Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

KTTB, solunum yolu enfeksiyonlarına karşı korunma tavsiyelerinde bulundu

Published

on

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), kış ayları sebebiyle ateş, öksürük, burun akıntısı gibi şikayetlerde artış gözlendiğine işaret ederek, solunum yolu enfeksiyonlarına karşı korunma tavsiyelerinde bulundu.

Birlik, “Solunum yolu enfeksiyonlarından esas olarak korunmak önemlidir. Kendinizi ve sevdiklerinizi korumak için en azından hasta olduğunuzda mutlaka maske takınız, bulunduğunuz ortamları iyi havalandırınız. Hekime danışmadan antibiyotik kullanmayınız. Ayrıca ülkemizde olmayan erişkin aşılama programı Sağlık Bakanlığı tarafından ivedi oluşturulup risk grubundaki kişiler aşılanmalıdır” dedi.

Soğuk algınlığı, grip benzeri enfeksiyonların en sık nedeninin virüsler olduğuna işaret edilen açıklamada, tüm solunum yolu enfeksiyonlarının herkeste hafif atlatılamadığına işaret edildi.

Açıklamada, “Kendimizi, çocuklarımızı, sevdiklerimizi ve toplumu bu solunum yolu enfeksiyonlarına bulaştan koruyabiliriz. Enfeksiyonlardan korunmak; hem olası ağır ve hayati risk oluşturan üzücü sonuçların önüne geçecek, iş gücü kaybını önleyecek, hem de çocuklarımızın okul devamlılıkları için oldukça önemlidir” denildi ve sık görülen solunum yolu enfeksiyonları şöyle sıralandı:

“Soğuk algınlığı: Burun akıntısı, öksürük, hapşurma, boğaz ağrısı vb. semptomlarla kendini gösterir. Yavaş başlayıp artan, birkaç günle 1 hafta süren şikayetlere neden olur.

Grip: Ateş, titreme, baş ağrısı, yorgunluk, öksürük, burun akıntısı veya tıkanıklığı, kas ağrıları semptomları gözlenir. Çocuklarda mide bulantısı ve kusma da gözlenebilir. Günlük işleri yapamayacak kadar yorgunluğa neden olabilir.

RSV: Burun akıntısı, öksürük, hapşırma, ateş, hırıltı gibi semptomlara neden olur. Çocuklar, yaşlılar ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde akciğer enfeksiyonuna, bronşite neden olabilir. Spesifik bir tedavisi olmayan RSV hastalığına semptomları azaltıcı tedavi verilir. Genellikle bir veya iki hafta içerisinde geriler.

COVID-19:Halsizlik, bitkinlik, kırgınlık hissi ile gribal enfeksiyona benzer semptomlara neden olur. Şiddetli öksürük, yüksek ateş ve nefes darlığı ve aşırı halsizlik görülebilir. Kronik hastalığı olan risk grubu kişilerde ağır enfeksiyonlara neden olabilir.”

-Ne zaman solunum yolu enfeksiyonları ağırlaşır?

Açıklamada, daha önceden bir neden olsun veya olmasın, bazı kişilerde enfeksiyonların ağır seyredebileceği ve hayati risk oluşturabileceğine de işaret edilerek, şöyle devam edildi:

“Durumunuzun kötüleştiğini düşünüyorsanız, eczaneden ilaç, antibiyotik almak yerine mutlaka bir hekime başvurunuz. Hekim önermedikçe, antibiyotik kullanmayınız. Bronşit, ateş, öksürük, hışıltılı solunum, koyu yeşil-sarı balgam semptomlarla kendini gösterir. Zatürre, akciğer enfeksiyonudur ve solunum sıkıntısına neden olur. Mevcut kalp, akciğer, astım, diyabet gibi kronik hastalıkların ağırlaşmasına neden olabilir. Aşırı sıvı kaybı, dehidratasyona neden olabilirler. Sinüs ve kulak enfeksiyonları görülebilir.”

-Solunum yolu enfeksiyonlarından esas olan korunmaktır!

Influneza için, esas korunma yolunun aşılama ve temastan kaçınmak olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Özellikle risk grubunda olan 65 yaş üstü kişiler, 6-18 yaş arası uzun dönem aspirin kullananlar, diyabet, astım, kronik böbrek hastalığı, kalp damar hastalığı olanlar, kanser ilacı alan, diğer savunma sistemini baskılayan ilaç kullananlar HIV + bireyler, huzur-yaşlı bakım evi gibi kapalı ortamlarda yaşayanlar, vücut kitle indeksi 40 kg/m2 üzeri olanlar mutlaka aşılanmalıdır. Özellikle bu yıl için üretilen aşı uygulanmalıdır.

COVID-19: Son dönemlerde salgın olan COVID varyantı, daha kolay bulaşmasına rağmen daha hafif enfeksiyona neden olduğu bildirilmekte.

RSV: Özellikle risk grubunda, 60 yaş üstü, kronik akciğer hastalığı, astım, kalp-damar hastalığı, böbrek yetmezliği olan erişkinlerde, prematüre doğmuş çocuklar da ciddi, hayati risk oluşturan enfeksiyonlara neden olabilmektedir. ABD’de belirli aşılama programı ile rutin aşı takvimine girmiştir.

Pnömokok: 2 tip pnömokok aşısı vardır. 65 yaş üstü kişiler, kalp damar hastalığı, diyabet kronik karaciğer, böbrek akciğer hastalığı, nefrotik sendromu, kronik akciğer hastalığı, splenektomi olan, BOS kaçağı, kohlear implantı olan kişiler mutlaka aşılanmalıdır.

Grip, soğuk algınlığı, diğer solunum yolu enfeksiyonları kişiden kişiye damlacık yolu ile bulaşır. Korunmak için:

Aşılama: Koruma amaçlı risk grubundaki kişilere önerilen aşılar uygulamalıdır. Kapalı alanlarda korunmak amacı ile maske kullanınız. Özellikle hasta iken mutlaka kapalı alanlarda maske takınız. Bulunduğunuz ortamları mutlaka havalandırınız. Öksürüp hapşırırken ağzınızı burnunuzu kapatınız. Ellerinizi sonrasında mutlaka yıkayınız. Su ve sabun ile sık sık ellerinizi yıkayınız. Su sabuna ulaşamazsanız el dezenfektanları kullanın. Elleriniz temiz değilse yüzünüze, ağzınıza, gözlerinize ve burnunuza dokunmayınız. Hasta olan kişilerle yakın temastan kaçınınız. Hasta iken bulaşı önlemek amacı ile kendinizi izole ediniz. Sigara içmeyiniz ve çevrenizde, arabanızda, bulunduğunuz ortamlarda sigara içilmesine izin vermeyiniz. Sağlıklı besleniniz.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Kayıp Otobüs Şehitleri anıldı… Cumhurbaşkanı Tatar: İki devletli yoldan dönüş yok, federasyon masalı şehitlere ihanettir

Published

on

By

13 Mayıs 1964 tarihinde işe gitmek için yola çıkan ancak bir daha geri dönemeyen Kayıp Otobüs’te bulunan 11 Kıbrıslı Türk, İskele Belediyesi ve İskele Kaymakamlığı’nın ev sahipliğinde Larnakalılar Derneği’nin katkılarıyla törenle anıldı.

Anma töreninde ilk konuşmayı yapan Kayıp Otobüs şehitlerinden Hasan Durmuş’un torunu Durmuş Esentan, 11 şehidin arkalarında tarifsiz bir acı bıraktığını anımsattı.

Larnakalılar Derneği Başkanı Zarifşen Menteşoğlu da, kurşuna dizilerek şehit edilen 11 Kıbrıslı Türk’ün anısını yaşatmak için çalışmayı sürdüreceklerini söyledi.

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği İskele Şube Başkanı Ali Abdurrahmanoğlu da, Kayıp Otobüs’teki 11 Kıbrıslı Türkün Rumlar tarafından hunharca katledildiğini ve Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde çok şehitler verildiğini hatırlattı.

