Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Arıklı’dan Türkiye bilişim sektörü temsilcilerine çağrı: “KKTC’nin tanıtılmasına katkıda bulunun”

Published

on

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Türkiye’deki bilişim sektörünü KKTC’nin tanıtılmasına destek vermeye çağırdı.

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından düzenlenen Kamu-BİB’25 ve BİMY’29 Bütünleşik Etkinliğinde konuşan Arıklı, “Bundan sonraki aşamada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) bağımsız bir Türk devleti olarak Türk dünyasına, İslam dünyasına ve diğer dünya devletlerine tanıtmak en önemli amacımızdır” dedi.

Bakanlık basın bürosunun açıklamasına göre, TBD’nin “Dijital Gelecek ve Ötesi” ana teması ile 17-20 Kasım 2022 tarihleri arasında Antalya’da düzenlediği bütünleşik etkinliği, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, TC Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, T.C. İçişleri Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Tayyip Sabri Erdil, Bilgi Teknolojileri ve iletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve diğer yetkililerin konuşmalarıyla başladı.

-“Benim gönlümde yatan ‘Türk asrıdır’”

Konuşmasına, Türkiye Cumhuriyeti’nin bilişim alanında kaydettiği ilerlemeler ile ilgili verilen bilgilere atıfta bulunarak başlayan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, konuşmaları dinledikten sonra “Türkiye Yüzyılının” ne manaya geldiğini gayet iyi anladığını belirtti.

Arıklı, bahsedilen teknoloji ve ilerlemenin yakalanması halinde Türkiye Yüzyılını elbette gerçekleşeceğini ifade ederek, “Benim gönlümde yatan Türkiye Yüzyılı değil. Türkiye’den çıkan bu ateşin, bu teknolojinin, başta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni içine almak kaydıyla Adriyatik’ten Çin Seddi’ne kadar 200 milyonluk Türk dünyasını içine alması ve ‘Türk Asrına’ dönüşmesidir” dedi. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan ekibin bunu gerçekleştireceğine inandığını söyleyen Arıklı, iktidarın sadece Türkiye’nin sorunlarıyla değil, Türk dünyasının sorunlarıyla da ilgilendiğine işaret etti.

-Veri Merkezi açılışı

KKTC’de geçtiğimiz hafta açılışı yapılan Veri Merkezi ile birlikte e-devlete geçişi yapıldığını kaydeden Arıklı, bunun Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilgileri ve talimatları, Kıbrıs’tan Sorumlu Cumhurbaşkanı Başkan Yardımcısı Fuat Oktay’ın ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç’un bizzat takip etmesiyle gerçekleştiğini belirterek, bir kez daha teşekkürlerini sundu.

-“Kıbrıs meselesinde önemli bir virajdayız”

Kıbrıs meselesinde önemli bir virajda bulunulduğunu aktaran Arıklı, katılımcılara seslenerek KKTC’nin tanıtılmasında dijital dünyanın liderlerine ciddi ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Arıklı şu ifadeleri kullandı:

“Kıbrıs’ta 60 yıldan beridir devam eden federasyon görüşmeleri silsilesini, Allah’ıma çok şükür bundan 3-4 yıl önce değiştirdik ve artık dünyaya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bir devlet olarak tanınması gerektiğini en yetkili ağızdan Birleşmiş Milletlerde duyurduk. Bundan sonraki aşamada en önemli amacımız, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni bağımsız bir Türk devleti olarak önce Türk dünyasına, İslam dünyasına ve sonra diğer dünya devletlerine tanıtmaktır.

-“Dijital dünyanın liderleri olarak sizlere çok ciddi ihtiyacımız var”

Burada dijital dünyanın liderleri olarak sizlere çok ciddi ihtiyacımız var çünkü sizler insanların fiziki olarak gidemediği dijital ve sanal ortamlara ulaşabiliyorsunuz ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varlığını, davasını herkese anlatabilecek bir potansiyele sahipsiniz.”

