Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Kurtulmuş, TÜRKPA Konseyi Toplantısı’nda konuştu: “Macaristan ve KKTC’nin tam üye sıfatıyla çalışmalarımıza katılması en büyük temennimiz”

Published

on

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı (TBMM) Numan Kurtulmuş, “Büyük çatışma ve kırılmaların yaşandığı bir coğrafyada medeniyet iddiamızı sürdürmenin yolu, dostluk ve ittifakımızı güçlendirmekten geçmektedir. Türk dünyası dilde, işte ve fikirde işbirliğini tesis ettiği takdirde üstesinden gelemeyeceği hiçbir sorun, çözemeyeceği hiçbir problem yoktur.” dedi.

Özbekistan ve Türkmenistan’ın en yakın zamanda tam üye statüsünü kazanmasını beklediklerini ifade eden Kurtulmuş, “Ümit ediyorum ki bu süre çok yakındır, buna da önümüzdeki günlerde şahit oluruz. Macaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de gözlemci statü sıfatıyla katıldığı çalışmalarımıza, yine en yakın süre içerisinde tam üye sıfatıyla katılması en büyük temennimizdir” dedi.

Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 13’üncü Genel Kurulu Asamble Konseyi, TÜRKPA Dönem Başkanı ve TBMM Başkanı Kurtulmuş’un başkanlığında Azerbaycan Milli Meclisi’nde toplandı.

Kurtulmuş, yaptığı konuşmada, toplantının Türk dünyasına hayırlı olmasını dileyerek, ev sahibi Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Sahibe Gafarova’ya misafirperverlikleri için şükranlarını dile getirdi.

“Bağımsız Türk devletlerinin Ulusal Meclis Başkanları olarak bizleri aynı çatı altında buluşturan TÜRKPA’nın her geçen yıl güçlendiğini görmekten büyük memnuniyet duyuyorum” diyen Kurtulmuş, kuruluşundan bugüne kadar geçen süre zarfında ele alınan konular ve çeşitlenen faaliyetlere bakıldığında TÜRKPA’nın, Türk dünyası işbirliği kurumları arasında özgün bir yer edindiğini, günden güne büyüdüğünü ve geliştiğini gördüklerini belirtti.

Bu gelişim çizgisini, son 30 yılda yıldızı yükselen Türk devletleri arasındaki yakınlaşmadan, boyut ve derinlik kazanan ikili ve çok taraflı ilişkilerden bağımsız tutmanın mümkün olmayacağını ifade eden Kurtulmuş, şunları söyledi:

“Türk dünyasının kardeş toplumları, araya giren uzun ayrılık yıllarının ardından bugün yeniden kucaklaşmaktadır. Kardeşlik ahdini tazelemekte, her alanda birbirine yakınlaşmaktadır. Son 30 yıldır, devletlerimiz ve toplumlarımız arasında her alanda ilişkilerin ilerlediğini, güçlendiğini ve kökleştiğini görüyoruz.

Öte yandan dünya siyaseti ve dünya ekonomisinde de çok ciddi değişikliklerin olduğu bir dönemde Türk devletlerinin ağırlıklarının da artmakta olduğuna şahit oluyoruz. Orta Asya’dan Anadolu’ya, Anadolu’dan Balkanlar’a ve Avrupa’ya uzanan bir büyük hat üzerindeki 300 milyonu aşkın dinamik nüfusuyla Türk coğrafyası, yeni bir jeopolitik güç ve çekim merkezi olarak öne çıkmaya başlamıştır. Tarihe yeniden doğmanın, tarihi yeniden yapmanın imkan ve fırsatlarının olduğunu görüyoruz. Türlü sebeplerle duraklayan veya yavaşlayan uygarlık yürüyüşümüzü canlandırma sorumluluğunun, her birimizin üzerinde olduğunu biliyoruz. Köklerden göklere uzanan medeniyet ağacımızın çiçeğe durma, meyve verme vaktinin de geldiğine inanıyoruz.

Aynı zamanda büyük çatışma ve kırılmaların yaşandığı bir coğrafyada medeniyet iddiamızı sürdürmenin yolu, dostluk ve ittifakımızı güçlendirmekten geçmektedir. Türk dünyası dilde, işte ve fikirde işbirliğini tesis ettiği takdirde üstesinden gelemeyeceği hiçbir sorun, çözemeyeceği hiçbir problem yoktur. Parlamenter boyutta fikir ve eylemlerimizi yakınlaştırmanın kurumsal imkan ve müşterek fırsatı, platformu olan meclisimiz TÜRKPA’dır. Kardeşler arasındaki bu aile meclisini genişletmek en büyük arzumuzdur.”

– “Macaristan ve KKTC‘nin tam üye sıfatıyla çalışmalarımıza katılması en büyük temennimiz”

Özbekistan ve Türkmenistan’ın en yakın zamanda tam üye statüsünü kazanmasını beklediklerini ifade eden Kurtulmuş, “Ümit ediyorum ki bu süre çok yakındır, buna da önümüzdeki günlerde şahit oluruz. Macaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de gözlemci statü sıfatıyla katıldığı çalışmalarımıza, yine en yakın süre içerisinde tam üye sıfatıyla katılması en büyük temennimizdir. İnşallah TÜRKPA yakın bir gelecekte bütün bağımsız Türk devletlerinin meclislerini çatısı altında bir araya getirecektir. Bu umut ve beklentiyle TÜRKPA olarak çalışmalarımızı sürdürüyor ve hedeflerimizi ortaya koruyoruz.” diye konuştu.

– “TÜRKPA’nın güçlenmesi için titizlikle gayret gösterdik”

Geçen 16 yıl içinde bir uluslararası kuruluş olarak önemli bir tecrübe ve birikim sahibi olan TÜRKPA’nın çatısı altında, bölgede ve dünyada barışın hükümferma olması için çalışmaya devam edeceklerini bildiren Kurtulmuş, Türk yurdunun her köşesinde barış, düzen, adalet ve kalkınma amaçlarına ulaşmak için durmadan ve yılmadan çalışmayı sürdüreceklerini vurguladı.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geçtiğimiz yıl, TÜRKPA 12’nci Genel Kurulu’nda dönem başkanlığını Kırgızistan Meclis Başkanı Sayın Nurlanbek Şakiev’den devralmıştık. Yaklaşık bir yıldır sürdürdüğümüz bu görevde, TÜRKPA’nın güçlenmesi ve örnek bir uluslararası kuruluş olması, çok taraflı bir platform haline gelmesi için titizlikle gayret gösterdik. Şimdi dönem başkanlığını Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Sayın Sahibe Gafarova’ya devretmenin huzuru içerisindeyiz. Ümit ediyorum ki birikimiyle, bilgisiyle, siyasi tecrübesiyle, Türk dünyasının, bölgenin ve dünyanın sorunlarına olan vukufiyetiyle Sayın Gafarova bu görevi fevkalade güzel bir şekilde deruhte edecek ve TÜRKPA’nın daha ileriye gitmesini temin edecektir.

Türkiye’nin dönem başkanlığında her bir ülkeye ve her birinize, yürütülen çalışmalara verdiğiniz samimi, içten ve yapıcı destekler dolayısıyla yürekten teşekkür ediyorum.

Desteklerini ve kardeşliğini daima yanımızda hissettiğimiz Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Sayın Sahibe Gafarova’ya, Kazakistan Meclis Başkanı Sayın Yerlan Koşanov kardeşimize, Kırgızistan Meclis Başkanı Sayın Nurlanbek Şakiev’e çok teşekkür ediyorum. Fevkalade güzel bir dayanışma ve işbirliği içerisinde bir yıllık süreç içerisinde görevlerimizi sürdürdük, başarılı bir dönemi geride bıraktığımıza inanıyorum.”

Gafarova’ya, dönem başkanlığında başarılar dileyen Kurtulmuş, “Bütün gücümüzle, Türkiye Cumhuriyeti ve Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak Sayın Gafarova’nın bu görevi sırasında tüm desteğimizin kendileriyle birlikte olacağını ve inşallah önümüzdeki dönemde TÜRKPA’nın çok daha güçlü bir şekilde çalışmalarını sürdürerek, bir uluslararası platform olarak adından sıkça söz ettireceğine inanıyorum.” ifadesini kullandı.

– TÜRKPA Dönem Başkanlığı’nı Azerbaycan’a devretti

Kurtulmuş, konuşmasının ardından, 28 Nisan 2023’ten bu yana TBMM Başkanı tarafından yürütülen “Dönem Başkanlığı”nı, Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Gafarova’ya devretti.

TÜRKPA Dönem Başkanlığı’nı devralan Gafarova, TBMM Başkanı Kurtulmuş’a teşekkür ederek, başkanlıkları döneminde üye ülkeler arasında ilişkileri daha ileri taşımak ve TÜRKPA’yı daha etkin kılmak için çaba sarf edeceklerini kaydetti.

Numan Kurtulmuş, daha sonra TÜRKPA üyesi ülkelerin Meclis Başkanlarıyla aile fotoğrafı çektirdi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

19 Mayıs TMK öğrencilerinden 6 Şubat’ta kaybettikleri arkadaşları anısına eser

Published

on

By

19 Mayıs Türk Maarif Koleji (TMK) öğrencileri, 6 Şubat 2023 depreminde Adıyaman’da yitirdikleri arkadaşları anısına, “İçimizdeki Doğa” isimli eser yayımladı.

19 TMK’dan yapılan açıklamada, merhumların anılarını yaşatmak, insanın doğa üzerinde kurduğu tahakkümü sorgulatmak ve insanların doğanın bir parçası olduğunu hatırlatmak amacıyla hazırlanan eserde, şiirler, öyküler, düşünce yazıları ve fotoğraflar yer alıyor.

“İçimizdeki Doğa”, 19 Mayıs Türk Maarif Koleji, Işık Kitabevi ve Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği’nden temin edilebilir.

