Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Erdoğan: Artık ‘Kuzey-Güney’ demek istemiyoruz, artık Kıbrıs Türkü diyoruz

Published

on

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hala Sultan Camisi’nde kıldığı bayram namazının ardından açıklamalarda bulundu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Tüm basın mensuplarının Kurban Bayramı’nı tebrik eden ve bayramın alem-i İslam’ın intibahına, ittihadına ve tüm insanlığın barışına vesile olmasını dileyen Erdoğan, “Her şeyden önce bizim bugün burada bulunuşumuzun ayrı bir sebebi var. Kuzey Kıbrıs’ın kurtuluş mücadelesinin 47’nci yıl dönümünü aynı zamanda kutlayacağız ve iki bayramı bir arada kutlama fırsatını buluyoruz.” diye konuştu.

Bugün toplu açılışlar olacağını anımsatan Erdoğan, “Bu toplu açılışlarımızla birlikte de Kuzey Kıbrıs’ımıza ayrı bir inşallah canlılık, altyapıda, üstyapıda, getirme fırsatını bulacağız ve bu vesileyle tüm Kuzey Kıbrıs’taki kardeşlerimin bayramını tebrik ediyorum, Anavatan’daki tüm kardeşlerimin bayramlarını tebrik ediyorum ve İslam dünyasının, İslam aleminin bayramını tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afganistan’dan Suriye’ye İslam coğrafyasında sorunlar yaşanıyor. Bayram dolayısıyla ne gibi bir mesaj vermek istersiniz İslam coğrafyasına?” şeklindeki soru üzerine, sorunsuz bir dönem ve sorunsuz bir zamanın insanlığın yaşamı boyunca olmadığını ve olmayacağını söyledi. Bunun böyle bilinmesi gerektiğini belirterek “Bu sorunlar karşısında çözümlerimiz ne olacak, nasıl çözümler üreteceğiz?” diyen Erdoğan, “Dikkat edilirse egemen güçler, emperyalist güçler Afganistan’da ilk defa böyle bir sorun üretmiyor. Bundan önce de yine Afganistan’da nice sorunlar yaşadık ve Afgan halkı dirayetiyle, iradesiyle bu emperyal güçlere karşı mücadelesini verdi ve bu mücadeleden de zaferle çıktı.” dedi.

Emperyal güçlerin daha sonra Afganistan’a girdiklerini ve 20 yılı aşkın zamandır orada olduklarını anımsatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz de bütün bu emperyal güçler karşısında Afgan kardeşlerimizin yanında yer aldık ve orada onlarla beraber öncelikli olarak da Kabil Havaalanı’nın korunmasını, bunun yanında insani noktada Afgan halkına her türlü desteği verme mücadelemizi sürdürdük. Şimdi yeni bir dönem var. Üç ana otorite burada görülüyor; NATO, Amerika ve bunun yanında da Türkiye. Şu anda Amerika çekilme kararını verdi ama Kabil Havaalanı’nın, bizim tarafımızdan zaten 20 yıldır işletiliyor, bundan sonra da işletilmesini istediler. Biz şu anda buna olumlu bakıyoruz ama olumlu bakarken tabii Amerika’ya bizim bazı şartlarımız var. Nedir bunlar? Bir, diplomasi noktasında Amerika bizim yanımızda yer alacak, diplomatik ilişkilerde. İki, lojistik noktasında imkanlarını bizim için seferber edecek, hangi gücü varsa lojistik anlamda bunları Türkiye’ye devredecek. Bir diğeri de tabii bu süreç içinde mali ve idari noktada çok ciddi sıkıntılar olacak. Bu konuda da gerekli desteği Türkiye’ye verecek. Eğer bunlar sağlanabilirse biz Türkiye olarak bu süreçte Kabil Havaalanı’nın işletimini ele almayı düşünüyoruz.”

Taliban’ın bazı rahatsızlıklarının söz konusu olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Taliban’la da bu süreci görüşmek suretiyle, nasıl ki Amerika’yla bazı görüşmeleri Taliban yaptıysa, herhalde Taliban Türkiye ile bu görüşmeleri çok daha rahat yapması lazım. Çünkü Türkiye onun inancıyla alakalı ters bir yanı yok, ters bir yanı olmadığı için de onlarla bu konuları daha iyi görüşeceğimize, anlaşabileceğimize ihtimal veriyorum. Doha’dan oraya akan bir süreç var, bu süreci de iyi değerlendireceğimizi düşünüyorum. Başka alternatifler var, bu alternatifler üzerinde de şu anda çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.” diye konuştu.