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu da, 1964 yılında ekmek parası kazanmak için o otobüse binen 11 kişinin şehit edildiğine dikkati çekerek, Rumların hain saldırısı sonucu hunharca katledilen şehitleri minnet ve sayıyla andıklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da bundan 61 yıl önce 13 Mayıs da katledilen kayıp otobüs şehitlerini rahmet ve saygıyla andığını belirterek, Rumların, Kıbrıs Türk halkına yönelik saldırıların unutulamayacağını ve tarihten ders çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Tatar, “13 Mayıs 1964’te yaşananlar, Kıbrıs Türkü’nü bu topraklardan silmek için oynanan barbarca oyunların açık bir göstergesidir” dedi.

Anma törenine farklı ülkelerden gelen şehit yakınları olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, dünyanın dört bir yanındaki Kıbrıslı Türklerin tek yürek olmuş bir şekilde KKTC’nin haklı mücadelesine sahip çıktığını söyledi.

Konuşmasında müzakerelerine de değinen Tatar, artık yeni bir yol haritası izlendiğini ve egemen eşitliğe dayalı çözümden geri dönüş olmadığını vurguladı.

Tatar, “Ne Türkiye eski Türkiye’dir, ne de Doğu Akdeniz eski Doğu Akdeniz’dir. 61 yıl sonra dünya değişmiş, Kıbrıs Türkü de değişmiştir. İki devletli yoldan dönüş yok. Federasyon masalı şehitlere ihanettir” dedi.

Konuşmasının sonunda gençlere seslenen Cumhurbaşkanı Tatar, tarihin doğru öğretilmesinin önemine dikkat çekti.

Tatar, “Tarihimizi bilmezsek, başkaları gelir ve bize başka şeyler anlatır. 1974’te Türk askerinin gelişiyle barış ve güvenlik tesis edilmiştir. O günden bugüne bu topraklarda barış vardır” şeklinde konuştu.

Anma töreni dua okunmasıyla son buldu.

Devamını Oku

Kıbrıs

GAÜ Bahar Şenliği başlıyor

Published

on

By

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) 2024- 2025 Akademik Yılı “Bahar Şenliği” bugün saat 17.00’de başlayacak.

GAÜ Halkla İlişkiler ve Etkinlik Birimi tarafından verilen bilgiye göre, 17 Mayıs’a kadar sürecek şenlikte kapsamındaki etkinlikler GAÜ Kampüsü Festival Alanı’nda yer alacak.

GAÜ ile LA Nouba ve Event Organizasyon işbirliğinde düzenlenen şenlik programında sergi, öğrenci çalışmaları, öğrenci kulüp etkinlikleri, gösteriler, konserler, güzellik yarışması, spor ve hobi turnuvaları bulunuyor.

Devamını Oku

Kıbrıs

Başbakan Üstel: KKTC’nin en uzak köylerinden en büyük ilçelerine kadar sağlık altyapısını baştan inşa etmeyi hedefliyoruz

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel, 2025 yılını “Sağlık Yılı” ilan ettiklerini ifade ederek, ülke genelinde başlatılan sağlık yatırımlarıyla, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin en uzak köylerinden en büyük ilçelerine kadar sağlık altyapısını baştan inşa etmeyi hedeflediklerini söyledi.

2024 yılında yapılan proje planlamaları sayesinde sağlık altyapısının ülke genelinde yeniden yapılandırıldığını belirten Üstel, sağlık hizmetlerinin hükümetlerinin öncelikli konularından biri olduğunu, halkın sağlığına büyük önem verdiklerinin altını çizdi.

Başbakan Üstel, göreve geldikleri ilk günden bu yana halka verdikleri sözleri yerine getirmenin gururunu yaşadıklarını söyledi.

Başbakan Ünal Üstel, Lapta Sağlık Merkezi’nde yürütülen yenileme ve modernizasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek, projeye ilişkin yetkililerden kapsamlı bilgi aldı.

İnceleme sırasında Üstel’e Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, Lapta Alsancak Çamlıbel (LAÇ) Belediye Başkanı Fırat Ataser, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Düriye Deren Oygar ve Lapta Sağlık Merkezi Sorumlu Hekimi Dilek Büyük eşlik etti.

– “Lapta Sağlık Merkezi güçlendirilmiş bir yapıya kavuşacak”

İncelemelerinin ardından basına açıklamalarda bulunan Başbakan Ünal Üstel, Lapta Sağlık Merkezi’nin uzun yıllardır bölgede hizmet verdiğini ancak artan nüfus ve değişen ihtiyaçlar doğrultusunda yetersiz kaldığını belirtti.

Merkezin kapsamlı bir yenileme sürecinden geçtiğini ifade eden Üstel, çalışmaların tamamlanmasıyla merkezin, modern cihazlarla donatılmış ve sağlık personeliyle güçlendirilmiş bir yapıya kavuşacağına vurgu yaptı.

– “Sağlık altyapısı yeniden yapılandırılıyor”

Göreve geldikleri ilk günden bu yana halk verdikleri sözleri yerine getirmenin gururunu yaşadıklarını söyleyen Başbakan Üstel, halka verdikleri sözleri yerine getirme kararlılığıyla hareket ettiklerini ve 2025 yılını “Sağlık Yılı” ilan ettiklerini hatırlattı. Başbakan Üstel, 2024 yılında yapılan proje planlamaları sayesinde ülke genelinde sağlık altyapısının yeniden yapılandırıldığını kaydetti.

Sağlık alanında yürütülen projelerin yalnızca Lapta ile sınırlı olmadığını dile getiren Üstel, Güzelyurt’ta 15 Kasım’a kadar yeni bir hastanenin açılacağını, Girne’de askeri hastane ile birlikte yeni Akçiçek Hastanesi’nin yıl sonunda hizmete gireceğini, Değirmenlik ve Maraş bölgelerinde yeni sağlık ocaklarının tamamlandığını aktardı. Üstel, Pamuklu-Karpaz bölgesinde de yeni bir hastanenin temelinin önümüzdeki günlerde atılacağını söyledi.

– Lefkoşa’daki yeni hastanenin temeli 20 Temmuz’da atılacak

Üstel, 20 Temmuz’da Lefkoşa’da 320 yataklı yeni hastanenin temelinin atılacağını, mevcut Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin ise çağdaş bir sağlık kampüsüne dönüştürülmesi amacıyla çalışmaların başlatıldığını açıkladı.

Yeni hastanede hasta odalarının tek veya çift kişilik odalara dönüştürüleceğini ifade eden Üstel, bu projelerin halkın daha nitelikli sağlık hizmeti almasına olanak sağlayacağını söyledi.

Tüm bu yatırımların Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin güçlü desteğiyle hayata geçtiğine dikkat çeken Başbakan Üstel, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a teşekkür etti.

– Dinçyürek: “Lapta Sağlık Merkezi daha fazla hastaya yerinde sağlık hizmeti sunabilecek donanıma kavuştu”

Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek ise yaptığı konuşmada, Lapta Sağlık Merkezi’nde yürütülen yenileme çalışmalarını yerinde incelediklerini ve merkezin son durumunu değerlendirdiklerini söyledi. Yeni planlamaların da gözden geçirildiğini belirten Dinçyürek, merkezin çok kısa süre içinde hizmete açılacağını ifade etti.

Sadece binanın kapasitesinin artırılmadığını, aynı zamanda içindeki tüm teknik cihazların yenilendiğini ve sağlık personeli desteğinin de güçlendirildiğini vurgulayan Dinçyürek, merkezin artan nüfusa paralel olarak daha fazla hastaya yerinde sağlık hizmeti sunabilecek donanıma kavuştuğunu söyledi.

