Kıbrıs
TC Ticaret Bakanı Bolat:Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC ile olan ilişkileri sadece siyasi ve kültürel boyutla sınırlı değil. İlişkileri ekonomik ve ticari alanlarda da derinleştirmeye büyük önem veriyoruz
Published
1 yıl önceon
By
admin
Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC ile olan ilişkilerinin sadece siyasi ve kültürel boyutta sınırlı kalmadığını, ilişkileri ekonomik ve ticari alanlarda da derinleştirmeye büyük önem verdiklerini söyledi.
Bakan Bolat, 2024 yılı içinde KKTC’li esnaflara toplam 150 milyon TL’lik bir TESKOMB kredisi sağlanacağı müjdesini vererek, firma başına kredi üst limiti olarak 650 bin TL’lik kaynağın, 5 yıl vade yüzde 25 maliyet ve 6 ayda bir ödeme planıyla esnafın finansmana erişmesini temin edeceklerini söyledi.
Önümüzdeki yıllarda iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da güçleneceğine inanç belirten Bakan Ömer Bolat, bu çerçevede her iki ülkenin iş çevrelerinin bir araya getirilmesine ve KKTC’nin dünyada tanınırlığının artırılmasına büyük önem verdiklerini vurguladı.
Bakan Bolat, TC-KKTC 12. Ortak Komite toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) organizasyonuyla hayata geçirilen TC-KKTC 12. Ortak Komite toplantına katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet döneminde Kıbrıs’ın, hem ticari hem de stratejik bir merkez olarak oynadığı kilit rolün önemine işaret eden Bolat, KKTC‘nin ekonomik gücünün ve doğal kaynaklarının bölgedeki stratejik önemini artırdığını söyledi.
Bolat, bu değerli potansiyeli en iyi şekilde kullanarak geleceği birlikte inşa etmek için çalışmalarda bulunduklarını belirterek, KKTC ile ticaret hacmindeki artış ve KKTC‘deki yatırımlarının bu çabaların ve başarının en önemli kanıtı olduğunu kaydetti.
-“Ambargo ve izolasyonlara rağmen KKTC‘nin her geçen gün ekonomik gelişim göstermesi dikkate değer bir durum”
İki ülke arasındaki ekonomik bağların güçlenmesi için KKTC firmalarının dünya ticaretine entegrasyonunu destekleyen projeler ve eylem planları üzerinde çalıştıklarını ifade eden Bakan Bolat, “Ambargo ve izolasyonlara rağmen KKTC‘nin her geçen gün ekonomik gelişim göstermesi dikkate değer bir durumdur” dedi.
Bolat, ekonominin ve ticaretin dinamiklerinin hızla dönüştüğü günümüzde, küresel trendleri yakalamak, hatta trend belirleyen ülke olmak, üretimde sürdürülebilirliği sağlamak, katma değerli ihracatı artırmak ve ülkenin prestijini daha yüksek seviyelere çıkarmak için herkese sorumluluklar düştüğüne inanç belirtti.
Son dönemde patlak veren bölgesel krizlerin, jeopolitik gerilimlerin ve sıcak çatışmaların hemen hepsinin ülkenin yakın çevresinde cereyan ettiğine işaret eden Bakan Bolat, tüm bu olumsuzlukların yanı sıra ülkede geçtiğimiz yıl Şubat ayında yaşanan asrın felaketinin bu olumsuz tabloyu daha da derinleştirdiğini söyledi.
Deprem felaketinde yitirilen “Şampiyon Melekleri” de anan Bakan Bolat, “Bu genç canların kaybı, hepimizin yüreğinde derin bir iz bıraktı. Meleklerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine sabır diliyorum” dedi.
Bölgemizdeki manzara ne kadar olumsuz olursa olsun, yegâne amaçlarının ülkenin ekonomik ve ticari kazanımlarını korumak ve daha da geliştirmek olduğunu ifade eden Bakan Ömer Bolat, bugüne kadar bu konuda muvaffak olduklarını, Türkiye olarak büyüme ve ihracatta yakalanan güçlü seyrin, ekonominin krizlere ve zorluklara karşı ne kadar mukavemetli olduğunu ortaya koyduğunu kaydetti.
Bundan sonra da Türkiye’nin kalkınması için var güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini ifade eden Bakan Bolat, Türkiye’nin 100 yılında ekonomi ve ihracata belirgin bir büyüme gerçekleştiğini, altyapı projeleri, sağlık ve eğitim sektörlerinde gerçekleştirilen reformlar sayesinde vatandaşlarının yaşam kalitesinde doğrudan iyileşme sağlanırken dış politikada da bölgesel gücü pekiştiren aktif roller üstlenildiğini anlattı.
Bolat şöyle devam etti:
“2021 yılında yüzde 11,4 ile son 50 yılın en yüksek büyüme rakamını yakalayan Türkiye, bu güçlü büyüme trendini devam ettirip 2023 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 5,9 oranında büyümeyi başarmıştır. Böylece pandeminin ardından, Türkiye ekonomisi son 13 çeyrektir kesintisiz büyüme performansını sürdürmüştür.
