Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Milli Mücadele Vakfı: Elektrik enerjisi sorununun bitirilmesi şart

Published

on

Milli Mücadele Vakfı, “ Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin acil olarak, Anavatan Türkiye ile birlikte ne gerekirse yaparak elektrik enerjisi sorununu bitirilmesinin şart olduğunu vurguladı.”

Vakıf’tan yapılan açıklamada, “halkın ve tüm sektörlerin sıcakların da bastırması ile elektrik kesintilerinden dolayı sıkıntı ve mağduriyetler yaşadığına, Devlet’e karşı düşmanlık besleyen bedbahtların bundan yararlanmaya çalıştıklarına dikkat çekildi.”

Açıklamada, Milli Mücadele Vakfı’nın elektrik sorununun giderilmesi için önerileri de ortaya konuldu ve şöyle denildi:

“ Yazın gelmesi , sıcakların bastırması ile elektrik kesintilerinin yeniden başlaması kabul edilebilecek bir durum değildir. Belli ki gerek iç gerekse dış nedenlerle yapılması gerekenlerde bir gecikme vardır. Sebepler ne isterse olsun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti acil olarak, Anavatan Türkiye ile birlikte ne gerekirse yaparak elektrik enerjisi sorununu bitirilmelidir.

Halkımız, tüm sektörler, elektrik kesintilerinden dolayı sıkıntı ve mağduriyetler yaşarken Devlet’e karşı düşmanlık besleyen bedbahtlar bu durumu istismar ederek saldırılarını yoğunlaştırıyor, milli mücadelemize zarar vermeye çalışıyor.

Bize göre bu konuda ilk yapılması gereken gerek KIBTEK gerekse özel sektörün mevcut üretim kapasitelerini dorukta tutmalarını sağlamak, bu kapasitelerin halkımıza kesintisiz ulaşmasını başarmaktır.

Bu bağlamda önerilerimiz ve görüşlerimiz şöyledir:

Enterkonnekte sistem: (Elektriksel Kablo Bağlantısı)
Dünyada artık şebekesi arz güvenliği için bir başka şebeke ile enterkonnekte olmayan ülke sayısı çok azalmıştır.
Anavatan Türkiye’nin KKTC’yle arasında elektrik enerjisi iletimi için enterkonnekte sistem kurmak istediği, Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın bu konuda da kararlı bir duruş ortaya koyduğu fizibilite çalışmalarının başladığı ancak Rum-Yunan ikilisinin Türkiye’nin ETNSO Avrupa Elektrik İletim Sistemi Operatörleri Ağına bağlı olmasını kullanarak tüm adaya yarar sağlayacak bu projeyi engellemeye çalıştığı nettir.
Buna rağmen bizler, Anavatan Türkiye’nin bu sorunu aşacağına ve projenin gerçekleşeceğine inanıyor, güveniyoruz.
KKTC elektrik şebekesi büyük ve güçlü bir sisteme bağlanınca stabilite artacağı için sınırsız oranda güneş paneliyle üretim yapılabilecektir.
Bu da ülke için uygun fiyata enerji elde edilmesi, arz güvenliği, çevre ve sağlık alanında fayda sağlayacak yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilecek
Yatırımlar:
Önümüzdeki süreçte enerji arzını en ekonomik ve çevre dostu modern santral kurulumu ile sağlayacak şekilde yatırım projeleri yürütülmeli üretimde çeşitlilik sağlanmalıdır.
Üretime yatırım yapılacak ise bu ‘Concentrated Solar Power (CSP)’ santralı olmalıdır. Bu teknolojiye yatırımlar Dünyada hızla artmaktadır. Bu teknoloji ile Güneş ısısı kullanılarak buhar santralı aracılığı ile Elektrik enerjisi elde edilmektedir. Dünyada 20 MW lık santrallardan 800 MW hatta 1GW seviyesinde enerji üreten CSP ler mevcuttur ve sayıları hızla artmaktadır. Bu teknoloji üretim için Güneş enerjisini kullanmakta fakat Fotovoltaik (PV) den farklı olarak büyük güçlerde enerji (AC) üretim yaparken gelişen teknoloji ile Güneş ısısı gündüz hapsedilerek gece de ülektrik üretimine devam edilmektedir.

