Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

19’uncu Kıbrıs İpek Koza Festivali 4-5 Mayıs tarihlerinde yapılacak

Published

on

Girne Belediyesi’nin, Beylerbeyi Muhtarlığı ve Yeşil Barış Hareketi iş birliğinde, 19’uncusunu düzenleyeceği Kıbrıs İpek Koza Festivali, bu yıl 4-5 Mayıs tarihlerinde yapılacak.
KKTCTelsim’in iletişim sponsorluğunda yapılacak etkinlikle ilgili bugün Bellapais Manastırı’nda basın toplantısı düzenlendi.

Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul, etkinliğe emek koyan herkesi kutlayarak, tüm vatandaşları festivale davet etti.

Festivalin çeşitli eğlenceler yanında, ülkeye ait bir değer olan ipek koza üretimi, sanayisi ve ticaretinin konuşulmasına katkı sağlayacağını kaydeden Şenkul, Beylerbeyi gibi turistik bir bölgede yer alan festivalin, ipek kozanın dünyaya ve Avrupa’ya tanıtılıp pazarlanmasına da katkı sağlayacağını söyledi.
Beylerbeyi’nin, geçmişten bugüne ipek koza işçiliğine ev sahipliği yaptığını anımsatan Şenkul, köyün hak ettiği noktaya gelmesi, en güzel şekilde tanıtılması için, köyde girişten itibaren ana caddede bölge dokusuna uygun düzenlemeler yapılması ve işletmelere yer verilmesi gerektiğini kaydetti.
Şenkul, festivallerin, vatandaşların motivasyonlarının yükselmesine, belediyelerin yatırım bütçelerini arttırmalarına ve girişimcilerin geleneksel üretimleri sürdürmesine önemli katkı sağladığına dikkat çekti.

Beylerbeyi Muhtarı Niyazi Engin de, festivalin ülkeye özgü bir değer olan ipek koza işçiliğinin yaşatılması, tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla başlatıldığını anımsattı. Engin, etkinlikle birlikte, ülkede ipek koza işçiliğine ilginin artması, farklı bölgelerden farklı kurumların bu kültürü yaşatmak için harekete geçmesinin sevindirici olduğunu da belirtti.
Festival süresince, ziyaretçilerin, ipek böceklerinin yumurtadan çıkışıyla, ipek kozasının sanat eserlerine dönüşmesi arasında geçen süreci yakından görme fırsatı elde edeceğini kaydeden Engin, festivalin birçok renkli etkinliğe de ev sahipliği yapacağını söyledi.

Yeşil Barış Hareketi Genel Sekreteri Doğan Sahir ise, festivalin 19 yıl önce, Kıbrıs kültürünün en önemli değerlerinden olan ipek koza işçiliği, ipekböceği yetiştiriciliği ve dut ağaçlarının, yaşatılması amacıyla düzenlendiğini anımsattı. Sahir, bu kültürün geleceğe taşınarak, dünyaya tanıtılabilmesi için öncelikli unsurun, vatandaşlar, yerel yönetimler, kurum kuruluşlar ve devlet tarafından sahiplenilmesi olduğunu vurguladı.
Yola çıkarken asıl amaçlarının, festivale uluslararası bir boyut kazandırmak olduğunu ancak bunun için hâlâ yapılması gerekenler olduğunu söyleyen Sahir, özellikle Kıbrıs kültürüne özgü ipek koza sanat eserlerinin tescillenmesi konusunda belediyeler ve devletin desteğine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Beylerbeyi Köyü’ndeki İpek Koza yetiştiricilerinden Hayri Küçük de atalarından kalan bu geleneği geleceğe taşımak amacıyla 15-16 yıldır yetiştiricilik yaptığını belirterek, ipekböcekçiliğinin çok kadim bir iş olduğunu kaydetti.
Kıbrıs Kültürüne ait ipek koza işçiliğinin hak ettiği değeri görmediğini vurgulayan Küçük, küçük yaşlardan başlayarak çocukların ata emaneti bu kültürü tanıyarak öğrenmesinin önemine vurgu yaptı.