Büyümedeki bu olumlu seyir ne mutlu ki ihracat cephesinde de devam etmiştir. Cumhurbaşkanımızın liderliği ve çok kıymetli ihracat ailemizin özveri ve gayretleriyle ihracatımızı son 21 yılda tam 7 katına çıkardık ve 2023 yılında 255,8 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırdık. Böylelikle ihracatımız 2023 yılı genelinde OVP tahmininin üzerinde gerçekleşmiş oldu.
2024 yılında 267 milyar dolar, 2026 yılında 302 milyar dolar, 2028 yılında ise 375 milyar dolar mal ihracatı hedefliyoruz.”
-“KKTC ile olan ilişkileri derinleştirmeye büyük önem veriyoruz “
KKTC ile olan ilişkileri derinleştirmeye büyük önem verdiklerine dikkat çeken Bakan Ömer Bolat, iki ülkenin büyük potansiyelini göz önünde bulundurarak, ticari ilişkileri bu potansiyelle uyumlu, daha yüksek ve karşılıklı yarar sağlayacak seviyelere çıkarmak için çaba gösterdiklerini söyledi.
Bakan Bolat, bu kapsamda, ticaretin çeşitlendirilmesi, yatırım fırsatlarının artırılması ve karşılıklı ticari faaliyetlerin teşvik edilmesi gibi alanlarda somut adımlar atıldığını ifade etti.
Bakan Bolat konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Memnuniyetle ifade etmek isterim ki, dış ticaret hacmimiz 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 13 oranında artarak 2,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir.
Ülkemizin KKTC’deki doğrudan yatırımları 360 milyon dolara ulaşmıştır. Bunun yanında, yatırımlar kadar önem verdiğimiz müteahhitlik alanında da Türk müteahhitleri KKTC’nin alt ve üst yapısının geliştirilmesine katkı sağlamaya devam etmeye hazırdır. Hâlihazırda müteahhitlerimiz, KKTC’de 1,4 milyar dolar değerinde 114 proje üstlenmiştir.”
Bakan Ömer Bolat, 3 Haziran 2021 tarihinde Lefkoşa’da imzalanan ve 7 Eylül 2021 tarih ve 31591 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4476 sayılı Kararla onaylanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile KKTC Hükümeti Arasında Ticaretin ve Ekonomik İşbirliğinin Geliştirilmesine Dair Protokol” çerçevesinde hazırlanan Eylem Planı yürürlüğe konulduğunu anımsattı.
Kıbrıs Türk Sanayi Odası iş birliğinde Lefkoşa’da 9 Ocak 2020 tarihinde TİM’in ilk yurt dışı temsilcilik ofisi açıldığını ifade eden Bakan Bolat, KKTC‘li Firmaların Dünya Ticaretine Eklenmesi Projesi kapsamında, KKTC’nin uluslararası ticari alanda tanınırlığının ve ikili ticaret hacminin artırılmasını teminen, ülkede düzenlenen fuarlara KKTC firmalarının katılımının Ticaret Bakanlığınca desteklendiğini anlattı.
Bu kapsamda gerçekleştirilen diğer projelere de değinen Bakan Bolat, Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda düzenlenen Genel Ticaret Heyeti programlarına KKTC firmalarının katılımının sağlanmasının bakanlıklarınca talimatlandırıldığını, TİM ve KKTC Ticaret ve Sanayi Odası arasındaki iş birliği ile ticaret heyeti, alım heyeti gibi programlara KKTC firmalarının davet edildiğini anlattı.
–KKTC’li firmaların dış dünyaya açılımında Türkiye’nin önemli bir konumda
KKTC’li firmaların dış dünyaya açılımında Türkiye’nin önemli bir konumda yer aldığını, Türkiye’nin dünya pazarlarındaki güçlü konumundan KKTC’li firmaların da istifade etmesinin en büyük temennileri olduğunu dile getiren Bakan Ömer Bolat, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Bu kapsamda, KKTC firmalarına dış ticaret ve gümrük konularında Bakanlığımızca teknik bilgi desteği vermekteyiz ve bundan sonraki süreçte de gerek Kıbrıs Türk Ticaret Odası gerekse Kıbrıs Türk Sanayi Odası tarafından talep edilmesi halinde her türlü desteği vermeye hazırız.
Ayrıca, 2023 yılında 5 KKTC’li firmaya toplam 71 milyon dolar EXİMBANK kredisi sağlanmıştır. Önümüzdeki yıllarda daha fazla KKTC’li firmanın EXİMBANK kredilerinden yararlanacağına inanıyorum.
Yine, KKTC firmalarının ülkemiz firmalarıyla üçüncü ülkelerde ortak yatırım yapma fırsatını değerlendirmesinin, KKTC’nin ekonomik kalkınmasını hızlandıracağına ve KKTC ekonomisindeki potansiyel kaynakları harekete geçireceğine inanıyorum.