İletim ve Dağıtım şebekesine yatırımlar artırılmalıdır. Özellikle yüklerin artış oranı ve yeni gelişmeler (Elektrikli araç artışı vb.) göz önüne alınarak Dağıtım şebekesi gerekli olan bakım onarım ile tümü ile elden geçirilmeli ve yeni yatırımlar yasalara, kurallara uygun bilimsel yöntemler dikkate alınarak şeffaf olarak yapılmalıdır. Yüksek Gerilim ve Orta Gerilim başta olmak üzere elektrik iletim ve dağıtımda projelerin öncelik sırasına göre İhale edilip uygulanması hedeflenmlidir.
Şebeke Güç kalitesi ölçümleri tamamlanıp bilimsel önlemler alınmalıdır.
Enerji santrallarının zararlı baca gaz emisyonları azaltılmalıdır.
Yenilenebilir enerji, dağınık üretim teşvikleri artırılmalı ve özendirilmelidir.
Üretimden (dağıtık üretim dahil) tüketime kadar tüm elektrik sisteminin otomasyonuna ve teknolojik altyapıya yönelik eylemler hayata geçirilmelidir.
Enerji Yönetimi:
KKTC’de sırf enerji alanında çalışacak bir enerji dairesi oluşturulmalıdır.
Etkin işlev görebilecek denetim yapabilecek, donanımlı, yasalarla koruma altına alınmış, özellikle Enerji alanında uzman üyelerden ve akademisyenlerden oluşacak Enerji Üst Kurulu oluşturulmalıdır. Bu kurul hem enerji alanında devlet politikalarının geliştirilmesinden hem de alandaki uygulama ve gelişmeleri denetleyebilen, gerektiğinde caydırıcılık işlevi olan bir kurul olmalıdır. Bu sayede üretim yapan kuruluşlar ve enerji piyasasındaki diğer paydaşlar denetlenebilecek ve denetim fonksiyonunun yanı sıra enerji yönetiminin sağlanabilmesine yönelik de sistem oluşturulabilecektir.
Enerji verimliliği çalışmalarını tek bir çatı altında toplayabilecek, idari ve mali açıdan güçlü, yatay sektörlerde çalışmalar yapabilecek Enerji Üst Kurulu bünyesinde Enerji Verimliliği alt kurulu oluşturulmalıdır

Yasal Düzenlemeler:
Çağımıza uygun güncel, modern şartlarla yönetilecek etkinlik, verimlilik, şeffaflık, hesap verebilirlik temelinde bir KIB-TEK yasası çıkarılmalıdır. KIB-TEK bu yasa çerçevesinde yönetilmeli ve işlev görmelidir.
Dünya genelinde kullanımı yaygınlaşan ve yasal düzenlemeler ile zorunlu hale getirilmekte olan elektrikli taşıt kullanımı ve bu araçlar için kurulan şarj istasyonlarının, elektrik şebekesine ilave bir yük katacağı değerlendirilmeli bu hususta gerekli yasal mevzuatın ve altyapının hazırlanmasına yönelik çalışmalar hızlandmalı ve sonuçlandırılmalıdır.
Enerji verimliliğine yönelik yasa ve tüzük çalışmalarındaki eksikler hızla giderilmeli, Enerji verimliliğine yönelik çalışmaların yönlendirilebilmesi, denetlenebilmesi ve uygulanabilmesi için mevcut idari yapıların gözden geçirilmesi ve kapasite gelişimi sağlanmalıdır.

Enerji Verimliliği:
KKTC’de enerji verimliliğinin takibine yönelik olarak veri toplama, saklama ve ulaşma altyapısı kapasite, nitelikli insan gücü ve bilgi teknolojileri altyapıları ile birlikte oluşturulmalıdır.
Basın-yayın organlarında enerji verimliliği ile ilgili yoğun farkındalık programları yapılmalı. Okullarda bu alanda öğrencilere yönelik eğitimler verilmelidir.
Bina Enerji Performansı (BEP) ve Enerji sertifikası (ES) kriterleri belirlenmeli ve bu konuda yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
Enerji Yöneticisi Sertifika Programları açılmalı ve Enerji Yöneticileri yetiştirilmelidir.
Enerji verimliliği projeleri için finansman mekanizmaları geliştirilmelidir.

