Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Afrika’nın aşı ihtiyacı Senegal’den karşılanacak

Senegal, Avrupa Birliği, Dünya Bankası ve ABD finansmanıyla koronavirüs ve diğer salgın hastalıklarda kullanılacak aşılar için üretim merkezi kuruyor. Fabrikadaki üretim, kıtadaki aşı tedarikinin tamamını karşılayacak.

Published

on

Cumhurbaşkanı Macky Sall, ABD ve Dünya Bankası temsilcileriyle Avrupa Komisyonu, Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa kalkınma finansmanı paydaşlarının yer aldığı “Avrupa Takımını” kabul etti.

Cumhurbaşkanı Sall, taraflarla, başkent Dakar’daki Pasteur Enstitüsü bünyesinde, başta COVID-19 olmak üzere birçok salgın hastalığın aşısının üretileceği fabrikanın kurulmasına ilişkin protokolü imzaladı.

2022 sonunda hedef 25 milyon doz aşı

Fabrikanın inşaatına bu yıl sonunda başlanması ve 2022 sonuna kadar 25 milyon doz aşı üretimi planlanıyor.

Yaklaşık 200 milyon avro finansman sağlanacak projenin tarafları arasında Avrupa Komisyonu, Avrupa Yatırım Bankası, Dünya Bankası, ABD, Fransa, Almanya ve Belçika yer alıyor.

Kıtadaki aşı ihtiyacının neredeyse tamamını karşılayacak

Fabrikadaki üretimin, Afrika’daki çeşitli hastalıklarda ihtiyaç duyulan aşı ihtiyacının yüzde 99’unu karşılaması hedefleniyor.

Yaklaşık 1,2 milyar kişinin yaşadığı Afrika kıtasında kullanılan aşıların yüzde 99’u ithal ediliyor.

Aşı ithalatına alternatif olarak hayata geçirilen projede aşı maliyetlerinin düşeceği ve aşıya ulaşımın kolaylaşacağı belirtiliyor.

Afrika’ya koronavirüse karşı aşılamada zayıf

Kıtada COVID-19 salgınının başından bu yana 5,8 milyon kişi COVID-19’a yakalandı, hastalık nedeniyle 149 bin kişi yaşamını yitirdi.

Kıta nüfusunun ancak yüzde 2’sinin aşılanabildiği Afrika’da, salgının 3’üncü dalgasının çok daha yıkıcı olacağından endişe ediliyor.

Senegal’de vakalar artıyor

Senegal’de de son haftalarda vaka sayılarındaki artış trendi devam ediyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, son 24 saatte 476 kişide virüse rastlanırken, 3 kişi de yaşamını yitirdi.

Yaklaşık 16 milyonluk ülkede salgının başından bu yana 45 bin 266 kişi hastalığa yakalandı, 1187 kişi hayatını kaybetti.

Senegal’de 23 Şubat’ta başlayan aşılama kampanyasında bugüne kadar 567 bin 908 kişi aşı oldu. Ülkede yıl sonuna kadar 3 milyon kişinin aşılanması planlanıyor.

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Güney Kore’de şiddetli yağışların yol açtığı afetlerde ölenlerin sayısı 17’ye çıktı

Published

on

By

Güney Kore’de etkili olan şiddetli yağışların yol açtığı afetlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 17’ye yükseldiği bildirildi.

Yonhap’ın haberine göre, Güney Kore İçişleri ve Güvenlik Bakanlığından yetkililer, ülkedeki şiddetli yağışlara ilişkin açıklama yaptı.

Yağışlar sonucu oluşan afetler nedeniyle 17 kişinin hayatını kaybettiğini bildiren yetkililer, 11 kişinin ise kayıp olduğu bilgisini paylaştı.

Yetkililer, etkilenen bölgelerde yaklaşık 3 bin 840 kişinin tahliye edildiğini kaydetti.

Ülke genelinde 13 bin 492 kişi sığınaklara yerleştirildiğini aktaran yetkililer, 62 uçuşun da iptal edildiğini ifade etti.

Güney Kore’nin büyük bölümündeki yağışların bugün itibarıyla durduğunu belirten yetkililer, ülke genelinde şiddetli yağışlara yönelik yapılan uyarıların kaldırıldığını aktardı.

Devamını Oku

Dünya

Gazze’de son 24 saatte 18 kişi açlıktan öldü

Published

on

By

İsrail’in insani yardım girişini kısıtlayıp insani felakete neden olduğu Gazze Şeridi’nde son 24 saatte 18 kişinin açlıktan öldüğü belirtildi. Gazze’ye 7 Ekim 2023’ten bu yana ağır saldırılar düzenleyen İsrail, sınır kapılarını aylardır kapalı tutarak Filistinlileri sistematik olarak aç bırakıyor.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, “açlık öldürüyor” başlığıyla yaptığı açıklamada, açlık ve yetersiz beslenme sonucu hayatını kaybedenlerle ilgili güncel sayıları paylaştı.

