Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Meclis Genel Kurulu çalışmalarını tamamladı

Published

on

Meclis Genel Kurulu bugünkü çalışmalarını tamamladı. Genel Kurulun bir sonraki toplantısı  1 Nisan’da gerçekleştirlecek.

Genel Kurulda söz alan İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, ülkedeki sorunları bildiklerini dile getirerek, Maliye ve Ekonomi Bakanlığının marketlerle ilgili denetimler yaptığını söyledi.

Ülkedeki kaçak sorununun hep dillendirildiğini ve kaçak sayısının bilinmediğini dile getiren Oğuz, ülkeye başka amaçlarla gelip başka amaçlar için kalındığının tespit edildiğini kaydetti.

Denetim eksikliğinin her yerde olduğunu ve  denetimlerin yapılması gerektiğini dile getiren Oğuz, denetim eksikliğinden kaynaklanan ve bugün yapılan soruşturmaların da sonuna kadar gidilmesi gerektiğini kaydetti.

Temizlerin kirlileri temizlemesi gerektiğini dile getiren Oğuz, yapan ile yapmayanın ayırt edilmesi gerektiğini ve yapanın da cezasını sonuna kadar çekmesi gerektiğini belirtti.

Kişilerin işediği  suçun partilere mal edilmemesi gerektiğini dile getiren Oğuz, herkesin yaptığının bedelini ödemesi gerektiğini söyledi.

Oğuz, suçlu ile suçsuzun ayırt edilmesi gerektiğini kaydetti.

Ülkeye öğrenci olarak gelenlerin öğrencilik yapması gerektiğini dile getiren Oğuz, kurumların sürekli denetlenmesi gerektiğini söyledi.

Yükseköğrenimin önemli olduğunu fakat ülkenin güvenliğinin daha önemli olduğunu dile getiren Oğuz, ülkeye herkesin sokulmadığını söyledi ve ülkede kanunsuz kalanlar ile ilgili  çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Oğuz, içerdeki kayıt dışı iş gücünün kayıt altına alınması ve yurt dışındaki kaynağın çalışmalar tamamladıktan sonra açılması konusunda çalışma yapıldığını belirtti.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay’ın, “Çarşı, Ekonomi ve Siyaset” konulu güncel konuşma yaptı.

KKTC’nin yaşamakta olduğu enflasyon baskısı ve raf fiyatlarına değinen Uluçay, raf fiyatlarının açıklanan enflasyonun üzerinde olduğunu ve insanların yoksullaştığını kaydetti.  

İstatistik Kurumunun  açıkladığı rakamları paylaşan Uluçay, hayat pahalılığı uygulamasının yılda 3 kez çıkarıldığını fakat yüksek enflasyon olduğu süreçte hayat pahalılığı uygulamasının iki ayda bir olmasının mantıklı olacağını kaydetti.

2022-2023 yılının enflasyon oranlarını okuyan Uluçay, hayat pahalılığının iki ayda bir yapılamasının doğru olduğunu belirtti.

 Uluçay,  dünya genelinde gıda fiyatları üzerine yapılan araştırmayı okuyarak, Türkiye’deki gıda fiyatlarında yaşanan artışa dikkat çekti.

Türkiye’de yapılan araştırmada gıda fiyatlarındaki artışların daha da devam edeceği beklentisi ve endişesi olduğunu dile getiren Uluçay, araştırmada ayrıca Türkiye’nin en önemli sorunun ekonomi olduğu sonucunun çıktığını belirtti.

Yapılan araştırmada, hissedilen enflasyonun resmi olarak açıklanan enflasyon oranından fazla olduğunu dile getiren Uluçay, KKTC’de  yaşanmakta olan sıkıntıların TC’de yaşanan gelişmelerden kaynaklandığını söyledi.

Bankaların ticari kredi faizlerini artırmaya başladığını da kaydeden Uluçay, KKTC’de üretim faaliyetlerinin nasıl aşağıya çekilebileceğini ve üretimin nasıl desteklenebileceğini sordu.

Ulusal Birlik Partisi Girne Milletvekili Hasan Küçük’ün, “Değerler Eğitimi ve Sosyal Sorunlarla İlişkisi” konulu güncel konuşma yaptı.

Küçük, kişi veya kişilerin yanlışlarının partilere ve ülke siyasetine mal etmenin yanlış olduğunu kaydetti.

