Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar DAÜ’yü ziyaret etti

Published

on

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Doğu Akdeniz Üniversitesi’ni (DAÜ) ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, DAÜ Rektörlüğü’nde DAÜ Yöneticiler Kurulu başkan ve üyeleri, rektör yardımcıları, DAÜ’de örgütlü sendika başkanları ile bir araya geldi. Toplantıda Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tümer de hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç tarafından, Üniversitenin mali krizi aşmasındaki katkıları nedeniyle gümüş tabak takdim edildi.

Tatar

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar toplantıda yaptığı konuşmada, DAÜ’de uzun zamandır yaşanan ekonomik krize değinerek, bu krizin oluşmasında pandemi dönemi, hayat pahalılığı, Rusya- Ukrayna savaşı ve 6 Şubat depreminin etkisinin olduğunu, bu nedenlerden dolayı öğrenci akışında sorun yaşandığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, “DAÜ kanaatimce tarihinin en kötü dönemlerini yaşamış ve bunların aşılabilmesi için olağanüstü çaba ve gayret gösterilmiştir.” dedi.

Kendisinin de Bakanlar Kurulu toplantılarına başkanlık ederek DAÜ ile ilgili bilgi alıp, kanaatini bildirdiğini, gerektiğinde Türkiye ile de görüştüğünü söyleyen Tatar, “Memnuniyetimi belirtmek isterim ki bir uzlaşıyla hem hükümetimizin; Başbakan’ın talimatlarıyla, Eğitim Bakanı ile diğer kurum ve kuruluşların gayretleriyle buraya bir fedakarlık yapılmaktadır.” dedi.

DAÜ’ye devlet tarafından kaynak aktarımı, bilançoyla ilgili düzenlemeler ve bazı fedakarlıkların yapılması noktasında uzlaşı zemininin yakalandığını belirten Tatar, uzlaşının sağlanmasında katkı koyanlara teşekkür etti.

Tatar, DAÜ’nün ülkenin medarı iftiharı olduğunu vurgulayarak, verdiği on binlerce mezun içinde farklı ülkelerde bakanlık, milletvekilliği ve kurum başkanı DAÜ mezunlarına rastladıklarını söyledi.

Tatar, DAÜ’nün marka değerinin korunarak, güçlenerek devam etmesi temennisinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Tatar, DAÜ’nün en zor günlerini geride bıraktığını bundan sonra da gelişerek Gazimağusa ve KKTC’ye katkılarını artırarak devam ettirmesi temennisinde bulundu.

-Özcenk

DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı Erdal Özcenk, bir yıldan beridir ekonomik krizle boğuştuklarını, bu süreçte kendilerini hiç yalnız bırakmadığı için Cumhurbaşkanı Tatar’a teşekkür etti.

DAÜ’nün yükseköğretimin lokomotifi olduğunu belirten Özcenk, “Bu lokomotife önce çalışanlar olarak biz çok iyi bakmalıyız. Bunun dışında da devletimizin gücünü ve desteğini yanımızda hissetmeliyiz. Bunu son zamanlarda hükümetimizden ve Cumhurbaşkanımızdan gördük” dedi.

Özcenk, kendilerine düşen görevler olduğunu, çok çalışarak DAÜ’yü ileri taşımaları gerektiğini ifade ederek, protokolün imzalanmasının ardından en büyük gelir kalemi olan öğrenci gelirlerini artırmak için çalışmalara başladıklarını, çeşitli ülkelerle temasa geçtiklerini, Libya’dan 500 öğrenci gelmesi için bir anlaşma yapıldığını ifade etti.

Özcenk, “İnşallah bu krizi bir daha yaşamayacağız. Bu krizle DAÜ çok büyük tecrübe sahibi olmuştur. Bu yanlışları tekrarlamadan yolumuza ilerleyerek, DAÜ yü daha da ileriye taşıyarak devam etmek istiyoruz” dedi.

