Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

İçişleri Bakanlığı sosyal medya üzerinden yayımlanan bir programdaki iddialarla ilgili açıklama yaptı

Published

on

İçişleri Bakanlığı, sosyal medya üzerinden yayınlanan bir programda yer alan yurtdışında doğan KKTC vatandaşları ile ilgili iddialar konusunda polis soruşturması ve idari inceleme başlatıldığını açıkladı.

Bakanlık açıklamasında, iddialarla ilgili yasal olmayan bir düzenlemeye rastlanmadığı da belirtildi.

İçişleri Bakanlığı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Kısa süre önce sosyal medya üzerinden yayınlanan bir programda ortaya çıkan ve kamuoyunda tartışılan konular hakkında, İçişleri Bakanlığı tarafından gerekli idari soruşturma aynı gün başlatılmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda adı geçen kişilerden T.Ü’nün 7/03/2024 tarihinde çocuklarının doğum kaydı işlemleri için Mersin Başkonsolosluğuna yapmış olduğu başvuru esnasında şahsın yurttaşlık belgesinin görülmemesi üzerine Başkonsolosluğun Bakanlığa yazdığı yazıda görülmeyen evrakın eski kayıtlardan kaynaklı olduğu anlaşılmıştır. Programda adı geçen KKTC vatandaşının aile dosyasında yurttaşlık belgesinin orijinali mevcut olup, Bakanlığın muhaceret sisteminde görülmektedir.

Nüfus Kayıt Dairesi ve Muhaceret Dairesi konsolosluk işleri birimimiz bu gibi eski kayıtlarda gerekli kontrolleri orijinal dosya üzerinden yapmaktadır. Aile dosyası incelenen söz konusu kişilerden T.Ü’nün 1978 tarihinde vatandaşlığa kabul edildiği ve yurttaşlık belgesi verildiği görülmüştür. Bu nedenle KKTC kimliğine sahip olan KKTC yurttaşı T.Ü.’nün, çocuklarının doğumdan kazanılan yurttaşlık hakkına istinaden çocukları için yurttaşlık başvurusu yapması ile gerekli yasal prosedür izlenerek işlemler sürdürülmüştür.

Yine aynı program içerisinde sorgulanan konulardan biri olan, T.Ü’nün vefat eden babası K.Ü’nün 21.11.1978 tarihinde yurttaşlığa kabul edildiği, yurttaşlık belgesi üzerinde ise kişinin ölümünden sonra düzenleme yapıldığı iddia edilmektedir.

Bu konuda yapılan incelemeler neticesinde 2021 yılında vefat eden K.Ü’nün henüz hayattayken doğum tarihinin sadece yıl olarak yazılmış olması ve bu eksik bilginin T.C.’deki vukuatlı nüfus kayıtlarına uygun şekilde açık tarih olarak yazılması talebinin bulunduğu dilekçe görülmüştür. Bu nedenle sistemde sadece T.C.’deki doğum tarihinin ay, gün ve yıl olarak düzenlenmesi olmuştur ki, bu da standart olarak sistem yenilenirken yapılan yasal ve gerekli bir uygulamadır. Bunun dışında söz konusu kişinin eski dosyalarında bugüne kadar yapılan incelemelerde yasal olmayan bir düzenlemeye rastlanmamıştır.

İçişleri Bakanlığı olarak programda iddia edilen konulara yönelik, KKTC vatandaşı olan kişilerin yasal hakları ve özel bilgilerine saygı gözetilmek suretiyle, Polis Genel Müdürlüğümüzden soruşturma yapılması talep edilmiş, ayrıca söz konusu iddialar hakkında detaylı idari inceleme de başlatılmıştır.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Gençlik Federasyonu’ndan “Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi” konusunda eleştiri

Published

on

By

Gençlik Federasyonu, askerlik reformunun ele alınıp, gençliğin taleplerinin dinlenmesi ve çözüm odaklı bir süreç başlatılması çağrısında bulundu.

Federasyondan yapılan açıklamada, “Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisinin” Cumhuriyet Meclisi’nin yaz tatiline girmesiyle birlikte ertelendiği ve gençlerin “belirsizliğe mahkum edildiği” savunuldu.

Federasyondan yapılan açıklamada, Cumhuriyet Meclisi’nin tatile girmesinden önce gündeminde yer alan “Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi” ve olası değişikliklerin, özellikle Başbakan Ünal Üstel’in yurt dışında yaptığı açıklamalarla birlikte askerlik sebebiyle ülkeye dönemeyen gençlere “umut kaynağı olduğu” belirtildi.

Gelinen aşamada gençliğin taleplerinin “ikinci plana atıldığı ve mağdur ediliği” savunulan açıklamada, “Gençlerin planlarıyla, hayatlarıyla, gelecekleriyle bu kadar kolay oynanması kabul edilebilir değildir” denildi.