Toplumsal sorunları gündeme getirerek çözüm üretilmesi gerektiğini dile getiren Küçük, akran zorbalığının toplumsal soruna dönüştüğünü ve değerler eğitiminin içselleştirilemediğini ve soysal sorunların arttığını belirtti.

Okullarda ve okul sonrasında yaşanan akran zorbalığının ele alınması gerektiğine dikkat çeken Küçük, bu sorunun sadece bir Bakanlığa ait olmadığını kaydetti ve pandemi ile birlikte sorunların arttığını kaydetti.

OECD araştırma sonuçlarını da okuyan Küçük, araştırmada dört farklı zorbalık türünün ölçüldüğünü ve OECD ülkelerinde her 10 çocuktan 3’ünün akran zorbalığı yaşadığının ifade edildiğini kaydetti ve KKTC’de de bu durumun yaşandığını belirtti.

Değerler eğitimi ile okullardaki sorunların aşılması için bazı ülkelerde seferberlik başlatıldığını dile getiren Küçük, okullarda istenmeyen davranışların, şiddet ve saldırganlık eyleminin arttığının görüldüğünü kaydetti.

Çocukların kendilerini ispat etmesi için bazı davranışlar yaptığına da dikkat çeken Küçük, pandemi döneminde artan akran zorbalığının, siber zorbalığın kullanımı ile arttığının görüldüğünü bilimsel çalışmalarda gördüklerini belirtti.

Sorunların ortaya çıkmadan önce önlem alınması gerektiğini dile getiren Küçük, eğitim politikalarının düşünülerek planlanması gerektiğini kaydetti.

Dijital mecraların incelenmesi için acil düzenleme yapılması gerektiğine dikkat çeken Küçük, çocukların dijital mecralardan etkilenerek hareket edebileceğinden akran zorbalığı açısından çok daha tehlikeli olabileceğini belirtti.

Öğrencilerin dijital okuryazarlığının artırılması gerektiğini de dile getiren Küçük, bilimsel verilerde akran zorbalığının çocukları olumsuz etkilediğini ve ileriki yıllarda suç unsurlarına meyilli olunduğunun tespit edildiğini kaydetti.

Bilimsel araştırmalarda, zorbalık yapan ve yapılan çocuklarda birçok psikolojik sorunlar oluştuğunu dile getiren Küçük, zorbalık anında seyirci olarak kalan çocuklarda da olumsuz etkilenmenin yaşandığının görüldüğünü kaydetti.

Değerlerin gelişmesi halinde akran zorbalığının ve sosyal sorunların azalacağını dile getiren Küçük, beceri tabanlı eğitim ve öğretimin çok önemli olduğunu da kaydetti.

Konuşmaların ardından Meclis Genel Kurulu bugünkü çalışmalarını tamamlandı. Bir sonraki toplantı 1 Nisan Pazartesi saat 10.00’da yapılacak.

TAK

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

T&T, hazineye 306 milyon 356 bin TL ödeme yaptığını açıkladı

Published

on

By

Ercan Havalimanı’nın işletmecisi T&T İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi Limited, Maliye Bakanlığı’na 306 milyon 356 bin 590 Türk liralık ödeme yaptığını duyurdu.

T&T’den yapılan açıklamada, ödemenin Ercan Devlet Havalimanı İşletme Hakkı Devir Sözleşmesi gereği, bugün 2025 yılı ikinci dönem 3 aylık KDV dahil ciro payı olarak yapıldığı bildirildi.

– Turanlı: “Yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz”

T&T Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, sözleşme gereği şirket olarak KKTC Devleti’ne bugüne kadar yükümlülüklerini yerine getirdiklerini ifade etti.

Ercan Havalimanı’nda yolcu ve uçak trafiğinin yüzde 20’nin üzerinde arttığını kaydeden Turanlı, havalimanından elde edilen gelirin yüzde 56’sının ciro payı olarak KDV’siyle birlikte yılda dört kez KKTC maliyesine ödendiğini ve kamu maliyesi ile ekonomiye katkı sağlandığını belirtti.