KKTC ziyaretimiz vesilesiyle, ülkelerimiz arasındaki ilişkiler için önemli bir yol haritası olacak Türkiye Cumhuriyeti-KKTC Ortak Komite 12. Dönem Toplantısı Mutabakat Zaptını ve ayrıca, ürün güvenliği ve denetimi alanında Kıbrıslı kardeşlerimize ülkemizin bilgi ve tecrübesinin aktarılması doğrultusunda hazırlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne İthal Edilen Ürünlerin Denetimi Konusunda İşbirliği Protokolü’nü ve Ülke Sınırlarından Geçen Taşıt ve Eşyaya Dair Ön Bilgi Değişimine İlişkin Protokolü de imzalayacağız.
İkili ticari ve ekonomik ilişkilerimizin kardeşliğimize yakışır bir biçimde geliştirilmesi için biz her zaman olduğu gibi, elimizden gelen her şeyi kararlılıkla yapmaya devam edeceğiz.”
Ekonomi Bakanı ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu ile imzalayacakları, güncellenen Türkiye-KKTC Ekonomik ve Ticari İşbirliği Eylem Planı ile ülkeler arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri daha da güçleneceğine inanç belirten Bolat, “Eylem planında ticaret, gümrük, e-ticaret, ürün güvenliği, insan kaynakları, serbest bölgeler, sağlık, hukuki altyapı gibi çeşitli alanlarda işbirliğini içeren faaliyetlere yer verdik. Bu eylem planının da her iki ülke için hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
İki ülke arasında gerçekleşen ortak yatırım projeleri ve diğer başarı öykülerinin işbirliğinin ne kadar güçlü ve verimli olabileceğinin somut örneklerinden olduğuna dikkat çeken Bakan Ömer Bolat, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Bu tür başarılar, iş insanlarımızın azmi ve iki ülkenin iş birliği hususundaki iradesinin birleşmesiyle mümkün olmaktadır. Bu etkinlik vesilesiyle, mevcut iş ilişkilerimizin daha da güçlenerek yeni iş fırsatları meydana getirmesini umuyorum. Aynı zamanda, bu etkinliğin, ortak hedeflerimize hızla ulaşmamızda katalizör rolü oynamasını diliyorum.”
Bakan Bolat etkinliğe katılan ve katkı koyan herkese teşekkür ederek, 1974 Kıbrıs Harekatı’na katılarak büyük fedakarlıklar gösteren tüm mücahitleri ve bu uğurda hayatını kaybeden şehitleri rahmet ve şükranla andı.
Bakan Bolat, ayrıca, ömrünü Kıbrıs Türk halkına adayarak bağımsızlık yolunda büyük fedakarlıklar gösteren Dr. Fazıl Küçük’ü ve Kıbrıs’ın unutulmaz lideri, merhum Rauf Denktaş’ı da saygı ve minnetle yad etti.
Bakan Bolat,Kıbrıs Barış Harekâtında tarihî kararı alan, planlayan, uygulayan merhum Başbakanları Necmettin Erbakan ve Bülent Ecevit’i ve dönemin kuvvet komutanlarını da de saygı ve şükranla andığını söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC ile olan ilişkilerinin sadece siyasi ve kültürel boyutta sınırlı kalmadığını, ilişkileri ekonomik ve ticari alanlarda da derinleştirmeye büyük önem verdiklerini söyledi.
Bakan Bolat, 2024 yılı içinde KKTC’li esnaflara toplam 150 milyon TL’lik bir TESKOMB kredisi sağlanacağı müjdesini vererek, firma başına kredi üst limiti olarak 650 bin TL’lik kaynağın, 5 yıl vade yüzde 25 maliyet ve 6 ayda bir ödeme planıyla esnafın finansmana erişmesini temin edeceklerini söyledi.
Önümüzdeki yıllarda iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da güçleneceğine inanç belirten Bakan Ömer Bolat, bu çerçevede her iki ülkenin iş çevrelerinin bir araya getirilmesine ve KKTC’nin dünyada tanınırlığının artırılmasına büyük önem verdiklerini vurguladı.
Bakan Bolat, TC-KKTC 12. Ortak Komite toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) organizasyonuyla hayata geçirilen TC-KKTC 12. Ortak Komite toplantına katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet döneminde Kıbrıs’ın, hem ticari hem de stratejik bir merkez olarak oynadığı kilit rolün önemine işaret eden Bolat, KKTC‘nin ekonomik gücünün ve doğal kaynaklarının bölgedeki stratejik önemini artırdığını söyledi.
Bolat, bu değerli potansiyeli en iyi şekilde kullanarak geleceği birlikte inşa etmek için çalışmalarda bulunduklarını belirterek, KKTC ile ticaret hacmindeki artış ve KKTC‘deki yatırımlarının bu çabaların ve başarının en önemli kanıtı olduğunu kaydetti.