Teknik Eğitim:
Endüstri Meslek Liselerinin öğrenci kalitesi yükseltilmeli. (Ör: sınavla öğrenci alınması) Teknik öğretimin İmajı yükseltilmelidir. Teknisyen ve Tekniker yetiştiren Teknik Yüksek Okullara önem verilmeli yerli teknik eleman yetişmesi teşvik edilmelidir.
Veri Analizi:
Her alanda istatistiki veri tutulmalı. Tutulan veriler ilgili resmi kurumla paylaşılmalı ayni zamanda istatistiki analiz yapılmalı ve iyileştirme gereken yönler geliştirilmelidir.
Fiber iletişim:
Fiber haritası oluşturulmalı. Fiber bağlantılar her binaya ulaştırılması hedeflenerek iletişim kalitesi artırılmalı. Bu sayede elektronik otomasyon, elektronik dönüşüm sağlanmalı ve e-devlet sistemi güvenli bir şekilde hem halkın günlük hayatı kolaylaştırılmalı hem de devletin her alanda denetimini kolaylaştırılmalıdır. Veri akışı ve kaydı artırılmalıdır.. Bu Sanayi, Ticaret, Eğitim, Turizm, Sağlık ve diğer tüm kamu ve özel alanların daha verimli çalışabilmesi açısından çok önem arz eden bir konudur.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Ataoğlu, Regaip Kandili dolayısı ile mesaj yayımladı

Published

on

By

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, yayımladığı mesajla halkın ve tüm İslam aleminin Regaip Kandili’ni kutladı.

Ataoğlu, Regaip Kandili dolayısı ile yayımladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:

“Halkımızın ve tüm İslam âleminin Regaip Kandil’ini en içten dileklerimle kutluyorum.

Bu mübarek gece, dualarımızın kabul olduğu, kalplerimizin sevgi ve hoşgörüyle dolduğu, manevi huzurun derinden hissedildiği özel bir zaman dilimidir. Regaip Kandili, aynı zamanda birlik ve dayanışma ruhumuzu güçlendiren önemli bir fırsattır.Bu anlamlı gecenin ülkemize, İslam âlemine ve tüm insanlığa sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini Yüce Allah’tan niyaz ederim.”

Devamını Oku

Kıbrıs

Girne Köprülü Kavşağı’nın (Yonca kavşağı) yapım çalışmaları başlıyor

Published

on

By

Lefkoşa-Girne Yolu ile Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu’nun kesiştiği noktada inşa edilecek Girne Köprülü Kavşağı’nın (yonca kavşağı) yapım çalışmaları başlıyor.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, kavşağın inşaatı nedeniyle Lefkoşa-Girne ana yolunda 7 Ocak Salı günü trafik düzenlemesine gidilecek.

İnşa edilecek yonca kavşağı, iki yanlarda ve bir orta refüjde olmak üzere üç ayaktan oluşacak. Yonca kavşağı çalışmaları sırasında Girne istikametinden Lefkoşa’ya seyreden araçlar, Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu’na yönlendirilecek. Söz konusu araçlar, Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu’ndaki Dikmen YDÜ Yonca Kavşağı’nı kullanarak Lefkoşa şehir merkezi veya Gönyeli istikametine gidebilecek. Diğer yandan Lefkoşa-Girne ana yolunun ilk kilometrelerinde, yonca kavşağının inşa edileceği bölümde trafik, tek şeritten verilecek.

-Yolda düzenleme çalışmaları yarın başlıyor

Yonca kavşağı yapım çalışmaları sırasında Lefkoşa-Girne arası trafiğin rahatlatılması ve Gönyeli-Boğaz yolunun (Eski Girne yolu) etkin bir alternatif olabilmesi için 3 Ocak Cuma (yarın) sabah saatlerinden itibaren Gönyeli Yenikent (Koop-Gaz) Çemberi ile Lefkoşa-Güzelyurt yolu Gönyeli giriş ayrımında kavşak düzenleme çalışmalarına başlanacak.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı açıklamasında, 2016 yılında onaylanmış ve Gönyeli’ye ulaşım sağlayan kavşakların da dahil olduğu Dr. Fazıl Küçük Bulvarı Üzerindeki Kavşakları Düzenleme Projesi’nin, özelikle bütçesel olmakla beraber birçok sebepten ötürü bugüne kadar ertelendiği belirtildi.

Bu proje kapsamında Yenikent Gönyeli (Koopgaz) Çemberi ile Lefkoşa-Güzelyurt ana yolu Gönyeli giriş ayrımında planlanmış ve onaylanmış kavşak düzenleme çalışmalarına derhal başlama kararı verildiği kaydedilen açıklamada, şu bilgiler de paylaşıldı:

“Karayolları Dairesi ekipleri tarafından yapılacak kavşak düzenleme çalışmalarının mümkün olan en erken zamanda tamamlanması hedefleniyor. Ülkenin en önemli karayolu projelerinden birinin yapımı sırasında trafik yoğunluğunu mümkün olduğu kadar azaltabilmek için Polis Genel Müdürlüğü de bilgilendirildi ve gerekli tedbirler alındı.