Erdoğan, “Dağlık Karabağ sorununun çözülmesi ile Azerbaycan’ın Kuzey Kıbrıs’ı tanıyacağı yönünde beklentiler vardı. Aynı zamanda ilk kez bir heyetin gelmesi beklentileri arttırdı, değerlendirmelerinizi alabilir miyim?” şeklindeki soru üzerine, “Bu konuda tereddüt edecek hiçbir şey yok. Bunları İlham Aliyev kardeşimle de sürekli zaten görüşüyoruz. İnşallah bu gidiş gelişler sürekli hale gelecek ve üst düzeyde devam edecektir.” dedi.

KKTC’ye Türkiye’nin geniş katılımlı bir heyetle geldiği hatırlatılarak “Bir kişi dikkatleri çekti, Oğuzhan Asiltürk. Buradan almamız gereken bir mesaj var mı? Önümüzdeki süreçte heyetinizle farklı farklı isimler de gelir mi?” sorusuna Erdoğan şu karşılığı verdi:

“Gelmesinden hiç şüpheniz olması. Oğuzhan Bey tabii Kıbrıs Barış Harekatı’nın yapıldığı dönemde Erbakan Hoca’mızın en yakın çalışma arkadaşıydı ve o dönemde bu Kıbrıs Barış Harekatı’nda o da üst düzey görev almış olan siyasilerdendi. Bu ziyareti yaparken biz de Oğuzhan Asiltürk Bey’i aramıza, kafilemize katalım dedik. Bunun yanında yine Hoca’mızın mahdumunu da buraya davet edelim dedik. Aynı şekilde yine o dönemin siyasi hareketi olarak, yani o koalisyonun içinde Erbakan Hoca’mızla beraber bulunan kadrodan Temel Bey’i de davet ettik. Yani bu davetleri yaparken hep birlikteliği, beraberliği sağlayarak burada olalım istedik. Nitekim Demokratik Sol Parti’nin şu andaki Genel Başkanını da aramıza aldık. Çünkü merhum Ecevit’in o da şu andaki makamında bulunduğu için o da bizimle beraber. Derdimiz bütün bu birlikteliği sağlamak, bu birlikteliği çok daha güçlü hale getirmek ve bundan sonraki süreçte de biliyorsunuz artık biz ‘Kuzey-Güney’ de demek istemiyoruz, artık ‘Kıbrıs Türkü’ diyoruz olaya böyle bakıyoruz, bundan sonra da böyle devam ettireceğiz.”

Tatar: Bir millet, üç devlet, iş oraya doğru gidiyor diye düşünüyorum
Basın mensuplarının, Azerbaycan KKTC ilişkilerine ilişkin sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, şunları söyledi:

“Azerbaycan bizim kardeş ülkemiz çünkü netice itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti ile olan ilişkileri bizim kardeşlik bağlarımız… Biz heyetle de görüştük, onlardan da aynı şekilde çok büyük sıcak ilgi ve alaka gördük. Onların kalbinde ve gönlünde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’yle ilişkilerini geliştirmek var. Esas itibarıyla böyle önemli bir heyetin milletvekillerinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin böyle önemli bir gününde, hem Kurban Bayramı’mız hem de 47’nci yılında Barış ve Özgürlük Bayramı’mız, böyle bir kutlu günde bizlerle beraber olmaları esas itibarıyla dünyaya verilen bir mesajdır diye değerlendiriyorum. Zaman içerisinde inşallah ilişkilerimiz daha da gelişecektir.”

KKTC’de binlerce Azerbaycanlının bulunduğunu hatırlatan Tatar, “Zaten aramızda önemli ve köklü bağlar vardır. Dolayısıyla benim gönlümde, kendilerine de söyledim, biz aynı milletin soyundan gelmekteyiz, dolayısıyla şöyle, ‘bir millet, üç devlet’, iş oraya doğru gidiyor diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Notlar
TC Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldırdığı bayram namazının ardından cami içinde vatandaşlarla bayramlaşan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

“Rabb’im tekrarını nasip etsin inşallah. Alemi İslam’ın ittihadına, intibahına vesile kılsın. İnşallah bu güzel Kıbrıs’ımızda 47 yıl önce yaşadığımızı bizlere bir daha yaşatmasın. Bundan sonraki süreçte güzel Kıbrıs’ımızın çok daha güzel, çok daha kalkınmış güçlü bir Kıbrıs olarak yoluna devamını bizlere nasip etsin. Artık güney-kuzey böyle bir derdin içinde olmayacağız. Bundan sonra Kıbrıs Türkü çok daha güçlü bir şekilde inşallah yoluna devam edecektir.”