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç, DAÜ tarihinde bir ilk olarak tüm paydaşların uzlaşısıyla bir protokol imzalandığını ifade ederek, hükümetin desteğine çok önem verdiklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar’ın hassasiyetini çok yakından takip ettiklerini söyleyen Kılıç, protokolün kendilerine bir sorumluluk yüklediğini bu sorumlulukla üniversiteyi sadece sorunlarıyla değil başarılarıyla konuşulan, yurt dışında da çok iyi temsil edilen bir duruma getirmeyi hedeflediklerini anlattı.

Kılıç, DAÜ’nün toplumun her kesimince sahip çıkılan bir üniversite olduğunu belirterek, bu sorumluluk ve bilinçle hareket edip, Cumhurbaşkanı ve hükümetin de desteğiyle üniversiteyi hak ettiği yere taşıyacaklarını söyledi.

-Hoşkara

DAÜ-SEN Başkanı Ercan Hoşkara da söz alarak, DAÜ’nün yaşadığı mali kriz, bu krizde Sendikanın tutumu ve protokolle ilgili uzlaşıya değindi.

Hoşkara, “DAÜ, Kıbrıs Türk toplumunun bize emaneti” diyerek, Sendika olarak süreçte geçmişte yaşanan acının tekrarlanmasını istemediklerini, yok etmek yerine yaşatmayı seçerek, ilk günden son güne kadar sözlerini tuttuklarını, üyenin de maaşlarından ödün vererek DAÜye sahip çıktığını, devletin de sorumluluk üstlendiğini anlattı.

Hoşkara, geleceğe emin adımlarla gidebilmek için yükseköğretimdeki sıkıntıları da görmek gerektiğini, devletin de bu alana ciddi denetim getirmesi ve düzenleme yapması gerektiğini belirtti.

Hoşkara, “DAÜ’nün sadece bugün sorununu çözmek yeterli değil yükseköğretimle ilgili de kararlılıkla bu alanı düzenlemeyi de devam ettirmek gerekiyor. Yükseköğretimi nitelikten kopartamayız” dedi.

Hoşkara, üniversitelerin itibarı ve nitelikli eğitimin olmazsa olmaz olduğunu ifade etti.

Hoşkara’nın ardından yeniden söz alan Cumhurbaşkanı Tatar, YÖDAK’ın yeniden yapılanma sürecine girdiğini, hükümetin ve Milli Eğitim Bakanı’nın iş birliği ve YÖK’ün destekleriyle YÖDAK’ın altyapısının geliştirlmesi ve tüm üniversitelerin YÖK’ün sistemine girmesi ve denetimin etkin yapılması yönünde adımların atıldığını yasal düzenlemelerin de yapılacağını ifade etti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Sibel Tatar inisiyatifinde başlayan “Hedef Sıfır Atık” Projesi’ne uluslararası ödül

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar inisiyatifinde Tatlısu’da hayata geçirilen “Hedef Sıfır Atık” projesi, Cittaslow’a üye 59 ülkeden 339 belediye arasında düzenlenen Chiocciola Orange Yarışması’nda ödüle layık görüldü.

Tatlısu Belediyesi Başkanı Hayri Orçan ve heyeti ödülü 21 Haziran’da Güney Kore’nin Wando şehrinde yapılan Cittaslow Uluslararası Genel Kurulu’nda aldı.

Konuyla ilgili bugün Tatlısu Belediyesi’nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Sibel Tatar da katıldı.

-Sibel Tatar: “Tatlısu projesi ile sıfır atığın mümkün olduğunu gösterdik”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar, Tatlısu Belediyesi’nin kazandığı ödül dolayısıyla Belediye Başkanı Hayri Orçan ve Tatlısu halkını tebrik etti.

Projeye 2021 Kasım ayında başladıklarını hatırlatan Sibel Tatar, o dönemde hedeflerinin sıfır atık olduğunu ve projeyle bunun başarılabileceğini göstermek istediklerini söyledi. Tatlısu’nun pilot bölge olarak seçildiğini ifade eden Sibel Tatar, projenin başarılı şekilde sürdürülmesinden ve alınan ödülden dolayı mutlu olduklarını belirtti.

