Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

KKTC’nin 40 yıl önce kuruluşunda görev alanlar o günleri AA’ya anlattı

Published

on

KKT’nin 40 yıl önce kuruluşu ve devletin altyapısının oluşturulmasında görev alan tanıklar, o dönem yaşanan zorlu süreci anlattı.

KKTC‘nin ilan edildiği 15 Kasım 1983’te Kurucu Meclis üyelerinden olan ve ilk kabinede İskan ve Rehabilitasyon Bakanlığı yapan eski Başbakan Hakkı Atun, AA muhabirine, KKTC‘nin kuruluş sürecinin aslında Rumların Türklere karşı toplu katliamları gerçekleştirdikleri “Kanlı Noel” olarak bilinen 21 Aralık 1963’te başladığını söyledi.

Aktif siyasette yer alan biri olarak 1963 itibarıyla Kıbrıs Türklerinin, Rumlar ile bir araya gelmesi gibi bir fikirlerinin olmadığını kaydeden Atun, Türkiye’nin yaptığı Kıbrıs Barış Harekatı’nın hemen ardından Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın “federe devlet” yerine bağımsız bir devlet ilan etmeyi düşündüğünü ancak dönemin şartlarının buna elvermediğini belirtti.

Atun, KKTC‘nin kuruluşunun ilanını, önceden Denktaş ile çok az sayıda insanın bildiğini hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı:

“Benim bile o dönemde milletvekili olduğum ve parti genel sekreterliğinden yeni ayrıldığım halde bağımsız devlet ilan edileceğinden haberim yoktu. Denktaş Bey, o dönem bu olayı önceden bilen kişilerin sayısının bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar olduğunu daha sonra açıklamıştı. Kıbrıs meselesinde ABD Başkanı Lyndon B. Johnson’un, dönemin Başbakanı İsmet İnönü’ye gönderdiği Türkiye’nin Kıbrıs’a müdahale etmekten kaçınmasını isteyen mektubun etkisi vardı ve Denktaş, ABD, KKTC‘nin kuruluşuna müdahale eder endişesiyle akıllıca bir taktikle bu olayı gizli tutmuştu.”

KKTC‘nin kurulacağından 14 Kasım 1983 akşamı Cumhurbaşkanı Denktaş’ın Kurucu Meclis’in 40 milletvekiline verdiği yemekte haberinin olduğunu ve o an sevinçten gözyaşlarını tutamadığını anlatan Atun, mecliste bağımsız bir devlet için el kaldırmaktan her zaman mutluluk duyduğunu söyledi.

Atun, KKTC‘nin maddi imkansızlıklar ve çok zor şartlar altında kurulduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

“Devletin sosyal altyapısını Türkiye’nin desteğiyle 10 yılda oluşturduk. İlk kurulduğunda devlet vardı fakat sosyal altyapı yoktu. İnsanları artık yerlerine yerleştirmek, iş sahibi yapmak, ekonomik sorunlarını çözmek zorundaydık. Türk askeri Kıbrıs Türklerini katliamlardan kurtarmıştı, siyaseti ise altyapımızın oluşumuna destek verdi. Tüm bu sürecin rayına oturması 10 yılımızı aldı.”

-“Bağımsız devlet ilan edileceğini 2,5 hafta önceden biliyordum”

KKTC‘nin “Bağımsızlık Bildirgesi”ni hazırlayan ekipte yer alan ve uzun yıllar KKTC Dışişleri’nde çeşitli görevlerde bulunan diplomat Osman Ertuğ da Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın, 15 Kasım 1983’ten 2,5 hafta önce kendisini çağırarak, gizlilik içinde İstanbul üzerinden Ankara’ya Türk Dışişleri’ndeki ekibe katılıp bildirgenin hazırlanması için çalışmasını istediğini aktardı.

Görevi alır almaz gizlice İstanbul’a hareket ettiğini belirten Ertuğ, “Çok duygulandım. Bu görev bana verildiği için büyük onur duydum. Bağımsız devlet ilan edileceğini 2,5 hafta önceden biliyordum, kimseyle paylaşamazdım. Türk Dışişleri’nde çalışmaya başladık. Zaman yetmediği için akşamları kaldığım otelde bildirgenin İngilizceye çevrisini yapıyordum.” dedi.

Ertuğ, 15 Kasım öncesi Kıbrıs’a döndüğü halde halen bildirge üzerinde rötuş ve yabancı dillere çeviri çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:

“Dışarıda KKTC‘nin kurulduğuna dair konuşma yapılırken, ben Dışişleri’nde halen ‘Bağımsızlık Bildirgesi’ üzerinde çalışıyordum. Yazım tamamlanmıştı artık görevim bildirgenin son kontrollerini yapıp zarflara konularak yabancı ülkelere gönderilmesini sağlamaktı. Denktaş Bey’in kuruluş konuşmasının sesi, Dışişleri’ndeki ofisimin camından geliyordu. Orada olmak istiyordum ama işim vardı. Sonra işimi bitirdim ve ben de o coşkulu kalabalığa katıldım.”

