Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar:Kıbrıs’taki varlığımızı ekonomik ve sosyal politikalar ile güçlendirmeye çalışıyoruz

Published

on

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Kıbrıs’taki varlığımızı ekonomik ve sosyal politikalar ile güçlendirmeye çalışıyoruz” diyerek, Türkiye’nin kurum ve kuruluşlarının desteğiyle KKTC’deki yapıyı, her türlü haksızlığa, dünyanın uyguladığı ambargolara, izolasyonlara, engellemelere rağmen güçlendirmeye çalıştıklarını vurguladı.

1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nın çok kritik bir tarih olduğunu ifade eden Tatar, Kıbrıs Barış Harekatı ile Doğu Akdeniz’deki bir Türk devletinin temellerinin atıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç Başkanlığındaki “Bolu Halkı ile Buluşma Toplantısı”na katıldı.

Bolu Bilim ve Sanat Merkezi Müdürlüğü’nde yer alan toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı ardından tanıtım filmi gösterildi.

Tatar

Cumhurbaşkanı Tatar burada yaptığı konuşmada, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın Heykelinin açılışı nedeniyle Bolu’da olduğunu belirtti. “KKTC benim gönlümde Türkiye’nin ayrılmaz bir parçasıdır. Kendimizi büyük Türk milletinin bir parçası olarak görüyoruz, hep öyle olacak” diyen Tatar, Bolu’da böyle bir toplantıda bulunarak, hitap etmekten duyduğu onuru ifade etti.

Kıbrıs Türkü’nün geçmişte acılar, soykırımlar, göçler yaşadığını dile getiren Tatar, Kıbrıs Türkü’nün, her türlü mezalime karşı baş koyduğunu, şehitler verdiğini, bedeller ödediğini ve her zaman yanında Anadolu’yu, Türkiye’yi gördüğünü kaydetti.

-“100 ülkenin tanımasından çok daha iyisi bizi Türkiye’nin tanımasıdır”

Anadolu’ya Türkiye’ye olan bağlılığa vurgu yapan Tatar, Kıbrıs Türkü’nün bir mücadele içerisinde olduğunu belirterek, “Dünya bizi tanımıyor ama hep biz şöyle diyoruz, Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Denktaş da öyle diyordu, ‘100 ülkenin tanımasından çok daha iyisi bizi Türkiye’nin tanımasıdır’” dedi.

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yemin töreninin ardından ilk ziyaretini KKTC’ye yaptığını dile getiren Tatar, “Bu bizim için büyük bir onurdur…” dedi. KKTC’nin var olduğunu ve yaşayacağını, Anadolu ve Türkiye’nin tamamıyla Kıbrıs Türk halkının arkasında olduğunu vurgulayan Tatar, “Büyük Türk dünyasının bir parçası olarak, en güneydeki Türk devleti olarak Doğu Akdeniz’deki varlığımızı sürdürmenin bahtiyarlığı ve mutluluğu içerisindeyiz” şeklinde konuştu.

Gelecek sene Kıbrıs Barış Harekatı’nın üzerinden 50 yıl geçmiş olacağını ifade eden Tatar, Doğu Akdeniz’de, güvenlik meselelerinin her geçen gün daha da önem kazandığı bölgede, KKTC’nin, Türkiye ile birlikte serhat bekçileri olarak var olmasının önemli olduğunu söyledi.

“Kıbrıs’taki varlığımızı ekonomik ve sosyal politikalar ile güçlendirmeye çalışıyoruz” diyen Tatar, Türkiye’nin kurum ve kuruluşlarının desteğiyle KKTC’deki yapıyı, her türlü haksızlığa, dünyanın uyguladığı ambargolara, izolasyonlara, engellemelere rağmen güçlendirmeye çalıştıklarını dile getirdi. KKTC’de Ombudsman’ın İlkan Varol olduğunu işaret eden Tatar, Türk Devletler Teşkilatı’nda Türkiye’nin desteğiyle Varol’un da yer almasının son derece önemli olduğunu ifade etti.

-“Biz Kıbrıs’ta insan haklarını çok iyi bilen bir halkın temsilcileriyiz”

“Biz Kıbrıs’ta insan haklarını çok iyi bilen bir halkın temsilcileriyiz” diyen Tatar, Kıbrıs Türkü’nün 1960’lı yıllarda her türlü saldırıya maruz kaldığını ancak “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” Rum mezalimi ile Kıbrıs Türkü’nün hiçbir hakkını tanımadığını söyledi. Dünyanın bunu seyrettiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “BM seyirci kalmış, garantör ülke İngiltere seyirci kalmış, hepsi mezalimi seyretmiştir” dedi.

Barış Harekatı’nın, Kıbrıs Türkü’nü mezalimden kurtardığını ifade eden Tatar, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, insan hakları açısından “Dünya 5’ten daha büyük” sözüne dikkat çekti.

