Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Kıbrıs Türk fotoğrafçılığının efsane isimlerinden Mustafa Diana hayatını kaybetti

Published

on

Kıbrıs Türk fotoğrafçılığının efsane isimlerinden Mustafa Diana (Foto Diana), 102 yaşında hayatını kaybetti.

Gerçek ismi Mustafa Mehmet Salih Okay olan Mustafa Diana, 20 Ağustos 1922’de Lefkoşa’da doğdu.

2022 yılında 100 yaşını kutlarken Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) yaşam hikayesini anlatan Mustafa Diana, fotoğrafla tanışmasını şöyle anlatmıştı:

“O dönemin ünlü fotoğrafçısı Fevzi Akarsu, eniştemdi. Kıbrıslı Türkler’in en birinci fotoğrafçısıydı o dönem. Benim abilerim baba mesleğini seçti ve polis yazıldı. Babam beni de polis yazdırmak istedi ama ben kabul etmedim, ‘Ben fotoğrafçı olacağım’ dedim. Onun yanına gidip gelirken alışmaya başlamıştım. ‘Tamam’ deyip beni yanına aldı. Ve öylece 14-15 yaşında fotoğrafçılığa başlamış oldum.”

Filmleri aratmayan bir yaşamı olan Mustafa Diana’nın hayatının dönüm noktalarından biri de daha sonra soyadı olarak aldığı ve fotoğraf stüdyosu ile Çatalköy’deki sahil işletmesine de adını verdiği “Diana” ile tanışması oldu.

Vahan Avedissian adlı Ermeni fotoğrafçının yanında Mustafa Salih Okay’ı gören Diana Samuel adlı İsrailli kadın, Yahudi toplama kampında kaybettiği üç oğlundan birine onu çok benzettiği için yanına alıp İsrail’e götürmek istedi.

18 yaşında İsrail’e giden ve Diana Samuel ve eşinin fotoğraf stüdyosunda çalışmaya başlayan Mustafa Salih Okay, İsrail’de geçirdiği 4 yıl boyunca kendini çok geliştirdi ve ustalaştı.

Dört yıl sonra Kıbrıs’a dönen Mustafa Mehmet Salih Okay, “anne” dediği Diana Samuel ile yakın ilişkisini sürdürdü ve onların da desteğiyle Kıbrıs’ta kendi fotoğraf stüdyolarını açmaya başladı. Artık hem Kıbrıslı Türkler hem de Kıbrıslı Rumlar arasında en tanınmış fotoğrafçılardan biri olmuştu.

Mustafa Salih Okay, artık tüm adada, Mustafa Diana ya da Foto Diana olarak ün yapacak ve tanınacaktı.

İngilizlerin kurduğu Kıbrıs Fotoğrafçılar Birliği’nin 1949 yılında düzenlediği yarışmada Rum, Ermeni ve İngiliz rakiplerini geride bırakan Mustafa Diana, aldığı ödülü ömür boyu sakladı.

Fotoğrafçılık sektöründeki yeni teknikleri ve ürünleri kullanan Mustafa Diana, tutkusunu ve yeteneğini birleştirince, Kıbrıs’ta sadece Türkler arasında değil, Rumlar, Ermeniler ve İngilizler arasında da nam saldı, büyük bir popülarite kazandı. Talep o kadar fazlaydı ki adanın farklı noktalarında fotoğraf stüdyoları açtı.

Kıbrıslı Türk liderlerin yanısıra, Rum lider Makarios’un tercih ettiği isim de Mustafa Diana idi.

Mustafa Diana, yine TAK’a verdiği röportajda o günleri şu sözlerle anlatmıştı:

“Doktor Küçük beni çağırırdı ‘Gel Mustafa fotoğrafımı çek’ diye. Denktaş Bey’in de hem fotoğraflarını çektim hem de fotoğrafçılık merakı vardı, ona nasıl fotoğraf çekeceğini öğrettim. Önce ona bir fotoğraf makinesi tavsiye ettim, sonra gelirdi çektiği fotoğrafları beraber temizlerdik. Denktaş ve Doktor Küçük ile birlikte çok vakit geçirdik. Rahmetli Ecevit geldi, Ecevit ile de tanıştırdı beni Denktaş Bey.

Makarios’un Rum bir fotoğrafçısı vardı ama beni de çağırırdı fotoğraflarını çekmem için. Benim fotoğraflarımı çok beğenirdi. Çok fotoğrafını çektim. Bugün hala Rum devlet dairelerinde asılı fotoğraflarının çoğu bana aittir. Adımı koymadım yalnız. ‘İsmini koymayacan’ dedi.”

1952 yılında Melek Hanım ile evlenen, Mehmet, Koncegül ve Derviş adında çocuklara ve 6 toruna sahip olan Mustafa Diana, 1972’de de ilk renkli fotoğraf laboratuvarına sahip Kıbrıslı Türk fotoğrafçı oldu.

-Yeşil Hattı değiştiren adam

Mustafa Diana’nın “’Film gibi hayatı”nın bir diğer önemli bölümü de Yeşil Hat ile ilgili. Zira Yeşil Hat çizilirken, bölgede yaşayan Türkler ve Rumların evleri de dikkate alındı. Denktaş’ın da önerisiyle, bugün ara bölgede, Ledra Palace sınır noktasını geçince sağda kalan, bir Ermeni’ye ait olan evi satın aldı ve bu sayede Kıbrıs Türk tarafına birkaç yüz metre daha kazandırmış oldu. Mustafa Diana, 1974 Barış Harekatı’ndan sonra da çok uzun yıllar bu evde yaşamaya devam etti. Kıbrıs’ta ara bölgede yaşayan ender sivillerden biri oldu.

Fotoğrafçılık işini büyük bir tutkuyla yaptığını ve son ana kadar da devam ettiğini anlatan Mustafa Diana, dünyaya bir daha gelse yine fotoğrafçı olmak istediğini söylüyordu.

Mustafa Diana, yarın (8 Haziran 2024) öğle namazına müteakip Lefkoşa Mezarlığı’nda defnedilecek

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Ekonomik örgütler uyarı eylemi yapacak

Published

on

By

Ekonomik örgütler, pahalılığa karşı yarın Lefkoşa, Gazimağusa ve Girne gümrüklerinde “gümrükten mal çekmeme” eylemi yapacak.

KKTO tarafından yapılan ortak açıklamaya, Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği, Kıbrıs Türk İş İnsanları Derneği, İş Kadınları Derneği, Kuzey Kıbrıs Genç İş İnsanları Derneği, Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası, KKTC Armatorler Birliği, KKTC Gemi ve Deniz Araçları Acenteleri Derneği, Kuzey Kıbrıs Hızlı Tüketim Ürünleri Tedarikçileri Derneği, KKTC Özgür İş İnsanları Derneği imza koydu.

“Kuzey Kıbrıs’ta yaşanan pahalılık geleceğimiz için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır” denilen açıklamada, pahalılığın, hayatı yaşanamaz, işletmeleri çalışamaz hale getirdiğine işaret edildi.

“Rekabet gücümüz erimiştir” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Pahalılıkla, tüm gücümüzü kullanarak mücadele etmek zorundayız. Bu, toplumsal bir görevdir. Buna karşın pahalılıkla mücadele etmek yerine hayat pahalılığının peşinden sürüklenip gidilmekte, hiçbir ciddi tedbir alınmadan pahalılığın daha da artmasına neden olunmaktadır. Bunun adı, pahalılık girdabıdır. Bu girdaptan kurtulmak zorundayız. Hükümetimize düşen görev, pahalılığın kaynaklarını kurutmaktır. Bunun için elektrik ve gaz gibi temel girdiler ile et ve süt gibi temel gıda ürünlerinin fiyatları bir süre için de olsa kamu kaynakları ile sübvansiye edilerek fiyatları düşürülmelidir. Ayrıca, mali politika düzenlemeleri yapılarak kamuda tasarruf ve kayıtdışılığı önleyecek tedbirler alınmalıdır.

Bu sayede hane halkının geçimi kolaylaşacak, işletmelerimiz kaybettikleri rekabet gücüne yeniden kavuşabileceklerdir. Bizi ayakta tutacak olan, bu rekabet gücüdür. Rekabet edebildiğimiz oranda işletmelerimiz ayakta kalarak güçlenecek ve istihdam yapabilecektir.

28 Ekim Pazartesi günü, Kuzey Kıbrıs’ın Lefkoşa, Gazimağusa ve Girne gümrüklerinde gerçekleştireceğimiz gümrükten mal çekmeme eylemi ile uyarımızı daha ileri bir düzeye taşımayı amaçlıyoruz. Bu, bir uyarı eylemi olacaktır. Bu uyarı dikkate alınmazsa pahalılığın etkilerinin artarak devam edeceğini biliyoruz. Pahalılık artacak; ailelerimizin ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geleceğiz. Pahalılık artacak; iş yerlerimizi kapatmak zorunda kalacağız. Pahalılık artacak; gençlerimizi yurtdışına göndermenin acısını yaşayacağız.

Bu uyarı eylemi bir başlangıç olacaktır. Mesajımız yerine ulaşmaz ve pahalılık girdabından kurtulmamız için gerekli adımlar atılmazsa daha ileri eylemleri gündeme getirmekten çekinmeyeceğiz.

Pahalılığa karşı mücadele etmekte kararlıyız. Hükümetimizi, bu mücadeleye öncülük etmeye davet ediyoruz. Bu mücadeleyi halkımızdan aldığımız güçle başarıya ulaştırabileceğimize inanıyoruz.”

Devamını Oku

Kıbrıs

Baybora: “Yüksek Mahkeme tarafında Kooperatifler için önemli ve emsal bir karar verildi”

Published

on

By

Kıbrıs Türk Öğretmenler Kooperatifi Yönetimi Kurulu Başkanı ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Başkanı Mustafa Baybora, Yüksek Mahkeme’nin, Kıbrıs Türk Öğretmenler Kooperatifi LTD’in 2018 yılında almış olduğu kararı onaylayarak, Kooperatifi haklı bulduğunu belirtti.

KTÖS’ten yapılan açıklamaya göre, Kıbrıs Türk Öğretmenler Kooperatifi LTD’in bazı üyelerinin, haksızlığı uğradıkları gerekçesiyle K.T Öğretmenler Kooperatifi aleyhine açmış oldukları davanın 11 Ekim 2024 tarihinde sonuçlandığını belirten Baybora, Yüksek Mahkeme’nin Öğretmenler Kooperatifi’nin aldığı kararı onaylayarak haklı bulduğunu ifade etti.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Kooperatifi’nin 1958 yılından itibaren İlkokul öğretmenlerinin örgütlü ekonomik gücü olmaya devam ettiğini vurgulayan Baybora, toplumsal varoluş mücadelesinde kooperatiflerin ve kooperatifçiliğin önemli bir yere sahip olduğunu söyledi ve toplumun üretken ve örgütlü olabilmesi için kooperatifçiliğin sürekli geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Baybora ayrıca, altı yıllık dava sürecinde Öğretmenler Kooperatifi ile iş birliği içerisinde olan ve çıkan kararda emeği geçen Avukat Murat Metin Hakkı’ya teşekkür etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

İcat ettiği biyomedikal makine 4 kıtada 40 ülkede kullanılan İmralı, gençlere seslendi: “Mikrobiyoloji ve genetik alanına yoğunlaşın”

Published

on

By

 

İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türk kanser araştırmacısı ve mucit Ahmet İmralı, biyomedikal makineleriyle aldığı patentlerle adından söz ettiriyor.

İmralı’nın geliştirdiği tıbbi atıkları geri dönüştüren iWash cihazı, dünya genelinde birçok laboratuvarda kullanılıyor.

1983 yılında Lefkoşa’da doğan İmralı, ilkokul, ortaokul ve liseyi Kıbrıs’ta tamamladıktan sonra yükseköğrenim için yurt dışına gittiğini belirtti.

TAK’a konuşan İmralı, çocukluğundan beri dünyaya açılma arzusunda olduğunu ifade ederek, küçük ve ambargolar altında bir ülkede yaşamanın kendisini kısıtlanmış hissettirdiğini söyledi.

İmralı, İngiltere’de Westminister Üniversitesi’nde moleküler biyoloji ve genetik alanında lisans eğitimi aldığını, yüksek lisansını ise Queen Mary University of London’da moleküler patoloji ve genomik üzerine tamamladığını anlattı. Doktorasını kanser araştırmaları ve yeni kanser tedavi teknikleri üzerine yaptığını ifade eden İmralı, bu alanda çalışmalarına devam ettiğini kaydetti.

İngiltere’de kanser araştırmaları yapan bir bilim insanı olmanın yanı sıra biyomedikal makineler alanında patent sahibi olan ilk Kıbrıslı Türk olduğunu vurgulayan İmralı, Amerika, İngiltere ve Avrupa’da da patentlere sahip olduğunu belirtti.

İmralı laboratuvarlarda çalışırken ihtiyaç duyulan fakat büyük şirketler tarafından henüz üretilmemiş makineler olduğunu fark ettiğini ve kendi atölyesinde bu makineleri geliştirdiğini söyledi.

-İlk prototipler evdeki mutfak tezgahında üretildi

İlk makine prototiplerini, evdeki mutfak tezgahında, kendi elleriyle ürettiğini anlatan Ahmet İmralı, makineleri hem kendi laboratuvarında denediğini hem de diğer bilim insanlarına test ettirdiğini, olumlu geri dönüşler aldıktan sonra üretime geçtiğini belirtti.

Patent sahibi olduğu “iWash” cihazından bahseden İmralı, bu cihazın laboratuvarlarda sıkça kullanılan tek kullanımlık plastik parçaların geri dönüşümünü sağladığını anlattı. Çevre kirliliğinin azaltılması adına önemi olan bu makinenin Avrupa’da büyük ilgi gördüğünü kaydeden İmralı, laboratuvarlarda kullanılan plastik malzemelerin geri dönüştürülebilmesi sayesinde hem maliyetlerin düştüğünü hem de tıbbi atık miktarının yüzde 95 oranında azaldığını kaydetti.

Bu makinesi ile 2018 yılında Birmingham’da düzenlenen Lab Innovations Fuarı’nda biyomedikal bilim alanında en iyi icat ödülünü kazandığını belirten İmralı, 200 yıllık gibi büyük şirketleri geçerek elde ettiği bu başarının Kıbrıslı bir Türk olarak kendisi için büyük bir gurur kaynağı olduğunu söyledi.

-4 kıtada 40’ı aşkın laboratuvarda kullanılıyor

iWash cihazının dünya genelinde birçok laboratuvarda kullanıldığını ifade eden İmralı, şu anda dört kıtada kırkı aşkın laboratuvarın bu cihazı kullandığını belirtti. Makinenin dünyada büyük ilgi gördüğünü belirten İmralı, çevre kirliliğini azaltmaya yönelik çözümler üretmenin kendisi için öncelikli olduğunu dile getirdi.

İmralı, yeni projeler üzerinde çalıştığını ve biyomedikal alanında daha fazla yenilikçi cihaz geliştirmeyi hedeflediğini de söyledi.

-“Bilimle ilgilenen gençler mikrobiyoloji ve genetik alanında eğitim alsın”

Şu anda kanser tedavisi üzerine yoğunlaştığını ifade eden İmralı, geliştirdiği makinelerin bilim insanlarının daha hızlı ve etkili sonuçlar elde etmesine yardımcı olacağını kaydetti. Teknoloji ve bilimin bir araya gelmesiyle tıbbi araştırmaların ilerleyeceğine inandığını vurgulayan İmralı, bilimle ilgilenen gençlere de mikrobiyoloji ve genetik alanında eğitim almaları tavsiyesinde bulundu.

Ahmet İmralı, biyomedikal cihazlarının daha da geliştirmek ve kanser tedavilerinde yenilikçi yöntemler bulmak için çalışmalarına hız kesmeden devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Devamını Oku

Trending

Reklam