Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonda görüştü

Published

on

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonla görüştü. Tatar, İsrail Dışişleri Bakanı’nın Erdoğan’ı hedef alan paylaşımını, şahsı ve Kıbrıs Türk halkı adına kınadı. Cumhurbaşkanı Tatar, Erdoğan’ın Gazze politikasına da destek belirtti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her koşulda mazlumların yanında, zalimlerin karşısında yer aldığına değinen Cumhurbaşkanı Tatar, görüşmede, Türkiye’nin İsrail’in Filistin halkına yönelik soykırım harekatına dönüşen saldırıları karşısında izlediği tutumun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gururla izlenmekte olduğunu iletti.

Cumhurbaşkanı Tatar görüşmede ayrıca , Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından Kıbrıs meselesinin geçmişine ışık tutmak amacıyla “Suç Kimde? Bugün Geçmişten Ayrı Düşünülemez” adlı bir kitap yayınlanması dolayısıyla da Erdoğan’a teşekkür etti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, Gazimağusa’da tarihi eser ve şehitlikleri ziyaret etti

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Gazimağusa’da iki taraflı Kültürel Miras Teknik Komitesi tarafından koruma çalışması tamamlanan ve çalışma yapılması planan eserler ile şehitlikleri ziyaret etti.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, ziyaretler sırasıyla Canbulat Burcu, Akkule ve Çifte Mazgal’a  yapıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar, 2025 yılı içerisinde Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma tarihi Kertikli Hamamı ve Karpaz (Diamante) Burcu’nda da Komite tarafından koruma çalışması yapılacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Tatar, kültürel miras alanında yapılan tüm çalışmaların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin çağdaş bir devlet olarak adanın kültür mirasına atfettiği önemin en somut göstergelerinden birini oluşturduğunu vurgulayarak, Komitenin, iki taraf arasında iş birliği kültürünün gelişmesine katkılarından memnuniyetini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Tatar,  iş birliğinin ortak fayda olan diğer alanlara da yansımasını beklediğini,  adada olumlu bir havanın oluşabilmesi için de bu tür ortak çalışmaların önem taşıdığını belirtti ve Komiteye teşekkürlerini iletti.

Ziyarette, Tatar’a, Güven Yaratıcı Önlemler ve Teknik Komiteler Koordinatörü Müdür/Temsilci Seniha Birand Çınar ile İki Taraflı Kültürel Miras Teknik Komitesi Eş Başkanı Ali Tuncay ve Gazimağusa Belediyesi’nden temsilciler eşlik etti.

İki Taraflı Kültürel Miras Teknik Komitesi, ülkedeki tarihi eserlerin yanı sıra Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde bulunan Osmanlı/Türk eserlerinde de çalışmalar yürütüyor.

 

 

Devamını Oku

Kıbrıs

“Çorum Belediyesi Beyarmudu Doğa Parkı” hizmete açıldı

Published

on

By

Beyarmudu Belediyesi’nin, Türkiye Cumhuriyeti (TC) Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi ve TC Çorum Belediyesi katkılarıyla hayata geçirdiği, “Çorum Belediyesi Beyarmudu Doğa Parkı” hizmete açıldı.

Açılışa Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Beyarmudu Belediye Başkanı Bülent Bebek, belediye meclis üyeleri, bölge muhtarları, diğer yetkililer ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan açılış, konuşmalarla devam etti. Halk dansları gösterisinin ardından protokolün katılımıyla kurdele kesilerek, park açıldı.

-Tatar: “KKTC’yi gözümüz gibi korumamız gerekiyor”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar açılışta yaptığı konuşmada, herkesi selamlayarak, Çorum Belediye Başkanı ve belediye meclis üyelerini Beyarmudu’nda görmekten mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile olan ilişkilerin bu iletişim çağında daha da güçlenmesi ve genç nesillerin birbirlerini daha iyi tanımasının önemini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Doğu Akdeniz’deki varlığımızı sağlam bir şekilde sürdürüyoruz” dedi.

Çıtayı yükselterek, KKTC’yi bütün dünyaya tanıtma çabaları içerisinde olduklarını ifade eden Tatar, anavatan Türkiye ile KKTC arasındaki temas ve ziyaretlerin artmasını temenni etti.