-“Ambargo ve izolasyonlara rağmen KKTC‘nin her geçen gün ekonomik gelişim göstermesi dikkate değer bir durum”
İki ülke arasındaki ekonomik bağların güçlenmesi için KKTC firmalarının dünya ticaretine entegrasyonunu destekleyen projeler ve eylem planları üzerinde çalıştıklarını ifade eden Bakan Bolat, “Ambargo ve izolasyonlara rağmen KKTC‘nin her geçen gün ekonomik gelişim göstermesi dikkate değer bir durumdur” dedi.
Bolat, ekonominin ve ticaretin dinamiklerinin hızla dönüştüğü günümüzde, küresel trendleri yakalamak, hatta trend belirleyen ülke olmak, üretimde sürdürülebilirliği sağlamak, katma değerli ihracatı artırmak ve ülkenin prestijini daha yüksek seviyelere çıkarmak için herkese sorumluluklar düştüğüne inanç belirtti.
Son dönemde patlak veren bölgesel krizlerin, jeopolitik gerilimlerin ve sıcak çatışmaların hemen hepsinin ülkenin yakın çevresinde cereyan ettiğine işaret eden Bakan Bolat, tüm bu olumsuzlukların yanı sıra ülkede geçtiğimiz yıl Şubat ayında yaşanan asrın felaketinin bu olumsuz tabloyu daha da derinleştirdiğini söyledi.
Deprem felaketinde yitirilen “Şampiyon Melekleri” de anan Bakan Bolat, “Bu genç canların kaybı, hepimizin yüreğinde derin bir iz bıraktı. Meleklerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine sabır diliyorum” dedi.
Bölgemizdeki manzara ne kadar olumsuz olursa olsun, yegâne amaçlarının ülkenin ekonomik ve ticari kazanımlarını korumak ve daha da geliştirmek olduğunu ifade eden Bakan Ömer Bolat, bugüne kadar bu konuda muvaffak olduklarını, Türkiye olarak büyüme ve ihracatta yakalanan güçlü seyrin, ekonominin krizlere ve zorluklara karşı ne kadar mukavemetli olduğunu ortaya koyduğunu kaydetti.
Bundan sonra da Türkiye’nin kalkınması için var güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini ifade eden Bakan Bolat, Türkiye’nin 100 yılında ekonomi ve ihracata belirgin bir büyüme gerçekleştiğini, altyapı projeleri, sağlık ve eğitim sektörlerinde gerçekleştirilen reformlar sayesinde vatandaşlarının yaşam kalitesinde doğrudan iyileşme sağlanırken dış politikada da bölgesel gücü pekiştiren aktif roller üstlenildiğini anlattı.
Bolat şöyle devam etti:
“2021 yılında yüzde 11,4 ile son 50 yılın en yüksek büyüme rakamını yakalayan Türkiye, bu güçlü büyüme trendini devam ettirip 2023 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 5,9 oranında büyümeyi başarmıştır. Böylece pandeminin ardından, Türkiye ekonomisi son 13 çeyrektir kesintisiz büyüme performansını sürdürmüştür.
Büyümedeki bu olumlu seyir ne mutlu ki ihracat cephesinde de devam etmiştir. Cumhurbaşkanımızın liderliği ve çok kıymetli ihracat ailemizin özveri ve gayretleriyle ihracatımızı son 21 yılda tam 7 katına çıkardık ve 2023 yılında 255,8 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırdık. Böylelikle ihracatımız 2023 yılı genelinde OVP tahmininin üzerinde gerçekleşmiş oldu.
2024 yılında 267 milyar dolar, 2026 yılında 302 milyar dolar, 2028 yılında ise 375 milyar dolar mal ihracatı hedefliyoruz.”
-“KKTC ile olan ilişkileri derinleştirmeye büyük önem veriyoruz “
KKTC ile olan ilişkileri derinleştirmeye büyük önem verdiklerine dikkat çeken Bakan Ömer Bolat, iki ülkenin büyük potansiyelini göz önünde bulundurarak, ticari ilişkileri bu potansiyelle uyumlu, daha yüksek ve karşılıklı yarar sağlayacak seviyelere çıkarmak için çaba gösterdiklerini söyledi.
Bakan Bolat, bu kapsamda, ticaretin çeşitlendirilmesi, yatırım fırsatlarının artırılması ve karşılıklı ticari faaliyetlerin teşvik edilmesi gibi alanlarda somut adımlar atıldığını ifade etti.
Bakan Bolat konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Memnuniyetle ifade etmek isterim ki, dış ticaret hacmimiz 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 13 oranında artarak 2,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir.
Ülkemizin KKTC’deki doğrudan yatırımları 360 milyon dolara ulaşmıştır. Bunun yanında, yatırımlar kadar önem verdiğimiz müteahhitlik alanında da Türk müteahhitleri KKTC’nin alt ve üst yapısının geliştirilmesine katkı sağlamaya devam etmeye hazırdır. Hâlihazırda müteahhitlerimiz, KKTC’de 1,4 milyar dolar değerinde 114 proje üstlenmiştir.”