Tatar, “Osmanlı Devleti’nin Kıbrıs’taki temsilcileri olarak 1571’de 80 bine yakın şehit verilerek, fetih edilen Kıbrıs’ta 400 senelik geçmişimizde 350 sene Osmanlı devletinin hakimiyetinde sürdürülen Kıbrıs’taki varlığımız, Türkiye’nin desteğiyle daha da kökleşerek, KKTC’yi yaşatmak hepimizin en büyük temennisi ve dileğidir” diye konuştu.

Kıbrıs Türk halkına uygulanan izolasyonlara karşı Türkiye’nin desteğinin önemini dile getiren Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük bir devlet olarak TC Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyetin ilk yüzyılını tamamladığını, şimdi ikinci yüzyıla Türkiye Yüzyılına hazırlanıldığını ifade ederek, “Biz de en güneydeki Türk devleti olarak bütün bu gelişmeleri izliyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Tatar, daha güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti’nin ve bunun KKTC’ye yansımasının temennisi olduğunu dile getirdi.

-“Kıbrıs Barış Harekatı ile Doğu Akdeniz’deki Türk devletinin temelleri atıldı”

1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nın çok kritik bir tarih olduğunu dile getiren Tatar, Kıbrıs Barış Harekatı ile Doğu Akdeniz’deki Türk devletinin temellerinin atıldığını söyledi. Cumhurbaşkanı Tatar, “Bize düşen kendi insanımıza umut vaat edebilmek, acıları geçmişte bırakmak suretiyle geleceğe birlikte bu yolculuğu en iyi şekilde yürüyebilmektir” vurgusu yaptı.

Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC ve Kıbrıs Türk halkının, Türkiye’nin, Anadolu’nun, Türk milletinin kopmaz bir parçası olduğunu belirtti.

 

Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç da konuşmasına herkesi selamlayarak başlayarak, “Cumhurbaşkanımızın burada olması mutluluğumuzu taçlandırdı” dedi. Malkoç, vatandaş ile idare arasında çıkan ihtilafların çözümünde kamu denetçiliği kurumunun rolünü anlattı. KKTC’nin kurulmasının önemini belirten Malkoç, bağımsız Kıbrıs Türk devletinin dünyaya tanıtılmasını temenni etti.

 

Bolu Valisi Erkan Kılıç da, Bolu olarak anlamlı bir gün yaşadıklarını belirterek, Cumhurbaşkanı Tatar ve Kamu Başdenetçisi Malkoç’u ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Bolu’da bulunan komando tugayının, Kıbrıs’ta çok önemli görevler üstlendiğini dile getiren Kılıç, şehitler, gaziler verildiğini anlattı.

 

Bolu-Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise konuşmasında, üniversite hakkında bilgi verdi.

Konuşmaların ardından, Cumhurbaşkanı Tatar’a hediye takdiminde bulunuldu.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Çebi: Dipkarpaz Milli Parkı’ndaki karavanların yarattığı kirlilik büyüyor

Published

on

By

Karpaz Koruma Derneği Başkanı Dursun Çebi,  Dipkarpaz Milli Parkı’nda karavanlardan kaynaklanan çevre kirliliği sorununun büyüdüğünü belirtti.

Yazılı açıklama yapan Çebi, bölgeye karavanlarıyla giderek tatil yapan bazı kişilerin kirlilik yarattığını, sahillerde haftalarca kalarak tüm çöplerini çevreye attıklarını belirtti. 

Sahiller Yasası’na aykırı olmasına rağmen yetkilileri bu duruma müdahale etmediğini savunan Çebi,  kontrolsüz karavan kamplarına yönelik çözüm üretilmesini talep etti.

Çebi, “Alanlar belirlenmeli, atık sistemleri kurulmalı, yasalar uygulanmalıdır. Doğa herkesindir ama korumak hepimizin görevidir. Bu güzelim ormanları, sahilleri, doğayı koruyalım. Dipkarpaz çöplüğe dönüşmesin. Yarın değil, bugün harekete geçelim.” ifadelerini kullandı.

 

 

Devamını Oku

Kıbrıs

Tatar: Hava sıcaklığının arttığı bu günlerde çok dikkatli olmalı, yangına sebebiyet verecek davranışlardan uzak durmalıyız

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Esentepe-Karaağaç Bölgesi’nde meydana gelen yangınla ilgili açıklama yaparak, “Hava sıcaklığının arttığı bu günlerde çok dikkatli olmalı yangına sebebiyet verecek davranışlardan uzak durmalıyız. Yanan her bir ağaç büyük bir servetin heba olmasıdır.” dedi.

Yangına müdahale eden tüm ekiplere ve halka teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Esentepe-Karaağaç Bölgesi’nde bugün başlayan yangının, itfaiye, orman dairesi ve sivil savunma ekiplerimizin üstün gayreti ve çalışmaları neticesinde kontrol altına alındığını öğrenmiş bulunmaktayım.