Havalimanlarının ekonomik etkisinin sadece doğrudan elde edilen gelirle sınırlı olmadığını ifade eden Turanlı, “Havalimanları, sadece ulaşım altyapısı değil, aynı zamanda ticaretin ve turizmin önemli merkezleridir. Bu iki sektördeki büyüme, aynı zamanda istihdam yaratma, yerel ekonomilere katkı sağlama ve turizmin artmasına yardımcı olma gibi dolaylı etkiler de doğurur.” dedi.

Turanlı, Taşyapı olarak Kıbrıs Türk halkına yaraşır, gelecek nesillere miras bırakabilecek büyük projeleri hayata geçirmek için tüm güçleri ile çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

KTTO-TOBB işbirliğinde Ekonomi Konferansı gerçekleştirildi

Published

on

By

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz günübirlik temaslarda bulunmak amacıyla geldiği KKTC’de, Kıbrıs Türk Ticaret Odası(KTTO) – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliği (TOBB) ile düzenlenen “Türkiy- KKTC Ticaret Odası Forumu III. Ekonomi Konferansı”na katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, amaçlarının KKTC’nin güçlenmesini sağlamak olduğunu vurgulayarak, KKTC’de ekonomik değişim için rapor hazırlık çalışmalarının devam ettiğini anlattı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yeni hedeflere taşınması gerektiğini söyleyen Deniz, dünyadaki değişimlere ayak uydurmak gerektiğini kaydetti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, e-ticaretin önemine vurgu yaptı.

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti menşeli ürünlerin Avrupa, Ortadoğu, Türk dünyasına doğrudan ulaşması mümkün hale gelecektir” diyen Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyası olarak her zaman Kıbrıs Türkünün yanında olduklarını kaydetti.

Başbakan Ünal Üstel de, konuşmasında, ekonomik gelişimin ancak ortak akıl, istikrarlı yönetim ve güven ortamıyla kalıcı hale gelebileceğini kaydetti.
Kendi ayakları üzerinde duran, üreten, istikrarlı ve verimli bir KKTC ekonomisi oluşturma hedefi doğrultusunda bir irade ortaya kodyuklarını belirten Üstel, bu süreçte en büyük desteğin Türkiye Cumhuriyeti’nden geldiğini söyledi.

Üstel, “bugün geldiğimiz noktada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisi artık sadece günü kurtaran değil, geleceği planlayan bir modele geçiş süreci yaşamaktadır. Biz bu ülkenin 50’inci kuruluş yıl dönümüne çok net bir hedefle ilerliyoruz. Kendi Ayakları üzerinde duran bir ekonomiyle, ülkeyi geleceğe taşımak. 2023 2025 döneminde atılan adımlar bu hedefin öncüsüdür. 2026-2027’de atacağımız adımlar da yine bu hedef doğrultusunda olacaktır. Ulaşımda, altyapıda, sağlıkta, tarımda, sanayide, turizmde ve eğitime yürüttüğümüz projeler, yapısal reformlarla ekonomik şartları yeniden işler hale getirmeyi planlıyoruz” “ şeklinde konuştu.

Başbakan Üstel tüm bu gelişmelerin siyasi istikrarla mümkün olabileceğine vurgu yaptı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisine güç katan en önemli unsurlardan birinin Türkiye Cumhuriyeti ile her yıl imzalanan İktisadi Mali işbirliği protokolleri olduğuna dikkat çeken Üstel, bu protokollerin sadece finansal destek sağlamadığını aynı zamanda reform süreçlerini hızlandıran bir kaldıraç görevi gördüğünü kaydetti.

Başbakan Üstel, Rum Yönetimi’nin yıllardır Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ekonomisini zayıflatmak için sistematik bir ekonomik terör politikası izlediğini vurguladı.

Konuşmasında Türk iş dünyasına da seslenen Üstel, KKTC’ye yatırım yapılması çağrısında bulundu.

Üstel, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisine yapılan her yatırım, sadece bir iş değil, Doğu Akdeniz’deki Türk varlığını güçlendiren bir egemenlik iradesidir. Biz üretimden vazgeçmeyen, yatırımı teşvik eden, girişimciyi koruyan, bir devlet anlayışı ile hareket ediyoruz. bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yerel firmalarımızla birlikte üretmeye, birlikte büyümeye, birlikte kazanmaya devam edeceğiz” dedi.

Başbakan Üstel konuşmasının sonunda güçlü bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisinin mümkün odluğuna da vurgu yaparak, “biz bunu birlikte başaracağız. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 50’inci kuruluş yılında kendi kendine yeten, kendi ayakları üzerinde duran bir devleti hep birlikte dönüştüreceğiz” dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da, Türkiye ile KKTC arasındaki sarsılmaz kardeşlik bağının, ekonomik işbirliği bağıyla daha da güçleneceğini söyledi.

KKTC’nin dost ve kardeş ülke olmanın ötesinde milli bir dava olduğuna işaret eden Yılmaz, Türkiye’nin her zaman, her alanda Kıbrıs Türkü’nün yanında olduğunu söyledi.

KKTC’nin hem fiziki altyapısı hem de uluslararası bağlantılarını desteklemeye devam edeceklerini ifade eden Yılmaz, Yatırım Danışma Konseyi’nin daha etkin çalışması ile ilerleme kaydedileceğini belirtti.

Tarımın en stratejik sektörlerden biri olduğunu ve sürdürülebilir olması gerektiğini söyleyen Yılmaz, narenciyede yaşanan depolama probleminin ardından Güzelyurt’ta bir soğuk hava deposu inşa edildiğini ve gelecek yıl hizmete gireceğini anımsattı.

Yılmaz, fuarlar ve fuarlara katılımın önemini de vurgulayarak, üretici ve ihracatçının yanında olduklarını, desteklerin artarak sürdüğünü kaydetti.

Son dönemlerde Rum kesiminin KKTC ekonomisini hedef alan ve siyasi sebeplere dayanan tutuklamaların iyi niyetle bağdaşmayan hareketler olduğuna da işaret eden Yılmaz, Kıbrıs Türkü’nün gelecek kalkınma vizyonunu zedeleme çabalarına karşı Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın uluslararası platformlarda gereken cevabı vermekte olduğunu söyledi.

Adada huzurun iki devletlilik gerçekliğinin kabul edilmesi ve karşılıklı işbirliğinden geçtiğini belirten Yılmaz, Cumhurbaşkanı Tatar’ın eşit egemen bir yapı vizyonuna desteklerinin tam olduğunu da sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da konferansta yaptığı konuşmada KKTC’nin Türk devletleri için bir cevher olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Türkü’nün iyi eğitimli, dünyayı takip eden bir toplum olduğunu kaydeden Tatar, “tüm bunları her türlü izolasyona, kısıtlamalara, haksızlıklara rağmen en iyi şekilde başarabilen insan kaynağına sahibiz” diye konuştu.

Tatar “Dijital alanda çağ atlayacak bir KKTC’de turizm daha hızlı gelişecek, yüksek öğrenim ve ARGE çalışmaları daha süratli gelişecek, tarımda yine Anavatandan gelen su ile gelişme sağlanacak” dedi.

Emlakta yaşanan gelişmelere Rum tarafının tahammül edemediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar sözlerini şöyle sürdürdü;

“Rum tarafının mal-mülk konusundaki saldırılarını hep birlikte püskürteceğiz çünkü yaptıkları büyük bir insan hakları ihlalidir. Hiçbir yetkisinin olmadığı KKTC’de, buranın anayasasına, yasasına ve düzenlemelerine göre masum insanların yaptıkları yatırımları bir suç olarak nitelendirip bu muameleyi yapanlarla tabi ki o masalarda, Birleşmiş Milletler’in huzurunda çatışıyoruz.”

Açılış konuşmalarının ardından Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Direktörü Prof Dr Güven Sak, “KKTC 2033, 50’inci yılda nasıl bir ekonomik yapı” konulu bir de sunum yaptı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Sibel Tatar, GİKAD ve Gİ-KA KOOP başkan ve yönetim kurulu üyeleriyle görüştü

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar, Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği (GİKAD) ve Girişimci Kadınlar Kooperatifi (Gİ-KA KOOP) Başkan ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre Acapulco Otel’de yapılan görüşmede, GİKAD Başkanı İçim Çağıner Kavuklu, dernek ve kooperatifin çalışmaları hakkında Sibel Tatar’a bilgi verdi. Görüşmede ayrıca yapılacak iş birlikleri ve yeni projeler görüşüldü.

Görüşmede Sibel Tatar’a Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Danışmanı Aydan Başkurt eşlik etti.

Devamını Oku

Trending

Reklam