Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Dünya Ziraat Mühendisleri Günü ve Tarım Eğitimi yıl dönümünde etkinlik düzenlendi – BRTK

Published

on

Dünya Ziraat Mühendisleri Günü ve Tarım Eğitimi yıl dönümü dolayısıyla Güzelyurt Meslek Lisesi’nde etkinlik düzenlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Teknik Öğretim Dairesi himayelerinde, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve Ziraat Mühendisleri Odası işbirliğiyle düzenlenen etkinlik k saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.
Etkinliğin açılış konuşmasını Güzelyurt Meslek Lsesi Müdürü Rüstem Kal yaptı.
Kal, tarımın ülkemizin temel lokomotifi olduğuna dikkati çekerek, tarımın sadece gıda üretimi değil, ekonomi, istihdam ve sürüdürülebilirlik gibi birçok alanda imkanlar sunan bir önemli sektör olduğunu vurguladı.
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erkut Uluçam da Güzelyurt Meslek Lisesi’nde tarım bölümünün açılması ve öğrenci sayısının her geçen gün artmasını memnuniyetle takip ettiklerini kaydetti.
Uluçam , ülkenin tarım ihtiyacının yüzde 65 ini karşılayan bölgede Türkiye’den gelen suyun tarımda kullanılmasıyla potansiyelin daha da artacağına inanç belirtti.
Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar da dünyada tarımın öneminin daha da arttığını vurguladı.
Özçınar, tarım sektöründeki yenilikleri üretime taşımanın gereğine dikkat çekerek, özellikle hal yasasının gereklerinin yerine getirilmesinin ve tarımdan elde edilen gelirin bir kısmının yine tarımda kullanılmasının önemli olduğunu kaydetti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş da etkinliğe katıldı.
Çavuş, tarım sektörünün gelişen ve değişen dünyayla birlikte öneminin arttığını söyledi.
Çavuş, ekonominin temelinin ziraattan geçtiğinin altını çizerek, tarımla birlikte kalkınma ve iyi tarım polistikalarının hayata geçirilip tarımda sürdürebilirliği sağlamanın eğitimle yapılabilceğini belirtti.
Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu da artan nüfus, azalan topraklar ve gıdaya duyulan ihtiyacın geleneksel üretim şekillerini değiştiridiğine işaret ederek, dünyada yaygın olan iyi tarım uygulamalarının ülkemizde de uygulamaya çalışıldığını anlattı.
Çavuşoğlu, tarım üretiminde ülkemizde Avrupa Birliği kriterleriyle aynı uygulamalar yapıldığını belirterek, bu çerçevede üretim için ilgili bakanlıkların gerekli denetimleri yaptığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da internet, iletişim, bilgi akışının hızlanması ile sektördeki gelişmelerin daha yakından takip edilebileceğini belirtti.
Tatar, ‘ 178 yıl önce bu ülkede tarım ile ilgili eğitim başlarken bunların hiçbiri yoktu.Dünyanın en güzel topraklarında yaşıyoruz, toprağı, havası, iklimi . Özellikle Güzelyurt’un narenciyesi ile ülkemizin yüzde 70 tarım üretiminin yapıldığı en güzel bölgemiz.’ dedi.
Tüm bu imkanların yanında devlet ve hükümetin desteğiyle tarım sektörünün geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, kendi üretimimize sahip çıkmanın ve üretimi daha da kalkındırmak için imkanları başarı ile değerlendirmenin önemine vurgu yaptı.
Konuşmaların ardından açılan tarım üretim standtları gezildi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Başbakan Üstel, Dipkarpaz-Manastır yolundaki çalışmaları yerinde inceledi

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel kısa bir süre önce yapımına başlanan Dipkarpaz-Manastır yolundaki çalışmaları yerinde inceledi.
İncelemede, Başbakan’a Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, Erenköy Karpaz Belediye Başkanı Hamit Bakırcı, Mehmetçik Büyükkonuk Belediye Başkanı Fatma Çimen Tuğlu, İskele Kaymakamı Ertuğrul Toroslu, YDP Milletvekili Talip Atalay da eşlik etti.
Türkiye ve KKTC karayolları ortak projesiyle 18 kilometre uzunluğundaki yolun, yüklenici firma tarafından 6 metre, yer yer 8 metre genişletilerek,3-4 ayda tamamlanması öngörülüyor.
Taşyapı İnşaat Proje Müdürü Bülent Doruk, 19 gün önce çalışmaların başladığı Dipkarpaz-Manastır yolunda günlük 500 metrelik asfalt döktüklerini kaydetti.
Doruk, Cuma gününe kadar yolun 2 kilometrelik kısmının asfaltlanacağını belirtti
Erenköy-Karpaz Belediye Başkanı Hamit Bakırcı da yolun yapılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti paylaştı.
Çalışmalar gayet hızlı ilerlediğini belirten Bakırcı, yolun bölge halkının refahına katkı sağlaması açısından da önemli olduğunu ifade etti.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da hükümetin verdiği sözleri yerine getirdiğine dikkati çekti.
Arıklı, yolun yapımı için söz verdiklerini ve bu sözü de tuttuklarını belirtti.
Başbakan Ünal Üstel de yaklaşık 3 yıldır iktidarda olan hükümetin verdiği her sözü yerine getirdiğine işaret ederek sözlerine başladı.
Üstel, 2012 yılından beri yapılması beklenen ama çeşitli nedenler ile yapılamayan Dipkarpaz-Manastır yolunu yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Başbakan Üstel, ülkenin tek milli parkının bulunduğu bölgenin aynı zamanda Hristiyanlar için oldukça önemli olduğunu söyledi.
Manastırın her ülkeden ziyaretçi aldığını ifade eden Başbakan Üstel yolun tamamlanmasıyla birlikte bölgeyi ziyaret edenlerin bu doğal güzelliklere şahit olacağını belirtti.

Başbakan Üstel, Anavatan Türkiye ile imzalanan işbirliği protokolleri çerçevesinde birçok projenin hayata geçirilmeye devam edildiğini belirterek, siyasi ve ekonomik istikrarı sağlamak için çalışmaları sürdüreceklerini belirtti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda sağlık konuşuldu

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda sağlık konuşuldu.

Muhalefet milletvekillerini yanıtlayan Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, sağlıkta otomasyonun devreye girmesinin mecburi olduğunu söyleyerek, “Bunun hayata geçmesi için çalışıyoruz, bu konuda tavizimiz yoktur” dedi.

Genel Kurul’da söz alan CTP milletvekili Filiz Besim, dün “Hemşireler Günü” olduğunu anımsatarak hemşirelerle ilgili sorunlara değindi.

Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Birliği ile Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası’nın dün düzenlediği etkinliğine değinen Besim, “Hemşireler, Sağlık Bakanlığı yetkililerinin orada olmasını istemedi. Onları etkinliğe davet etmedi. Sadece bu bile büyük bir mesajdır” dedi.

Hemşirelerin kırgın ve yorgun olduğunu, büyük sorunlarla boğuştuğunu, muhatap bulamadığını savunan Besim, son yıllarda hemşirelerin grevlerinin yasaklandığını söyledi.

Filiz Besim, “Ülke şartları yettiğince hemşirelerin sorunlarını çözmelisiniz. Yasaklama yöntemi tamam değil. Onları üzüyor, kırıyor, çalışma barışını bozuyorsunuz” dedi.

Hemşirelerin en kırgın olduğu konunun “mama skandalı” olduğunu da söyleyen Filiz Besim, “Bu skandaldan sonra sağlık sistemi ekstra bir yara aldı. Sistem çöktü, enkazın altında hemşireler kaldı. Çocuk Yoğun Bakım Servisi’nin de kanatları kırıldı” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı’nın bu olayın hemen sonrasında kendi içinde bağımsız bir denetleme ve sorgulama kurulu kurması gerektiğini de belirten Besim, bu iç soruşturmadan yargının da yararlanabileceğini ifade etti.

Hemşirelerin kreş, lojman, toplu taşıma ile ilgili beklentilerine de dikkat çeken Filiz Besim, hemşirelik okuyanlara artık burs verilmediğini söyledi.

Nakil Tüzüğü konusunda da konuşan Besim, “Bir hemşirenin nereye gideceği bakanın iki dudağı arasındadır” dedi.

Bağımsız Girne Milletvekili Jale Refik-Rogers, sağlık sistemine erişimde sıkıntılar yaşandığını, kanser, MS, romatizma gibi otoimmün rahatsızlığı olan hastaların kurul süreçlerinde yorulduğunu ifade etti.

Bu süreçlerin sadece hasta için değil hasta yakınları için zor olduğunu dile getiren Jale Refik-Rogers, bu bürokratik sistemlerin “hasta olmayanları bile hasta ettiğini” söyledi.

Hekimlerden randevu alınan sistemi de eleştiren Jale Refik-Rogers, ilaç ücretlerinin hastalara geç ödendiğini, sosyal sigortalı hastaların ilaçlar için yüzde 20’den fazla ödeme yaptığına dair bazı bilgiler de olduğunu belirtti.

Sevkler için yapılan kurulların da karmaşık olduğunu, bazı durumlarda hastaların hayatını bile kaybettiğini söyleyen Rogers, İlaç Eczacılık Dairesi’nin verimli çalışamadığını bu yönde yasal bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Rogers, “Bu daireyi daha güncel, daha çağdaş bir düzene koymak gerek. Burasının geçici işçilerle çalışan bir yer olmasının önüne geçilmeli” dedi.

KKTC’de ilaç konusunda bir kriz masası kurulması gerektiğini belirten, dünyada bu konudaki gelişmelere işaret eden Jale Refik-Rogers, ülkede ilaç üretiminde parlak bir tarihçe olmadığını, bu mekanizmanın yeniden kurulması gerektiğini de ifade etti.

“HIV pozitif” olanlarla ilgili de konuşan Rogers, bu insanların ülkeden deport edilmesinin insan hakkı ihlali olduğunu kaydederek, deport edileceğini bilenlerin kayıt dışı yaşama düşebileceği konusunda da uyarı yaptı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Tatar: “Kıbrıs Türkü, kültürü ve sanatıyla vardır ve var olacaktır.”

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Akademi Sanat Derneği himayesinde düzenlenen “Nene ve Annelerimize Saygı” adlı sergi ve defileye katıldı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Tatar, İsmet Vehit Güney Sergi Salonu’nda düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, kültür ve sanat etkinliğine katılmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Kültür ve sanatın değerini bilmenin ve sahip çıkmanın önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü’nün her türlü saldırılara rağmen kültürünü ve sanatını koruyup gelecek kuşaklara aktardığını vurguladı.

Ülke genelinde her gün düzenlenen kültür ve sanat etkinliklerine katıldığını anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıs Türkü, kültürü ve sanatıyla vardır ve var olacaktır. Kimse bize engel olamaz” dedi.

“Nene ve Annelerimize Saygı” sergisi ve defilesinde emeği geçenleri tebrik eden Cumhurbaşkanı Tatar, katkı koyanlara ve katılım gösterenlere teşekkür etti.

Devamını Oku

Trending

Reklam