Hava sıcaklığının arttığı bu günlerde çok dikkatli olmalı yangına sebebiyet verecek davranışlardan uzak durmalıyız. Yanan her bir ağaç büyük bir servetin heba olmasıdır.”

 

Devamını Oku

Kıbrıs

Çavuşoğlu, Azerbaycan basınına konuştu : “İki ülke arasındaki eğitim iş birliği güçleniyor”

Published

on

By

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Azerbaycan ile KKTC arasındaki eğitim iş birliğinin her geçen gün güçlendiğini kaydederek, ülkede eğitim gören Azerbaycanlı öğrenci sayısını artırmak için karşılıklı adımlar atıldığını açıkladı.

Azerbaycan’da bulunan Çavuşoğlu, yaklaşık 100 Azerbaycanlı öğrenciye eğitim bursu verileceğini de duyurdu.

Ziyaretinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e çağrı yapan Çavuşoğlu, KKTC vatandaşlarının kendi kimlik kartlarıyla Azerbaycan’a giriş-çıkış yapmalarını talep etti.

Eğitim Bakanlığından verilen bilgiye göre Çavuşoğlu, Azerbaycan temasları çerçevesinde basın yayın kuruluşlarından TV1, Bakü TV, Bayraqdar.info ve Telegraf’a konuştu.

-“Bakanlık olarak 20 öğrenciye burs sağlayacağız”

Nazım Çavuşoğlu, iki kardeş ülke arasındaki eğitim iş birliğinin her geçen gün güçlendiğini kaydetti.

Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanı Emin Emrullayev ile gerçekleştirilen görüşmeyi değerlendiren Çavuşoğlu, görüşmede KKTC üniversitelerinde eğitim alan Azerbaycanlı öğrenci sayısının artırılması, burs programlarının geliştirilmesi ve öğrenci-akademisyen değişim programları gibi konuların ele alındığını belirtti.

Görüşmelerin son derece verimli geçtiğini ifade eden Çavuşoğlu, Azerbaycan’ın da katkısıyla KKTC üniversitelerinde burslu okuyan öğrenci sayısını artırmak istediklerini söyledi.

Çavuşoğlu, “Yakın zamanda yaklaşık 100 öğrenci için burs imkânı sağlanacak, biz de KKTC Milli Eğitim Bakanlığı olarak ilk etapta 20 Azerbaycanlı öğrenciye burs vereceğiz” dedi.

KKTC üniversitelerinin çok kültürlü yapısına da dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, şunları da kaydetti:

“Üniversitelerimizde 100’ü aşkın ülkeden öğrenci, 40’tan fazla ülkeden akademisyen bulunuyor. Bu çok uluslu ortam, Azerbaycanlı kardeşlerimiz için büyük bir fırsattır. İngilizce eğitim, özgürlük ortamı ve uluslararası etkileşim, gençlerimizin dünyaya daha hızlı entegre olmasını sağlayacaktır.”

-“KKTC vatandaşlarının kendi kimlik kartlarıyla Azerbaycan’a giriş çıkış yapmalarını talep ediyoruz”

Nazım Çavuşoğlu, KKTC vatandaşlarının Azerbaycan’a giriş çıkışlarda kendi kimlik kartları ve pasaportlarıyla doğrudan işlem yapamadığını hatırlatarak, şöyle devam etti:

“Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Azerbaycan’a kimlikleriyle giriş yapabiliyor. Bizler de bu kardeşliğin bir parçası olarak aynı kolaylıktan yararlanmak istiyoruz. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e buradan çağrımız, KKTC vatandaşlarının da kendi kimlik ve pasaportlarıyla Azerbaycan’a giriş yapabilmesini sağlamalarıdır.”

Ayrıca doğrudan uçuşların başlamasının iki ülke arasındaki ilişkileri daha da pekiştireceğini vurgulayan Çavuşoğlu, eğitim kadar ekonomi ve siyaset alanlarında da yapılacak iş birliklerinin önemine dikkati çekti.

-“Azerbaycanlı öğrenci sayısını artırmak için karşılıklı adımlar atılıyor”

Yükseköğretim alanında iş birliğini güçlendirmek istediklerini belirten Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ile Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) rektörlerinin de Azerbaycan ziyaretinde kendisine eşlik ettiğini ve Azerbaycan’daki üniversitelerle ortak projeler geliştirme yönünde somut adımlar atıldığını kaydetti.

“Gençlerin bir araya gelmesini sağlamak önceliklerimiz arasında.” diyen Çavuşoğlu, KKTC’de eğitim gören Azerbaycanlı öğrenci sayısını artırmak için karşılıklı adımlar atıldığına işaret etti.

Türkiye, Azerbaycan ve KKTC’yi bir bütün olarak gördüklerini söyleyen Çavuşoğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Kıbrıs Türk halkına verdikleri destek için teşekkürlerini iletti.

Tek millet üç devlet söylemini eğitimden sağlığa her alanda iş birliğiyle hayata geçirmek istediklerini belirten Çavuşoğlu, “Bu vizyon doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam