belediyede yerleşik insanların bazılarıyla konuştuğunu ve taş ocakları hakkında bazı şikayetleri gözlemlediğini belirtti.

Lesinger, çalıştayda bazı akademik öneriler sunduğunu ve bu doğrultuda çalışmalar yapmaya devam edeceklerini de ifade etti.

Kabulde Refet Ramiz ayrıca, Bakan Çavuş ve Orman Dairesi Müdürlüğü yetkililerini düzenleyecekleri 2’nci çalıştaya katkı/katılım sağlamak için davet etti.

Devamını Oku

Trending

Reklam