– “Ülke genelindeki sağlık merkezlerinde benzer yenileme ve güçlendirme çalışmaları sürüyor”

Bu çalışmaların sadece Lapta ile sınırlı olmadığını kaydeden Dinçyürek, Başbakan Üstel’in direktifleri doğrultusunda ülke genelindeki tüm sağlık merkezlerinde benzer yenileme ve güçlendirme çalışmalarının hızla sürdüğünü belirtti.

Dinçyürek, ilerleyen günlerde sağlık kadrosuna katılacak halk sağlığı uzmanları sayesinde birinci basamak tedavi hizmetlerinin, koruyucu hekimlik uygulamalarının, erken tanı, aşılama ve bağışıklama programlarının da kurumsal bir yapıya kavuşturulacağını ifade etti.

Hedeflerinin Dipkarpaz’dan, Yeşilırmak’a kadar tüm bölgelerde yerinde ve etkin sağlık hizmeti sunmak olduğunu vurgulayan Dinçyürek, birçok merkezin açılışının kısa sürede gerçekleştirileceğini ve mevcut sağlık merkezlerinde de bakım, onarım ve cihaz yenileme çalışmalarının tamamlandığını söyledi.

22 Haziran’da gerçekleştirilecek hemşirelik sınavıyla hemşire kadrolarının da güçlendirileceğini kaydeden Dinçyürek, sağlık hizmetlerinin daha etkin sunulması için personel altyapısının da sürekli geliştirildiğini ifade etti.

– Ataser: “Lapta Sağlık Merkezi’nde yürütülen çalışmaların bölge açısından tarihi bir adım”

Lapta Alsancak Çamlıbel Belediye Başkanı Fırat Ataser de, Lapta Sağlık Merkezi’nde yürütülen çalışmaların bölge açısından tarihi bir adım olduğunu vurguladı. Uzun yıllardır sağlık merkezinin kapasitesinin yetersiz kaldığını belirten Ataser, merkezin hastane seviyesine çıkarılmasının bölge halkı için büyük bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

Başbakan Ünal Üstel’in gayreti ve Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek’in konuyu sahiplenmesiyle önemli bir sorunun çözüme kavuşturulduğunu dile getiren Ataser, bu yatırımla bölge halkının daha kaliteli sağlık hizmetine kavuşacağını kaydetti.

Eğitimin de bölgedeki en önemli ihtiyaçlardan biri olduğuna dikkat çeken Ataser, sağlık ve eğitim gibi temel alanlarda yapılan her yatırımın, halkın yaşam kalitesine doğrudan katkı sağladığını ifade etti.

Başbakan Üstel’in bölgedeki sorunlara duyarlılık göstermesinden dolayı memnuniyet duyduklarını belirten Ataser, katkı koyan tüm yetkililere teşekkür etti.

– Oygar

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Düriye Deren Oygar ise koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi adına ülke genelinde birçok merkezde altyapı ve personel düzenlemeleri başlatıldığını belirtti.

Lapta Sağlık Merkezi’nde altyapı çalışmalarının tamamlandığını, sadece çevre düzenlemesi ve iç donanımın kaldığını ifade eden Oygar, çok kısa sürede merkezin hizmete açılarak halkın daha nitelikli sağlık hizmetine kavuşacağını söyledi. Oygar, bu süreçte destek veren Başbakan Üstel, Sağlık Bakanı Dinçyürek ve tüm sağlık çalışanlarına teşekkür etti.

– Büyük

Lapta Sağlık Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Dilek Büyük ise, merkezin yenilenen binasına kısa süre içinde taşınacağını belirterek, yapılan çalışmaların oldukça memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Lapta Sağlık Merkezi’nin uzun yıllardır bölge halkına sorunsuz hizmet verdiğini ifade eden Büyük, emeği geçen herkese teşekkür etti.

– Lapta Sağlık Merkezi 24 saat kesintisiz sağlık hizmeti verecek

Lapta Sağlık Merkezi, deprem riski göz önünde bulundurularak yıkılarak yeniden inşa edildi. Çağdaş ve modern bir bina olarak tasarlanan merkez, bölge halkına 24 saat kesintisiz sağlık hizmeti verecek.

Devamını Oku

Trending

Reklam