Projenin amacının Kuzey Kıbrıs’ı temiz tutmak olduğunu vurgulayan Sibel Tatar, bunun sadece yönetimlerin değil, halkın da sahiplenmesiyle mümkün olabileceğini kaydetti. Tatlısu’nun bu projeyi başarıyla hayata geçirerek tüm belediyelerin de bunu gerçekleştirebileceğini gösterdiğini dile getiren Sibel Tatar, 2026 yılına kadar birkaç belediyenin daha bu projeyi örnek alarak uygulamaya koymasını umduğunu söyledi.

– “Tüm belediyelere destek vermeye hazırız”

Sibel Tatar bu çerçevede tüm belediyelere destek vermeye hazır olduklarını belirtti. Projede kullanılan cam kırma makinesinin tüm Kuzey Kıbrıs’a yetecek kapasitede olduğunu belirten Sibel Tatar, diğer belediyelerin de Tatlısu Belediyesi ile iş birliği yapabileceğini ifade etti. Sibel Tatar geri dönüşümde toplamanın önemli olduğunu, toplama işi tamamlandıktan sonra geri dönüşümün iş birliğiyle gerçekleştirilebileceğini kaydetti.

Projeyi devam ettiren Orçan’a ve Tatlısu halkına teşekkür eden Tatar, projenin diğer bölgelerde de hayata geçirilmesi için İçişleri Bakanlığı’na ve tüm yerel yönetimlere çağrıda bulundu.

Evsel atıklarla ilgili çalışmanın da kısa süre içinde tamamlanacağını kaydeden Sibel Tatar, projenin bir bütün olarak her bölgeye örnek olacak düzeye geldiğini ifade ederek, emeği geçen herkese teşekkür etti.

-Orçan: “Proje yüzde 76 oranında başarıya ulaştı”

Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, sıfır atık projesinde yüzde 76 başarı oranına ulaştıklarını açıkladı.

Başkan Orçan, projenin Dünya Cittaslow Belediyeler Birliği tarafından birincilik ödülüne layık görüldüğünü, 59 ülkeden 339 belediyenin başvurduğu yarışmada Tatlısu Belediyesi’nin ödül aldığını açıkladı. Belgeyi Kore’de düzenlenen Genel Kurul toplantısında aldıklarını ve burada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanıtımının da yapıldığını belirten Orçan, tüm engellemelere rağmen Kuzey Kıbrıs’ın belgelendirildiğini söyledi.

Bu başarının hem Tatlısu Belediyesi hem de Kıbrıs Türk belediyeciliği açısından önemli olduğunu vurgulayan Orçan, projenin diğer belediyelere de örnek olmasını ve tüm Kuzey Kıbrıs’a yayılmasını temenni ettiğini dile getirdi.

Orçan, 2021 yılının kendileri için bir milat olduğunu belirterek, o gün başlatılan projenin bugün geldiği noktada önemli bir başarı yakaladığını söyledi. Gelecek nesillere bırakılacak en önemli mirasın çevre ve doğa olduğunun bilinciyle hareket ettiklerini dile getiren Orçan, o gün kendilerine cesaret veren ve heyecanlarını tekrar yaşamalarına sebep olan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar’a, projeyi destekleyen TİKA’ya ve projenin yürütülmesine katkı sağlayan personele teşekkür etti.

Hayata geçirilen sıfır atık projesinin yüzde 76 başarı oranına ulaştığını kaydeden Orçan, Avrupa’daki birçok gelişmiş ülkenin bu oranlara ancak 10 yılda ulaşabildiğini, kendilerinin ise 3 yıl içinde bu başarıyı yakaladığını söyledi.

