Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Ertuğruloğlu:BM bize saygı duyuyorsa, bizimle bu anlaşmayı yapması lazım

Published

on

 

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü’ne (UNFICYP), KKTC’de görev yapma yetkisini veren makamın KKTC makamları olacağını ifade ederek, “BM’ye, anlaşmayı imzalamadıkları takdirde, KKTC topraklarındaki varlığının masaya yatırılacağını söylediklerini, ‘KKTC topraklarından çıkmanız gerekir’ söylemin de buna dahil olduğunu” söyledi.

 

 

Ertuğruloğlu, “Adada iki ayrı egemen halkın olduğunu, iki ayrı egemen eşit devletin var olduğu gerçeğini kaale alan BM bize saygı duyuyorsa, bizimle bu anlaşmayı yapması lazım. BM Barış Gücü, Rum’un, sözde Kıbrıs Cumhuriyeti sıfatıyla verdiği onayla KKTC topraklarında görev yapamaz. Olay bu kadar net ve basit” ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre TRT Haber’in sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, Kuvvetler Anlaşması Statüsü (Status of Forces Agreement) (SOFA) anlaşma taslağını New York’ta BM’ye sunduklarını hatırlatarak, Kıbrıs Rum tarafının sözde Kıbrıs Cumhuriyeti unvanı ile onay vermesinin BM Barış Gücü’nün KKTC’de görev yapacağı anlamına gelmediğini, BM Barış Gücü’ne KKTC’de görev yapma yetkisini veren makamın KKTC makamları olacağını, BM’nin de bunun bilincinde olduğunu kaydetti.

 

-“Brahmi raporu göz ardı edildi”

 

Kıbrıs Türk tarafının yıllardır, BM Barış Gücü askerlerinin 6 ayda bir görev süresinin uzatılması aşamasında hep Türk tarafının onayının da alınmasını talep ettiğini aktaran Ertuğruloğlu, bunun gerekçesinin de BM’nin Brahimi raporu olduğunu belirtti. Brahmi raporunun, BM operasyonlarının bulundukları ülkelerde başarılı olabilmeleri için soruna taraf herkesle uyum ve anlaşma içinde olmasını öngördüğünü aktaran Ertuğruloğlu, “Bunun hep göz ardı edildiğini, Kıbrıs Türk tarafının da iyi niyetle misafir kabul edip, BM Barış Gücü’nün KKTC’de görev yapasına onay verildiğini” anlattı.
Ertuğruloğlu, 2017’de Crans Montana’da Kıbrıs müzakerelerin çökmesiyle, egemen eşit iki devlet ve eşit uluslararası statünün tescili yönünde politika değişikliğine gidildiğini işaret ederek, “Bu politikaya geçtikten sonra, yıllarca gösterilen hoşgörü ve misafirperverliği devam ettirmenin, izlenilen politika ile ters düşeceği ve tutarsızlık olacağını düşünerek BM’ye anlaşma taslağı verdiklerini” kaydetti.

 

 

-“BM’ye süre kısıtlaması verilmedi, KKTC heyetinin değerlendirmesinde bir aylık süre öngörüldü”

 

 

“BM’ye, imzalamadıkları takdirde, KKTC topraklarındaki varlığının masaya yatırılacağını söylediklerini, ‘KKTC topraklarından çıkmanız gerekir’ söylemin de buna dahil olduğunu, bunu bilerek hareket ettiklerini” söyleyen Ertuğruloğlu, “BM’ye bir süre kısıtlaması verilmediğini, KKTC heyeti olarak yaptıkları değerlendirmede bir aylık süre öngördüklerini” belirtti.

 

Ertuğruloğlu, şöyle devam etti:

 

“Adada iki ayrı egemen halkın olduğunu, iki ayrı egemen eşit devletin var olduğu gerçeğini kaale alan BM bize saygı duyuyorsa, bizimle bu anlaşmayı yapması lazım. BM Barış Gücü, Rum’un, sözde Kıbrıs Cumhuriyeti sıfatıyla verdiği onayla KKTC topraklarında görev yapamaz. Olay bu kadar net ve basit. Bizim kimseden özür dileyecek bir yanımız yok. Hakkımızı talep ediyoruz. Bu adanın Elen adası olmasını engelleme adına mücadele veriyoruz. Bu adanın, Türk ulusunun bu coğrafyadaki hak ve çıkarlarını, güvenliğini tehdit etmeyecek ada olmasına yönelik görevimizi yerine getiriyoruz.”
Kıbrıs’taki BM Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart ve ekibi ile dün görüştüğünü belirten Ertuğruloğlu, “Onun söylediklerine de bakılırsa, inceleme aşamasındadırlar. Yapabilecekleri, yapamayacakları ne ise onları belirleyip bize geri dönüş yapacaklar” dedi.

 

 

-“Ne kadar önemli bir hamle olduğu önümüzdeki süreçte daha iyi anlaşılacak”

 

 

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda yaptığı KKTC’nin tanınma çağrısının tarihi bir olay olduğunu vurgulayan Ertuğruloğlu, “O tarihe tanıklık ettiğimiz için kendimizi çok mutlu hissediyoruz” dedi.
Ertuğruloğlu, “İnsanların bugün çok farkına varmadığını ama önümüzdeki süreçlerde yaşanan olaylar sonucunda bu çağrının ne kadar önemli bir hamle olduğu ve ne kadar anlamlı bir olay olduğunu görüleceğini” ifade etti.
BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararlarının KKTC’nin tanınmasına engel olduğu söylemlerine ilişkin Ertuğruloğlu, şu ifadeleri kullandı:

 

“Anavatan Türkiye Cumhuriyeti KKTC’yi tanıyan bir devlettir ve BM Güvenlik Konseyi’nin ve BM örgütünün Türkiye’ye karşı uygulama içerisine girdiğini bugüne kadar kimse duymamıştır. Çünkü, şunun da unutulmaması gerekir; BM Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs konusuyla ilgili aldığı bütün kararlar BM Anayasasının 6’ıncı başlığı altındadır ve sadece tavsiye niteliklidir. 7’inci başlık altında olduğunda bağlayıcı olur, uymayanlara ceza gelebilir. BM’nin Kıbrıs konusundaki bütün kararları, bizim için ne kadar olumsuz olsalar bile, Allah’ın emri değil, buna uymamak da her üye ülke serbesttir, işte Türkiye Cumhuriyeti uymuyor, hiçbir müeyyide ile karşı karşıya değil.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

KTMMOB’de Binaların Yangından Korunmasına İlişkin Usul ve Esaslar Tüzüğü’nün uygulama yol haritası görüşüldü

Published

on

By

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Binaların Yangından Korunmasına İlişkin Usul ve Esaslar Tüzüğü Komitesi, tüzüğün uygulanmasına ilişkin yol haritasını belirlemek amacıyla toplantı yaptı.

KTMMOB’den yapılan açıklamaya göre, Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak 15 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanıp, yürürlüğe giren Binaların Yangından Korunmasına İlişkin Usul ve Esaslar Tüzüğü’nün uygulamaya geçirilmesine yönelik yapılan toplantıda, yönetmelik eğitimi, eğitim kapsamı ve proje tasarımlarında disiplinler arası uyum konuları ele alındı; tüzük kapsamında denetimin nasıl yapılacağı ve diğer mevzuatlarla karşılaştırma sonrası atılacak adımlar değerlendirildi.

KTMMOB Genel Başkanı Seran Aysal başkanlığında gerçekleşen toplantıya, İnşaat Mühendisleri Odası Saymanı Hüsnü Coşan, Mimarlar Odası’nı temsilen Kozan Uzunoğlu, Elektrik Mühendisleri Odası’nı temsilen Zeka Fındık ve Kimya Mühendisleri Odası’nı temsilen Halil Erensu katıldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Öztürkler:TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güçlü dayanışma ve desteğinden memnuniyet duydum

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve Cumhurbaşkanı vekili Ziya Öztürkler, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 17. Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkına ve devletine yönelik sergilediği güçlü dayanışma ve destekten büyük bir memnuniyet duyduğunu söyledi.

Öztürkler yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Türk halkına yönelik sergilediği samimi destek için teşekkürlerini sunarak, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı nezdinde de bu çağrının gerekli karşılığı bulmasını temenni etti.

Öztürkler açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘Teşkilatımızın 2012’den bu yana gözlemci üyemiz olan ve on yıllardır haksız izolasyonlara maruz bırakılan Kıbrıs Türkü kardeşlerimizle dayanışmasını artırarak sürdüreceğine inanıyorum. Bu doğrultuda, Kıbrıs Türkleri ile spordan kültüre, ekonomiden turizme kadar çeşitli alanlarda ilişkilerinizi geliştirmenizi bekliyorum.’ şeklindeki ifadeleri, halkımızın uluslararası alanda haklı davasına verilen değeri ve desteği bir kez daha açıkça ortaya koymuştur.

Kıbrıs Türk halkı, yıllardır maruz bırakıldığı haksız ambargolara ve izolasyonlara rağmen varlığını onurlu bir şekilde sürdürmeye devam etmektedir. Bu süreçte Anavatan Türkiye’nin her platformda sergilediği kararlı duruş, bizlere güç ve moral vermektedir.

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye Cumhuriyeti’nin bizlere yönelik sergilediği bu samimi destek için en içten teşekkürlerimizi sunar, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı nezdinde de bu çağrının gerekli karşılığı bulmasını temenni ederim.”

Devamını Oku

Kıbrıs

Yerli domates, patlıcan, acı biber ve molehiyada bitki koruma ürünü

Published

on

By

Gıda denetimlerinde yerli domates, patlıcan ve acı biberde limit üstü, molehiya ve reyhanda ise tavsiye dışı bitki koruma ürünü saptandı. İthal üzüm ve nektarinde de limit üstü bitki koruma ürünü bulundu.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, haftalık gıda denetim sonuçlarını açıkladı. 27 Haziran- 3 Temmuz tarihleri arasında ithal ve yerli ürünlerden numune alınarak Devlet Laboratuvarında yapılan analizler neticesinde, 39 ithal ürününün 35’i temiz çıkarken, 4’ünde limit üstü bitki koruma ürünü saptandı.

SVS Tic. Ltd. Şti.’ye ait “Üzüm Trakya İlkeren”de limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiğinden dolayı ürün firmanın isteği üzerine imha edildi. Mehtap Uzunkaya, Onbaşı İşl. Ltd. ve Köşe Tic Ltd.’ e ait nektarinlerde limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiğinden dolayı ürünler firmaların isteği üzerine menşeine iade edildi.

Yerli ürünlerde, 22 numunenin 14’ü temiz, 5 numunede limit üstü bitki koruma ürünü, 3 numunede ise tavsiye dışı bitki koruma ürünü; Cengizköy sakini Ramazan Alıcı’ya ait “Molehiya”da tavsiye dışı bitki koruma ürünü saptandı.

Tatlısu köyü sakini Rado Guanta’ ya ait “Patlıcan ve Acı Yeşil Biber”de limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiğinden dolayı ürünlerin hasadı, bir sonraki laboratuvar analizine kadar durduruldu.

Vadili köyü sakini Elif Güven’e ait “Domates”de 3. alımda da limit üstü bitki koruma ürünü, Tepebaşı köyü sakini Gülizar Yıldırım’a ait “Domates”de 3. alımda da limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiğinden dolayı imha edilecek.

Tepebaşı köyü sakini Aynur Avcı’ya ait “Domates”de limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiğinden dolayı kasalarda toplanmış ürün Tarım Dairesi Müfettişi tarafından imha edildi. Ürünün hasadı bir sonraki laboratuvar analizine kadar durduruldu.

Haspolat Köyü sakini Almas Racapow’a ait “Reyhan ve Molehiya”da tavsiye dışı bitki koruma ürünü tespit edildiğinden dolayı ürünler imha edildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam