Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası’nın (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, Göç Yasası olarak bilinen 47/2010 sayılı Yasaya tabi çalışanlar için maaş adaletsizliğinin halen sürdüğünü belirterek “Göç Yasası’na tabi çalışanlara hayat pahalılığına ek artış yapılmasını talep ediyoruz” dedi.
Bengihan yazılı açıklamasında, temel tüketim maddelerine yapılan zamların her geçen gün artarak geçim sıkıntısının derinleştiğini ve emekçilerin açlık sınırında, yoksulluk içinde yaşamaya reva görüldüğünü belirtti.
7/1979 sayılı Kamu Görevlileri Yasası ile Göç Yasası kapsamında çalışanlar arasındaki maaş adaletsizliğinin giderilmesi için kamuda yetkili sendikalar olarak 2022 yılında Başbakan ile protokol imzalandığını kaydeden Bengihan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Müdür ve müsteşar atamaları ve fırsat eşitliğine aykırı istihdamlar devam ederken ve bir yandan Emrullah Turanlı’ya ait Taş Yapı İnşaat’a 59 Milyon Euro vergi affı getirilip, diğer yandan Casinolar için vergi indirimi yapılırken, söz konusu olan emekçilerin hakkının verilmesi olduğunda bütçe olanaklarının elverişli olmadığı gerekçesini kabul etmiyoruz.
Bu bağlamda, protokolün gereğinin yerine getirilip, Göç Yasası’na tabi çalışanlara hayat pahalılığına ek artış yapılmasını talep ediyoruz.
İmzasına sahip çıkmayan ülkesine de, çalışanına da, halkına da sahip çıkamaz. Başbakanı, Göç Yasası’nın daha da çok körüklediği bu adaletsiz sistemin koruyucusu olmamaya ve imzasına sahip çıkmaya davet ediyoruz.”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu BRT’de 18. Saat programına katılarak Asgari ücret konusunda yapılan itirazlaır ve düzenlenen eylemi değerlendirdi.
“YÜZDE 70’İ DEĞİL YÜZDE 32’Sİ ASGARİ ÜCRETLE GEÇİNİR”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, KTAMS Başkanı Güven Bengihan’ın sosyal sigortalara kayıtlı 152 bin iştirakçinin yüzde 70’inin asgari ücretle geçinmek zorunda olduğu şeklindeki açıklamasının doğru olmadığını söyledi.
Bakan Gardiyanoğlu, “sosyal sigortalara yatırım yapılan yaklaşık 76 bin KKTC vatandaşı var. Onların sadece 20 bin 95’ine asgari ücret üzerinden yatırım yapılıyor. Bu da yaklaşık olarak yüzde 70 değil yüzde 32’e tekabül ediyor. Konunun yanlış yerlere çekilmemesi adına düzeltmek istedim” dedi.
Gardiyanoğlu, “1 Ocak 2024’ten 1 Ocak 2025’e kadar devletin açıkladığı hayat pahalılığı, kamuya yansıyan maaşların artışının toplamı yüzde 103.60’dır. 1 Ocak 2024’ten 1 Ocak 2025’e kadar asgari ücret masasında onaylanan tüm rakamların toplamı da yüzde 102.57’dir. Arada yüzde 1.03 gibi bir fark var. Bugün itibarıyla toplamda 4 sendikanın bakanlığımıza asgari ücretle ilgili itirazları vardır. Salı veya Çarşamba günü İtiraz Kurulu bakanlığımızda toplanacaktır. İtirazları tekrardan değerlendirecekler. Asgari ücretin son şeklini yine İtiraz Kurulu değerlendirecek” dedi.
Bakan Gardiyanoğlu bir soru üzerine İtiraz Kurulu’nda ortaya konulacak veriler doğrultusunda asgari ücretin artabileceğini veya aynı da kalabileceğini ifade etti.
“EYLEM EN DEMOKRATİK HAK. HÜKÜMET OLARAK SAYGILIYIZ”
Tepkinin, eylemin, hukuk yolunun en demokratik anayasal hak olduğunu da söyleyen Gardiyanoğlu, “yargıya gidilecekse de yargının alacağa karara da hükümet olarak da biz saygılıyız” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İstanbul’da bel fıtığı ameliyatı geçiren 3. Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu’nu telefonla arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.
Şişli Florence Nightingale Hastanesi’nde gerçekleştirilen ameliyatın başarılı geçmesinin kendisini mutlu ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Dr. Derviş Eroğlu’na acil şifalar dileyerek kendisini erken zamanda sağlıklı bir şekilde aramızda görmeyi dilediğini belirtti.
Meteoroloji Dairesi, bölge denizlerinde “7” kuvvetinde fırtınamsı rüzgar beklendiğini duyurdu.
Meteoroloji Daire’sinden yapılan açıklamada, rüzgarın yarın 17.00’den Pazar 17.00’ye kadar etkili olacağı kaydedildi.
Açıklamada, “Bölgemiz denizlerinden Doğu Taurus’ta kuzey ve doğu, Batı Taurus’ta güney ve doğu yönlerden esmekte olan rüzgarın zamanla şiddetlenerek ‘7’ kuvvetinde ve ‘fırtınamsı rüzgar’ şeklinde esmesi beklenmektedir.” denildi.