Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Başbakan Üstel: Bir kez daha federasyon masasına oturmayacağız

Published

on

Başbakan Ünal Üstel, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) federasyon odaklı çözüm önerilerine ilişkin “Bu saatten sonra Rumların oyununa gelmeyeceğiz ve bir kez daha artık federasyon masasına oturmayacağız.” dedi.

Başbakan Üstel,  dünya gündemindeki meseleleri AA muhabirine değerlendirdi.

Üstel, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) hazırladığı “2022 Türkiye Raporu’nun” Kıbrıs bölümünün yanlı bir tutumla yazıldığı değerlendirmesini yaparak, “Türkiye Cumhuriyeti’ni haksız ve yersiz suçlamalarla değişik mecralara çekmeye çalışıyorlar. Biz bunu kabullenmiyoruz ve Avrupa’nın ilk defa bunu yapmadığını, daha önceki raporlarında da aynı şekilde, aynı çizgide devam ettiğini görüyoruz.” diye konuştu.

Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’nin KKTC‘deki askeri varlığını “işgalcilik” olarak dünyaya göstermeye çalıştığını ve bu söylemi şiddetle reddettiğini belirten Üstel, askeri varlığın yalnızca Kıbrıs Türkleri’ne değil aynı zamanda adada yaşayan Rumlara da barış getirdiğini, dünyanın artık bu konudaki gerçekleri görme zamanının geldiğini kaydetti.

Üstel, yaklaşık 50 yıldır federasyon odaklı çözüm önerileri için KKTC‘nin masada olduğunun altını çizerek, “Dedik ki artık bu saatten sonra Rumların oyununa gelmeyeceğiz ve bir kez daha artık federasyon masasına oturmayacağız. Biz artık insanımızın haklarını korumak için dünyaya sesimizi duyurmaya başlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Rum tarafının adanın bütün nimetlerinden tek başına faydalandığını ve KKTC‘de yaşayanların adayı terk etmesi için ellerinden geleni yaptıklarını vurgulayan Üstel, “Nitekim ki Avrupa’nın Annan Planı onların bir planıydı ve onu uygulamaya koyduk. Bizler evet dedik, Güney Kıbrıs Cumhuriyeti hayır dedi. Ama mükafat, ödül Güney’e verildi. Biz aynı yerde yolumuza devam ediyoruz.” dedi.

Üstel, GKRY’nin Türkiye’yi suçlayan söylemini doğru bulmadıklarını belirterek, Rum kesiminin KKTC‘yi muhatap almasını istediğini söyledi.

– “Azeri kardeşlerimizin acıları her zaman paylaştığımız acılardır”

Azerbaycan’ın KKTC‘nin 2’nci kardeş ülkesi olduğunu hatırlatan Üstel, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in KKTC bayrağının ülkesindeki etkinliklerde dalgalanacağı yönündeki açıklamasının KKTC halkını ve hükümetini çok mutlu ettiğini dile getirdi.

Üstel, turizmde, eğitimde, ekonomide ve kültürel aktivitelerde iki toplumun daha çok bir araya gelmesini istediğine vurgu yaparak, Azerbaycan’ın KKTC‘yi tanıması yönünde atacağı adımların ülkesinin dünyadaki yerini alması hususunda önemli olduğunu ifade etti.

Karabağ’daki son gelişmelere ilişkin konuşan Üstel, “Azeri kardeşlerimizin acıları her zaman paylaştığımız acılardır. Özellikle Azerbaycan’da da bize yapılanların değişik oyunlarının sergilendiğini de görmek bizleri üzmüştür. Ama biz her zaman Azerbaycanlı kardeşlerimizin yanındayız ve Azerbaycan, Karabağ’daki haklı durumunu bir kez daha dünyaya duyururken biz Azerbaycanlı kardeşlerimizin yanında olacağız, durmaya da devam edeceğiz.” dedi.

– “İzolasyonların artık bitmesini istiyoruz”

Üstel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu’nda KKTC‘nin tanınması yönündeki çağrısının heyecan verici olduğunu vurgulayarak, “Dünyaya gerçekleri söyledi. Bu gerçekler ışığında, KKTC‘deki insanımızın gerek ulaşımda, gerek eğitimde, gerek sporda, yani insanca yaşamada gördüğü bu ambargoların, izolasyonların artık bitmesini istiyoruz.” ifadesini kullandı.

GKRY Başkanı Nikos Hristodulidis’in New York’ta BM Genel Kurulu’ndaki açıklamalarına ilişkin değerlendirmede bulunan Üstel, Rum liderin KKTC‘yi ve Kıbrıs Türk halkını tanıması gerektiğini kaydetti.

Üstel, Hristodulidis’in sadece Türkiye’yi muhatap almasına sitem ederek, “Bizi hiçe saymasını ve o doğrultuda açıklama yapmasını ve kendisini buradan protesto ediyoruz.” dedi.

Rum liderin BM parametrelerinde masaya oturma çağrısını değerlendiren Üstel, geçmişte de aynı şekilde masaya oturulduğunu, gündeme gelen Annan Planı’nın Rum kesimi tarafından reddedildiğini fakat buna rağmen Güney Kıbrıs’ın ödüllendirildiğini vurguladı.

Üstel, Türkiye ve KKTC ilişkilerinin yakınlığına işaret ederek, “Bu ilişkiler sayesinde biz ambargolar altında, izolasyonlar altında olmamıza rağmen her türlü işbirliğimizi yapıyoruz. Bu imzaladığımız mali işbirliği protokolleri ile ülkemizin ihtiyacı olan gerek altyapı yapılarında, gerekse hastanelerimizde, gerekse okul projelerimizde yenileme projelerini Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte yapıyoruz. Bunun yanında yine ülkemizde Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte asrın projelerini gerçekleştiriyoruz. Biliyorsunuz, daha önce 2016 yılında ‘Asrın Su Projesi’ gerçekleştirildi. Bizim, benim dönemimde şimdi kabloyla elektriğin Türkiye Cumhuriyeti’nden gelmesi için ikinci ‘asrın projesini’ gerçekleştiriyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

TDP: “TMK’ya yeterli bütçenin ayrılması için tedbir alması gerek”

Published

on

By

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Taşınmaz Mal Komisyonu’na (TMK) yeterli bütçenin ayrılması için tedbir alınması gerektiğini belirtti.

TDP’den yapılan yazılı açıklamada, TMK’nın etkililiğinin sadece başvuruları makul süre içinde sonlandırması değil, başvuru konusu taşınmazların gerçek değeri üzerinden tazmin kabiliyetine de bağlı olduğunu vurguladı.

Açıklamada, TMK’daki bütçe kısıntısı gibi nedenlerle tazminat takdirinin düşük tutulması konusunda yaşanabilecek sıkıntılara işaret edildi.

TMK’ya başvuran Kıbrıslı Rumların belli bir kısmının, tazminat kararlarından tatmin olmadıklarının ancak siyasal nedenlerle bu kararlara karşı yargı yoluna müracaat etmeyi tercih etmedikleri ifade edilen açıklamada, komisyon kararlarının gecikmesinin hak ihlali olarak değerlendirildiği fakat TMK’nın statüsüne halel gelmediği kaydedildi.

Açıklamada “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, tazminat takdirini tek başına yasal çare mekanizmasının etkinliği konusunda belirleyici bir faktör olarak nazara almasa da başvuruların geç sonuçlandırılmasıyla birleştiğinde ortaya komisyonun etkinliğini sorgulatan bir tablo çıkmaktadır.” denildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

İskele Festivali başladı

Published

on

By

Ülkenin en köklü ve uluslar arası festivallerinden olan geleneksel İskele Festivali gerçekleştirilen muhteşem bir törenle başladı.
Festivalin açılış töreni kortejin İskele Ecevit Meydanı’na gelmesi ile başladı.

Daha sonra Atatürk Büstü’ne çelenk konuldu, ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.
Festival ateşinin yakılmasının ardından açılış töreni dans gösterileriyle renklendi.

Gecede KKTC’nin yanı sıra Arjantin, Kuzey Makedonya, Meksika, Hırvatistan, Kolombiya, Türkiye, İran ve Filipinler’den gelen ekipler birer gösteri sundular.
Törende ilk olarak bir konuşma yapan İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, 10 gün sürecek olan festivalin en mükemmel ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi için gece gündüz demeden çalışıldığını ifade ederek, festivale katkı koyanlara teşekkür etti.

Uluslararası boyuta ulaşan ve CIOFF’a ülkede ilk üye olan İskele festivalinde 10 gün boyunca birçok etkinlik düzenleneceğini dile getiren Sadıkoğlu, festivalde Mor ve Ötesi, Levent Yüksel, Ali Alkurt ve Sıla’nın da konser vereceğini kaydetti.

İskele Belediyesinin kardeş belediyesi Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya da her adımı özenle hazırlanan İskele Festivalinin en güzel şekilde düzenlendiğini belirtti.

Turizm Tanıtma ve Pazarlama Dairesi Müdürü Mine Emiroğlu da birçok farklı aktivitelerin yer alacağı festivalin karnaval havasında geçeceğini söyleyerek, farklı kültürleri bir araya getiren festivalin ülkenin tanıtımına da katkı sağladığını kaydetti.

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz da köklü bir festival olan İskele Festivali’nin tüm bölgelerin buluşma noktası olduğunu anımsatarak ambargolar altında bulunan ülkenin söz konusu festival ile kültürde ambargoları yıktığını belirtti.
İskele bölgesinin son dönemlerde hızlı bir şekilde geliştiğini ifade eden Bakan Oğuz, Dünya’nın farklı yerlerinden gelerek İskele’ye yerleşenlerin bölgenin gelişimine ve değer kazanmasına vesile olduğunu kaydetti.

Ana Muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman da son derece keyifli ve anlamlı bir açılış töreni olduğunu ifade ederek Barış, Dostluk ve Sevgi adına balonların uçurulduğunu ve zeytin dallarının dağıtıldığını belirti.

Gazze’de yaşanan insanlık dramı, İran ve İsrail arasında gerçekleştirilen savaşın gölgesinde böylesi bir açılış töreninde, Barış çağrısı yapılmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Erhürman, festivalin en güzel şekilde gerçekleştirilmesini diledi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler de yerel yönetimlerin ve Belediyeler Yasasının önemine değinerek güçlü belediyelerin bölgenin ekonomik anlamda kalkınmasına katlı sağladığını ve hizmetlerini de en üst noktalara taşıdığını kaydetti.

Düzenlenen festivallerin ülkenin gelenek ve göreneklerin yaşatılarak gelecek nesillere aktarılmasına atkı sağladığını ifade eden Öztürker, Dünya’da yaşanan savaşlara atıfta bulunarak güçlünün kurallarının geçerli olmadığı, zayıfların ezilmediği, daha adil ve hukukun üstün olduğu barış dolu bir dünya diledi.

Konuşmaların ardından açılış töreni havai fişek gösterileri eşliğinde kurdelenin kesilmesi ve festivalin resmi olarak açılmasıyla sürdü.

Mor ve Ötesi grubu verdiği konser ile katılımcılara unutulmaz bir gece yaşattı.

10 gün sürecek olan festival kapsamında çeşitli kültürel, sanatsal ve sportif aktivitelerin yanı sıra Karadenizliler Gecesi, Uluslar arası Halk Dansları Festivali, Kıbrıs Gecesi, Larnakalılar Gecesi, İskele Rallisi, Tenis ve Basketbol şöleni ve Kıbrıs Mutfağı Lezzetler Yarışması da yer alacak.

Festivalde ayrıca sevilen sanatçılar Mor ve Ötesi, Levent Yüksel, Ali Alkurt ve Sıla’nın da konser verecek.

