Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Kuir Kıbrıs Derneği, “Kesişimsellik mi? Nereden başlıyoruz?” tematik tartışma etkinliğini gerçekleştirdi

Published

on

Avrupa Birliği (AB) tarafından Kıbrıslı Sivil Toplumu İş Başında 7 – Hibe Programı kapsamında finanse edilen ve Kuir Kıbrıs Derneği tarafından yürütülen Gökkuşağı Projesi kapsamında “Kesişimsellik mi? Nereden başlıyoruz” başlıklı, kesişimselliği ele alan ikinci tematik tartışma etkinliği uluslararası öğrenci örgütü VOIS Kıbrıs işbirliği ile cumartesi günü Kaldi Kafe’de gerçekleşti.

Kuir Kıbrıs Derneği’nden verilen bilgiye göre, “Kesişimsellik mi? Nereden başlıyoruz” tematik tartışma etkinliği, cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, etnik köken, ırk, dil, engellilik ve kültür kesişimselliğine, ayrıca bu kesişimselliğin ayrıcalıklarına ve dezavantajlarına odaklandı.

Etkinlik kısa bir tanışma ile başladı; insan hakları aktivistlerinden Annette Kiru ve Erman Dolmacı moderatörlüğünde ve Gökkuşağı Projesi’nin Topluluk Geliştirme Uzmanı Ömür Ray’ın kolaylaştırıcılığıyla ilerledi.

Tartışmada, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerinin yanı sıra, etnik köken, ırk, sınıf, dil, engellilik durum gibi sahip olunan özelliklerin çeşitliliği ve genişliği üzerine yapılan fikir paylaşımları da yer aldı.

Kesişimsellik konusu günlük hayat örnekleri ile tartışıldı. Yaşanan ayrımcılık deneyimlerinin birden çok boyutu olabileceğine vurgu yapıldı.

Moderatörler birçok kimliğin kesişimine dayalı ayrımcılık deneyimlerinin mikro düzeyde kişileri derinden etkileyebileceğini, yaşanan ayrımcılığın katmanlaşabileceğini ve kişilerin kendilerini daha üzgün, mutsuz, stres altında hissetmelerine sebep olabileceğini vurguladı.

Tartışmada katılımcılar, bu gibi deneyimlere sahip grupların kendilerini psikolojik olarak nasıl koruyabilecekleri ve ayrımcılıklarla nasıl baş edilebileceği konusunda da bilgiler paylaştı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

İthal edilecek Asaf ırkı koyun ve koçlar için son müracaat tarihi 31 Ocak

Published

on

By

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, ithal edilecek damızlık değeri yüksek Asaf ırkı koyun ve koçlar için son başvuru tarihini 31 Ocak olarak açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 2024 yılında KKTC’de küçükbaş hayvan sayısında yüzde 10’luk bir artış olmasına rağmen süt veriminde beklenen düzeye ulaşılamadığı, bu nedenle, hellim üretimi için uygun nitelikte süt üreten Asaf ırkı koyun ve koçların yurt dışından temin edileceği belirtildi.

Açıklamada, hayata geçirilen proje kapsamında, ithal edilecek damızlık koyun ve koçlar için üreticilere faiz destekli kredi imkânı sunulacağı belirtilirken, bu krediden yararlanmak isteyen özel ve tüzel kişilerin gereken koşulları yerine getirerek, başvurularını 31 Ocak Cuma günü mesai bitimine kadar yapmaları gerektiği ifade edildi.

-Proje detayları ve başvuru şartları…

Açıklamaya göre, projeye başvuru için KKTC vatandaşı olmak, Veteriner Dairesi Hayvan Kayıt Sistemi’ne kayıtlı bir işletmeye sahip olmak ve en az 50 küçükbaş anaç hayvan bulundurmak şartı aranacak.

İşletmelerin hayvan refahına uygun koşullarda faaliyet göstermeleri ve süt soğutma zincirine uygun altyapıya sahip olmaları da öncelikli şartlar arasında yer alacak.

Süt Endüstrisi Kurumu’na süt tedarik eden ve 18-40 yaş aralığında olan başvuru sahiplerinin avantajlı sayılacağı projede, başvuru sahipleri 20 ile 300 baş arasında hayvan ithalatı yapabilmek için başvuruda bulunabilecek.

-Başvuru süreci ve son başvuru tarihi…

Başvuru yapmak isteyen üreticiler, gerekli formları, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın resmi internet sitesinden (http://tarim.gov.ct.tr/), Hayvancılık Dairesi Müdürlüğü resmi internet sitesinden (http://hayvancilik.gov.ct.tr/) veya Hayvancılık Dairesi merkez ve kaza şubelerinden temin edebilecek.

Başvurular, 31 Ocak Cuma günü mesai bitimine kadar kabul edilecek.

Komisyon tarafından yapılacak olan değerlendirmeler sonucunda, uygun bulunan üreticiler projeden faydalanma hakkı kazanacak.

Devamını Oku

Kıbrıs

Öztürkler:Egemen eşitlik, iki devletlilik ve eşit uluslararası statüyü savunmaya devam edeceğiz

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Kıbrıs Türkünün egemen eşitlik, iki devletlilik ve eşit uluslararası statü hakkı olduğunu belirterek bu hakları ve yeni siyaseti savunmaya devam edeceklerini söyledi.

Öztürkler, Türk Barış Kuvvetleri Gaziler Derneği Genel Başkanı Nusrettin Yuca ve beraberindeki heyeti kabul etti.
Başkan Öztürkler kabulde yaptığı konuşmada, genç nesillere geçmişte yaşanılanların ve Kıbrıs Türkünün mücadelesinin iyi anlatılması gerektiğini belirtti.

Gazilerin bu mücadelenin içinde önemli roller almış kişiler olduğuna vurgu yapan Öztürkler, Kıbrıs Türkünün ada içerisinde özgürce var olabilmesinde gazilerin büyük bir payı olduğunu dile getirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın KKTC ziyareti kapsamında kendisini Cumhuriyet Meclisi’nde de ağırladıklarını anımsatan Öztürkler, Anavatan’ın her daim Kıbrıs Türklerinin yanında olduğu mesajını bir kez daha aldıklarından büyük bir memnuniyet duyduklarını belirtti.

Öztürkler, iki devletli , egemen eşitlik ve eşit statünün uluslararası toplum tarafından tesciline yönelik yaklaşımların Bakan Fidan tarafından vurgulandığını belirterek, bu açıklamaların kendilerine büyük bir güç ve moral verdiğini kaydetti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler kürsüsünden “KKTC’ni tanıyın” çağrısını da anımsatan Başkan Öztürkler, bu çağrının Kıbrıs Türk halkı için önemine vurgu yaptı.

Kıbrıs Türkü’nün özden gelen hakları olduğunu söyleyen Öztürkler, bu hakları milli mücadeleyle ve vatana sahip çıkarak elde ettiklerini belirtti ve “Bu nedenle egemen eşitlik de, iki devletlilik de, eşit uluslararası statü de bizlerin hakkıdır. Bu hakkımızı ve yeni siyaseti savunmaya devam edeceğiz” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Patlayıcı Maddeler Müfettişliği ince av mevsimi öncesi kaçak fişek kullanımı konusunda uyardı

Published

on

By

Patlayıcı Maddeler Müfettişliği, pazar günü başlayacak İnce Av mevsimi öncesinde kaçak fişek kullanımı konusunda uyardı.

Müfettişlik, KKTC’de avcıların her türlü kullanıma olanak sağlayacak yerli veya ithal marka fişekler bulunduğunu bildirerek, Güney Kıbrıs’tan kaçak fişek geçirilmemesi uyarısında bulundu.

Güney Kıbrıs menşeli fişeklerin kullanılmamasının yasal ve güvenlik açısından önem taşıdığı kaydedilen açıklamada, kara sınır geçişlerinde PGM ve Gümrük Müdürlüğü tarafından yasak fişek girişlerinin önlenmesine yönelik kontrol ve denetimlerin sıkılaştırıldığına dikkat çekildi.

Patlayıcı Maddeler Müfettişi Ali Akgürcü, “Avın bir spor olarak kabul edilmesi, ithali ve kullanımı yasak olan fişeklerin kullanılmaması, avlanan insanların can güvenliğinin sağlanması ön plânda tutulması gereken konulardır. Yasal bir sorunla karşılaşılmaması için Müfettişliğimiz tarafından belirtilen hususlara uyulması gereklilik oluşturmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku

Trending

Reklam