Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

“İmalathane şartı yanında hayvan hastalıkları ve bakımı alanlarında da yerine getirilmesi gerekli şartlar var”

Published

on

Menşei korumalı ürün (PDO) mühürlü hellim üretimi için imalathanelerin yanında, hayvan hastalıkları ve hayvan yetiştiriciliği alanlarında da bazı şartlar yerine getirilmesi gerekiyor.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı ve Hellim Koordinasyon Kurulu üyesi Emirali Deveci, Gülgün Süt Ürünleri imalathanesine PDO sertifikası verilmesi ve hellimin Avrupa ülkelerine pazarlanabilmesi sürecinde gelinen aşamayla ilgili TAK’a açıklama yaptı.

Hellim ürünü Avrupa Birliği tarafından menşei korumalı ürün olarak tescil edildikten sonra, Kuzey Kıbrıs’tan Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında AB’ye hellim ihraç edilebilmesi için imalathane, hayvan hastalıkları ve hayvan bakımı konusunda yerine getirilmesi gereken koşullar bulunuyor.

-“Gülgün Süt Ürünleri’nin tabii olduğu denetim, imalathane standartlarıyla ilgili… Tamamlanması gerekli 2 çalışma daha var”

Deveci, Gülgün Süt Ürünleri’nin tabii olduğu denetimin, imalathane standartlarıyla ilgili olduğunu, PDO sertifikalı ürün üretip ihraç edebilmek için tamamlanması gereken iki çalışmanın daha bulunduğuna dikkat çekti. Deveci bu çalışmaları 10 yıl önce başlattıklarını ifade etti.

– “Hayvan işletmelerini hastalıklardan ari bir duruma getirmek…”

Bir çalışmanın, hayvan işletmelerini hastalıklardan ari bir duruma getirmek olduğunu kaydeden Deveci, bu çalışmayı 2023’ün sonunda tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti. Deveci “Bu sürecin en önemli adımı, hayvan işletmelerini hastalıklardan ari bir duruma getirmektir” dedi.

Hayvan işletmelerini hastalıklardan ari yapmak için 2015’den beri Avrupa Birliği kurumları ile birlikte çalıştıklarını ifade eden Deveci, 2017’de yüzde 1.5 olan hastalık oranının bugün yüzde 0,11’e (binde bire) düştüğünü kaydetti. Deveci, “Hastalıklardan ari işletmeler konusunda çok ciddi bir yere geldik” dedi.

Deveci, hayvan işletmelerinde hastalık oranını 2023’de sıfıra indirmeyi hedeflediklerini, işletmeler hastalıklardan ari duruma gelmeden Avrupa Birliği ülkelerine hellim ihracatında sorun yaşanacağını kaydetti.

Diğer bir ayağın da hayvan bakımı ile ilgili olduğunu belirten Deveci, 11 hayvan işletmesinin istenilen koşulları yerine getirdiğini, amaçlarının bu sayıyı arttırmak olduğunu söyledi.

Deveci, bu bölümde hayvanlara yedirilen yem, yatırıldığı yer ve verilen ilaçlar gibi koşulların incelendiğini, işletmelerin denetiminin yine (KKTC’de denetimleri yapmakla görevlendirilen bağımsız kuruluş) Bureau Veritas tarafından denetleneceğini kaydetti.

Sütün nakliyesinin de bir bacak olduğuna işaret eden Deveci, pilot çalışma olsun diye hastalıklardan ari ve hayvan bakım koşullarını yerine getiren işletmelerden alınan sütün, buzluklu araçlarla PDO sertifikası alan veya başvuran süt ürünü imalatçılarına taşınmakta olduğunu kaydetti.

Yapılan çalışmaların sadece Avrupa ülkelerine ihraç hedefiyle yapılmadığını, ülke insanının gıda güvenliği açısından daha sağlıklı ürünlere erişimi ve ülke ekonomisine katkısının da önemsendiğini kaydeden Deveci, PDO sürecinin bu çalışmalara ivme kazandırdığını söyledi.

PDO’lu hellim belgesinde, küçükbaş süt oranının mevsimsel olarak değişik olduğunu, sütün az olduğu dönemlerde yüzde 10, çok olduğu dönemlerde yüzde 25, bu oranın da zaman içinde yüzde 51’e çıkarılmasının öngörüldüğünü, ancak söz konusu geçiş sürecinin ne olması gerektiği konusunda Avrupa Komisyonu ile Güney Kıbrıs’ın görüşlerinin farklı olduğunu söyledi.
Avrupa Komisyonu geçiş sürecinin 2014’te başladığını söylerken Güney Kıbrıs’ın bu sürecin 2021’de başlaması gerektiğini savunduğunu kaydeden Deveci, Güney Kıbrıs’ın küçükbaş süt oranının yüzde 51’e çıkartılması için ek zaman kazanmaya çalıştığını, Avrupa Komisyonunun dediği gibi geçiş süreci 2014’te başlamışsa koyun/keçi süt oranının 2024’te yüzde 51 olması gerektiğini ifade etti.

-Karar alma mekanizmasında Kıbrıs Türk tarafı yok

Hellim üretimi ile ilgili değişiklik yapılacağında Kıbrıs Türk tarafının da görüşlerinin alınması gerektiğinin Avrupa Komisyonuna pek çok kez iletildiğini ancak küçük değişikliklerin, Güney Kıbrıs’ta tarımdan sorumlu bakanlık tarafından Kıbrıs Türk tarafının görüşleri alınmadan yapılmaya devem edildiğini kaydeden Deveci, hellimdeki kuru madde oranı için gidilen değişiklikte Kıbrıs Türk tarafının görüşünün alınmamasının bunun bir örneği olduğunu söyledi.

Avrupa ülkelerine ihracat başlayacağında küçükbaş süt üretiminin de arttırılabileceğini kaydeden Deveci, bugün hayvan işletmelerinde küçükbaşın et için üretildiğini dolayısıyla kuzuların uzun süre anneden emzirilmesine müsaade edildiğini ancak küçükbaş süte olan talebin artması durumunda kuzuların başka yöntemlerle beslenmesine gidileceğini, bu durumda da daha çok küçükbaş sütünün üretimde kullanılabileceğini anlattı.

Deveci, talep olması halinde mevcut küçükbaş hayvan sayısı ile kayda değer hellim üretimi yapılabileceğini söyledi.

-Hedef kilosu 8 Euro bandında pazar bulunması…

Emirali Deveci, PDO sertifikalı ürüne (tüccara satış fiyatı olarak) kilosu 8 Euro bandında pazar bulmayı hedeflediklerini, bunun iyi bir rakam olduğunu, bugün Arap ülkelerine 5-6 Dolar (4.5- 5.5 Euro) bandında hellim satıldığını söyledi.

-İki imalatçının daha başvurusu var…

Deveci, iki süt ürünü imalatçının daha Bureau Veritas’a denetleme için başvurusunun bulunduğunu da kaydetti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Doğanay denizaltısı Girne’de, Karakol Gemisi Gazimağusa’da ziyarete açıldı

Published

on

By

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı muharip unsurlarından TCG Doğanay ile TCG Karataş Karakol Gemisi KKTC limanlarını ziyaret ediyor.

TCG Doğanay denizaltısı Girne Turizm Limanı’nda, TCG Karataş gemisi ise bağlı bulunduğu Gazimağusa Ticari Limanı’nda halkın ziyaretine açık bulunuyor.

Karakol Gemisi TCG Karataş vatandaşların büyük ilgisini çekiyor.
Çocuklarıyla birlikte gemiyi gezen vatandaşlar anı fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmiyor.

Devamını Oku

Kıbrıs

“Türk Dünyasının Genç Gücü: Bir Millet Üç Devlet Vizyonu Çalıştayı” düzenleniyor

Published

on

By

“Türk Dünyasının Genç Gücü: Bir Millet Üç Devlet Vizyonu Çalıştayı” yarın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde düzenleniyor.

Ulusal Birlik Partisi (UBP), Türkiye Cumhuriyeti’nden AK Parti ile Azerbaycan’dan Yeni Azerbaycan Partisi’nin ortak düzenleyeceği Çalıştay, Acapulco Resort Otel’de saat 10.00’da başlayacak.

Çalıştayın açılış konuşmalarını sırasıyla UBP Grup Başkanvekili  Ahmet Savaşan, Çalıştay Genel Koordinatörü, UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, Başbakan Ünal Üstel ile Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yapacak.

Çalıştayda, UBP Gençlik Kolları, AK Parti Gençlik Kolları ile Yeni Azerbaycan Partisi Gençlik Kolları temsilcileri de söz alacak.

1747649241729Türk Dünyası Gençlik Çalıştayı Programı

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, 26 Mayıs’ta BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Holguin’i kabul edecek

Published

on

By

 Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ı 26 Mayıs Pazartesi günü saat 10.30’da kabul edecek. Bu görüşme, Holguin’in yeniden atanmasının ardından adaya yapacağı ilk ziyaret kapsamında gerçekleşecek.

Holguin, Kıbrıs ziyaretinde, Rum yönetimi lideri Nikos Hristpdulidis’le görüşecek.

–          Holguín’in Yeniden Atanma Süreci

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kolombiya’nın eski Dışişleri Bakanı Maria Angela Holguin Cuellar’ı 2 Mayıs 2025 tarihinde Kişisel Temsilcisi olarak yeniden atadı. Holguin, Ocak–Temmuz 2024 tarihleri arasında aynı görevde bulunmuş ve bu süreçte taraflarla gerçekleştirdiği görüşmeler sonucunda kapsamlı müzakerelere geçmek için ortak bir zemin bulunmadığını tespit etmişti.

Holguin’in yeniden atanması kararı, 17-18 Mart 2025 tarihlerinde Cenevre’de düzenlenen genişletilmiş gayriresmi toplantıda tarafların Kişisel Temsilci atanması konusunda uzlaşıya varmasının ardından alındı. Kişisel Temsilci, Cenevre’de tarafların üzerinde anlaştığı 6 inisiyatifteki çalışmaları takip etmek ve önümüzdeki Temmuz sonunda gerçekleştirilmesi planlanan genişletilmiş gayriresmi toplantıya hazırlık yapmak üzere atandı.

–          Görev Süresi ve Ziyaret Programı

Holguin’in yeni görev süresi 12 Mayıs 2025 tarihinde resmen başladı. 26 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile görüşecek olan Holguin’in, ziyareti kapsamında Rum liderin yanısıra Garantör Anavatanlar Türkiye ve Yunanistan’da da temaslarda bulunması bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı’na yakın kaynaklara göre, Holguin’in adaya yapacağı bu ziyaret, Rum liderliğinin Ocak 2024’te taşınmazlara yönelik başlattığı ve dozunu her geçen gün artırdığı saldırgan siyasetinin gölgesinde gerçekleşecek. İki taraf arasındaki gerginliği sürekli tırmandıran bu mesele, Holguin’in Kıbrıs’taki yeni görev döneminde karşılaşacağı en önemli sınavlardan biri olacak.

Devamını Oku

Trending

Reklam