Devamını Oku

Kıbrıs

Sabıka Kaydının Silinmesi (Değişiklik) Yasa Önerisi ve Tatil Evleri Yasa Tasarısı komiteden oybirliğiyle geçti

Published

on

By

Sabıka Kaydının Silinmesi (Değişiklik) Yasa Önerisi ve Tatil Evleri Yasa Tasarısı komiteden oybirliğiyle geçti.

Cumhuriyet Meclisi, Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi dün, Komite Başkanı UBP Milletvekili Yasemi Öztürk başkanlığında toplanarak, gündemindeki; Yukarı Girnede V/H XII.20E2+28E1 Blok F Parsel 388 İçerisinden Geçen Yolun İstibdalinin Onaylanmasına İlişkin Karar Tasarısı, Sabıka Kaydının Silinmesi (Değişiklik) Yasa Önerisi, Siyasal Partiler (Değişiklik) Yasa Önerisi, Mülkiyet Konusunda Yurttaşlarımıza Yönelik Sistematik Rum Saldırılarına Yönelik Karşı Karar Önerisi ve Tatil Evleri Yasa Tasarısı’nı sırasıyla görüştü.

Meclisten verilen bilgiye göre, Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi, ilk önce “Yukarı Girnede V/H XII.20E2+28E1 Blok F Parsel 388 İçerisinden Geçen Yolun İstibdalinin Onaylanmasına İlişkin Karar Tasarısı”nı ele alarak ikinci görüşmesini tamamladı. Ancak söz konusu Karar Tasarısının ivediliği bulunmadığından üçüncü görüşmesi bir sonraki toplantıda yapılacak.

Komite daha sonra, “Sabıka Kaydının Silinmesi (Değişiklik) Yasa Önerisi (Öneri Sahipleri: UBP İskele Milletvekili Sayın Yasemi Öztürk, UBP Girne Milletvekili Sayın Hasan Küçük, UBP Lefkoşa Milletcekili Sayın Hasan Taçoy, CTP Girne Milletvekili Sayın Ongun Talat ve CTP Lefkoşa Milletvekili Sayın Ürün Solyalı) (İVEDİ)”’ni ele aldı ve oy birliği ile onaylayarak Genel Kurul gündemine sevk etti.

Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi, üçüncü olarak “Siyasal Partiler (Değişiklik) Yasa Önerisi”ni ele alarak ikinci görüşmesini tamamladı. Söz konusu Yasa Önerisinin de ivediliği bulunmadığından üçüncü görüşmesi bir sonraki toplantıya kaldı.

Komite daha sonra, “Mülkiyet Konusunda Yurttaşlarımıza Yönelik Sistematik Rum Saldırılarına Yönelik Karşı Karar Önerisi”ni ele aldı. Bahse konu Karar Önerisi ile ilgili çalışmalara bir sonraki toplantıda devam edilecek.

Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi son olarak “Tatil Evleri Yasa Tasarısı”nı ele aldı. Komite, söz konusu Yasa Tasarısını oy çokluğu ile onaylayarak Genel Kurul gündemine sevk etti.

Toplantıya davetli olarak Başbakan Yardımcılığı ve Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Polis Genel Müdürlüğü, Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi Başkanlığı, Toplumcu Demokrasi Partisi, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Biriği, Mağusa Konaklama Yerleri İnisiyatifi ve Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği’nden yetkili ve temsilciler katılarak konu ile ilgili görüşlerini sundular.

UBP Milletvekili Yasemi Öztürk başkanlığındaki toplantıya, Komite Başkan Vekili CTP Milletvekili Ongun Talat, Komite Üyesi UBP Milletvekili Hasan Küçük, CTP Milletvekili Ürün Solyalı ve UBP Milletvekili Hasan Taçoy katıldı.

Komite toplantısına ayrıca UBP Milletvekilleri Oğuzhan Hasipoğlu ve Resmiye Eroğlu Canaltay, YDP Milletvekili Talip Atalay ve CTP Milletvekili Salahi Şahiner de katıldı.

Devamını Oku

Trending

Reklam