Mili Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, 2024-2025 yeni eğitim yılı öncesinde BRT’de ‘Manşet +’ programına değerlendirmelerde bulundu.
Bakan Çavuşoğlu, 6 Şubat depreminden sonra okul binalarının durumunun gündeme geldiğini anlatarak, hem öğrencilerin hem öğretmenlerin hem de okullardaki diğer görevlilerin can güvenliğinin öncelikleri olduğunu vurguladı.
Toplamda 91 okulda güçlendirme kısımlarının yanında genel tamir ve tadilatını gerçekleştirdiklerini anlatan Bakan Çavuşoğlu, 28 okulda güçlendirme çalışmalarının başlatıldığını, 22 tanesinin tamamlanarak eğitime hazır duruma getirdiğini, 6 okuldaki çalışmaların ise devam ettiğini söyledi.
Çavuşoğlu, ülke genelindeki tüm okullarda eğitimi aksatacak bir durumun söz konusu olmadığını da kaydederek, çok acil boşaltılması gereken ve kısa sürede tamamlanamayacak durumda olan okullarda ise prefabrik sınıflar yerleştirdiklerini ancak bunun geçici bir çözüm olduğunu anlattı.
Artan nüfus karşısında öğrenci sayılarının fazlalığına da dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, sınıflarda 30 öğrenciyi geçmemeye dikkat edildiğini belirtti.
Çavuşoğlu, “Belli bir zümre bizi ne yaparsak yapalım eleştirecekler. 20 yeni okul binası kazandırdık bu ülkeye. 21’ inci okulu da bir ay içerisinde açacağız. Gelecek yıl Eylül’de de açılacak okullarla birlikte 24 yeni okulu kazandıran bir bakanlığa birşey söylenmiyor ama prefabrik sınıflar hemen eleştiriliyor” dedi.
Yardımsever insanların katkıları ile daha fazla yeni okulun ülkeye kazandırılacağını belirten Çavuşoğlu, “ Yardımsever insanlarımız bu kadar zaman neden okul yaptırmadı, çünkü karşılarında muhatap bulamadılar. İşte biz bu insanlarla beraber çalıştık ve 11 yeni okulu eğitime kazandırdık” dedi.
Bakan Çavuşoğlu, bölgelerdeki okulların ihtiyaçlarını da tek tek açıkladı.
“İskele bölgesinde 2 yeni okul, Mağusa bölgesinde 4 yeni okul ..Lefkoşa da 3 lise açtık. Gönyeli 1, Girne’ye minimum 5 okul kazandırmamız gerekir. Güzelyurt ta sadece güçlendirme ve tadilatı Lefke de ise güçlendirme ve bir kolej. Bunların tümü 12 okul demektir. Biz bunları her yıl yapmaya devam edeceğiz.”
Amaçsız hiçbir okul bırakmayacaklarını da anlatan Bakan Çavuşoğlu, tam gün eğitim konusuna da değinerek, en doğru eğitimin okulda verildiğini bu yüzden tam gün eğitime geçilmesi gerektiğini söyledi. “Öncelikle tam günü 2 günde sınırlı tuttuk ve yavaş yavaş arttıracaktık ama 6 Şubat depremi bize tam gün eğitimin altyapını yapmaktan alıkoydu çünkü okullarımızın sağlamlığı ve öğrenci ve öğretmenlerimizin güvenliği daha önemliydi.”
Bakan Çavuşoğlu, bu sene de tam gün eğitimi 2 günle sınırlı tutacaklarını, ama ilerleyen dönemde bunu arttırarak devam ettireceklerini söyledi.
Çavuşoğlu, “KKTC’nin eğitim alanındaki tüm sıkıntılarını tarihe gömmek adına adımlar attık ve atmaya da devam edeceğiz” dedi.
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) Teknecik Elektrik Santrali’ndeki sorunlara dikkat çekmek amacıyla santral önünde basın açıklaması yaptı.