Devamını Oku

Kıbrıs

Ocak ayı enflasyonu yüzde 2,02 olarak açıklandı

Published

on

By

İstatistik Kurumu, ocak ayı hayat pahalılığını yüzde 2,02 olarak açıkladı. Tüketici Fiyatları Genel Endeksi’ne göre, fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 2,02, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50,61 oranında arttı.

-En yüksek artış haberleşme grubunda

Ocakta ana harcama grupları arasında bir önceki aya göre en yüksek fiyat artışı, yüzde 11,52 ile haberleşme grubunda kaydedildi. Sağlık harcamaları yüzde 7,52, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 4,32, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar yüzde 2,73, gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 1,39, eğitim yüzde 1,38, eğlence ve kültür yüzde 1,27, lokanta ve oteller yüzde 1,26, ulaştırma yüzde 1,13, mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri yüzde 1,02, alkollü içecekler ve tütün ise yüzde 0,37 oranında arttı. Giyim ve ayakkabı grubunda ise yüzde 0,86 oranında düşüş yaşandı.

Ocak ayında endekste yer alan 436 ürünün fiyatı yükselirken, 129 ürünün fiyatı düştü. En fazla fiyat artışı, yüzde 60,18 ile pasaport alım masraflarında gerçekleşti. Bunu yüzde 39,22 ile nar, yüzde 38,49 ile gollandro takip etti. En fazla fiyat düşüşü ise yüzde 50 ile milli piyango biletinde görüldü. KKTC devlet piyango bileti yüzde 33,33, kabak ise yüzde 31,22 oranında ucuzladı.

Devamını Oku

Kıbrıs

“İş’te Kadın” paneli düzenlendi

Published

on

By

İş Kadınları Derneği “İş’te Kadın ekonomi paneli” düzenledi.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası konferans salonunda yer alan panele, Meclis Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, milletvekilleri, iş insanları ve üyeler katıldı.

Panelde, 6 Şubat depreminde yaşamını yitiren “Şampiyon Melekler” anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Panelin yöneticiliğini dernek yönetim kurulu üyesi Damla Fehmi Sertbay yaptı. Panelde, konuşmacı olarak Prof. Dr. Mete Feridun, Dr. Mertkan Hamit ve Dr. Fatma Coşar Kınış yer aldı.

-Sayılı

Panelin açılış konuşmasını İş Kadınları Derneği Başkanı Bilen Sayılı yaptı. Sayılı, paneli, ekonomik dinamiklerin hem yerel hem de küresel etkilerini tartışmak ve çözüm önerileri geliştirmek üzere düzenlediklerini söyledi.

Sayılı, 2025 yılında, Orta Doğu’daki krizlerin Kuzey Kıbrıs’a yansımalarını daha derin hissetmeye başladıklarını ifade ederek, bölgede süregelen çatışmalar, enerji politikalarındaki belirsizlikler ve küresel ekonomik durgunluğun sadece dünya ekonomisini değil, ülkedeki ekonomik istikrarı da doğrudan etkilediğine işaret etti

Bu durumun, özel sektörün geleceğini, işverenlerin sürdürülebilir politikalarını ve çalışanların refahını ciddi anlamda tehdit ettiğine işaret eden Sayılı, Kıbrıs meselesinin ise 50 yıldır çözümsüz bir şekilde masada kalmaya devam ettiğini kaydetti.

Bu tarihsel sorunun, sadece siyasal bir çıkmaz değil, aynı zamanda ekonomik gelişimi sınırlayan en büyük engellerden biri olduğuna dikkat çeken Sayılı, dünya hızla değişirken, Kıbrıs Türk halkının hala geçmişin gölgesinde çözümü beklediğini söyledi.

Artık bu bekleyişin yerini cesur, yenilikçi ve kapsayıcı ekonomik hamlelerin alması gerektiğine inanç belirten Sayılı, panelde konuşulacak konuların, bu hamlelerin temelini oluşturmasını temenni etti.

Sayılı, 6 Şubat deprem felaketinin 2. yıl dönümüne geldiklerini ifade ederek, “Bu büyük acının yankıları hâlâ hayatımızda. O gün yaşanan kayıpları unutmadık, yaralarını sarmaya çalışan insanlarımızı yalnız bırakmadık” dedi.

Doğal afetler kadar ekonomik krizlerin de bireylerin ve toplumların üzerinde kalıcı yaralar bırakabildiğine işaret eden Sayılı, bu nedenle ekonomide dayanıklılık, sosyal dayanışma ve sürdürülebilir kalkınma gibi kavramları daha güçlü bir şekilde sahiplenmeleri gerektiğini söyledi.

Sayılı, ekonomiyi çok boyutlu ele aldıkları panelin, hem özel sektörün içinde bulunduğu çıkmazlara ışık tutacağına, hem de toplum olarak geleceğe umutla bakmalarını sağlayacak çözüm önerilerini ortaya koyacağına inandığını kaydetti.

Devamını Oku

Trending

Reklam