Bakan Ömer Bolat, 3 Haziran 2021 tarihinde Lefkoşa’da imzalanan ve 7 Eylül 2021 tarih ve 31591 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4476 sayılı Kararla onaylanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile KKTC Hükümeti Arasında Ticaretin ve Ekonomik İşbirliğinin Geliştirilmesine Dair Protokol” çerçevesinde hazırlanan Eylem Planı yürürlüğe konulduğunu anımsattı.
Kıbrıs Türk Sanayi Odası iş birliğinde Lefkoşa’da 9 Ocak 2020 tarihinde TİM’in ilk yurt dışı temsilcilik ofisi açıldığını ifade eden Bakan Bolat, KKTC‘li Firmaların Dünya Ticaretine Eklenmesi Projesi kapsamında, KKTC’nin uluslararası ticari alanda tanınırlığının ve ikili ticaret hacminin artırılmasını teminen, ülkede düzenlenen fuarlara KKTC firmalarının katılımının Ticaret Bakanlığınca desteklendiğini anlattı.
Bu kapsamda gerçekleştirilen diğer projelere de değinen Bakan Bolat, Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda düzenlenen Genel Ticaret Heyeti programlarına KKTC firmalarının katılımının sağlanmasının bakanlıklarınca talimatlandırıldığını, TİM ve KKTC Ticaret ve Sanayi Odası arasındaki iş birliği ile ticaret heyeti, alım heyeti gibi programlara KKTC firmalarının davet edildiğini anlattı.
–KKTC’li firmaların dış dünyaya açılımında Türkiye’nin önemli bir konumda
KKTC’li firmaların dış dünyaya açılımında Türkiye’nin önemli bir konumda yer aldığını, Türkiye’nin dünya pazarlarındaki güçlü konumundan KKTC’li firmaların da istifade etmesinin en büyük temennileri olduğunu dile getiren Bakan Ömer Bolat, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Bu kapsamda, KKTC firmalarına dış ticaret ve gümrük konularında Bakanlığımızca teknik bilgi desteği vermekteyiz ve bundan sonraki süreçte de gerek Kıbrıs Türk Ticaret Odası gerekse Kıbrıs Türk Sanayi Odası tarafından talep edilmesi halinde her türlü desteği vermeye hazırız.
Ayrıca, 2023 yılında 5 KKTC’li firmaya toplam 71 milyon dolar EXİMBANK kredisi sağlanmıştır. Önümüzdeki yıllarda daha fazla KKTC’li firmanın EXİMBANK kredilerinden yararlanacağına inanıyorum.
Yine, KKTC firmalarının ülkemiz firmalarıyla üçüncü ülkelerde ortak yatırım yapma fırsatını değerlendirmesinin, KKTC’nin ekonomik kalkınmasını hızlandıracağına ve KKTC ekonomisindeki potansiyel kaynakları harekete geçireceğine inanıyorum.
KKTC ziyaretimiz vesilesiyle, ülkelerimiz arasındaki ilişkiler için önemli bir yol haritası olacak Türkiye Cumhuriyeti-KKTC Ortak Komite 12. Dönem Toplantısı Mutabakat Zaptını ve ayrıca, ürün güvenliği ve denetimi alanında Kıbrıslı kardeşlerimize ülkemizin bilgi ve tecrübesinin aktarılması doğrultusunda hazırlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne İthal Edilen Ürünlerin Denetimi Konusunda İşbirliği Protokolü’nü ve Ülke Sınırlarından Geçen Taşıt ve Eşyaya Dair Ön Bilgi Değişimine İlişkin Protokolü de imzalayacağız.
İkili ticari ve ekonomik ilişkilerimizin kardeşliğimize yakışır bir biçimde geliştirilmesi için biz her zaman olduğu gibi, elimizden gelen her şeyi kararlılıkla yapmaya devam edeceğiz.”
Ekonomi Bakanı ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu ile imzalayacakları, güncellenen Türkiye-KKTC Ekonomik ve Ticari İşbirliği Eylem Planı ile ülkeler arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri daha da güçleneceğine inanç belirten Bolat, “Eylem planında ticaret, gümrük, e-ticaret, ürün güvenliği, insan kaynakları, serbest bölgeler, sağlık, hukuki altyapı gibi çeşitli alanlarda işbirliğini içeren faaliyetlere yer verdik. Bu eylem planının da her iki ülke için hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
İki ülke arasında gerçekleşen ortak yatırım projeleri ve diğer başarı öykülerinin işbirliğinin ne kadar güçlü ve verimli olabileceğinin somut örneklerinden olduğuna dikkat çeken Bakan Ömer Bolat, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Bu tür başarılar, iş insanlarımızın azmi ve iki ülkenin iş birliği hususundaki iradesinin birleşmesiyle mümkün olmaktadır. Bu etkinlik vesilesiyle, mevcut iş ilişkilerimizin daha da güçlenerek yeni iş fırsatları meydana getirmesini umuyorum. Aynı zamanda, bu etkinliğin, ortak hedeflerimize hızla ulaşmamızda katalizör rolü oynamasını diliyorum.”