Açıklamada, özetle şunlar kaydedildi:

“Bedelli askerlik ücretlerinin enflasyonla birlikte fahiş seviyelere ulaşması, çalışan gençler için mevcut şartların sürdürülemez olması ve diaspora gençlerinin ülkeye geri dönüşüne hâlâ net çözümler üretilmemesi, yalnızca bireysel mağduriyetler değil aynı zamanda derinleşen bir beyin göçü sorunu yaratıyor.

Gençlik, mevcut askerlik sisteminden memnun değildir. Zorunlu askerliğin kaldırılması, askerlik koşullarının iyileştirilmesi, vicdani ret hakkının tanınması ve profesyonel askerliğin teşvik edilmesi gibi çok boyutlu reformların masaya yatırılması kaçınılmazdır.

Askerlik reformunu yalnızca bedelli askerlik ücretine indirgenemez. Gençliğin taleplerini siyasi çekişmelerin kurbanı eden bu yaklaşım, yalnızca günü kurtarır, geleceği kaybettirir.”

Açıklamada, ülkenin askeri yapısının profesyonelleşme stratejisiyle sürdürülebilir hâle gelebileceğine de işaret edilerek, önerilerde bulunuldu ve “Askerlik reformunun ele alınıp, gençliğin taleplerinin dinlenmesi, çözüm odaklı bir süreç başlatılması” çağrısı yapıldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Kutlu Adalı için yürüyüş düzenleniyor

Published

on

By

Yeni Kıbrıs Partisi, Devrimci Komünist Birlik ve Sol Hareket, gazeteci Kutlu Adalı için yarın yürüyüş düzenliyor.

Ortak açıklamaya göre, yürüyüş öncesi saat 19.00’da, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği önünde basın açıklaması yapılacak. Örgütler ardından saat 19.30’da Kızılbaş kilisesinde buluşulup Kutlu Adalı’nın öldürüldüğü yere yürüyüş düzenleyecek, “Grup Üretim” kısa bir müzik dinletisi sunacak.

Ortak açıklamada, yürüyüşte, “6 Temmuz 1996’da evinin önünde planlı bir şekilde öldürülen Kutlu Adalı’nın, faillerinin bulunması, adalet ve hakikat talebi vurgulanacağı” belirtildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı yeniden Derviş Yücetürk oldu

Published

on

By

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu tarafından bugün saat 10.00’da gerçekleştirilen 14. Olağan Genel Kurul toplantısında, Federasyon başkanlığına tek aday olan Derviş Yücetürk yeniden oy birliğiyle seçildi.

Federasyon’dan yapılan açıklamaya göre, Kıbrıs Türk Görmezler Derneği’nin Mehmet Ali Tatlıyay Eğitim Kültür Salonu’nda düzenlenen toplantıya; üye dernekler Kıbrıs Türk Görmezler Derneği, Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği, Engelli Aileleri Dayanışma Derneği ve Umut Otizm Derneği tarafından belirlenen 7’şer kişilik delegeleri katıldı.

Açıklamada, divan başkanlığına Mustafa Özerdem, yazmanlıklara ise Rukan Ateş ve Gülten Beyazsaçlı’nın seçildiği ifade edildi.

Açıklamada, Faaliyet ve Mali raporların oy birliğiyle aklanması sonrasında yetkili organların seçimine geçildiği belirtdi. Yetkili organların seçim sonuçları şöyle:

“Asbaşkanlığa Melek Çaluda, Mali İşler Sorumlusu ve Sekreter Mustafa Özerdem, Sosyal İlişkiler Sorumlusu Fikri Gürpınar, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Refia Arı oy birliğiyle onaylanırken, Yönetim Kurulu Yedek üyeliklerine Serdar Naimoğlu, Gülten Beyazsaçlı, Hüseyin Saltan, Güneş Mevlüt oy birliğiyle onaylanmışlardır. Denetim Kurulu üyeliklerine Rukan Ateş, Gülten Bostacı, Buse Erozan, Gizem Aksu Saltan oy birliğiyle onaylanmışlardır. Denetim Kurulu yedek üyeliklerine; Gülşah Meryem Şeherli Ayboğa, Selin Çaluda, Muzaffer Şonya, Arife Başsın oy birliğiyle onaylanmışlardır. Disiplin kurulu Başkanlığına; İbrahim Koşucu, Mehmet Özsöz, Hatice Güneş, Gamze Özerdem oy birliğiyle onaylanmışlardır. Disiplin kurulu yedek üyelere; Kemal Kahvecioğlu, Harise Bostancı, Sevgi Beyköylü Bayar ve Serdar Özirfanoğlu oy birliğiyle onaylanmışlardır.”

Devamını Oku

Trending

Reklam