TBMM Başkanı Mustafa Şentop,  TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,  TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, kuvvet komutanları, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da bayram namazını Hala Sultan Camisi’nde kıldı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi acil servise sterilizasyon cihazı bağışlandı

Published

on

By

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi acil servisine sterilizasyon cihazı bağışlandı.

Saydam & Co firması tarafından yapılan bağışta “Otoglav” isimli sterilizasyon cihazını acil servise firmanın sorumlu ortağı Çağlar Ünal teslim etti.

Firmadan yapılan açıklamaya göre, bağış sırasında konuşan Çağlar Ünal, sağlık sektörüne yönelik katkılarının süreceğini belirterek, “Hastanelerimizin ihtiyaçlarını karşılamak ve sağlık hizmetlerinin daha etkin, güvenli ve kaliteli şekilde sunulmasına katkıda bulunmak, bizim için büyük bir sorumluluk” dedi.

Acil servise bağışlanan sterilizasyon cihazı, yüksek basınçlı buharla tıbbi aletleri bakteri, virüs ve diğer patojenlerden temizlemek için kullanılacak.

Devamını Oku

Kıbrıs

Meclis’in gündemindeki iki yasa tasarısı oy birliğiyle kabul edildi

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Vatandaşlarına Konsolosluk Yardımı Sunulması Hakkında Anlaşma (Onay) Yasa Tasarısı ile Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı, oy birliğiyle kabul edildi.

Meclis’te ilk olarak Serbest Liman ve Bölge (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere, daha sonra da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Vatandaşlarına Konsolosluk Yardımı Sunulması Hakkında Anlaşma (Onay) Yasa Tasarısı’nın Genel Kurul’da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkere oy birliğiyle onaylandı.

Ardından, Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın Genel Kurul’da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkere de oybirliğiyle kabul edildi.

-Onay Yasa Tasarısı oy birliğiyle geçti

Genel Kurul’da daha sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Vatandaşlarına Konsolosluk Yardımı Sunulması Hakkında Anlaşma (Onay) Yasa Tasarısı ele alındı.

Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi Başkanı Yasemi Öztürk, tasarıya ilişkin raporu okudu.

-Özuslu

CTP Milletvekili Sami Özuslu, KKTC temsilciği bulunmadığı yerlerde KKTC vatandaşlarının TC elçiliğinden hizmet almasının gerekli olabileceğini söyleyerek, TC Elçiliği’nin, KKTC yetkililerinin Türkiye’ye giremeyen KKTC yurttaşları hakkındaki yazılı ve sözlü sorularına cevap vermediğini söyledi.

Başbakanı Üstel’in konuya ilişkin yazdığı mektuba dahi yanıt gelmediğini dile getiren Özuslu, bu anlaşma imzalanırken bu konunun hükümet yetkilileri tarafından gündeme getirilip getirilmediğini sordu.

Özuslu, Dr. Okan Dağlı’nın diplomatik pasaport taşıdığı halde Türkiye’ye alınmadığını söyleyerek, KKTC yetkililerinin, vatandaşlarının haklarını savunmadığını iddia etti.

Türkiye’ye giremeyen kişileri, “N 82” ve “G 82” kodlarının ne olduğunu anlatan Özuslu, bu uygulamadan dolayı bazı insanların Türkiye’ye gitmemeyi tercih ettiğini savundu.

Özuslu, bu konuyu çözmek için adım atılmamasının “kabul edilemez” olduğunu, yasa tasarısının bu yönüyle eksik olduğunu söyleyerek, yeni bir girişim yapılıp yapılmayacağını sordu.

-Töre

UBP Milletvekili Zorlu Töre, Türkiye’ye girmeyen kişilerle ilgili konunun “hassas olduğunu” ifade ederek, sebeplerin bilinmesi gerektiğini söyledi.

KKTC’ye de girişi yasak kişiler bulunduğunu belirten Töre, itham yapılmadan, yargıya sevk edilmeden ihraç edilen kişiler bulunduğunu kaydetti.

Başka ülkelerde de bu uygulamalar bulunduğunu söyleyen Töre, “TC’nin bölünmez bütünlüğüne zarar verecek açıklamalar yapma hakkına ne kadar sahipsiniz” diye sordu.

Töre, bu olayların “durup dururken olmadığını” dile getirerek, “Bu arkadaşlar neler yazmış, neler söylemiştir acaba?” dedi.

-Derya

CTP Milletvekili Doğuş Derya, Töre’nin Türkiye’ye alınmayan kişilerle ilgili “Provakatif bir şekilde hakikatleri saptırarak töhmet altında bıraktığını” söyledi.

Derya, Töre’nin Türkiye’ye alınmayan kişilerle ilgili “Bilgi sahibi olmadan yorum yaptığını” savunarak, bu kişilerin Türkiye’ye alınmamalarının nedeninin federal çözümü savunmaları, barış, demokrasi, adaletten yana olmaları olduğunu iddia etti.

Derya, Töre’nin “Utanması gerektiğini” söylemesi üzerine tartışmalar yaşandı.

-Özuslu

CTP Milletvekili Sami Özuslu yeniden söz alarak, “Türkiye’nin bölünmez bütünlüğüne kasteden yazılar nerededir?” diye sorarak, söz konusu kişilerin nasıl bir milli güvenlik tehdidi yarattıklarını sordu.

Özuslu, terörist faaliyet varsa bu konuda dava açılması gerektiğini söyleyerek, “Yasalarda terör suçtur, dava açın bu kişiler yargılansınlar o zaman” dedi.

-Arıklı

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da bazı KKTC vatandaşlarının TC’ye alınmamasının kendilerini üzdüğünü söyleyerek, TC’nin bağımsız bir devlet olduğunu ve kendisine verilmiş bir hakkı kullandığını belirtti.

Arıklı, KKTC’nin de birçok Türkiye Cumhuriyeti vatandaşını sınır dışı ettiğini belirterek, “Keşke onların hakkını savunduğunuz gibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının da hakkını savunsaydınız” dedi.

Siyasi nedenlerle Rusya Federasyonuna giremediğini belirten Arıklı, bunların olağan şeyler olduğunu kaydetti.

-Şahali

CTP Milletvekili Erkut Şahali, TC’nin ulusal güvenliğini tehdit eden kişilerin, KKTC için ne gibi ulusal tehdit olduğunun TC yetkililerine sorulması gerektiğini savundu.

KKTC’ye girişi yasaklananların tamamının geçmişinde kriminal meseleler olduğunu savunan Şahali, “TC’ye alınmayanlarla ilgili ise yargısız infazdan bahsediyoruz” dedi.

Şahali, Türkiye’den KKTC’ye gelen yetkililere bu konuyu gündeme getirdikleri söyleyerek, TC’ye alınmayan KKTC’liler ile KKTC’ye alınmayan TC’lilerin durumunun aynı olmadığını söyledi.

-Hasipoğlu

UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, bu iki ülke arasındaki protokolün onay yasası olduğunu söyleyerek, bu onay yasasının geç kalınmış bir yasa tasarısı olduğunu kaydetti.

İçeriğine bakıldığında da konsolosluk yardımı hizmeti içerdiğini dile getiren Hasipoğlu, onay yasasının yargıya ilişkin, belge ve vize hizmetlerine ilişkin olduğunu belirtti.

Hasipoğlu, konunun ve içeriğin belli olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Vatandaşlarına Konsolosluk Yardımı Sunulması Hakkında Anlaşma (Onay) Yasa Tasarısı, 31 kabul olmak üzere oy birliğiyle kabul edildi.

– Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı onaylandı

Genel Kurul’da daha sonra Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ele alındı. İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı Sunat Atun tasarıya ilişin raporu okudu.

Atun, yasanın uzun süredir gündemde olan beklenilen bir yasa olduğunu söyleyerek, özellikle 60 ve 63 yaşında ulaşan kişilerin, emeklilik aylığı noktasında zaman ve prim borçlanmasına imkan sağlandığını belirtti.

Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı oy birliğiyle kabul edildi.

Genel Kurul’da söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, komiteye teşekkür etti.

Tasarının, 63 yaşına gelmiş beş yıla kadar prim borcu olan kişileri kapsadığını söyleyen Gardiyanoğlu, mağduriyetlerin giderildiğini belirtti.

Genel Kurul’da daha sonra güncel konuşmalara geçildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar Arıdamı köyünde fidan dikme etkinliğine katıldı

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Artemi (Arıdamı) Köyünü Yaşatma Derneği tarafından düzenlenen fidan dikme etkinliğine katıldı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Arıdamı köyündeki fidan dikme etkinliğinde yaptığı konuşmada, Arıdamı köyüne yerleşimin teşvik edilmesi amacıyla Artemi (Arıdamı) Köyünü Yaşatma Derneği’nin yaptığı çalışmaların önemli olduğunu kaydetti. Tatar, köye su getirmesinden dolayı Geçitkale Serdarlı Belediye Başkanı Halil Kasım’a teşekkür etti.

Yeni yolların yapılmasıyla Arıdamı köyüyle şehirler arasındaki mesafenin kısaldığında dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta ve yurt dışında yaşayan Arıdamı kökenli vatandaşların köyüne yatırım yapması çağrısında bulundu.

Devamını Oku

Trending

Reklam