19’uncu Kıbrıs İpek Koza Festivali 4 Mayıs Cumartesi günü saat 14.00’de açılış konuşmalarıyla başlayacak.
Festivalde ipek böceği yetiştiriciliği ve koza el sanatlarıyla ilgili sunum ve söyleşiler, atölye çalışmamaları, dut fidanı dikimi, çocuklara yönelik sanatsal aktiviteler, şiir ve müzik dinletileri, ülke sanatçılarının karma resim sergileri yer alacak. Manastır önündeki alana kurulacak stantlarda, ipekböceği, çeşitli el sanatları ve yiyecek içecek satışı da yapılacak.

Festival boyunca, her gün ziyaretçiler arasında yapılacak çekilişle dut fidanı dağıtılacak.
Etkinlik 5 Mayıs Pazar akşamı saat 19.00’da Beyaz Trio konseriyle sona erecek.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

ARUCAD 13. Uluslararası Ekonomi ve Sosyal Bilimler Konferansı yapılıyor

Published

on

By

Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi (ARUCAD) 13. Uluslararası Ekonomi ve Sosyal Bilimler Konferansı (E&SS 2025) dün düzenlenen açılış töreniyle başladı.

ARUCAD tarafından yapılan açıklamaya göre, 15 farklı ülkeden katılımcının yer aldığı konferansta, çevrimiçi ve yüz yüze olmak üzere toplam 108 bildiri sunuluyor.

Konferans’ta, sunumların ekonomi, iletişim, siyaset bilimi, sosyoloji, eğitim bilimleri, psikoloji, kültürel çalışmalar, sanat ve tasarım gibi sosyal bilimlerin çeşitli alanlarını kapsadığı belirtildi.

ARUCAD Rektörü Prof. Dr. Asım Vehbi açılışta yaptığı konuşmada, “Yaratıcılığın ve disiplinlerarası düşünmenin bilimsel bilginin merkezinde yer aldığı üniversitemizde sizleri ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Dünyanın dört bir yanından araştırmacı, akademisyen ve uzmanı aynı çatı altında bir araya getirmekten gurur duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

ARUCAD Rektör Yardımcısı ve Konferans Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Burcu Toker ise konuşmasında, “Bugün farklı ülkelerden akademisyenleri ve araştırmacıları kampüsümüzde bir araya getirmenin heyecanını yaşıyoruz. Konferansımız, akademik paylaşımın teşvik edildiği, kapsayıcı ve nitelikli bir platform oluşturmayı amaçlamaktadır.” dedi.

Konferansın uzun süredir akademik dünyada yer edinmiş önemli bir organizasyon olduğunu hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Hasan Karacan yaptığı konuşmada, farklı üniversitelerde birçok kez gerçekleştirdikleri bu konferansın ARUCAD’da bambaşka bir deneyimle hayata geçtiğini vurguladı.

Konferansın açılış oturumunda ayrıca, Prof. Dr. Osman M. Karatepe’nin “İçsel Yeşil Pazarlama: Çevresel Sürdürülebilirlik Performansı için Bir Araç” başlıklı sunumu ile Prof. Dr. Aytekin İşman’in “Disiplinler Arası Yapay Zekâ: 21. Yüzyılda İnsan Uzmanlığının Yeniden Tanımlanması” başlıklı konuşması yer aldı.

E&SS 2025 Konferansı, 2 Temmuz’a kadar ARUCAD Kampüsünde devam edecek. Konferansa ilişkin detaylara www.eclss.org/kyrenia adresinden ulaşılabilir.

Devamını Oku

Kıbrıs

Gazimağusa’da fidanlık satış yeri hizmete girdi

Published

on

By

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından Gazimağusa’da yeni bir fidanlık satış yeri hizmete açıldı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Gazimağusa Tarım Dairesi yanında kurulan satış noktasında, meyve fidanları ve süs bitkilerinin satışı yapılmaya başlandı.