Türkiye’yi sık sık ziyaret ettiğini ve Türk halkıyla buluştuğunu dile getiren Tatar, Türkiye ile KKTC’nin et ve tırnak olduğunu vurguladı. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki kurtuluş savaşının, Kıbrıs Türk halkına ilham kaynağı olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Tatar, “Bizlerin verdiği bağımsızlık mücadelesiyle bugün bayraklarımızla milletimize yakışır bir şekilde omuzlarımızdaki vasiyeti ve emaneti en iyi şekilde sürdürüyoruz” dedi.

Belediye Başkanı ve ekibine ortaya çıkardıkları eser nedeniyle teşekkür eden Tatar, bütün bunların plan, program ve vizyon istediğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Tatar, daha kaliteli bir yaşam için altyapı yatırımları ve park alanlarının yaratılmasının önemli olduğunu ifade etti.

Tatar, “KKTC’nin her köşesi bizim için çok önemlidir. Yeşilırmak’tan Dipkarpaz’a kadar… İnsanların kaliteli yaşam sürmeleri en büyük temennimiz ve dileğimizdir” diye konuştu.

1974 Barış Harekatı’ndan 50 yıl sonra barışın, huzurun, güvenliğin ne anlama geldiğini daha iyi takdir ettiklerini kaydeden Tatar, Kıbrıs’ta bir anlaşma olacaksa, Türkiye’nin de tam desteğiyle, KKTC devletinin egemen bir devlet olarak anlaşmanın bir parçası olması gerektiğini vurguladı.

Güney Kıbrıs’ın zihniyetinin, Birleşik Kıbrıs’a gidecek bir yolculukta Kıbrıs Türk halkını asimile etmek, anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile bağlarını koparmak olduğunu belirten Tatar, milli siyasetin daha da kökleşmesi için uluslararası temasların artırılması gerektiğini söyledi.

Beyarmudu’ndan, Çorum’a ve bütün Türkiye’ye selamlarını ileten Tatar, “Biz aynı milletin evlatları olarak mücadelemizi sürdürüyoruz” diye konuştu. Doğu Akdeniz’in kritik önemine dikkat çeken Tatar, “KKTC’yi gözümüz gibi korumamız gerekiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, parkın bölge halkına hayırlı olmasını diledi.

-Aşgın: “KKTC’nin yanında olmaya devam edeceğiz”

Çorum Belediyesi Başkanı Halil İbrahim Aşgın da konuşmasına, herkesi selamlayarak, başladı, “Anavatandan yavru vatana geldik ama burası bizim vatanımız, burası hepimizin vatanı” dedi.

“Beyarmudu, bizim için Çorum’dur. Çorum bizim için Beyarmudu’dur” diye konuşan Aşgın, Beyarmudu’na hizmet etmeye devam edeceklerini söyledi.

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dile getirdiği 2071 hedefine dikkat çeken Aşgın, “Türk evsiz olur, Türk barksız olur, Türk asla vatansız olmaz, bayraksız olmaz, ezansız olmaz” dedi.

Anavatan Türkiye olarak her zaman KKTC’nin ve belediyelerinin yanında olmaya devam edeceklerini vurgulayan Aşgın, parkın yapımına katkı koyan herkese teşekkür etti.

Beyarmudu’na bundan daha güzel bir park yapma temennisini de dile getiren Aşgın, KKTC’nin, tüm devletler içerisindeki şanlı yerini almasını diledi.

-Bebek: “Sizler için çalışmaya devam edeceğiz”

Beyarmudu Belediye Başkanı Bülent Bebek ise, yaklaşık 15 yıldır parkın yapımı için beklendiğini ifade ederek, seçildiği ilk gün, Beyarmudu Belediyesi’nin hak ettiği yatırımları alacağını söylediğine işaret etti, “Sizler için çalışmaya devam edeceğiz. Bu da bunun sadece bir örneği” dedi.

Bölgenin stratejik konumuma işaret eden Bebek, son 30 yıldır yapılmayan, bekletilen projelerin tamamının, TC Lefkoşa Büyükelçiliği ve hükümetin katkılarıyla tek tek hayata geçirildiğini vurguladı. Çorum Belediyesi’ne katkıları nedeniyle teşekkür eden Bebek, gelecek hafta Türkmenköy Doğa Parkı Projesi’nin de başlayacağını belirtti.   

Sosyal ve sağlık alanında birçok projeye imza attıklarını kaydeden Bebek, eğitime büyük destek verdiklerini, yaşlılara, engellilere sahip çıktıklarını söyledi. “Ben makam aracı hiç kullanmadım onu tamamen yaşlı ve hasta insanlarımıza tahsis ettik” diye konuşan Bebek, verdiği tüm sözleri tek tek yerine getirdiğini belirtti.

Bölge halkının çok daha iyisine layık olduğunu ifade eden Bebek, 2026 yılında bölgenin daha da gelişmesi için çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti. Belediye çalışanlarına da teşekkür eden Bebek, “Hayırlı, uğurlu olsun” diyerek, konuşmasını tamamladı.

 

TAK/BRT

Devamını Oku

Kıbrıs

DEİK İş Konseyleri organizasyonunda “KKTC’de Yatırım ve İş Yapma Fırsatları” ele alındı

Published

on

By

Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) altında faaliyet gösteren Türkiye-KKTC İş Konseyi ve Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi tarafından “KKTC’de Yatırım ve İş Yapma Fırsatları” konulu toplantı düzenlendi.

DEİK’in KKTC ziyareti kapsamında düzenlenen ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nda (KTTO) yer alan toplantı, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim ve Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu’nun katılımıyla yapıldı.

KKTC ve Türkiye’den iş adamlarının da yer aldığı toplantıda, KKTC’de yatırım fırsatlarına ilişkin sunumlar yapıldı. Etkinlik, ardından, firmaların ikili görüşmeleriyle devam etti.

Toplantının açılışında, Büyükelçi Yasin Ekrem Serim, Ekonomi ve Enerji Bakanı Amcaoğlu, KTTO Başkanı Turgay Deniz, DEİK Türkiye – KKTC İş Konseyi Başkanı Fatih Mehmet Keçebir ve Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi Başkanı Kübra Orakçıoğlu Kazan birer konuşma yaptı.

– Serim: “KKTC’nin ekonomik gücünü artırmaya kararlıyız”

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının refahı ve sürdürülebilir bir ekonomi oluşturma hedefine olan desteğini vurguladı.

Büyükelçi Serim, kendilerinden ayrı görmedikleri KKTC’nin tüm sektörlerinde kalkınmaya yönelik projelere kararlılıkla devam ettiklerini kaydederek, DEİK’in de KKTC ile olan ilişkilerinde stratejik bir bakışla ilerlediğini belirtti.

Ülkelerin kalkınması için özel sektörün katkılarına ve kamu yatırımlarının özel sektör iş birliğiyle desteklenmesi gerektiğine işaret eden Serim, Kıbrıs Türk özel sektörünün Türkiye ile daha yakın iş birlikleri geliştirmesi gerektiğine dikkat çekti. Serim, e-ticaret ve teknoloji alanlarındaki projelerin, Kuzey Kıbrıs’ın uluslararası izolasyonları aşmasında önemli bir araç olabileceğini söyledi.

Girişimcilere yaptıkları destekler hakkında bilgiler aktaran Serim, Kıbrıs Türk Yatırım Geliştirme Ajansı aracılığıyla özellikle kadın ve genç girişimciler öncelikli olacak şekilde 2016’dan bu yana yürütülen girişimcilik projesiyle 65 milyon TL’lik kaynak sağlandığını açıkladı; 160 girişimciye destek verildiğini ve 350 kişilik istihdam yaratıldığını ifade etti.

– Gelecek hafta yeni hibe için başvurular alınacak

Serim, ayrıca, sanayi, turizm ve tarımda yeni hibelerin yolda olduğunu duyurdu; 110 milyon lira kaynak ayrılan bu programın elektronik başvuru sürecinin gelecek hafta başlayacağını kaydetti.

“Tek başına hizmet sektörü ve ithalatla tüketime dayalı bir ekonomik işleyişin, KKTC’nin ekonomik refahı ve halkın yaşam standardı açısından uzun vadede yeterli olmayacağını düşünüyorum.” diyen Serim, üretime ve ihracata dayalı bir ekonomik modelin benimsenmesi gerektiğini vurgularken, Kıbrıs Türk ekonomisinin çeşitlenmesinin şart olduğunu belirtti. Serim, özellikle serbest bölgeler, organize sanayi bölgeleri ve balıkçılık gibi alanlarda Türkiye’nin deneyimlerinin aktarılabileceğini söyledi.