-Hedef 1 Nisan’da tamamlanması

Yonca kavşağı yapımı ve yol yapım çalışmalarının, hedeflenen tarih olan 1 Nisan’da tamamlanması ile birlikte Lefkoşa-Girne ana yolundan Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu’na doğrudan ulaşım imkanı sağlanacak. Yonca kavşağı çalışmalarının, Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu’nun Alayköy kavşağına kadarki bölümündeki yol yapım çalışmaları ile eş zamanlı tamamlanacağından dolayı, ülkenin doğusundan batısına veya ters yönde seyreden araçlar, şehir trafiğine girmeden, zamandan ve yakıttan tasarruf ederek yollarına devam edebilecek. Aynı zamanda ülkenin doğusu veya batısından gelip Girne’ye gidecek olan araçlar, Gönyeli çemberini kullanmak zorunda kalmadan, Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu ve Girne Köprülü Kavşağı üzerinden yollarına devam edebilecek.”

-“Yola erken çıkın” uyarısı…

Açıklamada, Gönyeli’de yapılacak kavşak düzenlemeleri ve Lefkoşa-Girne ana yoluna inşa edilecek yonca kavşağı yapım çalışmaları sırasında ilgili bölgelerde trafiğin kontrollü verilecek olması nedeniyle sürücülerin trafik işaret ve işaretçilerine uymaları, yavaş ve dikkatli seyretmeleri istendi. Yine çalışmalar sırasında, özellikle iş giriş-çıkış saatlerinde trafik yoğunluğu yaşanacak olması nedeniyle sürücülerin normal vakinden önce yola çıkmaları da tavsiye edildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Maliye Bakanlığı, “Gazimağusa Limanı’ndaki Mobil X-ray cihazı, araçların yüzde 10’unu kontrol edebilecek kapasitededir”

Published

on

By

Maliye Bakanlığı, Gazimağusa Limanı’ndaki Mobil X-ray cihazının, ülke genelinde gelen tır, konteyner ve diğer araçların yüzde 10’unu kontrol edebilecek kapasitede olduğunu açıkladı.

Bakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada, basın yayın organlarında yer alan ve bir zanlının “tırda saklanarak geldiği” iddiasına ilişkin araştırmanın, Polis Genel Müdürlüğü tarafından sürdürülmekte olduğu belirtildi.

Açıklamada, Gümrük ve Rüsumat Dairesi’nin, polisin talep ettiği bilgi, belge ve X-Ray görüntülerini sağlama konusunda tam bir iş birliği içinde olduğu belirtildi.

Bakanlık’tan yapılan açıklama şöyle:

“Mobil X-Ray cihazının açılışı, 28.06.2024 tarihinde Gazimağusa Gümrük Şube Amirliğinde gerçekleştirilmiş olup, cihaz 01.07.2024 tarihinden itibaren faaliyete geçmiştir. Mobil X-Ray cihazı, ülke genelinde gelen tır, konteyner ve diğer araçların %10’unu kontrol edebilecek kapasitededir. Uluslararası standartlara göre gümrüklerde kontrol oranı %5’tir; ancak mobil X-Ray cihazı mevcut standartların üzerinde bir kapasiteyle çalışmaktadır. Dünyanın hiçbir ülkesinde %100 gümrük kontrolü yalnızca X-Ray cihazları ile yapılmamaktadır.

X-Ray cihazının kurulumunun gerçekleştiği günden itibaren yapılan tüm taramalar, silinemez şekilde sistemde kayıt altına alınmaktadır. İlgili makamlar tarih ve plaka bilgileri ile başvuru yaptığında, bir aracın X-Ray kontrolüne tabi tutulup tutulmadığı ve kontrol edildiyse elde edilen görüntülerin paylaşılması konusunda herhangi bir engel bulunmamaktadır.

Bir tırın veya aracın X-Ray kontrolüne tabi tutulup tutulmayacağı, risk analiz sistemimiz ve görevli memurun geçerli şüphesi ile belirlenmektedir. Bu bağlamda, basın yayın organlarında yer alan ve bir zanlının ‘tırda saklanarak geldiği’ iddiasına ilişkin araştırma, Polis Müdürlüğümüz tarafından sürdürülmektedir. Gümrük ve Rüsumat Dairemiz, polisimize talep edilen her türlü bilgi, belge ve X-Ray görüntülerini sağlama konusunda tam bir iş birliği içerisindedir.Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Devamını Oku

Trending

Reklam