Açıklamada, Gazze’de son 24 saat içinde açlık sebebiyle 18 kişinin hayatını kaybettiği, böylece 7 Ekim 2023’ten bu yana açlık ve yetersiz beslenmeden ölen kişi sayısının 76’sı çocuk olmak üzere 86’ya çıktığı kaydedildi.

Açlıktan ölümlerin “sessiz katliam” olarak nitelendirildiği açıklamada, Gazze’ye gıda ve ilaç girişi için sınır kapılarının derhal açılması istendi.

Gazze Sağlık Bakanlığı 18 ve 19 Temmuz’da peş peşe yaptığı açıklamalarla, her yaştan çok sayıda Filistinlinin açlık nedeniyle aşırı yorgunluk ve bitkinlik haliyle hastanelere başvurduğunu duyurmuştu.

-Hamas: Gazze açlıktan ölürken, tonlarca yardım Refah Sınır Kapısı’nda bekletiliyor

Hamas, Gazze Şeridi’nde açlık, susuzluk ve hastalık nedeniyle insanlar yaşamını yitirirken binlerce ton insani yardımın İsrail ablukası nedeniyle Refah Sınır Kapısı’nda bekletilmesini kınadı.

Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, Gazze’de yaşananların, İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana işlediği cinayet, kasten aç ve susuz bırakma, etnik temizlik ve soykırım suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, “İşgal (İsrail) hükümeti, savaş suçlusu Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğinde, bu insani trajediyi kasıtlı ve bilinçli olarak derinleştiriyor. Uluslararası toplum, bu soykırımı durdurmak için acilen harekete geçmeli.” ifadelerine yer verildi.

Refah Sınır Kapısı’nda bekletilen binlerce ton insani yardıma işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Dünya ve vicdan sahibi herhangi biri, Gazze’de insanlar açlık ve hastalıktan ölürken, Refah Sınır Kapısı’nın arkasında binlerce ton yardımın bekletilmesini nasıl kabul edebilir?”

Açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki nüfusun büyük çoğunluğunun, 140 gündür süren sıkı kuşatma ve İsrail’in ilan ettiği açlık politikası nedeniyle kitlesel bir ölüm riskiyle karşı karşıya olduğu vurgulanarak, “Yetersiz beslenme nedeniyle 70’ten fazla çocuğun hayatını kaybetmesine uluslararası toplum nasıl sessiz kalabiliyor?” ifadeleri kullanıldı.

Gazze Şeridi’ndeki Filistin hükümeti, bugün yaptığı açıklamada, İsrail’in 2,4 milyonluk nüfusa karşı yürüttüğü kasıtlı aç bırakma politikası ve 140 günü aşkın süredir tüm sınır kapılarını kapalı tutması nedeniyle “Gazze’nin toplu ölümlerin eşiğinde” olduğu uyarısında bulunmuştu.

İsrail, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de katliam, aç bırakma, yıkım ve zorla yerinden etmeye dayalı bir savaş yürütüyor. Tel Aviv yönetimi, Uluslararası Adalet Divanı’nın bu saldırıları durdurmaya yönelik karar ve çağrılarını ise görmezden gelmeye devam ediyor.

Devamını Oku

Dünya

Sicilya’daki orman yangını yerleşim yerlerini tehdit ediyor

Published

on

By

İtalya’nın Sicilya Adası’nın batısındaki orman ve makilik alanda çıkan yangının bazı noktalarda küçük yerleşim yerlerini tehdit ettiği ve yangına havadan uçak ve helikopterlerle müdahale edildiği bildirildi.

AA muhabirinin yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre, adanın batısındaki Palermo ile Trapani kentleri arasında kalan Partinico ve Alcamo beldeleri yakınlarında dün çıkan orman yangını halen sürüyor.

İtalyan itfaiyesine bağlı ekipler alevlere karadan müdahalede bulunurken, 2 uçak ile 2 helikopter, gün boyu yangın söndürme çalışmalarına katıldı.

Şiddetli rüzgarın, yangın söndürme faaliyetlerini güçleştirdiği ve bazı noktalarda da yangının evleri de tehdit edecek aşamaya geldiği öğrenildi.

Havadan yapılan müdahalelerde, yangının evlerin olduğu bölgeye sıçramaması için çaba harcandığı kaydedildi.

Bu arada Google’ın harita uygulamasının da Sicilya Adası’nın batı kesiminde bazı noktalar için gerçek zamanlı “şiddetli yangın” uyarısı yaptığı belirtildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam