Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Kıbrıs Türk fotoğrafçılığının efsane isimlerinden Mustafa Diana hayatını kaybetti

Published

on

Kıbrıs Türk fotoğrafçılığının efsane isimlerinden Mustafa Diana (Foto Diana), 102 yaşında hayatını kaybetti.

Gerçek ismi Mustafa Mehmet Salih Okay olan Mustafa Diana, 20 Ağustos 1922’de Lefkoşa’da doğdu.

2022 yılında 100 yaşını kutlarken Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) yaşam hikayesini anlatan Mustafa Diana, fotoğrafla tanışmasını şöyle anlatmıştı:

“O dönemin ünlü fotoğrafçısı Fevzi Akarsu, eniştemdi. Kıbrıslı Türkler’in en birinci fotoğrafçısıydı o dönem. Benim abilerim baba mesleğini seçti ve polis yazıldı. Babam beni de polis yazdırmak istedi ama ben kabul etmedim, ‘Ben fotoğrafçı olacağım’ dedim. Onun yanına gidip gelirken alışmaya başlamıştım. ‘Tamam’ deyip beni yanına aldı. Ve öylece 14-15 yaşında fotoğrafçılığa başlamış oldum.”

Filmleri aratmayan bir yaşamı olan Mustafa Diana’nın hayatının dönüm noktalarından biri de daha sonra soyadı olarak aldığı ve fotoğraf stüdyosu ile Çatalköy’deki sahil işletmesine de adını verdiği “Diana” ile tanışması oldu.

Vahan Avedissian adlı Ermeni fotoğrafçının yanında Mustafa Salih Okay’ı gören Diana Samuel adlı İsrailli kadın, Yahudi toplama kampında kaybettiği üç oğlundan birine onu çok benzettiği için yanına alıp İsrail’e götürmek istedi.

18 yaşında İsrail’e giden ve Diana Samuel ve eşinin fotoğraf stüdyosunda çalışmaya başlayan Mustafa Salih Okay, İsrail’de geçirdiği 4 yıl boyunca kendini çok geliştirdi ve ustalaştı.

Dört yıl sonra Kıbrıs’a dönen Mustafa Mehmet Salih Okay, “anne” dediği Diana Samuel ile yakın ilişkisini sürdürdü ve onların da desteğiyle Kıbrıs’ta kendi fotoğraf stüdyolarını açmaya başladı. Artık hem Kıbrıslı Türkler hem de Kıbrıslı Rumlar arasında en tanınmış fotoğrafçılardan biri olmuştu.

Mustafa Salih Okay, artık tüm adada, Mustafa Diana ya da Foto Diana olarak ün yapacak ve tanınacaktı.

İngilizlerin kurduğu Kıbrıs Fotoğrafçılar Birliği’nin 1949 yılında düzenlediği yarışmada Rum, Ermeni ve İngiliz rakiplerini geride bırakan Mustafa Diana, aldığı ödülü ömür boyu sakladı.

Fotoğrafçılık sektöründeki yeni teknikleri ve ürünleri kullanan Mustafa Diana, tutkusunu ve yeteneğini birleştirince, Kıbrıs’ta sadece Türkler arasında değil, Rumlar, Ermeniler ve İngilizler arasında da nam saldı, büyük bir popülarite kazandı. Talep o kadar fazlaydı ki adanın farklı noktalarında fotoğraf stüdyoları açtı.

Kıbrıslı Türk liderlerin yanısıra, Rum lider Makarios’un tercih ettiği isim de Mustafa Diana idi.

Mustafa Diana, yine TAK’a verdiği röportajda o günleri şu sözlerle anlatmıştı:

“Doktor Küçük beni çağırırdı ‘Gel Mustafa fotoğrafımı çek’ diye. Denktaş Bey’in de hem fotoğraflarını çektim hem de fotoğrafçılık merakı vardı, ona nasıl fotoğraf çekeceğini öğrettim. Önce ona bir fotoğraf makinesi tavsiye ettim, sonra gelirdi çektiği fotoğrafları beraber temizlerdik. Denktaş ve Doktor Küçük ile birlikte çok vakit geçirdik. Rahmetli Ecevit geldi, Ecevit ile de tanıştırdı beni Denktaş Bey.

Makarios’un Rum bir fotoğrafçısı vardı ama beni de çağırırdı fotoğraflarını çekmem için. Benim fotoğraflarımı çok beğenirdi. Çok fotoğrafını çektim. Bugün hala Rum devlet dairelerinde asılı fotoğraflarının çoğu bana aittir. Adımı koymadım yalnız. ‘İsmini koymayacan’ dedi.”

1952 yılında Melek Hanım ile evlenen, Mehmet, Koncegül ve Derviş adında çocuklara ve 6 toruna sahip olan Mustafa Diana, 1972’de de ilk renkli fotoğraf laboratuvarına sahip Kıbrıslı Türk fotoğrafçı oldu.

-Yeşil Hattı değiştiren adam

Mustafa Diana’nın “’Film gibi hayatı”nın bir diğer önemli bölümü de Yeşil Hat ile ilgili. Zira Yeşil Hat çizilirken, bölgede yaşayan Türkler ve Rumların evleri de dikkate alındı. Denktaş’ın da önerisiyle, bugün ara bölgede, Ledra Palace sınır noktasını geçince sağda kalan, bir Ermeni’ye ait olan evi satın aldı ve bu sayede Kıbrıs Türk tarafına birkaç yüz metre daha kazandırmış oldu. Mustafa Diana, 1974 Barış Harekatı’ndan sonra da çok uzun yıllar bu evde yaşamaya devam etti. Kıbrıs’ta ara bölgede yaşayan ender sivillerden biri oldu.

Fotoğrafçılık işini büyük bir tutkuyla yaptığını ve son ana kadar da devam ettiğini anlatan Mustafa Diana, dünyaya bir daha gelse yine fotoğrafçı olmak istediğini söylüyordu.

Mustafa Diana, yarın (8 Haziran 2024) öğle namazına müteakip Lefkoşa Mezarlığı’nda defnedilecek

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Gönyeli Çemberi ile Çevre Yolu Yonca Üst Geçit arası trafik akışına açıldı

Published

on

By

Yüksek gerilim hatlarının koparak yol içerisine düşmesi sonucu kapatılan Lefkoşa – Girne Anayolunun Gönyeli Çemberi ile Çevre Yolu Yonca Üst Geçit arası trafik akışına açıldı.

Polis, kopan yüksek gerilim hatlarının tamir edilmesi sonucu yolun yeniden trafiğe açıldığını açıkladı.

 

Devamını Oku

Kıbrıs

Basın-Sen ölüm yıldönümünde Kutlu Adalı’yı andı

Published

on

By

Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen), silahlı saldırı sonucu öldürülen Yenidüzen gazetesi yazarı Kutlu Adalı’yı ölüm yıl dönümünde andı.

Basın-Sen Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Genel Sekreter İsmet Özgüren, Kutlu Adalı’nın katilleri yargı önünde hesap verinceye kadar susmayacaklarını belirterek, “Adalı’ya ve ifade özgürlüğüne sıkılan her karanlık kurşunun peşini bırakmayarak aydınlığa kavuşması için mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha yineliyoruz.” dedi.

Adalı’ya sıkılan kurşunların yalnızca bir bedeni değil, ifade özgürlüğünü hedef aldığını belirten Özgüren, cinayet faillerinin ‘meçhul’ kalmasının bu ülkenin utancı, demokrasinin ise kara lekesi olduğunu belirtti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Tatar:Açıköğretim fakültesinden mezun olanlar, ülkenin güçlenip gelişmesine katkıda bulunacak

Published

on

By

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin mezuniyet törenine katıldı.

Tatar, Anadolu Üniversitesi’nin Lefkoşa Kampüsünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, hayat boyu eğitimin önemine işaret ederek, eğitime yapılan yatırımın insanın kendisine, çocuklara, geleceğe ve ülkeye yapıldığına dikkat çekti.

Fedakarlık göstererek eğitimini tamamlayıp mezun olanlara teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, üniversite yöneticileri, öğretim görevlileri ve çalışanlara da teşekkürlerini sundu.

Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nin 43 yıldır faaliyet gösterdiğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Eskişehir’deki kampüsten teknolojiden yararlanılarak dünyanın 53 ülkesine eğitim verildiğini vurguladı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden mezun olanların 53 ülkede eğitim görenlerle aynı eğitimi aldığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, mezunların kendi kariyerlerine ve ülkenin güçlenip gelişmesine katkıda bulunacağını kaydetti.

Devamını Oku

Trending

Reklam