KKTC’nin 39’uncu kuruluş yıl dönümünün geçtiğimiz günlerde kutlandığını belirten Arıklı, “60 yıllık federasyon müzakereleri sürecinde bizden hep şu istendi: Kurduğunuz devleti yıkın ve Rumlarla bir federasyon çatısı altında birleşin. Değerli arkadaşlar, bir Türk’ten istenebilecek bir şey mi bu? Kendi eliyle kurduğu devleti yıkacak ve başka bir devlete yamalanacak! Göndere çekilen bayrak bir daha yere inebilir mi? İşte Ankara Hükümeti ile birlikte biz yeni bir yol haritası belirledik ve bundan sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınmadığı ve eşit ortak olarak kabul edilmediği hiçbir platformda, Rumlarla bir araya gelmeyeceğimizi ilan ettik. Bu konuda da, başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere TBMM ve tüm paydaşlara özellikle teşekkürlerimi iletmek durumundayım” diye konuştu.

-“6-7 ay içerisinde 4G’ye geçeceğiz”

KKTC’ye haksız bir ambargo uygulandığını ve izolasyona tabi olduğunun altını çizen Arıklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dünyaya açılan tek penceresi Anavatan Türkiye Cumhuriyeti. Türkiye Cumhuriyeti var olduğumuz andan itibaren her zaman yanımızda. Altyapımızı Türkiye Cumhuriyeti katkılarıyla tamamlıyoruz ve kendi imkanlarımızla da teknolojide çağı yakalamayı becermeye çalışıyoruz. Birkaç gün önce yine 4G-5G ihalesini gerçekleştirdik. Şu anda ihalenin ikinci aşamasındayız. Türkiye’nin destekleriyle ihalemizi tamamlamak üzereyiz ve Allah izin verirse 6-7 ay içerisinde 4G’ye geçeceğiz ve ardından 5G için bütün çalışmalarımızı tamamlamış olacağız.”

-“Halk, 5G’yi yeni Ercan’da deneyimleyebilecek”

Önümüzdeki yıl açılacak olan Ercan Havalimanı’na 5G kurulduğunu, halkın 5G’yi burada deneyimleyebileceğini ifade eden Arıklı, her eve fiber-optik altyapı götürme çalışmalarının yürütüldüğünü, bu konuda da Türkiye’nin yetkili kurumlarının desteklerine ihtiyaç duyulacağını aktardı.

KKTC’nin turizm ve eğitim ağırlıklı hizmet sektörüne dayalı bir ekonomiye sahip olduğunu, her iki sektörün de teknolojiyle özelikle de internetle iç içe olduğunu söyleyen Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, “Düşünebilir misiniz, 26 tane üniversiteniz olacak, tekno-parklarınız olacak ve internet hızınız 3G. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Ve hâlâ fiber altyapınızı kurmamışsınız. Bu da kabul edilemez bir durum. Dolayısıyla biz kısa süre önce iş başına gelmiştik, bu konularda gerekli çalışmalarımızı süratle neticeye ulaştırmak zorundayız” dedi. Arıklı, altyapı çalışmalarının yanında bilişim teknolojileri alanında insan kaynağı yetiştirmeye de önem verdiklerini, bu konuda nitelikli insan yetiştirebilmek amacıyla Türkiye ile birlikte yürütülen “1001 Yazılımcı” projesinin belirli bir noktaya getirildiğini kaydetti.

-“2023’teki kongre KKTC’de”

Bakan Arıklı, konuşmasının sonunda TBD’yi uzun bir süreden beridir takip ettiğini belirterek 1971’de internetin ne olduğu bilinmeyen bir dönemde Bilişim Derneği’ni kuran Aydın Köksal, ondan bayrağı devralan tüm başkanlara ve yönetim kurulu üyelerine ve TBD Başkanı Rahmi Aktepe’ye teşekkür etti.

Arıklı, konuşmasını sonunda TBD Başkanı Aktepe’ye şu ifadelerle seslenerek tamamladı:

“Biz söz almak istiyorum sevgili başkan. 2015 yılında bir etkinlik yapmışsınız. Önümüzdeki yıl anavatanın 100’üncü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin 40 kuruluş yıldönümü. Umarız aynı etkinliği gelecek yıl KKTC’de yaparsınız, biz de tüm desteğimizi veririz. Sizi şimdiden 2023’te KKTC’de yapılacak kongreye davet eder saygılar sunarım.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

“Etiket Her Şeyi Söyler” Podyumda Farkındalık ve Diyalog etkinliği gerçekleşti

Published

on

By

KAYAD Derneği ev sahipliğinde “Etiket Her Şeyi Söyler” Podyumda Farkındalık ve Diyalog etkinliği gerçekleşti.

AB Piyasa Gözetimi Kapasite Geliştirme (MSCD) Projesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Lefkoşa Surlariçi’nde Avrupa Birliği tarafından finanse edilen MSCD Projesi kapsamında gerçekleştirilen etkinlik, moda sektöründeki aktörleri, tasarımcıları, sektör temsilcilerini ve tüketicileri bir araya getirdi.

Etkinlikte tüm bireylerin, özellikle de çocukların cildiyle doğrudan temas eden tekstil ürünlerinin güvenliğine vurgu yapılarak bu alandaki standartlar ve sorunlar ele alındı.

Katılımcılara, tekstil güvenliğini düzenleyen yasal çerçeve hem Avrupa Birliği hem de yerel gereklilikler doğrultusunda tanıtıldı. Etiketleme ve etiketlerin taşıması gereken temel unsurlar vurgulandı.

Etkinlikte, hem yerel olarak üretilen hem de ithal giysiler sergilendi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Dış Basın Birliği 11 Temmuz Basın Günü mesajı yayımladı

Published

on

By

Dış Basın Birliği, halkın haber alma özgürlüğünü temel alan, ilkeli, tarafsız ve etik değerlere bağlı haberciliğin önemine işaret ederek, güçlü demokrasinin, özgür ve sorumlu bir basınla mümkün olduğunu unutmamak gerektiğini vurguladı.

Dış Basın Birliği, 11 Temmuz Basın Günü nedeniyle yayımladığı mesajında, “Kıbrıs Türk basın tarihinde önemli bir dönüm noktası olan 11 Temmuz Basın Günü’nü kutlamanın gururunu yaşıyoruz” dedi. Açıklamada, Kıbrıs Türk basın yolculuğunun 1889 yılında yayımlanan ilk Türkçe gazete Saded ile başladığı ve bugün özgürlük, sorumluluk ve toplumsal bilinçle ilerleyen güçlü bir basın mirasına dönüştüğü kaydedildi.

Halkın haber alma özgürlüğünü temel alan, ilkeli, tarafsız ve etik değerlere bağlı haberciliğin önemine dikkat çekilen açıklamada, “Özveriyle çalışan yerel ve uluslararası medya mensuplarımızın 11 Temmuz Basın Günü’nü kutlar, gerçeklerin peşinde koşarken hayatlarını yitiren tüm basın emekçilerini rahmet, saygı ve minnetle anıyoruz. Unutulmamalıdır ki; güçlü demokrasi, özgür ve sorumlu bir basınla mümkündür.” denildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

‘Fiber Dönüşüm Protokolü’ imza töreni yapıldı

Published

on

By

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz günübirlik temaslarda bulunmak amacıyla bu sabah KKTC’ye geldi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ziyareti kapsamında, TC – KKTC hükümetleri arasında gerçekleştirilecek ‘Fiber Dönüşüm Protokolü’ imza törenine katıldı.

Tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okumasıyla başladı.

Törende ilk konuşmayı Türk Telekom CEO’su Ümit Önal yaptı.
Önal, KKTC’nin dijital dönüşümünü sağlayacak olan bir projeye imza atılacağını ifade ederek, KKTC Başbakanlık ve yetkili otoriterle tam bir uyum içinde çalıştıklarını söyledi.
Önal, 1 yılda adadaki 150 bin hanenin yüksek hızlı fiber optik kabloya ulaşacağını da kaydetti.
Başbakan Ünal Üstel de, Hükümete geldikleri gün koalisyon ortakları ile birlikte halka eksikliklerin giderileceği sözü verdiklerini anımsattı.
Kıbrıs Türk halkının daha rahat, mutlu ve huzur içinde yaşaması için Meclis raflarında kalan tozlu yasaları birer birer hayata geçirdiklerini anlatan Üstel, bekleyen projeleri 3 buçuk yılda tamamladıklarını, Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanan protokollerle pek çok projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.
TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a ve TC Lefkoşa Büyükelçisi’ne KKTC halkı adına teşekkür eden Başbakan şöyle devam etti:
““Bugün de tarihi bir projeye imza atılıyor. “KKTC artık dünyada bilişim adası olarak anılacak” diyen Üstel, bu sayede turizm, eğitim, yazılım ve tüm sektörlerin daha çağdaş, daha vizyoner bir yapıya kavuşacağını dile getirdi.

Üstel yaklaşık 100 milyon dolarlık bu yatırımla ülkenin büyük bir kesimine ulaşım sağlanacağını, dünyadaki herkesin KKTC’nin nasıl dijital bir yapıya kavuştuğuna da şahit olacağını kaydetti.
Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da konusşmasında projenin Türkiye ve KKTC arasındaki güçlü dayanışmanın bir başka nişanesi olduğunu vurguladı.
Yeşil, dijital ve sosyal dönüşümün artık tüm politikaların merkezinde olduğunu vurgulayan Yılmaz, günümüzde egemenliğin veri güvenliği,teknolojik yetkinlikle ve bilgiye erişim kapasitesi ile şekillendiğini vurguladı.
Yılmaz Milli dijital altyapıların önemine işaret ederek, bunun egemenliğin ve ulusal güvenliğin ayrılmaz parçası olduğunu söyledi.
Türkiye’nin bu alandaki ulusal birikiminin KKTC’de hanelere ve işyerlerine yüksek hızlı kesintisiz ve güvenli internet hizmeti sağlayacağını vurgulayan Yılmaz, bugün başlayacak sürecin KKTC’nin dijitalleşme sürecine katkılar sunan stratejik bir hamlenin başlangıcı olacağını belirtti.
e-devlet hizmetlerinin güçlü bir dijital omurgaya bağlı olduğunu söyleyen Yılmaz dijital devlet ne kadar gelişirse vatandaş ile devlet ilişkilerinin o kadar sağlıklı bir zemine kavuşacağını vurguladı.
Bir yıl içinde bu çalışmaların tamamlanmasının hedeflendiğini kaydeden Yılmaz, bir yıl sonra KKTC’nin farklı bir altyapıya sahip olacağını söyledi.
Türkiye yüz yılının KKTC’nin de yüzyılı olacağını kaydeden Yılmaz, KKTC’ye uygulanan insanlık dışı ambargolara da tepki gösterdi.
Yılmaz, “hangi kapıyı kapatırlarsa kapatsınlar biz açacak bir kapı bulacağız” diye konuştu.
Projenin gençler için önemine dikkat çeken Yılmaz, gençlere destek olmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da törendeki kopnuşmasında KKTC’nin bağımsız bir Türk devleri olarak dünyada yerini aldığını vurguladı..

Tatar, imzalanan protokolle KKTC’nin bir çağ daha atladığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Tatar konuşmasında izolasyonlar ve ambargolar altında olan KKTC’ine güvenerek yatırım yapan iş insanlarına teşekkür de ederek, protokolün ülkeye hayırlı olmasını temenni etti.

brt

Devamını Oku

Trending

Reklam