Açıklamada, enstitü tarafından adaptasyon denemeleri yapılan, sağlıklı ve kaliteli bitkilerin bölge halkının hizmetine sunularak, kentte bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi ve yeşil alanların artırılmasının hedeflendiği belirtildi.

Satış noktasında ayrıca sezonluk olarak farklı türlerde meyve fidanları yanı sıra peyzaj düzenlemelerine uygun süs bitkilerinin de satışa sunulacağı ifade edildi.

Gazimağusa’daki yeni fidanlık satış yeri, mesai saatleri içerisinde hizmet verecek.

Satışa sunulan bitki çeşitleri ve güncel bilgilere https://tae.gov.ct.tr adresinden ulaşılabilir.

Devamını Oku

Kıbrıs

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Girne’de kutlandı

Published

on

By

Girne’de, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 99. yıl dönümü nedeniyle tören düzenlendi.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının ardından 1926 yılında yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu’nun kabulüyle, Türkiye’nin denizlerindeki hakimiyetini ilan etmesi nedeniyle kutlanan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı töreni, Girne Kordonboyu’nda yer alan Atatürk Büstü önünde yapıldı.

Törende, Girne Kaymakamı Revin Gürler, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı yetkilileri, Girne Belediyesi As Başkanı Haşim Yücel, bazı siyasi parti, kurum, kuruluş, okul ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile askeri erkan hazır bulundu.

Tören, Atatürk Büstü’ne çelenklerin konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesiyle başladı.

Törende, Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan Deniz Teğmen İbrahim Çengel günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

Deniz Teğmen İbrahim Çengel, konuşmasında, 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu’nun Kurtuluş Savaşı’nın denizlerdeki bir diğer zaferi olduğunu kaydederek, bu kanun ile Türk denizciliğinin ekonomideki değişmez yerini aldığını ve denizlerin yabancıların tekelinden kurtarıldığını vurguladı.

Çengel, KKTC’de ise 2003 yılında çıkan “KKTC ile TC arasında Denizcilik Anlaşması Yasası” ile Kıbrıs Türk halkına KKTC Mavi Vatanı’nda bu hakkın verildiğini belirtti.

1974 yılında gerçekleştirilen Mutlu Barış Harekatı’nın ardından sıfırdan başlayan Kıbrıs Türk Denizciliği’nin tüm engelleme ve ambargolara rağmen önemli aşamalar kat ettiğine dikkat çeken Çengel, “KKTC’nin mütevazı fakat ülkesine yaptığı hizmetler açısından çok önemli olan deniz ticaret filosu, bugün ülkemizin dışa açılan kapısının oluşturmaktadır.” dedi.

Ulu Önder Atatürk’ün “Denizciliği Türk’ün büyük milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız.” sözünü anımsatan Çengel, Türk denizcilerinin kıyılarda Türk ulusunun haklarını koruyarak, uluslararası denizlerde ve limanlarda bayrağı dalgalandırarak, ekonomiye, sanayiye ve savunmaya katkıda bulunmaktan mutluluk duyduğunu vurguladı.

Deniz Teğmen Çengel, Türk denizciliğinin gelişmesine katkı koyanlara şükranlarını sundu, denizcilerin ve tüm halkın bayramını kutladı.

Tören, The English School Ortaokulu öğrencisi Ada Karataş’ın “1 Temmuz Denizcilik Bayramı” isimli şiiri okumasıyla sona erdi.

– TCG Karadeniz Ereğli Karakol Gemisi ziyarete açık

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı etkinlikleri çerçevesinde, TCG Karadeniz Ereğli Karakol Gemisi (P-1214) Girne Turizm Limanı’nda bugün 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

Devamını Oku

Trending

Reklam