Projede bir noktadan sonra TİKA ile iş birliği yaptıklarını ve makine desteği aldıklarını belirten Orçan, TİKA’dan alınan presleme makineleri sayesinde atıkların ayrıştırılarak yurt dışına ihraç edilebilecek noktaya geldiğini anlattı.

Orçan, projenin özünün çağdaş ülkelerde uygulanan sistemler gibi vatandaşın çöplerini ayrıştırmasına dayandığını kaydederek, Tatlısu halkının bilinçli olduğunu, projenin kısa sürede başarıya ulaşmasında bölge halkının büyük katkısı olduğunu dile getirdi.

Projenin artık kendi kendini idame ettiren bir hale geldiğini ifade eden Orçan, projenin eksik ayağının mutfak atıkları olduğunu ve bu konuda da yeni bir tesisin devreye alınacağını duyurdu. Orçan, bu tesisin sokak hayvanlarını beslemek için mama üreteceğini, ayrıca yeşil atıkları kompost yaparak gübreye dönüştüreceklerini söyledi.

-TİKA Koordinatörü Özcan: “Projeye dahil olmaktan büyük mutluluk duyduk”

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Lefkoşa Koordinatörü Havva Pınar Özcan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için ilk olan bu projeyi başlattığı ve en iyi şekilde sürdürdüğü için Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar’a teşekkür etti.

Tatlısu Belediye Başkanı’nın projeyle kendilerine geldiğinde çok heyecanlandıklarını dile getiren Özcan, TİKA olarak her yıl en az bir katı atık yönetimi, israfın önlenmesi, sıfır atık, geri dönüşüm ve enerji yönetimi projesi yapmayı hedeflediklerini söyledi. Bu projeye dahil olmaktan mutlu olduklarını belirten Özcan, bu projenin tüm adaya örnek olduğunu belirtti.

-Özden: “Tatlısu’yu pilot bölge seçtik, halkın sahiplenmesi en büyük mutluluk”

Cumhurbaşkanlığı Turizm ve Çevre Komitesi Başkanı Prof. Dr. Özge Özden de basın toplantısında, projeye Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar’ın önderliğinde başladıklarını söyledi. Komitedeki meslektaşı Prof. Dr. Salih Gücel ile birlikte çalıştıklarını belirten ve hedefin sıfır atık olduğunu dile getiren Özden, hangi belediyede projeyi uygulayacaklarını konuşurken ortak fikirlerinin Tatlısu olduğunu kaydetti. Özden, Tatlısu’nun küçük, turizm odaklı, dağı ve deniziyle güzel bir köy olduğunu ve diğer belediyelere örnek olması için pilot bölge seçildiğini ifade etti. Daha sonra Tatlısu Belediye Başkanı ile bir toplantı yaptıklarını aktaran Özden, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ilk finansmanın sağlandığını ve gerekli atık toplama üniteleri ile ekipmanların temin edildiğini belirtti. Özellikle cam kırma makinesinin bölge için önemli olduğunu vurgulayan Özden, eğitim kısmında halk ve ilkokullara yönelik eğitimler gerçekleştirdiklerini kaydetti. Projeye büyük bir ümitle başladıklarını dile getiren Özden, halkın projeyi sahiplenmesinin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.

Halkın atıklarını toplama ünitelerine getirmesinin projeye katkı sağladığını belirten Özden, belediyenin geri dönüşümde özellikle katı atıklarda büyük bir başarı elde ettiğini ifade etti. Aldıkları ödülden dolayı gurur duyduklarını belirten Özden, projenin devam etmesinin ve TİKA’dan da destek alarak sürdürülebilir bir projeye dönüşmesinin kendileri için çok kıymetli olduğunu söyledi.

-“Örnek alan belediyeler var”

Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Cam atıkları ile ilgili soruya cevaben Orçan, Tatlısu Belediyesi’nde toplanan camların değerlendirildiğini, cam atıklarının ekonomik olarak çok dikkate alınmadığını, karton ve plastiğin bazı şirketler tarafından toplandığını ancak bunun da düzenli olmadığını söyledi. Orçan, karton ve plastik atıkların ayrıştırılmış şekilde getirilmesi halinde Tatlısu Belediyesi’nin bunları preslemeye ve daha yüksek katma değere ulaştırmaya hazır olduğunu ifade etti.