Bakan Bolat etkinliğe katılan ve katkı koyan herkese teşekkür ederek, 1974 Kıbrıs Harekatı’na katılarak büyük fedakarlıklar gösteren tüm mücahitleri ve bu uğurda hayatını kaybeden şehitleri rahmet ve şükranla andı.
Bakan Bolat, ayrıca, ömrünü Kıbrıs Türk halkına adayarak bağımsızlık yolunda büyük fedakarlıklar gösteren Dr. Fazıl Küçük’ü ve Kıbrıs’ın unutulmaz lideri, merhum Rauf Denktaş’ı da saygı ve minnetle yad etti.
Bakan Bolat,Kıbrıs Barış Harekâtında tarihî kararı alan, planlayan, uygulayan merhum Başbakanları Necmettin Erbakan ve Bülent Ecevit’i ve dönemin kuvvet komutanlarını da de saygı ve şükranla andığını söyledi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kıbrıs
Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’nu ve Rauf Raif Denktaş Görme Engelliler Özel Eğitim Okulu’nu ziyaret etti
Published
28 dakika önceon
Mayıs 14, 2025By
admin
Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Engelliler Haftası dolayısıyla Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’nu ve İlköğretim Dairesi’ne bağlı Rauf Raif Denktaş Görme Engelliler Özel Eğitim Okulu’nu ziyaret etti.
Ziyaretlerde Bakan Çavuşoğlu’na bürokratları eşlik ederken, Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu ve Kıbrıs Türk Görmezler Derneği Başkanı Derviş Yücetürk, Umut Otizm Derneği Başkanı Mustafa Özerdem, Engelli Aileleri Derneği Başkanı Refia Arı ve okul sorumlu öğretmeni Ülkü Şah da ziyarette hazır bulundu.
İncelemeler öncesinde Bakan Çavuşoğlu ile birlikte, Yücetürk, Özerdem ve Arı basına açıklamalarda bulundu.
– Çavuşoğlu: “Engellilerin refahı için mücadele etmeye devam edeceğiz”
Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu burada yaptığı konuşmada, sosyal devlet anlayışıyla hareket ettiklerini vurgulayarak, ziyaretin sadece bir farkındalık değil, aynı zamanda okulun imkânlarını ve ihtiyaçlarını yerinde görmek amacıyla yapıldığını belirtti.
Derviş Yücetürk’ün 1967 yılında başından geçen olayda yaşadığı kaybı ve ardından gösterdiği yaşam mücadelesine de değinen Bakan Çavuşoğlu, “Hayatta kaldıktan sonra hayata tutunmak, mücadele etmek ve engellilere destek olmak adına 58 yıldır verdiğiniz mücadele takdire şayandır. Gözlerinizi kaybetmiş olabilirsiniz ama topluma önder oldunuz.” ifadelerini kullandı.
– “Engellilerin sorunları da kalkınmanın bir parçası”
Toplumun genel kalkınmasının, engellilerin refahını da beraberinde getirdiğini belirten Çavuşoğlu, “Bir alanda çok ileride olup bir diğerinde geri kalamayız. Toplum topyekûn kalkınır. Biz de devlet olarak engellilerin yaşam koşullarını iyileştirmek için gayret gösteriyoruz.” dedi.
Çavuşoğlu, Rauf Raif Denktaş Görme Engelliler Özel Eğitim Okulu ile ilgili değerlendirmelerde de bulunarak, görme engelli çocuklar için kullanılan teknik cihazlar ve altyapının oldukça iyi durumda olduğunu ve öğretmen takviyesinin de yapıldığını belirtti.
Özel eğitime muhtaç çocukların eğitimiyle ilgili 2010 yılında başlatılan yasal sürecin 13 yıl sonra tamamlandığını hatırlatan Çavuşoğlu, bu süreçte özel eğitim öğretmeni ihtiyacının büyük oranda karşılandığını ifade etti.
– “Her yıl 10-15 özel eğitim öğretmeni istihdam ediliyor”
Çavuşoğlu, özel eğitim alanında görev yapan öğretmenlerin büyük bir özveriyle çalıştığını vurgulayarak, “Şu anda özel eğitim öğretmenlerimizin yüzde 90’ı bu dönemde istihdam edilmiştir. Türkiye’den destek alınan dönemlerin ardından artık kendi öğretmenlerimizi yetiştiriyoruz. Her yıl 10-15 öğretmeni sistemimize kazandırıyoruz.” diye konuştu.
– “Tam gün eğitim çocuklara göre şekillendirildi”
Özel eğitimde geçen yıl başlatılan tam gün eğitim uygulamasının, iklim koşulları ve çocukların bireysel ihtiyaçları doğrultusunda yeniden düzenlendiğini belirten Çavuşoğlu, haftada iki gün olarak sürdürülen eğitimin, ileride diğer okullarla paralel şekilde yaygınlaştırılabileceğini söyledi.
– “Yeni projeler hayata geçirilecek”
Çavuşoğlu, özel eğitim altyapısının sürekli geliştirildiğini de kaydederek, bu yıl Ziyamet’te yeni bir okul açıldığını, gelecek yıl Gazimağusa, Girne ve Güzelyurt’ta yeni projelerin hayata geçirileceğini açıkladı. Çavuşoğlu ayrıca, özel eğitim okullarında öğretmen eksikliği bulunmadığını, neredeyse her iki veya üç öğrenciye bir öğretmen düştüğünü söyledi.
– “Özel eğitim öğretmenleri büyük fedakârlıkla çalışıyor”
“Öğretmenlerimiz çocuklarımızı kendi evlatları gibi sahipleniyor. Özel eğitim öğretmeni olmak kolay değil. Gözlemlediğim kadarıyla büyük fedakârlıkla görev yapıyorlar. Bu emekler takdire şayandır.” diyerek öğretmenlere teşekkür eden Çavuşoğlu, konuşmasının sonunda “El birliğiyle çalışarak Avrupa standartlarında koşulları oluşturmak için mücadele etmeye devam edeceğiz.” dedi.
– Yücetürk: “Engelli sorunları siyasi bir mesele değil, siyaset üstü bir konudur”
Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu ve Kıbrıs Türk Görmezler Derneği Başkanı Derviş Yücetürk ise Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun engellilere yönelik hassasiyetine ve farkındalık oluşturmak adına Dernek merkezini ziyaret etmesine teşekkür ederek, “Sayın Bakan’ımızın böylesi anlamlı bir haftada bizi ziyaret etmesi bizleri memnun etti. Tüm bakanların bu tür ziyaretleri gerçekleştirmesi gerekir.” dedi.
1976’dan bu yana engellilerin sosyal ve ekonomik sorunlarını çözmek amacıyla birçok çalışma yaptıklarını anlatan Yücetürk, KKTC’nin bu konuda yoktan var ettiği pek çok başarıya imza attığını söyledi.
Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası, vergi muafiyeti düzenlemesi, gümrük muafiyetleri ve seyrüsefer muafiyetleri gibi yasal adımları örnek gösteren Yücetürk, 2023 yılında yürürlüğe giren Özel Gereksinimli Bireylerin Eğitimi Yasası’nın da önemli bir kazanım olduğunu dile getirdi.
Yücetürk, kendi yaşam öyküsüne de değinerek, 1967 yılında Rum saldırısında gözlerini kaybettiğini, yanında 5 arkadaşının ise şehit düştüğünü anlattı. O günden bugüne engelli hakları için mücadele verdiğini belirten Yücetürk, “Bu siyasi bir mesele değil, siyaset üstü bir konu. Tüm bakanlıklarla iş birliği içindeyiz.” dedi.
Yücetürk, konuşmasında engelli bireylerin kamuya istihdamında ciddi sorunlar yaşandığını belirtti. 2006 ile 2023 yılları arasında kamuya tek bir engelli bireyin alınmadığını vurgulayan Yücetürk, geçen yıl Başbakan Ünal Üstel tarafından verilen istihdam sözünün ardından 30 kişinin işe alındığını hatırlattı. Yeni istihdamların en kısa sürede tamamlanmasını temenni eden Yücetürk, engelli istihdamının önünün açılması için yetkililere çağrıda bulundu.
Yücetürk ayrıca, Engelli Dairesi’nin kurulması gerektiğini ve engelli haklarına dair yasaların alt düzenlemelerinin hâlâ eksik olduğunu belirterek, mevcut tüzüklerin güncellenmesini ve sosyal yardımların günün koşullarına göre yeniden düzenlenmesini talep etti.
– 14 Maddelik dosya Çavuşoğlu’na sunuldu
Yücetürk, konuşmasının ardından talep ve çözüm önerilerini içeren 14 maddelik dosyayı Bakan Çavuşoğlu’na sundu.
– Özerdem: “Engelli bireylerin erişim ve eğitiminde küçük dokunuşlarla büyük ilerlemeler mümkün”
Umut Otizm Derneği Başkanı Mustafa Özerdem ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, son yıllarda engellilere yönelik çalışmaların yavaş yavaş meyve vermeye başladığını söyledi.
Bu çalışmaların daha da olgunlaşması için dernekler ile bakanlıkların iş birliğini artırması gerektiğini dile getiren Özerdem, özellikle ulaşım konusunda yaşanan sorunlara dikkat çekti. Engelli bireylerin okullara erişiminde yönetmelikler yerine fevri kararlarla hareket edildiğini, bu durumun hem hizmetin amacına ulaşmasını engellediğini hem de devlete maddi yük oluşturduğunu ifade etti.
Otizmli bireylerin yeteneklerine uygun eğitim kurumlarına yerleştirilmesinde eksiklikler yaşandığını da belirten Özerdem, küçük dokunuşlarla önemli ilerlemeler kaydedilebileceğine inandığını söyledi.
Engelli bireylerin ailelerinin psikolojik destek alamadığını da dile getiren Özerdem, ilgili bir düzenleme olup olmadığına dair bilgiye ulaşamadıklarını aktardı.
Özerdem, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu ile sürdürülen yakın iş birliğinden memnuniyet duyduklarını belirterek, aynı iş birliğini Milli Eğitim, Sağlık ve Maliye bakanlıklarıyla da sürdürmek istediklerini ifade etti.