El- Sen Bakanı Ahmet Tuğcu basına yaptığı açıklamada, Teknecik’teki sorunların bir yılı aşkın bir süredir devam ettiğini söyledi.
Santralde bakımların yetersiz, kullanılan yakıtın zararlı olduğunu ve iş güvenliğinin sağlanamadığını savunan Tuğcu, bu durumun hem vatandaş hem de çalışanlar açısından hayati önem taşıdığını söyledi.
Şebeke altyapısı ve sayaçlardaki aksaklıkları anlatan Tuğcu, hükümeti bu konuda sorumluluk almamakla eleştirdi.
Tuğcu, enerji üretimindeki yetersizliğin arttığını, ve büyük bir krizin kapıya yanaştığını kaydetti.
El- Sen Teknecik Bölge Başkanı Enver Enveroğlu ise santraldeki sorunlara ilişkin hazırlanan basın bildirisini okudu.
El- Sen yetkililerine Kıbrıs Türk Orta Eğitim ve Öğretmenler Sendikası da destek belirtti.
Sendika Başkanı Selma Eylem, halka ait kurumların yatırım yapılmayarak çökertildiğini savundu.
Yeniden söz alan Ahmet Tuğcu, santraldeki klor gazı kaçağına dikkati çekerek, bu konuda uyarı yaptı. Tuğcu ayrıca, çağrı merkezindeki sıkıntı nedeniyle elektrik şebekesinin çökme noktasına geldiğini dile getirdi
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Azerbaycan Cumhuriyeti’nden gelen heyeti kabul etti.
Bakanlıktan verilen bilgiye göre, Ertuğruloğlu, Azerbaycan’ın desteğiyle düzenlenen “Bizim Ailemiz Türk Dünyasıdır” konulu konferansa katılmak üzere KKTC’ye gelen Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili, Azerbaycan-KKTC Parlamentolar Arası Dostluk Grubu üyesi Vügar İskenderov ve beraberindeki heyet ile görüştü.
Görüşmede, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Lakadamyalı, Azerbaycan-Kıbrıs Dostluk Cemiyeti Başkanı Orhan Hasanoğlu, Azerbaycan, Orta Asya ve Güney Kafkasya İfade Özgürlüğü Ağı Kamu Birliği (CASCFEN) Başkanı, Gazeteci Nadir Azeri ve Manisa Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şentürk Hoşgül yer aldı.
Konferans, yarın saat 16.30’da Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinde gerçekleştirilecek.
Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, Meclis komitesinden geçirilen “Atık kredilerle ilgili af” içeren düzenleme konusunda Cumhuriyet Meclisi ve Ana Muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) bazı sorulara yanıt vermesini istedi.
Özersay, yazılı açıklamasında CTP’li bir milletvekilinin Meclis komitesinde ses kaydının durdurulmasını ve tutanak tutulmamasını talep ettiğini iddia ederek, Merkez Bankası Başkanı’nın yeniden kayıt açılmasını isteyerek, yapılan düzenlemenin teknik olarak bir af olduğunu komite üyelerine açıkça söylediğini ileri sürdü.
Buna rağmen hükümetle muhalefetin geçici maddeyi oybirliğiyle kabul ettiğini belirten Kudret Özersay, Bakanlar Kurulu’ndan gelen tasarıda böyle bir geçici madde bulunmadığını da savundu.
Kudret Özersay, ses kaydının kapalı olduğu bölümde bu maddenin kimler tarafından savunulduğunu, neden tutanak tutulmadığını ve Meclis kayıtlarının neden durdurulduğunu sordu.
Koop Süt ve Zirai Levazım’a usulsüz kredi verildiğini, iddia eden Özersay, söz konusu kredilerin hukuki takibe alındığını, polisin bu konuda soruşturma başlattığını da söyledi.
Özersay, “Eğer siz geçici maddeyle bu kredileri yasal sayarsanız, polis soruşturması da anlamını yitirir!” diyerek, gerçeklerin er ya da geç ortaya çıkacağını da ifade etti.