İki belediyenin projeyi örnek alarak çalışmalara başladığını belirten Tatar, Lapta Belediyesi’nin Karşıyaka bölgesinde, Gönyeli-Alayköy Belediyesi’nin ise bir sokakta bu çalışmaları başlattığını, Gazimağusa Belediyesi’nin de bir çalışma planladığını söyledi. Orçan, “Bunlar umut verici gelişmeler. Bunun hızla yayılmasını temenni ediyorum.” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

EZ-KOOP, Londra’da Kıbrıs Türk Kültür Festivali’nde kültürel ve sanayi ihraç ürünleriyle yerini aldı

Published

on

By

Esnaf, Zanaatkâr ve Üreticiler Pazarlama Kooperatifi (EZKOOP) ile Büyükkonuk Zeytin Üreticileri Tarım Kooperatifi (Zeytin-Koop), Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nın (KTEZO) desteği ve katılımıyla Londra’da sekizincisi düzenlenen Kıbrıs Türk Kültür Festivali’nde yer aldı.

KTEZO’dan yapılan açıklamaya göre, ambalajlı halde ve uluslararası standardı sağlanmış zeytin ve harup ürünlerini tanıtım ve tadımının yapıldığı festivalde, stantlarının ilgiyle karşılandığı kaydedildi.

İngiltere’de gıda dağıtımı yapan tedarikçilerin de ilgisini çektiği stanttaki ürünler için yeni sezonda başlamak üzere bağlantılar kurulduğunun belirtildiği açıklamada, EZKOOP’un birkaç yıl öncesine kadar İngiltere’ye girişte gümrük vergisini ödeyerek “zeytinyağı, çakıstes” gibi ürünlerin ihracatını gerçekleştirdiği ve bu ürünlerin raflarda yer almasını sağladığı kaydedildi.

– Aytaç

EZ-KOOP Genel Sekreteri Ersun Aytaç, işlenmiş gıda ürünlerinde İngiltere’de gümrük girişinde ortalama yüzde 16 olan gümrük vergisinin bir şekilde karşılanması gerektiğini söyledi.

“Pekmez, harup unu, harup yemişi, zeytinyağı, çakıstes ve hatta yerli tohum buğday unu” gibi kültürel sanayi ürünlerinin rahatlıkla ihraç edilebileceğini belirten Aytaç, Kıbrıslı Türklerin ve Rumların yoğunlukla yaşadığı İngiltere’de Kıbrıs ürünlerine aşina büyük topluluk olduğunu ifade etti.

Aytaç, 1994 ABAD kararlarının sonucu olarak uygulanan gümrük vergilerinin karşılanması halinde Kıbrıs Türk üreticisinin doğrudan satış yapabileceği ve önünün açılabileceğini vurguladı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Boğaz-Ağırdağ kavşağında yol çizgileri boyanacak

Published

on

By

Karayolları Dairesi, bu geceden itibaren Boğaz-Ağırdağ kavşağında yol çizgilerinin boyanacağını duyurarak, söz konusu güzergahı kullanacak sürücüleri dikkatli olması için uyardı.

Daireden yapılan yazılı açıklamaya göre, sinyalizasyon çalışmaları kapsamında bu gece saat 22.00’den itibaren Boğaz-Ağırdağ Kavşağı’nda yol çizgilerini boyama çalışması başlatılacak ve ikinci bir duyuruya kadar devam edecek.

Karayolları Dairesi’nin açıklamasında sürücülerin can ve mal güvenliği açısından dikkatli ve yavaş seyretmeleri, trafik işaret ve işaretçilerine uyması istendi.

Devamını Oku

Trending

Reklam