– Arı: “Engelli bireylerin geleceği için eksikler tamamlanmalı”
Engelli Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Refia Arı da konuşmasında hem bir dernek başkanı hem de bir engelli annesi olarak yaşadıkları süreci aktardı.
31 yaşındaki down sendromlu oğluyla birlikte eğitim mücadelesine yıllar önce başladığını anlatan Arı, ülkede okul öncesi kaynaştırmalı eğitimin ilk örneklerinden birini kurduklarını ve bu çabanın daha sonra Lefkoşa Özel Eğitim Merkezi’nin açılmasıyla devam ettiğini ifade etti.
Bugün gelinen noktada, özel eğitim merkezlerinin bölgelere yayıldığını ve 18 yaş üstü rehabilitasyon merkezlerinin açıldığını hatırlatan Arı, bu gelişmelerin önemli kazanımlar olduğunu belirtti.
Arı, kısa süre önce açılan Engelsiz Yaşam Evi’nin haziran ayında yatılı hizmete başlamasıyla projenin asıl amacına ulaşacağını ümit ettiklerini söyledi. İleri yaşta, kimsesiz engelli bireylerin huzurevlerinde kalmak zorunda kalmasının kendilerini derinden üzdüğünü ifade eden Arı, bu hizmetin bir an önce hayata geçmesi gerektiğini vurguladı.
Özel eğitim okullarında ve 18 yaş üstü rehabilitasyon merkezlerinde branş öğretmeni ve özel eğitim öğretmeni eksikliği bulunduğuna dikkat çeken Arı, bu eksikliklerin giderilmesi çağrısında bulundu.
– Çavuşoğlu, Rauf Raif Denktaş Görme Engelliler Özel Eğitim Okulu’nda incelemelerde bulundu
Açıklamaların ardından Bakan Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk Görmezler Derneği’ne ait binada faaliyet gösteren Rauf Raif Denktaş Görme Engelliler Özel Eğitim Okulu’nda incelemelerde bulunarak, sorumlu öğretmen Ülkü Şah’tan okulda yürütülen eğitim faaliyetleri ve mevcut ihtiyaçlar hakkında bilgi aldı.

Yenierenköy’de öğlen saatlerinde meydana gelen trafik kazasında okul otobüsü devrildi.



Kıbrıs
Tatar UKÜ’de düzenlenen 14 Mayıs Dünya Eczacılık Günü Kutlamaları ve Ödül Töreni’ne katıldı
Published
1 saat önceon
Mayıs 14, 2025By
admin
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde (UKÜ) düzenlenen 14 Mayıs Dünya Eczacılık Günü Kutlamaları ve Ödül Töreni’ne katıldı.
Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Tatar törende yaptığı konuşmada, ilaç ve diğer gıda takviyeleriyle hastaları buluşturan eczacılığın büyük sorumluluk isteyen önemli bir meslek olduğunu söyledi.
Eczacı olacak öğrencilerin iyi çalışması ve mezun olduktan sonra çok dikkatli olması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, dijitalleşen ve değişen dünyada hayat boyu eğitimin devam etmesi ve yeniliklerin takip edilmesi gerektiğini kaydetti.
14 Mayıs Dünya Eczacılık Günü Kutlamaları ve Ödül Töreni’ni düzenleyenlere ve Türkiye’den gelen misafirlere teşekkür eden Tatar, Türkiye’nin sağlık alanındaki gelişmişliğine ve sunulan fırsatlara dikkat çekti. Tatar, KKTC’deki kurum ve kuruluşların güçlendirilmesi için Türkiye’yle birlikte yapılan çalışmaların önemine de işaret etti.

Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’nu ve Rauf Raif Denktaş Görme Engelliler Özel Eğitim Okulu’nu ziyaret etti

Yenierenköy’de kaza

Tatar UKÜ’de düzenlenen 14 Mayıs Dünya Eczacılık Günü Kutlamaları ve Ödül Töreni’ne katıldı
Trending
-
Kıbrıs3 yıl önce
Yüksek Adliye Kurulu, terfi eden ve atanan yargıçları açıkladı
-
Kıbrıs3 yıl önce
BES ve DEV-İŞ’in belediyelerle ilgili eylemi bir günlüğüne askıda
-
Kıbrıs3 yıl önce
“Maç için Güney Kıbrıs’a ilk kez geçecek olan Kıbrıslı Türkler’den KKTC doğum belgesi isteniyor”
-
Kültür Sanat4 yıl önce
Ferhan Şensoy hayatını kaybetti
-
Ekonomi3 yıl önce
İlk yerli kolza tohum adayları toprakla buluşturuldu
-
Ekonomi3 yıl önce
Baykar’ın insansız savaş uçağına Ukrayna motoru güç verecek
-
Rum Basını3 yıl önce
Anastasiadis’in Kovid testi pozitif
-
Spor3 yıl önce
Beşiktaş’ta Alanyaspor maçı hazırlıklarını devam ediyor