Ertuğ, KKTC‘nin “Bağımsızlık Bildirgesi”nin insan hakları ve hukuk anlamında evrensel ve ulusal değerler içerdiğini vurgulayarak, her Türk gencinin bu bildirgeyi okuması gerektiğini sözlerine ekledi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, Dış Basın Birliği’nin Yaza Merhaba Büyük Medya Buluşması’na katıldı

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Dış Basın Birliği tarafından düzenlenen “Yaza Merhaba Büyük Medya Buluşması”na katıldı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Tatar, burada yaptığı konuşmada, basın işinin ahlak işi olduğunu belirterek, ciddiyetle yapılması gerektiğini söyledi.

Farklı siyasi görüşlerden dolayı kendisine yapılan eleştirileri saygıyla karşıladığını ve verilecek cevabı olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, ancak “bel altı” yapılan eleştirilerin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Geleneksel medyanın tiraj kaybederken, geleneksel medyanın da faaliyet yürüttüğü sosyal medyanın ise tirajını artırdığına işaret eden Tatar, bunun etkisini eski Ercan Havaalanı’nda yapılan TEKNOFEST’te gördüğünü, yağmura rağmen yapılan tanıtımlarla 225 bin kişinin etkinliği ziyaret ettiğini kaydetti.

Dış Basın Birliği’ni yaptığı etkinlikten dolayı tebrik eden Tatar, Burhan Canbaz başkanlığındaki yeni dönemin hayırlı olmasını diledi.

Devamını Oku

Kıbrıs

19 Mayıs Girne ‘de kutlanıyor

Published

on

By

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün , Samsun’a çıkarak , Türk Milletini Bağımsızlığa Kavuşturan Kurtuluş Savaşını başlatmasının 106’ıncı yıldönümü, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Girne’de de tören ve etkinliklerle kutlanıyor.

Girne’deki resmi tören bugün 8.30’da Atatürk Anıtı önünde yer aldı.

Tören , protokol sırasına göre Atatürk Anıtına çelenklerin sunulması, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle devam etti.

Törende Girne Turizm Meslek Lisesi Öğrencisi Esma Doksöz’ün , “19 Mayıs Gençlik Marşı “adlı şiiri okumasının ardından,,Girne Turizm Meslek Lisesi Öğrencisi Yıldız Kuru, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı.

19 Mayıs’ın , büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak , Türk Milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesini başlattığı tarih olduğunu belirten Yıldız Kuru, bu tarihin Türk milletinin tarihine ışık tutan nutkun ilk sayfası,, kurtuluş savaşının başlangıcı , hürriyet ve istiklalin ilk haykırışı olduğunu söyledi.

Bağımsızlık Türk Milletinin karakterdir diyen , Mustafa Kemal’in Samsuna çıkıp Kurtuluş Savaşını başlatarak, bir milletin makus talihini değiştirdiğini dile getiren Kuru, Mustafa Kemal Atatürk’ün doğum günüm dediği 19 Mayıs’ın, Türk Milletinin, asla esaret altına girmeyeceği ve kutsal vatan topraklarının asla işgal edilemeyeceğini dünyaya haykırdığı gün olduğunu dile getirdi.

Mustafa Atatürk’ün Samsun’da yaktığı bağımsızlık meşalesini ve kurduğu Cumhuriyeti gençlere emanet ettiğini anımsatan Kuru, Türk gençleri olarak, bu emanetleri canları pahasına sonsuza dek koruyacaklarını ve daha güçlü bir şekilde gelecek nesillere teslim edeceklerini kaydetti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Doğanay denizaltısı Girne’de, Karakol Gemisi Gazimağusa’da ziyarete açıldı

Published

on

By

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı muharip unsurlarından TCG Doğanay ile TCG Karataş Karakol Gemisi KKTC limanlarını ziyaret ediyor.

TCG Doğanay denizaltısı Girne Turizm Limanı’nda, TCG Karataş gemisi ise bağlı bulunduğu Gazimağusa Ticari Limanı’nda halkın ziyaretine açık bulunuyor.

Karakol Gemisi TCG Karataş vatandaşların büyük ilgisini çekiyor.
Çocuklarıyla birlikte gemiyi gezen vatandaşlar anı fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmiyor.

Devamını Oku

Trending

Reklam