Türkiye’nin “fin-tech” ve “start-up” gibi alanlarla da sahip olduğu deneyimlerini KKTC’ye aktararak, ülkenin bu alanlarda gelişimine katkı sağlayabileceğini ve buna istekli olduğunu belirten Serim, “Sadece turizm ve yükseköğretimle değil, teknoloji, dijitalleşme ve yeşil ekonomiyle de anılan bir KKTC hedefliyoruz,” dedi. Serim, ayrıca, 2025 yılında düzenlenecek Teknofest’in bu hedeflere katkı sağlayacağını dile getirdi.

Ticarette karşılaşılan ambargoların esasen belli engeller yaratmasına rağmen, KKTC’den yapılan ihracatın önünü kesemeyeceğine, bunun Türkiye üzerinden yapılabileceğine dikkat çeken Serim, Avrupa Birliği’nin doğrudan ticaret tüzüğünü yürürlüğe sokmamasının Kıbrıs Türk toplumunu haksız bir şekilde cezalandırmak anlamına geldiğini, ancak ek maliyetlere rağmen bunun imkansız olmadığını kaydetti.

– Yatırım çağrısı

Son olarak yatırım çağrısında bulunan Büyükelçi Serim, KKTC’nin yatırımcılar için güvenli bir iklimi ve ortamı olduğunu vurguladı.

– Amcaoğlu: “2025’te hayata geçirilecek sistemlerle şeffaflık ve verimlilik elde edilecek”

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, burada yaptığı konuşmada, ülkenin yatırıma olan ihtiyacını vurgulayarak, yatırımcının gelebilmesi, yatırımların kolaylaştırılması ve ekonomik altyapının güçlendirilmesi adına devlet tarafından ne gibi adımlar atıldığı hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Amcaoğlu, özellikle, organize sanayi bölgeleri, enerji düzenlemeleri ve dijitalleşme alanındaki çalışmaların altını çizdi.

Yeni yasal düzenlemelerle ekonomik bir ivme kazanıldığını belirten Amcaoğlu, sanayi bölgeleri mevzuatının revize edildiğini ve üretime odaklı bir modele geçildiğini ifade etti. Amcaoğlu, artık sanayi bölgelerinin üretim yapan işletmelere tahsis edileceğini, bu adımın ihracatı da artırmak için önemli olduğunu kaydetti. Sanayi bölgelerinin dijital ortamda da görünebilirliğinin sağlandığını aktaran Bakan Amcaoğlu, bunun sayesinde elde edilen kazanımlara dikkat çekti.

Amcaoğlu, ayrıca, enerji yasalarının tamamlandığını ve 2025 yılı itibarıyla yürürlüğe gireceğini belirtti, 12 yıldır konuşulan Hal Yasası’nın ve Yerli Malı Yasa Tasarısı’nın tamamlandığını söyledi.

Akaryakıt otomasyon sisteminin devreye alınmasıyla akaryakıtta şeffaflığın ve verimliliğin artırıldığını söyleyen Amcaoğlu, “Bu sistemle devletin aylık 35 milyon dolarlık hacmi kontrol altına alındı. Teknolojiyi kullanarak hem tüketiciyi hem de işletmeciyi koruyoruz. Devletin hakkını doğru şekilde almasını sağlıyoruz.” dedi. Amcaoğlu, ayrıca, ürün güvenliği için Avrupa Birliği destekli bir akredite laboratuvarın 2025 yılında hizmete gireceğini duyurdu.

2025’te hayata geçirilecek olan elektronik etiket sistemini de tanıtan Amcaoğlu, bu sistemin fahiş fiyatların önlenmesi ve tüketicilerin doğru bilgiye erişimi için çok değerli olduğunu belirtti.

Sistemle, ürünlerin fiyatları ve satış noktalarının dijital olarak takip edilebileceğini aktaran Amcaoğlu, bununla ilgili uygulamaların kısa sürede devrede olacağını, maliyetin işletmelere yansımayacağını söyledi.

– “Hedefimiz KKTC’yi teknolojiyle geleceğe taşımak”

Bakan Amcaoğlu, “başta protokollerle güvenli yatırım ortamı, ardından yasal zeminler, ondan sonra projeler tek tek hayata geçiyor.” diyerek, hedeflerinin KKTC’yi teknolojik anlamda geleceğe taşımak olduğunu kaydetti.

Son olarak, Amcaoğlu, özel sektörün de desteğiyle KKTC’nin kalkınma hedeflerine ulaşacağına inandığını belirtti ve tüm yatırımcıları iş birliğine davet etti.

– Deniz: “En güvenli yatırım Kıbrıslı Türk iş insanlarıyla yapılan yatırımlardır”

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Turgay Deniz de, konuşmasında, KKTC’nin sunduğu yatırım fırsatlarını vurgulayarak, en güvenli yatırımın Kıbrıslı Türk iş insanlarıyla yapılan yatırımlar olduğunu kaydetti.

Deniz, Kuzey Kıbrıs’ın ticaret, tarım, yazılım, turizm ve enerji gibi sektörlerde ciddi yatırımlara ev sahipliği yapma kapasitesi olduğunu, modern tarım yöntemlerinin ve Türkiye’den boru hattıyla sağlanan suyun tarım sektörüne büyük katkılar sağlayacağını ifade etti. Yazılım sektörünü de potansiyel bir yatırım alanı olarak örnek veren Deniz, ülkede öğrenim gören 100 bin civarındaki genç nüfusun bu sektörler için büyük bir fırsat olduğunu dile getirdi.

Turizmde yatak kapasitesinin artırılması gerektiğini belirten Deniz, konaklama tesisleri kadar operasyonel hizmetler alanında da fırsatlar olduğunu vurguladı. Gayrimenkul sektörünün Rum tarafının saldırılarına rağmen gelecekte yeniden canlanacağına olan inancını ifade eden Deniz, yatırımcıların bu alanda takipte olmaları gerektiğini söyledi.

Deniz, iş insanlarını bir araya getirerek iletişim kanallarını açık tutmanın Ticaret Odası’nın görevi olduğunu belirterek, “Her iş, belli bir planlama, zamanlama, güven ve risk alma kapasitesi gerektirir. Nihai kararı iş insanları verir. Bizim görevimiz, iş insanlarına yol açmaktır.” dedi.

– Kazan: “Yapılacak yatırımlar her iki ülkenin ekonomisine yardımcı olacak”

Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi Kübra Orakçıoğlu Kazan da, konuşmasında, Kuzey Kıbrıs’ın ticaret, turizm, enerji, bilişim ve eğitim alanlarında sunduğu yatırım fırsatlarının hem KKTC hem de Türkiye ekonomisi için önemini vurguladı.

Kazan, DEİK olarak Türk girişimcilerin uluslararası yatırımlardaki engellerini kaldırmayı ve onları doğru strateji ile desteklemeyi hedeflediklerini belirtti.

Özellikle turizmde sağlık ve yat turizmi gibi önemli alanların yanı sıra enerji ve yenilenebilir kaynaklar üzerine yatırımların büyük potansiyel taşıdığını ifade Kazan, eğitim sektöründe ise Türk üniversitelerinin projelerinin, insan kaynağı ve Ar-Ge’yi güçlendirdiğine dikkat çekti, “Amacımız, hem Türkiye hem Kuzey Kıbrıs için güçlü bir ekonomi yaratmak.” dedi.

– Keçebir: “Ekonomik ve ticari anlamda kalıcı bir iz bırakmak istiyoruz”

DEİK Türkiye – KKTC İş Konseyi Başkanı Fatih Mehmet Keçebir ise, konuşmasında, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin yalnızca ticaretle sınırlı olmadığını, siyasi ve stratejik iş birliğinin bu bağlamda büyük bir değer taşıdığını belirtti.

Keçebir, düzenledikleri etkinliklerle iki ülkenin ticaret müşavirleri ve iş dünyası temsilcileri arasında güçlü bir iletişim ağı kurduklarını ifade etti. Kadın girişimciler için özel projeler düzenlediklerini hatırlatan Keçebir, Özbekistan ve Azerbaycan iş heyetlerini de KKTC’ye getirerek bölgesel işbirliklerini artırmaya çalıştıklarını söyledi. Keçebir, bunun yanı sıra, yaşlı bakım evi gibi sosyal projelerin hayata geçirilmesi için de çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Keçebir, İş Konseyi olarak amaçlarının, Kıbrıs’ta ekonomik ve ticari anlamda kalıcı bir iz bırakmak olduğunu dile getirdi.

Toplantı, teknik sunumlar ve ikili görüşmelerle devam etti.

TAK/BRT

Devamını Oku

Trending

Reklam